Зустріч Зеленського і Байдена в Хіросімі, бої за Бахмут не припиняються. 452 день війни. Онлайн

Зустріч Зеленського і Байдена в Хіросімі, бої за Бахмут не припиняються. 452 день війни. Онлайн

Оновлюється
Зустріч Зеленського і Байдена в Хіросімі, бої за Бахмут не припиняються. 452 день війни. Онлайн
. Президент США Джо Байден з президентом України Володимиром Зеленським у Хіросімі в неділю 21 травня 2023 року, фото: АР

21 травня — 452 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Через російські обстріли у двох громадах Сумщини пошкоджені будинки

21 травня сили РФ обстріляли Білопільську, Миропільську, Краснопільську, Середино-Будську, Есманьську, Шалигинську та Глухівську громади Сумщини. У Середино-Будській пошкоджені два приватні будинки, у Миропільській — один, повідомили в ОВА.

Середино-Будську громаду обстріляли з артилерії, зафіксовано вісім ударів. Також з артилерії сім разів ударили по Миропільській громаді.

Краснопільську, Есманьську, Шалигинську, Білопільську та Глухівську обстрілювали з мінометів.

Усьо протягом дня росіяни здійснили одинадцять обстрілів, зафіксовано 32 вибухи, зазначили в ОВА.

В Одесі пролунав вибух, повідомляють наші кореспонденти. В області оголошена повітряна тривога.

Черкаська, Кіровоградська області — відбій повітряної тривоги.

Полтавська, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

Донецька область — повітряна тривога.

Захід передаватиме Україні літаки підрозділами, а не поштучно — Ігнат

Найімовірніше, країни Заходу передаватимуть Україні літаки одразу цілими підрозділами, а не окремими одиницями. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Ці літаки будуть передаватися підрозділами. Авіаційні підрозділи — це щонайменше ескадрилья. У нашому варіанті — це 12 плюс літаків", — зазначив військовий.

Він додав, що у західних партнерів ескадрилья нараховує до 18 літаків.

На деяких ділянках ЗСУ пройшли 200 метрів за добу: Череватий про ситуацію на Бахмутському напрямку

За добу російські військові 411 разів обстріляли Бахмутський напрямок та 576 разів — Лимано-Куп'янський. Про це в марафоні "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Бахмут залишається пріоритетною ціллю російських військових. Українські військові тримають оборону. Це декілька будівель та ряд фортифікаційних споруд в південно-західній частині міста. Протягом тижня українські підрозділи почали просуватись контратакуючи армію РФ", — розповів речник.

Череватий зазначив, що за цю добу по деяких ділянках пройдено 200 метрів.

"Чи ЗСУ зараз оточить російське військо, чи згодом, нехай відчувають постійну загрозу. Українські військові завдавати втрати ПВК "Вагнер". Останні заяви російських найманців викликані, тим, що вони зазнали серйозних втрат. Попри те, що у ЗСУ немає переваги чисельної над ворогом на цій ділянці й немає переваги в артилерійських снарядах, ми намагаємось відтісняти ворога", — каже Сергій Череватий.

За словами речника, російські війська намагаються вибити українських військових з Бахмута.

"Декілька тижнів спостерігаємо, що армії РФ не вистачає сил "Вагнера". Тому вони змушені підсилюватись мотострілецькими підрозділами, повітрянодесантних військ РФ та бійцями ПВК "Ветеран". Їм не вистачає кваліфікованих кадрів в особовому складі. Інформація про відсутність снарядів не відповідає дійсності. Вони використали понад 30 тисяч снарядів", — підсумував речник Східного угруповання військ ЗСУ.

РФ обстріляла Циркуни 21 травня: що відомо про стан пораненого

Ввечері 21 травня РФ обстріляла Циркуни Харківської області. Внаслідок ударів поранення отримав чоловік.

Про це повідомив очільник обладміністрації Олег Синєгубов.

"Одна з ракет, попередньо, ЗРК С-300, влучила в землю, ще одна пошкодила приватний житловий будинок", — розповів Синєгубов.

"Чоловік дістав поранення ноги внаслідок обстрілу. Він у стані середньої тяжкості, його ушпиталять. Вік пораненого — до 50 років", — повідомив директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

Війська РФ атакували дві громади Дніпропетровщини дроном та з важкої артилерії

Протягом 21 травня російські війська атакували Мирівську та Межівську громади, що на Дніпропетровщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами, Мирівську громаду на Нікопольщині атакували дроном, також випустили понад 40 снарядів з важкої артилерії.

Знищено приватний будинок та легкову автівку. Ще шість приватних осель, господарську споруду і машину понівечено. Зачепило також пошту, медзаклад, агропідприємство, адмінбудівлю.

У Межівській громаді Синельниківського району наслідки атаки уточнюють.

Загиблих та поранених немає.

За добу РФ завдала 45 авіаударів — Генштаб

Протягом 21 травня російські війська завдали 45 авіаційних та 4 ракетних ударів по українській території. При цьому Сили оборони мали 24 бойових зіткнення на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснив більш як 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для завдання ракетних ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, противник знову використав ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю, що, в свою чергу, підкреслює тактику терору з боку Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

На тимчасово окупованій частині Херсонщини армія РФ обмежує доступ населення до мобільного зв'язку

У населених пунктах тимчасово окупованої частини Херсонської області військові РФ обмежують доступ цивільного населення до мобільного зв’язку, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Російські окупанти демонтують обладнання підстанцій, а також ретрансляційних веж. А також обмежують переміщення місцевих жителів до районів зі стійким мобільним зв’язком, йдеться у дописі.

На Ізюмщині чоловік підірвався на міні

61-річний чоловік підірвався на вибухонебезпечному предметі у Кам'янці Ізюмського району 21 травня. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківської області.

"Вибух стався на території приватного будинку. Чоловік залишився без правої ступні. Наразі поранений перебуває на лікуванні у медзакладі в Ізюмі", — йдеться у повідомленні.

Командувач Сухопутних військ відвідав Бахмутський напрямок

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав військових на Бахмутському напрямку.

"Подякував та відзначив воїнів 3 ошбр, 5 ошбр, 30 ОМБр, 56 омпбр, 93 омбр, які щоденно нищать ворога. Сили оборони продовжують наступальні дії на флангах поблизу Бахмуту. Попри те, що ми зараз контролюємо околиці міста, значення його оборони не втрачає свого сенсу", – написав він.

Військові РФ 21 травня обстріляли Часів Яр, Нью Йорк, та Георгіївку, є загиблі та поранені

Внаслідок російських обстрілів 21 травня у Часів Ярі загинув чоловік, а в Нью-Йорку та Георгіївці поранені дві жінки, розповіла Суспільному речниця обласної прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

"21 травня 2023 року під удар окупантів потрапили, ймовірно, зі ствольної артилерії Авдіївку, Часів Яр та Георгіївку, а Нью-Йорк фугасними авіабомбами ФАБ-250", — уточнила Суспільному Анастасія Мєдвєдєва.

За словами речниці, лікарі діагностували у постраждалих вогнепальні осколкові поранення голови, тулубу і кінцівок.

Начальник міської військової адміністрації Часового Яру Сергій Чаус розповів Суспільному, що у Часовоярській громаді залишається 10% жителів. До повномасштабного вторгнення у громаді було 13 тисяч жителів.

"Російскі військові постійно обстрілюють населені пункти громади. З населених пунктів — триває евакуація. Жителі забезпечені водою та отримують гуманітарну допомогу", — розказав Чаус.

Череватий щодо Бахмута: українські військові утримують ряд будівель на південно-західній частині

На південно-західній частині Бахмута українські підрозділи утримують ряд будівель та мають ряд фортифікаційних споруд. Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Протягом тижня українські військові на південному та північному флангах докладали зусиль, щоб контратакувати військових РФ та просуватись. В різні дні було від 250 метрів до півтора кілометра, зокрема, за останню добу українські підрозділи просунулись на 200 метрів відкинувши російську армію", — зазначив Череватий.

Речник розповів, що українські військові мають можливість постачати необхідне на цю ділянку.

"Навіть під час критичної ситуації у них була можливість доставляти все необхідне, прокладати додаткові шляхи сполучення та забирати звідти поранених. Така ситуація і зараз. Відхід з міста чи його оборона вирішуватиметься з урахуванням доцільності та збереження сил та засобів, такі питання може розглядати тільки командування", — розповів Сергій Череватий.

За словами речника, російські військові заявляють про захоплення міста, бо у них не було жодної серйозної перемоги навіть на рівні обласного центру після Сєвєродонецька та Лисичанська.

"Після Сєвєродонецька та Лисичанська на Луганщині, де українські війська нанесли російській армії колосальні втрати, а ЗСУ централізовано відійшли", — каже Череватий.

Зеленский: Формула миру може зробити РФ останнім агресором в світі

Президент Володимир Зеленський під час свого виступу перед японським народом наголосив, що Росія — єдина держава у світі, яка стріляла з танків по будівлі атомної станції.

"Ніхто інший не робив атомну станцію полігоном для зберігання зброї й снарядів. Росія прикривається атомною станцією, щоб обстрілювати наші міста з реактивної артилерії. Якщо хтось у світі ще здатен ігнорувати інші воєнні злочини Росії, такий її злочин проти людства точно мусить спонукати до дій кожного", — сказав український президент.

Він нагадав про Чорнобильську катастрофу 1986 року, через що частина української землі досі є закритою зоною – зоною відчуження.

"Уявіть: саме через цю зону російські війська вели свій наступ. Вони рили окопи просто в тих лісах, де ще за радянських часів закопували забруднені радіацією матеріали. Якщо залишити без наслідків такий рівень зла й дурості, який є у діях Росії, світ неминуче стане руїною. Це лише питання часу, коли інші злочинці на державних посадах захочуть аналогічних воєн", — наголосив він.

Зеленський зазначив, що Україна запропонувала формулу миру.

"Досі у світу не було такої формули, яка могла б зупиняти агресорів. Україна пропонує її. Україна пропонує світу порятунок від війни. Для цього треба об’єднатись і зробити Росію останнім агресором. Щоб після поразки цього її вторгнення в Україну панував лише мир", — додав він.

Один загиблий та четверо поранені: російські військові обстріляли Авдіївку

Від початку доби російські військові обстрілюють Авдіївку. Внаслідок цього одна людина загинула й четверо — поранені. Про це повідомив Суспільному голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

"Вночі було більш-менш спокійно. Від початку доби обстрілювали Авдіївку з танків, РСЗВ та двічі нанесли авіаудар, з них один по території заводу, інший — по центру міста", — розповів Барабаш.

За його словами, за тиждень з міста вивезли 15 людей, 1753 — залишається.

Російська армія обстріляла селище Козацьке: загинув чоловік

21 травня близько 12:00 російські військові вчергове обстріляли селище Козацьке Новокаховської громади Херсонщини, є загиблий, повідомила у Telegram обласна прокуратура.

За даними слідства, військові РФ обстріляли мирне населення з артилерії. Пошкоджені будинки та господарські споруди.

Військовослужбовці Третьої штурмової бригади розповіли про втрати та поразки РФ за день під Бахмутом

Під час вчорашніх боїв бійці 2-го штурмового батальйону під Бахмутом знищили танки та 23 війсових РФ, поранили — понад 40. Про це повідомила в Telegram Третя штурмова бригада.

"1730м у довжину, та в глиб — ще 700м зачищеної від ворога території. При спробі повернути відбиті раніше українськими бійцями позиції, підрозділи 72-ї бригади ЗС РФ зазнали поразки — розбиті у мотлох", — йдеться у повідомленні бригади.

Зеленський: Літаки будуть, але скільки саме — ще невідомо

"В нас вже є розуміння, з якими державами ми працюємо. Ми працювали над цим ще до того, як у нас розблокувався механізм навчання на F-16. У нас будуть літаки. Я не можу сказати скільки, бо сам ще не знаю", — зазначив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання G7.

Він додав, що для України відкрита місія тренувань на винищувачах.

"Це перший крок, далі є кілька місяців для навчання наших пілотів, залучатимуть тренерів з великим досвідом, аби скоротити процес навчання. Далі посилення повітряної оборони держави. Я не можу зараз сказати, скільки нам вдасться отримати літаків, коли це буде, будемо прискорювати", — зазначив Зеленський.

Сили оборони контролюють незначну частину Бахмута — Сирський

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що попри те, що Сили оборони зараз контролюють незначну частину Бахмуту, значення її оборони не втрачає своєї актуальності.

"Це надає нам можливості входу в місто в разі зміни обстановки. А це неодмінно відбудеться. Ми продовжуємо просуватись по флангах у передмісті Бахмута і фактично наближаємося до взяття міста у тактичне оточення. Завдяки цьому ми зможемо контролювати всі висотні будівлі, зайняті, ворогом і поступово їх знищувати. Це позбавляє ворога контролю за підступами до міста і дає нам певні тактичні переваги", — сказав він і додав, що ситуація складна, але під контролем.

Українські військові зафільмували як знищують військових РФ у Мар'їнці

"Вщент знищена, але смертельно небезпечна для окупантів". Так українські військові описують Мар’їнку, що на Донеччині. Оператори Сил спеціальних операцій Збройних Сил України показали як знищують російських військових у місті.

Як розповіли у ССО України, військові РФ намагаються ховатися в руїнах, що лишились від осель місцевих мешканців.

"Воїни ССО постійно пильнують за пересуванням росіян, а виявивши їх — наносять влучні удари за допомогою безпілотників", — повідомили військові.

Винищувачі F-16 не використовуватимуть, щоб зайти на територію РФ — Байден

"Я не думаю, що F-16 братимуть участь у контрнаступі. Невелика імовірність, що вони будуть застосовані. Але якщо буде успіх у короткостроковій перспективі, далі треба буде воювати з росіянами, які базуються на великій відстані, до якої не можна буде досягнути потужностями, які є зараз", — сказав американський президент Джо Байден на пресконференції на саміті G7.

Він додав, що в нього є запевнення від українського президента Володимира Зеленського щодо того, що винищувачі не використовуватимуться для того, щоб зайти на географічну територію Росії. Але їх можна буде використати в місцях на території України, де будуть російські війська.

Канада передала Україні машини для розмінування

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками саміту G7 повідомив, що Україна та Канада домовилися про потужний блок машин для розмінування.

"Росіяни замінували наші поля, це сотні тисяч квадратних кілометрів. Постачання відповідних машин з канадської сторони вже відбулося", — сказав він.

Росія втратила понад 100 тисяч людей в Бахмуті — Байден

Про це президент США Джо Байден заявив під час саміту G7.

"От, наприклад, Бахмут. Є питання чи його втрачено чи ні. А правда в тому, що понад 100 000 росіяни втратили в Бахмуті. Це компенсувати дуже важко. Бахмут — це спустошене місто", — наголосив Байден.

Зеленський: Українські військові перебувають в Бахмуті

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час пресконференції за підсумками саміту G7.

"Українські військові перебувають в Бахмуті, вони виконують дуже важливе завдання. Це говорить про те, що сьогодні Бахмут не охоплений РФ. Ніяких двох або трьох тлумачень цьому не може бути", — наголосив президент.

Ми очікуємо, що Україна досягне успіху — Байден відповів журналістці СBS щодо контрнаступу України

"Ви думаєте я буду вам розповідати в плані їх наступу? Я думаю, що ви сподіваєтеся, що я на це питання не відповім, тому що, якщо я розповім, то не буде успіху. Ми приватно говорили з Володимиром Зеленським про це. Ми та союзники по НАТО знаємо, скільки вони навчити бригад, який стан цих бригад. У нас є очікування щодо імовірності їхнього успіху. Але точно ми не можемо знати. У нас є очікування що вони досягнуть успіху", — заявив Джо Байден на пресконференції на саміті G7 у відповідь на питання журналістки СBS "чи відомо йому, коли відбудеться контрнаступ України".

Через агресію РФ в Україні поранена 981 дитина

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Станом на ранок 20 травня 2023 року більше ніж 1463 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 482 дитини загинули та понад 981 отримали поранення різного ступеня тяжкості", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, 20 травня внаслідок обстрілу російськими військами м. Торецьк Донецької області поранення дістав 11-річний хлопчик.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 460, Харківській — 277, Київській — 128, Херсонській — 102, Запорізькій — 91, Миколаївській — 89, Чернігівській — 70, Дніпропетровській — 70, та Луганській — 66.

США залишаються непохитними у підтримці Україні — Байден

Про це заявив президент США Джо Байден на пресконференції під час саміту G7.

"На зустрічі з президентом Зеленським ми підтвердили нашу спільну і непохитну відданість підтримці Україні, яка протистоїть жорстокій агресії Росії. Разом з партнерськими країнами, США підкреслили необхідність справедливого миру, який би поважав територіально цілісний стан і суверенітет країн, що закладено в статуті ООН. Росія розпочала цю війну і Росія може припинити цю війну сьогодні. Необхідно щоб Україна мала можливість захистити свою територію, а ми з усіма союзниками "групи семи" і міжнародними партнерами будемо її підтримувати", — наголосив Байден.

Він підтвердив, що США навчатимуть українських пілотів на F-16.

"Я сказав Зеленському, що США розпочнуть навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління F-16, щоб підтримати здатність України себе захистити, щоб вони могли протистояти РФ та могли захистити себе краще ніж раніше", — зазначив американський президент.

З 22 травня в Києві заборонили в'їзд вантажівок до міста під час повітряної тривоги

Із 22 травня заїзд великогабаритного транспорту до Києва під час повітряної тривоги буде заборонено, повідомляє КМВА.

Ідеться про вантажний транспорт загальною масою понад 4,5 тонни.

Північне Київське теруправління Національної гвардії спільно з управліннями патрульною поліції Києва та області забезпечуватиме контроль за зупинкою вантажного транспорту на в'їздах у місто.

Зеленський зустрівся з Байденом на полях саміту G7

Як повідомляє пресслужба ОПУ, Зеленський подякував Байдену за надання фінансової допомоги Україні з боку США, яка вже становить загалом понад 37 мільярдів доларів, а також за оголошений Джозефом Байденом новий пакет військової допомоги на суму 375 мільйонів доларів.

"Велика подяка від нашого народу. Я радий, що ми маємо такі сильні відносини", – сказав Зеленський.

Зеленський та Байден обговорили подальшу взаємодію для посилення оборонних спроможностей України, а також питання реалізації української формули миру.

Зустріч Зеленського і Байдена в Хіросімі, бої за Бахмут не припиняються. 452 день війни. Онлайн
Зеленський зустрівся з Байденом на саміті G7. Фото: Офіс президента України

Сили оборони вразили штаб одного з підрозділів армії РФ у місті Бердянськ

"В результаті нічного удару Сили оборони успішно вразили штаб одного з підрозділів окупантів у місті Бердянськ. Втрати противника уточнюються", — повідомили в управлінні Стратегічних комунікацій ЗСУ.

Ворогу не вдалось оточити Бахмут — Маляр

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Вони (росіяни - ред.) втратили частину панівних висот довкола міста. Тобто, просування наших військ у передмісті по флангам, яке і зараз триває, дуже сильно ускладнює ворогу знаходження у Бахмуті. Наші війська взяли місто у напівоточення, що дає нам можливість знищувати ворога. Тому, ворогу, у тій частині міста яку він контролює, доводиться оборонятись", - зазначила Маляр.

Вона додала, що українські військові зберігають контроль над промисловими та інфраструктурними об‘єктами та приватним сектором Бахмута у районі "Літак".

В "ЛНР" шукають туристичні місця, які привабливі для інвесторів

У так званій ЛНР створили оперативний штаб з виявлення земельних ділянок та територій для туристської діяльності. Його сформували для реалізації проєкту "Земля для туризму", повідомили в Луганській обласній військовій адміністрації.

Та зазначили, що штаб вибиратиме з наданих окупаційною адміністрацією земельних ділянок ті, які є найбільш прийнятними та привабливими для інвесторів.

"Військові РФ мінують територію навкруги, так звана влада шукає місця для туризму", — йдеться у повідомленні.

Канада готова навчати українських пілотів

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо підтвердив, що його країна готова надати допомогу у підготовці українських військових пілотів. Про це він заявив під час пресконференції в межах саміту G7 у Хіросімі, повідомляє Infotel.

Як зазначає видання, під час триденного саміту Сполучені Штати підтвердили, що дозволять західним союзникам надсилати винищувачі американського виробництва для допомоги Україні. Відповідаючи на запитання, як Канада може підтримати ці дії, Трюдо сказав, що поточні зусилля канадських військових можуть включати навчання пілотів.

"Ми, звичайно, не проти того, щоб допомагати різними способами", — зауважив прем’єр Канади.

Зеленський подякував лідерам G7 за надання Україні систем ППО

На саміті G7 у Хіросімі Володимир Зеленський висловив подяку лідерам "Групи семи" та всім союзникам і партнерам за досягнення "такого рівня співпраці, який забезпечує, щоб на демократію, на міжнародне право, на свободу зважали".

"І що більше ми з вами співпрацюємо, то менша вірогідність того, що хтось іще у світі піде божевільним шляхом Росії. Але чи достатньо цього? Демократія потребує більшого. Я вважаю, нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії. Це головне, що ми забезпечуємо нашою співпрацею", – наголосив він.

Зеленський подякував лідерам за надання Україні надійних систем ППО, які допомогли захистити від російських ракетних атак цивільну й стратегічну інфраструктуру та зберегти життя людей.

Німеччина не планує брати участі в майбутніх поставках винищувачів F-16 Україні

Бундесвер не має винищувачів F-16 у своєму розпорядженні, заявив на полях саміту G7 канцлер Німеччини Олаф Шольц.

За словами Шольца, участь Німеччини в можливих поставках бойових літаків Україні не дискутується: "По-перше, всі знають, що у нас навіть немає таких літаків".

Він також додав, що заплановане навчання українських пілотів на американських літаках є важливим "меседжем" про те, що "Росія має усвідомити, що не може розраховувати на те, що – якщо війна триватиме досить довго – їм вдасться досягти успіху".

Німеччина, з іншого боку, допомагає насамперед у речах, які "негайно важливі зараз", сказав Шольц: у "танках, у боєприпасах, у всіх варіантах протиповітряної оборони, які ми організували та організуємо найближчим часом".

Сили оборони тримають фортифікаційні споруди у Південно-Західної частині Бахмута

Про це у коментарі Суспільному заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Президент правильно сказав — місто по суті знесено з лиця землі. Ворог щоденно масовими ударами артилерії, авіації знищує і наші підрозділи повідомляють, що ситуація вкрай важка. Наші військові тримають фортифікаційні споруди і декілька приміщень Південно-Західної частини міста. Йдуть важкі бої", — зазначив він.

За словами Череватого, "Росія привертає увагу до Бахмута".

"Насправді не взяли до кінця. Місто знищене, ніякої військової і навіть політичної користі воно їм не несе. Взяти за 9 місяців районний центр - не взяли. Ми намагаємось тиснути на флангах, не давати їм спокою і за можливості контратакувати", — наголосив він.

Росія блокує вхід у порт "Південний" попри поновлення "зернової ініціативи"

Росія протягом майже місяця блокує вхідний флот на порт "Південний" попри те що Чорноморська зернова ініціатива поновила свою дію.

Про це заявляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. "Робота "зернової ініціативи" поновилась, але Росія в Спільному координаційному центрі продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний", — йдеться у повідомленні.

Країни G7 будуть інвестувати в Китай попри кроки щодо "зниження ризиків"

У розмові з німецькою телекомпанією ZDF на полях саміту в Хіросімі федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що великі інвестиції триватимуть, як і ланцюги поставок та експорт до Китаю, передає Reuters.

Він додав, що хоча країни хотіли обмежити свій ризик, "ніхто не був зацікавлений у стримуванні зростання в Китаї".

На окупованій Луганщині випускникам шкіл не видаватимуть атестати без паспорта РФ

У населених пунктах захопленої Луганщини окупанти вирішили видавати школярам атестати лише за наявності паспорта РФ. Про це повідомили в Луганській обласній військовій адміністрації.

В ОВА зазначили, що раніше випускникам шкіл погрожували не допускати до іспитів, якщо вони не мають російський паспорт.

"Піком абсурду є примусова паспортизація школярів. Замість підготовки до тестувань та подальшого вступу підлітки вимушені займатися бюрократією і відстоювати великі черги", — йдеться у повідомленні.

Росія намагається виснажити ППО України — британська розвідка

Метою масованих російських ракетних ударів по території України, які поновилися протягом останнього місяця, найімовірніше, є виснаження української протиповітряної оборони. Про це повідомляє у своєму Twitter Міністерство оборони Великої Британії.

"Від початку травня 2023 року Росія відновила часті дальні ракетні удари вглиб України. Ймовірно, вони спрямовані в першу чергу на деградацію української протиповітряної оборони", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначають, що використовуючи попередні хвилі глибоких ударів, Росія почала частіше використовувати неозброєні безпілотні літальні апарати спостереження. Серед них — БПЛА російського виробництва SuperCam, які є відносно дешевими та мають достатню дальність польоту над цілями крилатих ракет.

"Росія, швидше за все, прийняла цю тактику, намагаючись отримати більш своєчасну оцінку бойових збитків і покращити свій цикл цілевказування", — пише відомство.

У британському Міноборони зауважують, що повільний і неефективний процес націлювання російських військових був головною слабкістю в їхніх діях в Україні. Однак повільні розвідувальні БПЛА дуже вразливі для української ППО, зазначається в дописі.

За добу Сили оборони ліквідували 730 російських військових

Протягом 21 травня українські військові знищили близько 730 військовослужбовців РФ, загальні втрати Росії у війні проти України перевищили 203 тисячі людей. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.05.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 203 160 (+730) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, Сили оборони знищили:

  • танків — 3783 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 7398 (+16) од,
  • артилерійських систем — 3258 (+29) од,
  • РСЗВ — 564 (+0) од,
  • засобів ППО — 327 (+2) од,
  • літаків — 308 (+0) од,
  • гелікоптерів — 294 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 2822 (+21),
  • крилатих ракет — 1011 (+0),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 6115 (+12) од,
  • спеціальної техніки — 425 (+2).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, додали в ГШ.

"Там нічого немає": Зеленський відповів на питання, яка ситуація в Бахмуті

Під час саміту G7 журналіст спитав у президента Володимира Зеленського: "Чи контролює Україна Бахмут? Росіяни стверджують, що захопили його".

"Думаю ні. Але ви маєте, розуміти що там нічого немає. Вони зруйнували всі будівлі. Це сумно, але сьогодні Бахмут лише в наших серцях. Воно просто знищене, там багато мертвих росіян", — зазначив він.

Зеленський подякував українським військовим за тривале протистояння російським атакам.

"Наші захисники з Бахмута зробили величезну роботу. І ми цінуємо їх за їхню сміливість", — зауважив гарант.

Раніше російське Міноборони заявило, що Бахмут "був узятий унаслідок наступальних дій штурмових загонів "Вагнер" за підтримки артилерії та авіації "Південного" угруповання військ".

Сили "Вагнера" не зможуть легко залишити Бахмут — ISW

Російська приватна військова компанія "Вагнер", ватажок якої оголосив про взяття Бахмута Донецької області, навряд зможе легко залишити свої позиції, перебуваючи під загрозою тиску з боку українських військ. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Керівник групи "Вагнера" Євген Пригожин оголосив про перемогу в місті Бахмут 20 травня, а 25 травня оголосив про намір піти з міста. Пригожин стверджував, що 20 травня сили групи Вагнера повністю захопили місто Бахмут, захопивши останній багатоповерховий житловий будинок на південному заході Бахмута біля пам'ятника МіГ-17", — йдеться у повідомленні.

При цьому Пригожин оголосив, що сили "Вагнера" займуть оборонні позиції, перш ніж 25 травня передати відповідальність за місто звичайним російським Збройним силам. В ISW вважають, що ПВК "Вагнер" навряд чи зможуть успішно провести контрольований відхід з Бахмута, перебуваючи в контакті з українськими військами протягом заявлених п'яти днів, не заважаючи зусиллям Міноборони Росії щодо підготовки до запланованих українських контрнаступів.

"Війська "Вагнера" навряд чи зможуть організувати належну оборону або закріпити нещодавні успіхи в Бахмуті, достатні для запобігання українським контратакам до 25 травня, навіть якщо заява Пригожина про відступ Вагнера правдива. Українські сили все ще перебувають у Хромовому та Іванівському та ведуть бій з російськими військами у Бахмуті та його околицях. Українська артилерія все ще може вражати російські сили в Бахмуті та його околицях. Відхід у контакті із супротивником — надзвичайно тяжке завдання, з яким сили групи Вагнера навряд чи впораються в п'ятиденний термін, встановлений Пригожиним", — переконані в ISW.

РФ збільшила кількість ракетоносіїв у Чорному морі

Російська армія вивела у Чорне море два підводні човни — ракетоносії з вісьмома ракетами типу "Калібр". Про таке повідомила 21 травня у телемарафоні "Єдині новини" керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Росія збільшує кількість ракетоносіїв, як відповідь на міжнародний тиск, зокрема на саміт G7, вважає Гуменюк.

За її словами, росіяни активно ведуть розвідку за допомогою безпілотників відтоді, як очікують український контрнаступ:

"Вони нервуються, вони намагаються збирати максимум інформації. Крім того, перед такими ракетними, дроновими ударами вони намагаються розвідати, де знаходиться система ППО для того, щоб їх обійти або уразити. Де знаходяться відповідні об’єкти на які спрямована атака".

За минулу добу були знищені п'ять БПЛА: три ударні та два розвідувальні, додала вона.

Внаслідок обстрілів РФ на Херсонщині загинуло двоє людей, ще двоє — поранені

Протягом минулої доби армія РФ 63 рази обстріляла Херсонщину, Херсон був атакований двічі, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

За добу по області випустили 314 снарядів з важкої артилерії, танків, БПЛА та авіації по місту сім. Внаслідок обстрілів загинуло двоє людей, ще двоє були поранені.

Минулої доби армія РФ 10 разів атакувала Херсонську громаду. Зокрема, Антонівку, Зимівник, Комишани та Корабельний район Херсона. Також була обстріляна острівна та лівобережна берегова частина громади. Одна людина поранена, повідомляє МВА.

Над двома районами Дніпропетровщини сили ППО збили російські безпілотники

Увечері 20 травня сили ППО збили над Синельниківським та Павлоградським районами Дніпропетровщини російські дрони. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

Голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив, що були збиті всі безпілотники, які летіли на регіон.

На Донеччині за добу від обстрілів загинула одна людина, восьмеро поранені

Протягом 20 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинула одна людина у Предтечиному, ще восьмеро жителів області отримали поранення. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали шестеро жителів Торецька та двоє мешканців Авдіївки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1526 людей, поранення отримали 3562 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

На світанку армія РФ атакувала з авіації Станіслав Херсонської області

Російська армія на світанку атакувала з тактичної авіації Станіслав Херсонської області, повідомила в телемарафоні "Єдині новини" керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Внаслідок влучань російських снарядів зруйновані будинки та будинок культури. Інформація про постраждалих уточнюється", — сказала Гуменюк.

Боєприпаси для HIMARS та ракети: США оголосили про новий оборонний пакет допомоги Україні

Президент Сполучених Штатів Джо Байден за результатами зустрічі з президентом Володимиром Зеленським на полях саміту G7 у японській Хіросімі заявив про виділення нового пакета збройної допомоги для потреб України. Про це повідомляє Міноборони США.

"Після зустрічі президента Байдена з президентом Зеленським у Японії Міністерство оборони (МО) сьогодні оголосило про додаткову допомогу в галузі безпеки для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, до пакета увійдуть:

  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем високої мобільності (HIMARS);
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • ракети з трубним пуском, з оптичним відстеженням, з дротовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • боєприпаси ракетної системи з лазерним наведенням;
  • підривні боєприпаси;
  • броньовані мостові системи;
  • броньовані медичні машини;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • матеріально-технічне забезпечення;
  • тепловізійні системи;
  • запчастини та інше польове обладнання.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб надати Україні можливості для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у сфері безпеки", — зазначається в дописі.

Армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини з важкої артилерії

Вранці 21 травня армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини з важкої артилерії. Про це у своєму Telegram написав голова обласної ради Микола Лукашук.

Наразі наслідки з'ясовують, загиблих і поранених немає, повідомив голова облради.

Зеленський на G7 зустрівся з президентом Південної Кореї

Про це гарант повідомив на своєму Telegram-каналі.

"Провів зустріч із Президентом Республіки Корея Юн Сок Йолем. Розповів про ситуацію на фронті та хід відбиття нашою державою повномасштабної агресії. Обговорили візит української делегації до Республіки Корея, який відбувся нещодавно. Вдячний за увагу до проєктів, які презентувала перша леді України", — написав він.

Зеленський також подякував за гуманітарну та нелетальну допомогу Україні, зокрема за надання машин для розмінування територій та захисного спорядження.

Зеленський обговорив із президентом Індонезії реалізацію української формули миру

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Індонезії Джоко Відодо.

"Поінформував про перебіг бойових дій в Україні. Акцентував увагу на обстрілі цивільної інфраструктури нашої країни. Закликав сприяти зусиллям України у поверненні незаконно депортованих дітей. Обговорили реалізацію української формули миру", — розповів Зеленський на своєму Telegram-каналі.

Він подякував Джоко Відодо за запрошення взяти участь у саміті "Групи двадцяти" в листопаді 2022 року, на якому світу було представлено українську формулу миру, та за готовність підтримати зусилля з відновлення України, зокрема у сфері охорони здоров’я.

На Херсонщині у селищі Гладківка військові РФ перетворили садок у шпиталь

На тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, російській військові облаштовують під шпиталі навчальні заклади, повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

У дописі сказано, що у селищі Гладківка під військовий шпиталь переоблаштували дитячий садок, а в селищі Азов, що на Запоріжжі — школу. Нині там на лікуванні перебуває близько 50 російських військових з пораненнями різного ступеню важкості.

За даними Генштабу, протягом минулої доби російські війська завдали авіаудару по Бериславу та Кіндійці. Також під обстрілами опинились Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Велетенське і Херсон.

Зеленський зустрівся із прем’єром Канади

​​Президент Володимир Зеленський зустрівся на полях саміту G7 із головою канадського уряду Джастіном Трюдо. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Перебуваючи з робочим візитом у Японії для участі в саміті "Групи семи", президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо", — йдеться у повідомленні.

Серед іншого політики обговорили подальшу взаємодію у сфері безпеки й оборони.

"Високо ціную те, що дружня Канада є одним із лідерів підтримки України у протистоянні російській агресії. Та зараз — критичний момент для нас і для всього світу, і Україна потребує посилення допомоги", — зазначив Зеленський.

Президент також поінформував Джастіна Трюдо про ситуацію на фронті й поділився оцінками її можливого розвитку. Окрім того, глава України високо оцінив допомогу, яку надає Канада для розмінування територій, звільнених від російських окупантів.

Бої за Бахмут не припиняються — Генштаб

На Бахмутському напрямку РФ продовжує вести наступальні дії, але бої за Бахмут не припиняються, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Раніше РФ заявила про взяття Бахмута. У Міноборони кажуть, що тримають оборону.

"Те, що обміни відбуваються зараз, — це диво" — інтерв'ю з Богданом Охріменком

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдан Охріменко розповів про специфіку звільнення з полону українських воїнів. Адже «міжнародне гуманітарне право передбачає, що обміни полоненими мають відбуватися лише після завершення воєнного конфлікту». Та в якому стані повертаються наші захисники з ворожого полону? І що не так з оприлюдненням розмов з полоненими ворогами? З Богданом Охріменком спілкувався Ігор Шавро.

На початок