Спортивна гімнастика: Євро-2024
Спортивна гімнастика: Євро-2024
"Рішення FIG нас шокувало". Художня гімнастка Єва Мелещук відреагувала на збереження бану Росії та Білорусі

"Рішення FIG нас шокувало". Художня гімнастка Єва Мелещук відреагувала на збереження бану Росії та Білорусі

Ексклюзивно
"Рішення FIG нас шокувало". Художня гімнастка Єва Мелещук відреагувала на збереження бану Росії та Білорусі
. Збірна України в групових вправах на Олімпіаді-2020. Фото: НОК – Національний олімпійський комітет України

Одна з лідерок збірної України з художньої гімнастики поділилася з Суспільне Спорт ставленням до ідеї бойкоту й ситуації з поверненням країн-агресорок на змагання.

Міжнародна федерація гімнастики (FIG) продовжила усунення Росії й Білорусі від змагань через повномасштабну війну проти України. Зокрема, це означає, що збірні країн-агресорок пропускають чемпіонат Європи з художньої гімнастики, що нині триває в Баку. Утім, у липні цього року на федерацію чекає ще одне засідання виконавчого комітету, на якому планують розглянути це питання знову.

У березні 2023 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) оприлюднив нові рекомендації щодо допуску країн-агресорок, у яких радив повернути до змагань спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі, якщо ті не підтримують війну проти України й не пов'язані з силовими структурами РФ і РБ.

Сам президент FIG Морінарі Ватанабе заявляв, що готовий дослухатися до цих рекомендацій, хоча неодноразово висловлював підтримку Україні, але поки що не здійснив цей задум.

"Захищаю всіх гімнастів": яка позиція голови FIG

Під час візиту до Києва у квітні 2023-го, коли Ватанабе відвідав похорон видатної тренерки Альбіни Дерюгіної та зустрівся з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і міністром спорту Вадимом Гутцайтом, очільник FIG зазначив:

"Я розумію і підтримую позицію України в політичному плані. Але спорт незалежний від політики. Спорт має прагнути миру, навіть коли уряди та солдати воюють. Це місія спорту. Президент Зеленський захищає український народ, як родину. Я теж захищаю всіх гімнастів світу, як сім'ю. Тому я вболіваю за українських гімнасток та захищаю право російських і білоруських гімнасток, які не беруть участі у війні, брати участь у змаганнях".

"Два місяці спокою": як на рішення FIG реагує Мелещук

Художня гімнастка Єва Мелещук, яка представляє Україну в групових вправах і є фіналісткою Олімпійських ігор-2020, в інтерв'ю Суспільне Спорт наголосила, що вона категорично проти повернення Росії й Білорусі до змагань, та переконана, що в їхньому виді спорту "навіть обговорень не може бути" на цю тему.

"Вважаю, що це абсолютно неприпустиме рішення, – каже Єва. – Такого не може бути. Ми не готуємося в однакових умовах, ми маємо на виїзді проводити збори. Ми в неспокої, наші сім'ї в постійній небезпеці. Усі знають, скільки Росія впливала на результатиРосія часто отримувала звинувачення у впливі на суддівство від представниць інших збірних, зокрема України, та вболівальників. й на все. Якщо подивитися зараз на змагання – наскільки цікавіше стало. Піднімаються на п'єдестал такі країни, як Бразилія, Франція, – у всіх є шанс".

Мелещук зізнається, що рішення FIG продовжити усунення Росії й Білорусі було для команди "неочікуваним".

"Ми спілкувалися з Морінарі й багато чули. Очікували, що їх можуть допустити. Нас шокувало, що сталося саме так. Маємо ще два місяці спокійних тренувань, підготовки. Але як буде далі, не хочеться думати. Бачимо, як в інших видах спорту допускають спортсменів просто в останній момент, щоб не могли вже зробити нічого. Вони [росіяни й білоруси] одразу подають заявки та їдуть на змагання, а наші спортсмени залишаються вдома. Мені дуже боляче було на це дивитись. Я розуміла: якщо буде так у нас, нам буде важко через це пройти".

Водночас гімнастка підтримує ідею бойкоту та заборону виступів на змаганнях за участю Росії й Білорусі від Міністертсва молоді та спорту. Мелещук вважає, що не змогла б виступати на одних турнірах з представницями країн-агресорок.

"Я багато думала про це й розумію, що важко прийняти правильне рішення, – ділиться Єва. – З одного боку, ми – спортсмени. Ми маємо боротися, доводити, вигравати, тому що ми готуємося, працюємо заради цього. А, з іншого, коли в країні йде війна, я просто не уявляю, як можна з цими людьми виходити разом на один килим, стояти на одному п'єдесталі, навіть вітатися й розмовляти. Коли вони виходять на паради із "зедками", підтримують війну... Розумію, що це неможливо, й вважаю, що все-таки наш уряд прийняв правильне рішення. Якби була така ситуація в нашому виді спорту, я б не пішла змагатися з цими спортсменками".

"Без шансів" на Олімпіаду: що каже головна тренерка

Ірина Дерюгіна в коментарі пресслужбі Української федерації гімнастики назвала продовження бану Росії й Білорусі та їхній недопуск до чемпіонату Європи "перемогою". Зокрема через те, що, за правилами художньої гімнастики, участь у чемпіонаті світу можуть брати лише ті команди, які були представлені на континентальних першостях, а саме на мундіалі 2023 року буде розіграно основну частину олімпійських ліцензій.

"У нашому виді спорту виписані чіткі правила для участі у чемпіонаті Європи, чемпіонаті світу, а також для завоювання олімпійської ліцензії, – нагадує тренерка. – Це порушити просто неможливо. Вони ні за якими параметрами в гімнастиці не можуть пройти на Олімпіаду. Ніхто з тих, з ким ми спілкувались з інших країн, не розуміє, що можна придумати, аби вони мали шанс відібратись на Ігри".
На початок