Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації — Зеленський

Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації — Зеленський

Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації — Зеленський
. Президент Володимир Зеленський / Фото: Офіс президента

Керівництво Росії проводить свідоме винищення корінних народів, які проживають на контрольованих нею територіях, зокрема дагестанців та кримських татар, примусово мобілізуючи їх на війну проти України.

Про це під час відеозвернення 25 вересня заявив президент Володимир Зеленський.

"Цього тижня буде нова хвиля нашої дипломатичної активності. Нові мої звернення до політичних, бізнесових і студентських спільнот за кордоном. Всюди у світі будуть чути про наші потреби, наші позиції, наш погляд на те, як можна зупинити російське зло. Ми будемо робити й особливий наголос, наголос на тому, що злочинна мобілізація використовується Росією не лише для того, щоб продовжити страждання людей в Україні і щоб ще збільшити дестабілізування світу, але й для того, щоб фізично знищити чоловіків — представників корінних народів, які живуть на територіях, що контролюються, поки що, тимчасово, Російською Федерацією", — розповів політик.

За його словами, катастрофічна ситуація спостерігається в окупованому Криму, де окупанти відправляють на війну кримських татар.

Читайте також: У російському Дагестані спалахнули протести проти мобілізації: що відомо

"Повністю підтверджується інформація щодо кримськотатарського народу. Більшість мобілізованих і мобілізаційних повісток розписано там саме на киримли. Це ще один елемент геноцидної політики Росії. Ще одна причина для негайної і жорсткої реакції всього світу", — наголосив президент.

Окрім того, аналогічні процеси відбуваються й на території самої Росії, зазначив гарант.

"Це — прорахована імперська політика. Це удар по народах, наприклад, Дагестану, та й усього Кавказу. По корінних народах Сибіру та інших територій", — зауважив Зеленський.

Він наголосив, що лише нині росіяни починають усвідомлювати небезпеку війни.

"Люди, зокрема в Дагестані, почали боротися за своє життя. Ми бачимо, що вони починають розуміти, що це питання їхнього життя. Навіщо їхнім братам, синам, гинути на цій війні? На війні, якої прагне одна людина", — зазначив президент.

Глава держави закликав росіян та представників інших народів РФ не підкорятись та боротися проти злочинної мобілізації.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Станом на ранок 22 вересня у РФ затримано 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.
  • За даними ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров 22 вересня заявив, що у республіці не буде виконуватися рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію, адже в регіоні "план вже перевиконано".

Читайте також

Попередні "підсумки" "референдумів", акції протестів у РФ, контрнаступ ЗСУ. 214-й день війни. Онлайн

Ядерні погрози, часткова мобілізація в РФ та "референдуми". Що сказав Путін у зверненні

На початок