Спортивна гімнастика: Євро-2024
Спортивна гімнастика: Євро-2024
"Хочемо, щоб у нас вірили". Українська гімнастка Єва Мелещук – про підготовку й цілі на Євро та ключову зміну в команді

"Хочемо, щоб у нас вірили". Українська гімнастка Єва Мелещук – про підготовку й цілі на Євро та ключову зміну в команді

Ексклюзивно
"Хочемо, щоб у нас вірили". Українська гімнастка Єва Мелещук – про підготовку й цілі на Євро та ключову зміну в команді
. Збірна України в групових вправах (Єва Мелещук – крайня справа). Фото: instagram.com/yevameleshchuk

Фіналістка Олімпійських ігор-2020 розповіла Суспільне Спорт про тренування в Японії та зміни в підході до формування складу збірної.

Доросла збірна України з художньої гімнастики в групових вправах останньою стартує на чемпіонаті Європи-2023, що триває в столиці Азербайджану Баку. У суботу, 20 травня, українки змагатимуться за медалі в багатоборстві й паралельно – за вихід до фіналів у окремих видахПо вісім найкращих груп відберуться до фіналів, що відбудуться 21 травня: з п'ятьма обручами та з трьома стрічками й двома м'ячами..

До чемпіонату "груповички" підійшли майже олімпійським складом, більшість якого відновили до початку сезону-2023. Зокрема, до команди повернулися Єва Мелещук і Марія Височанська, які приєдналися до колег за лайнапом Токіо-2020: капітанки Анастасії Возняк і Дарини Дуди. Разом із ними в групі – Діана Баєва та Єлизавета Азза.

У такому складі українки цього сезону завоювали сім медалей: три "золота" на міжнародному турнірі в Тарту, три "срібла" в Марбельї та "бронзу" в фіналі з п'ятьма обручами на етапі Кубка світу в Баку.

Як Україна готувалася до чемпіонату Європи та чого очікує від турніру, Суспільне Спорт розповіла одна з основних учасниць групи Єва Мелещук.

"Відчути стелю": про результати й труднощі на старті сезону

"Ми задоволені собою, прогресом, який іде від старту до старту, – оцінює першу частину сезону гімнастка. – Буквально на кожні змагання ми щось додаємо, покращуємо. Навіть зараз на чемпіонаті Європи ми ще допрацювали обидві вправи, додали краси, артистики – усього, що зараз важливо для оцінювання. Тренери, звичайно, хочуть від нас ще краще. Але, наскільки ми бачили, вони також були задоволені роботою. Найважливіші старти в нас іще попереду. Один із них – чемпіонат світуЧемпіонат світу-2023 відбудеться 23-27 серпня в іспанській Валенсії. Для кваліфікації на Олімпіаду групі необхідно буде ввійти до топ-5 команд багатоборства серед тих, хто ще не відібралися., де ми маємо виграти ліцензію на Олімпійські ігри".

Аналізуючи перші виступи сезону, Мелещук зазначає, що найбільші труднощі були з перекидами предметів між гімнастками. На думку спортсменки, це пов'язано з умовами для тренування.

"Ми готувалися в Японії, потім приїхали знову до нашого маленького залу [в Києві] та відчували себе вже не так упевнено, тому що маємо контролювати, думати про те, щоб не вдарявся предмет об стелю. Трохи відчуваєш себе некомфортно. Потім, коли почали більше виїжджати, повсюди були великі зали, хороші умови, і ми це напрацьовували. Нам завжди кажуть: "Такий зал, такі умови – ви маєте робити багато випусків, "відчути" стелю".

"У безпеці й без тривог": про підготовку та цілі на Євро

Останній етап підготовки збірна України проходила в Баку, де залишилася на збір після етапу Кубка світу. "Підготовка важка, напружена, великі фізичні навантаження, – ділиться враженнями Єва. – Є втома. Буває, немає настрою. Але ти розумієш, що маєш впоратися з усім. Ми всі стоїмо в одній команді, не можемо підводити одна одну, тренерів. Бувають сльози, але кожного дня ми встаємо й продовжуємо працювати".

Водночас, як каже гімнастка, в Баку українська збірна готувалася "в найкращих умовах, які могли собі уявити". "Тут шикарна арена, у нас є майданчики, – розповідає Мелещук. – Усе це в безпеці, без тривог. В Україні наразі було б важко. Ми маємо виїжджати, тому що інакше ми не підготуємося".

Востаннє подібні умови для підготовки українки мали взимку під час передсезонного збору в Такасакі. Той місяць тренувань у Японії, на думку Єви, дав команді "великий поштовх".

Нині ж група сподівається на "позитивний" результат на чемпіонаті Європи. "Насправді ми добре фізично готові, – вважає Мелещук. – Усе завжди залежить від того, як налаштується команда, які будуть настанови від тренера. Дуже хочеться, щоб змагання проходили в позитиві, щоб це було для нас свято, яким би ми насолоджувалися".

"Якщо казати про результати, знаємо, що ми дуже сильна команда, конкурентна. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб показати найкращий результат, який, сподіваюся, оцінять судді. Що для нас буде позитивним результатом? Звичайно, медалі чемпіонату Європи. Якщо ми виконаємо всі вправи [чисто], я думаю, що отримаємо бажаний результат, тому що в нас дуже сильні постановки".

"Не хочемо, щоб нас міняли": про новий підхід до складу групи

Головною ж зміною в роботі української групи став стабільний склад команди: за зразком одних із топзбірних світу Болгарії та Італії. Якщо для минулих сезонів були звичними постійні заміни в лайнапі від старту до старту, то цього року на всіх змаганнях виступав один і той самий склад.

"Це один з основних моментів, про який ми постійно говоримо нашому керівництву. Це дуже важливо, – впевнена Єва Мелещук. – Ставимо в приклад наших сильних конкуренток. Ці всі команди спрацьовуються роками, олімпійськими циклами. Наприклад, Італія. Там ще з Ріо-2016 половина команди стоїть, потім було Токіо-2020, і вони продовжують працювати. Навіть молодий склад готують, коли ще [основна] команда [виступає]. Намагаються не міняти спортсменок, хоча, звичайно, все буває, наприклад, травми".

"Чесно, я вважаю, це дуже велика праця з нашого боку як команди. Ми тримаємося разом одна за одну. Хочемо бути однією командою та не хочемо, щоб нас міняли. Ми хочемо, щоб у нас вірили й ми напрацьовували, покращували наш результат разом. Звичайно, на Олімпійські ігри [заявляють] п'ять людей. Нас зараз стоїть шістьТобто, залежно від вправи відбувається заміна, адже на килимі одночасно можуть виступати п'ятеро гімнасток., але так для команди краще. Коли склад буде готовий, буде п'ять. І я дуже сподіваюся, що нас не будуть змінювати. Не може так бути, що вийшла одна, потім друга, третя, і ніхто нічого не помітив".

"Класика" й "денс": про постановки на сезон

Збірна України з художньої гімнастики в групових вправах на етапі Кубка світу-2023 в Афінах, Греція
Збірна України в групових вправах (Єва Мелещук – друга справа). Фото: aphroditecup.com

Процесом створення постановок для цього сезону традиційно керувала головна тренерка збірної Ірина Дерюгіна. Так, з п'ятьма обручами українська група виступає під "Кармен", а в міксті (стрічки й м'ячі) звучить музика Елвіса Преслі.

"Ірина Іванівна хотіла, щоб одна вправа була класикою, чисто у стилі української школи, – розповідає Мелещук. – Вибирали, що буде найкращим варіантом зараз, і так прийшли до "Кармен". З самого початку ми думали, що [ця музика буде] на м'ячі й стрічки, але Ірина Іванівна бачила це по-своєму. Вона одразу сказала: "Ні, це будуть обручі". Я вважаю, що це було унікальне й шикарне рішення. Глядачам дуже подобаються обручі, і, як ми бачимо, суддям – теж, тому що ми отримуємо хороші оцінки.

Для м'ячів і стрічок випадково з'явилася музика. Коли Ірина Іванівна вперше її ввімкнула, ми спочатку подумали: "Як? Рок-н-рол – така нестандартна [музика]. Чи вийде в нас її вкласти у вправу?" Але вийшло теж чудово. Пізніше побачили фільм ["Елвіс"], який, звичайно, нас надихнув і дуже сподобався".

У порівнянні з початком сезону, команда модернізувала вправу з м'ячами й стрічками, додавши в другій половині ремікс треку "Everybody Dance Now". "Композиція Елвіса дуже гарна, але нам трошечки важко було під неї виступати, тому що в першій половині йде зростання музики, а друга – повторюється, – пояснює зміну Єва. – Прийшла ідея [з іншою піснею]. Вона одразу заводить: хочеться плескати, танцювати. Цю роботу ми проробили з Ірішою Олегівною [Блохіною]: переслухали багато музики, вибрали п'ять чи шість частин різних. Потім Ірина Іванівна їх змонтувала, і вийшла суперкомпозиція: у нас там і Елвіс, і "денс", і все, що хочеш".

"Шикарні дві постановки, в яких цього разу брали участь усі. Це були й Ірина Іванівна, й наші молоді тренери. І ми самі, як уже досвідчені спортсменки, могли сказати, як вигідніше й зручніше нам буде зробити, де які додати акценти й кроки. Увесь процес постановки пройшов дуже швидко й злагоджено. Буквально за перший [збір] у Японії ще восени в нас усе було готово, і ми починали підготовку".

Хто така Єва Мелещук

  • 21-річна українська художня гімнастка, яка виступала в особистих змаганнях, а нині спеціалізується на групових.
  • Учасниця Олімпійських ігор-2020 у складі української групи (7-ме місце у фіналі).
  • Двічі входила до топ-5 у командній першості на чемпіонатах світу-2018 і 2019.
  • Посіла шосте місце в особистому багатоборстві на чемпіонаті Європи-2020.
  • Чемпіонка Універсіади-2019 у вправі з булавами.
На початок