Путін підписав указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі

Путін підписав указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі

Президент РФ Володимир Путін виступає перед Федеральними зборами у Москві 21 лютого 2023
. Президент РФ Володимир Путін виступає перед Федеральними зборами у Москві 21 лютого 2023 року. Фото: АР

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі. Указ Путіна про це опубліковано на офіційному порталі правової інформації.

Два пункти указу мають гриф "для службового користування". У публічній частині немає даних про терміни цих зборів або про кількість людей, яких на них призвуть.

"Постановляю призивати у 2023 році громадян Росії, які перебувають у запасі, для проходження військових зборів у Збройних силах Російської Федерації, військах Національної гвардії Російської Федерації, органах державної охорони та органах Федеральної служби безпеки", — зазначається в указі.

Відповідно до указу, уряд і регіональна влада мають забезпечити виконання заходів, пов'язаних із проведенням зборів.

Путін підписав указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі
Путін підписав указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі. Фото: з сайту publication.pravo.gov.ru

Як відзначає російське РБК, військові збори запасників — це плановий захід, який проводиться щороку. На підставі президентського указу Міноборони готує директиву, яка надходить до регіональних військкоматів. Після цього громадянам, які перебувають у запасі, починають розсилати повістки.

30 березня Путін підписав указ про весняний призов до армії.

"Здійснити з 1 квітня до 15 липня 2023 року призов на військову службу громадян Російської Федерації віком від 18 до 27 років, які не перебувають у запасі і підлягають призову на військову службу, у кількості 147 тисяч осіб", — йдеться в указі.

20 березня представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов також зазначив, що у Росії продовжується прихована мобілізація і ведеться підготовка до подальших мобілізаційних заходів.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відряджанням в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Затримали 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

28 жовтня Путін оголосив про закінчення російської військової мобілізації. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в Україну відправили 82 тисячі мобілізованих росіян.

Президент України Зеленський зазначив, що Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації.

У грудні повідомлялось, що на території Білорусі збільшилася кількість російських мобілізованих.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

У Головному управлінні української розвідки заявили, що в Росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, в тому числі обмежено придатним до служби. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав інформацію від української розвідки "диверсією" і заявив, що в Росії не запроваджували заборону на виїзд чоловіків.

На початок