ЗСУ просуваються в Бахмуті, окупанти "евакуюють" сім'ї працівників ЗАЕС. 441 день війни. Онлайн

ЗСУ просуваються в Бахмуті, окупанти "евакуюють" сім'ї працівників ЗАЕС. 441 день війни. Онлайн

Оновлюється
Український військовий поблизу Кремінної, 9 травня 2023
. Український військовий в окопі поблизу російських позицій біля Кременної в Луганській області. 9 травня 2023. Фото: AP

10 травня — 441 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Богуслаєв звернувся до Офісу президента з проханням обміняти його у РФ — "Схеми"

Колишній голова підприємства "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв попросив включити його в список на обмін з Росією.

Про це йдеться у листі-заяві за підписом Богуслаєва на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який є розпорядженні розслідувального проекту Радіо Свобода "Схеми".

В Україні експрезидента "Мотор Січі" звинувачують у пособництві державі агресору, колабораційній діяльності, сприянню діяльності терористичної організації й, віднедавна, протидію ЗСУ. Наразі Богуслаєв перебуває в СІЗО і всі обвинувачення відкидає.

"Прошу додати мене у список на обмін з Російською Федерацією", – пише Богуслаєв у заяві до ОПУ, написаній російською мовою.

У документі стоїть його підпис з приміткою: "Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи". В супровідному листі його адвоката вказана дата направлення заяви – 20 березня 2023 року.

Imagine Dragons презентував кліп, що був знятий в Україні

Режисером кліпу Imagine Dragons на сингл "Crushed" став Тай Арнольд. Взимку 2022-2023 Тай подорожував Україною, проїхав від Бахмута до Херсона. Одного дня він познайомився з Сашком із села Новогригорівка Миколаївської області: "Сашко пережив місяці обстрілів. Нещодавно він повернувся до рідного села і побачив, що воно повністю зруйноване. "Crushed" частково показує те, що пережив Сашко і що продовжують переживати тисячі українців щодня".

Закрита прем'єра кліпу відбулася під час саміту The Power of Unity в Києві з нагоди річниці UNITED24

Лубінцеь зустрівся з гендиректором МАГАТЕ

Омбудсман Дмитро Лубінець зустрівся з генеральним Директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Вони обговорили низку безпекових питань, пов’язаних з роботою атомних електростанцій під час збройної агресії РФ, яка веде прицільні обстріли енергетичних об’єктів України.

"Зокрема, під час двосторонньої зустрічі підняли тему безпеки співробітників Енергоатому, депортації працівників та їхніх сімей, а також глобальне питання ядерної безпеки світу", — повідомив Лубінець у Telegram.

Він додав, що МАГАТЕ розширило свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час військового вторгнення РФ.

Також Лубінець виступив з ініціативою, щоб МАГАТЕ спільно з Офісом Омбудсмана зробили спеціальну доповідь щодо питань дотримання прав співробітників МАГАТЕ та їхніх родин, депортації та безпеки в цілому. У свою чергу Рафаель Гроссі подякував за ідею та сказав, що опрацює це питання.

Загинула людина — військові РФ обстріляли Білопільську громаду на Сумщині

У Павлівському старостаті Білопільської громади на Сумщині через обстріл зі сторони РФ загинув цивільний чоловік. Обстріл стався вдень 10 травня.

За словами старости Павлівського старостату Світлани Федорченко, внаслідок обстрілу загинув чоловік 1967 року народження. Загиблого знайшла його дружина на городі вже мертвим.

Обстріл з території Росії був близько 15:30. Загалом, за словами старости, було три вибухи — пошкоджений один дім, сарай і гараж фермерського господарства.

На Запорізькому напрямку військовослужбовець з автомата Калашникова збив російський шахед

Збив ворожий шахед та отримав почесну нагороду від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. 59-ий річний військовослужбовець на позивний "Дід" більше року захищає країну на Запорізькому напрямку. Свою історію розповів Суспільному.

В той день, коли вдалося збити російський безпілотник, згадує військовослужбовець ТРО на позивний "Дід", близько 22-ї години вийшов з бліндажа та почув характерний звук ворожого безпілотника: "Я його піймав, він йшов прямо на мене. Метрів може за 150 від мене, наближався наді мною. Взяв ліхтар і відкрив вогонь. Одиночними, вже переключатися не було часу. Він летить швидко. Десь за секунду пролітає 40 метрів".

Російські військові вивозять медичне обладнання з тимчасово окупованого Енергодара — Генштаб

Російські військові під приводом "евакуації"мирних жителів тимчасово окупованого Енергодара Запорізької області вивозять медичне обладнання.

Про це сьогодні, 10 травня, повідомили у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

"Росіяни продовжують вивозити награбоване майно з прифронтових населених пунктів Запорізької області. Так, в Енергодарі повністю розграбували міські медичні установи, а медичне обладнання вивезли до тимчасово окупованого Сімферополя Автономної Республіки Крим", — йдеться у повідомленні.

До того ж, росіяни повністю розграбували усі підприємства, які знаходяться в промисловій зоні поблизу Запорізької атомної електростанції, — зазначають у Генштабі ЗСУ.

Внаслідок обстрілу Каховського району загинула жінка

Російські війська 10 травня близько 17-ї години обстріляли населені пункти Каховського району. Загинула жінка, прокуратура відкрила кримінальне провадження. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, внаслідок мінометного обстрілу жінка отримала травми несумісні із життям. Також пошкоджені будинки та господарські споруди, йдеться у повідомленні.

Армія РФ атакувала Нікопольщину дронами та з важкої артилерії

Вдень 10 травня армія РФ обстріляла Нікополь на Дніпропетровщині, є руйнування. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомляє міський голова Олександр Саюк.

За його словами, у місті пошкоджено промислове підприємство, два приватних будинки, господарча споруда та газогін. Фахівці усувають наслідки атаки.

Пізніше голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук у своєму Telegram-каналі повідомив, що загалом протягом дня війська РФ чотири рази обстріляла Нікопольщину. З важкої артилерії та дронами атакували Нікополь й Марганецьку громаду.

Попередньо, загиблих і поранених немає. В інших районах області день минув без обстрілів, додав посадовець.

У Стамбулі розпочалася зустріч щодо "зернової угоди" — Міноборони Туреччини

У Стамбулі розпочалася зустріч представників України, Туреччини, Росії та ООН щодо роботи "зернової угоди". Про це повідомляє Міністерство національної оборони Туреччини.

“Сьогодні (10 травня — ред.) у Стамбулі розпочалася зустріч заступників міністрів оборони Туреччини, Росії, України та представників ООН. Ми продовжуємо наші переговори, щоб гарантувати, що ця робота не буде перервана і стабільність буде збережена", — заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

За словами міністра, Туреччина – “єдина країна в світі, яка може говорити як з Україною, так і з Росією”. У своїй заяві він підкреслив зусилля Туреччини, спрямовані на вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої війною Росії в Україні.

“30 мільйонів тонн зерна було перевезено тим, хто цього потребує, завдяки Чорноморській зерновій угоді, яку ми уклали 22 липня”, — наголосив міністр оборони Туреччини.

Напередодні у Міноборони Туреччини повідомили, що двосторонні та багатосторонні зустрічі заплановані на 10 та 11 травня між представниками країн та ООН. У них планують обговорити:

  • продовження угоди про Чорноморську зернову ініціативу для експорту сільськогосподарської продукції з України, який є життєво важливим для глобальної харчової безпеки;
  • безпечну евакуацію турецьких суден та екіпажів, які "застрягли в українських портах" через повномасштабну війну.

РФ вдарила з авіації по трьох селах на куп'янському напрямку — Генштаб

Армія РФ завдала трьох авіаударів по Куп'янському району: під ударами були Масютівка, Першотравневе та Терни, повідомив Генштаб ЗСУ 10 травня.

"На куп’янському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив", — сказано у повідомленні.

Артилерійських та мінометних обстрілів на Харківщині зазнали:

  • на куп'янському напряму: Миколаївка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка.
  • на слобожанському напрямку: Ветеринарне, Зелене, Гатище, Зибине та Бударки.

Військові РФ обстріляли позиції ЗСУ на Лиманському напрямку 555 разів

На Лимансько-Куп'янському фронті військові РФ менш активні, ніж на Бахмутському, але цей відтинок залишається лідером з обстрілів з артилерії. За добу Сили оборони знешкодили 155 солдатів РФ.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

"Відбулося три боєзіткнення з російськими окупантами, але цей відтинок фронту є лідером по кількості обстрілів: 555 разів обстріляли військові РФ позиції Сил оборони. Також було 12 авіанальотів, 59 солдатів РФ вбиті, 96 поранені, 1 потрапив у полон", — розповів речник.

Також, за словами Череватого, ЗСУ знищили бойову машину десанту, 2 БМП та БпЛА "Орлан-С".

Війська РФ продовжують наступати на чотирьох напрямках — Генштаб

Російські військові продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби вони здійснили понад 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка, повідомили в Генштабі.

"Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Внаслідок чого противник обладнує цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій під медичні установи. Так, в Луганську, приміщення трьох місцевих лікарень повністю облаштовані окупантами під військові шпиталі з пораненими легкого та середнього ступеня тяжкості", — йдеться в повідомленні.

В мережі опублікували відео збитої ракети "Кинжал" над Києвом

Журналіст німецького видання "BILD-Zeitung" Пауль Ронцгаймер опублікував відео уламків збитої російської ракети "Кинджал", яку збила система Patriot в Україні.

"Сьогодні (10 травня – ред.) ми мали змогу побачити в Києві залишки ракети "Кинджал", яку 5 травня збила система Patriot. Це була сенсація, адже гіперзвукову ракету вважали чудо-зброєю Путіна", — написав журналіст у своєму Twitter.

Чехія передасть Україні системи ППО

Чехія передасть Україні дві системи протиповітряної оборони "Куб" і відповідні ракети. Про це заявив президент Петро Павел, пише місцеве видання Ceske Noviny.

За його словами, також розглянуть питання про надання Україні чеських винищувачів L-159.

Павел зазначив, що Україні також потрібна авіація для підготовки до вирішальної фази війни. Він нагадав, що західні країни досі стримано постачали сучасні винищувачі, тому що підготовка до їх використання займає відносно тривалий час, а також через те, що машини містять секретні системи. Країни-союзники не хочуть, щоб ці пристрої потрапили до рук Росії.

"Але я знаю, що переговори тривають, і давайте здивуємося, якщо врешті-решт Україна отримає кілька F-16, можливо, з демонтованою частиною цього обладнання", — зазначив він.

Чеський президент нагадав, що Україна вже отримала від Чехії близько 100 танків, стільки ж бронетехніки та багато боєприпасів. Він зазначив, що зараз на стадії поставки перебувають дві системи ЗРК "Куб" з ракетами. Радянську систему "Куб", яку за зовнішнім виглядом прозвали "три пальці смерті", використовується для прицілювання літаків і вертольотів. На озброєнні чеської армії її мають замінити ракетні комплекси SPYDER із Ізраїлю.

На Бахмутському напрямку дрон "полонив" військового РФ

Українські військові на Бахмутському напрямку за допомогою дрона взяли у полон російського військово. Про це повідомив командир роти ударних БпЛА 92-ї ОМБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко.

"Розрахунок роти ударник безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка на Бахмутському напрямку виявив російського військового, який просив не бомбити його", — йдеться у повідомленні.

У бригаді додали, що військові скинули з коптера записку з наказом здаватись та йти за дроном. Коли той пішов за дроном, йому в спину почали стріляти інші військові РФ, але вояка зміг дійти до українських позицій.

"Полон в Україні дає більше шансів вижити, аніж служба в російській армії", — додали у бригаді.

На Херсонщині поблизу села Дмитренка на російській міні підірвався тракторист

На Херсонщині 10 травня під час польових робіт поблизу села Дмитренка Бериславського району тракторист підірвався на російській міні.

Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" голова ОВА Олександр Прокудін.

Через детонацію вибухівки згорів трактор. Чоловік відбувся подряпинами. Після надання медичної допомоги він повернувся додому, сказав Прокудін.

У Бахмуті значні втрати у РФ: 203 солдата вбиті, 216 поранені, 5 взяли у полон — Череватий

На Бахмутському напрямку фронту за добу відбулося 524 обстріли окупантів, 28 боїв, 10 авіанальотів, 203 солдата РФ вбиті, 216 поранені, 5 взяли у полон.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

"За добу на Бахмутському напрямку фронту знищено 11 БМП, 2 БТР, військовий тягач, 6 складів з боєприпасами, один БпЛА "Зала". Окупанти намагаються просуватися, але всі атаки зупиняють Сили оборони", — заявив речник.

У Миколаївській області трактор підірвався на міні

У села Петропавлівка Березнегуватської громади під час сівби десятого травня на протитанковій міні підірвався місцевий житель, повідомив начальник Національної поліції в Миколаївській області Сергій Шайхет.

За словами Сергія Шайхета, чоловік виїхав у поле на тракторі, аби підготувати його до сівби. Трактор наїхав на міну, залишену російськими військами.

Аграрій отримав осколкові поранення.

"Отримує медичну допомогу. Звертаюсь до мешканців деокупованих територій, будьте максимально уважні та обережні під час польових робіт. У разі виявлення підозрілих предметів, телефонуйте "102", — написав Сергій Шайхет.

У Запорізькій області розміновано майже 1400 га земель

У Запорізькій області розміновано майже 1400 гектарів земель. Та основні роботи розпочнуться після деокупації, — повідомив Суспільному голова ЗОВА Юрій Малашко.

За його словами, нині сформовані групи з рятувальників, які будуть розміновувати Запорізьку область. Наразі вони працюють на херсонському напрямку. Також залучатимуть і міжнародних працівників.

"У нас є 30 груп розмінування. На сьогоднішні ми разом з обласним ДСНС відпрацьовуємо це питання. Також відпрацьовуємо питання щодо інших фахівців, так зване гуманітарне розмінування, де ми будемо це все робити разом", — зазначив Юрій Малашко.

ВЛК додатково розгорнуть у цивільних закладах охорони здоров’я — Медсили ЗСУ

Для удосконалення процесу проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) передбачено шість кроків, які мають зробити процес  швидшим і зручнішим. Про це повідомила пресслужба командування Медичних сил ЗСУ. Зокрема, ВЛК додатково розгорнуть у цивільних закладах охорони здоров’я.

Так, удосконалення процесу проходження військово-лікарської комісії передбачає:

  • збільшення мережі ВЛК за рахунок їх додаткового розгортання в цивільних закладах охорони здоров’я;
  • окреме фінансування оплати послуг медичних працівників, яких залучено до проведення медоглядів для оцінки ступеня придатності до військової служби;
  • впровадження е-черги запису на ВЛК, електронний документообіг між військовими частинами, ТЦК та СП та закладами охорони здоров’я;
  • залучення закладів охорони здоров’я із системи Міноборони до роботи з ЕСОЗ (Електронна система охорони здоров'я). Заклади охорони здоров’я із системи Міноборони матимуть доступ до анамнезу людини, зокрема в електронній медичній картці;
  • запровадження сучасних підходів до обслуговування під час проходження ВЛК;
  • здійснення інформаційної підтримки (гаряча лінія) та впровадження  інформаційних продуктів, які допоможуть військовослужбовцям отримати допомогу.

Як зазначили у Медсилах, зміни будуть поступовими. Процес передбачає внесення змін до низки нормативно-правових актів, технічних розробок і тестувань ресурсів.

Над цим працює робоча група, до якої входять підрозділи Збройних Сил України, Міністерство оборони, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство у справах ветеранів, Міністерство цифрової трансформації та ГО “Принцип”.

Обстріл Вовчанська на Харківщині: в ОВА спростували інформацію про жінку під завалами

Очільник Вовчанської військової адміністрації Гамбарашвілі у коментарі Суспільному спростував інформацію ОВА про жінку, яка може перебувати під завалами внаслідок обстрілу міста. Він також уточнив, що під час обстрілу були пошкоджені чотири будинки та електромережі.

Житель Львівщини воював проти України у складі так званої "ДНР" — СБУ

У Львові заочно засудили 46-річного жителя Львівщини. За даними слідчих, чоловік воював проти України у складі так званої "ДНР". Про це повідомили на Facebook-сторінці управління СБУ у Львівській області.

Правоохоронці встановили, що львів'янин добровільно приєднався до терористичної організації та служив у 1 армійському корпусі народної міліції так званої "ДНР". У складі російських військ львів'янин із позивним "Поляк" неодноразово обстрілював позиції військовослужбовців ЗСУ у Маріуполі Донецької області.

Крім того, за інформацією оперативників, чоловік здійснював інформаційну пропаганду.

"Чоловік фігурував в інтерв’ю з "військовим журналістом" країни-терористки, де нівелював значення української влади. А згодом, на камеру, "Поляк" демонстративно здійснював артилерійський обстріл з БМ-21 по металургійному комбінату "Азовсталь", — йдеться у повідомленні СБУ.

Цю інформаційну пропаганду російські медіа використовували для виправдання злочинних дій РФ щодо України.

Львів'янину заочно повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 260 (участь в не передбачених законом воєнізованих або збройних формуваннях) та ст. 258-3 (участь в терористичній групі чи терористичній організації) Кримінального кодексу України.

За матеріалами СБУ Галицький районний суд Львова виніс чоловікові вирок — 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

"Маємо подвоїти наші зусилля": Столтенберг назвав пріоритети для посилення НАТО

НАТО має "подвоїти свої зусилля", щоб забезпечити безпеку мільярда людей у ​​країнах Альянсу на тлі зростання загроз.

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступаючи на засіданні військового комітету НАТО.

"Готуючись до більш небезпечного майбутнього, ми повинні подвоїти наші зусилля, щоб забезпечити безпеку наших мільярдів громадян і підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок. Війна високої інтенсивності знову в Європі, глобальна конкуренція зростає, авторитарні режими кидають виклик нашим цінностям, інтересам і безпеці", — сказав генсек НАТО.

Також, за словами Столтенберга, множаться інші загрози – від тероризму до кібератак, від розповсюдження ядерної зброї до зміни клімату.

"Тож нам потрібно активізуватися для цієї нової ери стратегічної конкуренції, і НАТО справляється з цим викликом. Ми забезпечимо, щоб наш Альянс залишався готовим захищати кожен дюйм території Альянсу та боротися з численними загрозами в різних сферах", — сказав він.

За словами Генсека НАТО, пакет пропозицій Верховного Головнокомандувача Союзною Європою (SACEUR) включає посилені й оновлені регіональні плани, в яких детально описано, як Альянс буде стримувати та захищати союзників від будь-якої агресії.

"Вони пропонують набагато точніші вимоги щодо того, що необхідно для трансформації наших військ, щоб члени НАТО точно знали, які сили та засоби потрібні, зокрема де, що та як розгортати. Ми більше тренуватимемося, розмістимо більше сил у підвищеній готовності за допомогою нашої нової моделі сил та зміцнимо нашу структуру командування та контролю", — сказав Столтенберг.

Генсек очікує, що члени Альянсу підтримають ці регіональні плани на Вільнюському саміті в липні. Він також очікує, що країни НАТО погодять новий рівень витрат на оборону, коли 2% від ВВП на оборону вважатимуться не "стелею", але мінімальним показником фінансування сектору оборони та безпеки.

"Я також очікую, що лідери схвалять новий План дій НАТО щодо оборонного виробництва, щоб гарантувати, що НАТО й надалі матиме необхідні нам можливості. Нам потрібні ці інвестиції та виробничі потужності зараз і на довгострокову перспективу", — сказав Столтенберг.

Президентка Грузії назвала провокацією указ Путіна про скасування візового режиму з боку РФ

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала неприйнятним скасування візового режиму з боку Росії. За її словами, йдеться про провокацію. Раніше стало відомо, що президент РФ Володимир Путін своїм указом скасував візовий режим для громадян Грузії.

“Чергова російська провокація! Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприпустимі, поки Росія продовжує агресію проти України та окуповує нашу територію!” — написала Зурабішвілі у Твіттер.

Раніше Путін видав указ, яким скасував візовий режим для громадян Грузії. Також Путін зняв заборону для російських авіакомпаній на польоти до Грузії.

Армія РФ за минулу добу завдала понад 100 ударів по Запорізькій області: одна людина дістала важке поранення

За минулу добу російські військові завдали понад 100 ударів по Запорізькій області: атакували з авіації, артилерії, РСЗВ та застосували БПЛА. Руйнувань зазнали будинки мирних жителів Запорізького, Пологівського та Василівського районів. Важке поранення дістав чоловік.

Про це сьогодні, 10 травня, повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

У селі Микільське Пологівського району на власному подвір’ї важкі поранення отримав 35-річний місцевий житель. З міно-вибуховою травмою та травматичною ампутацією обох нижніх кінцівок його госпіталізовано до однієї із Запорізьких лікарень.

Вкрай неспокійною залишається ситуація на Пологівщині: рашисти завдали ударів із авіації по Оріхову та Нестерянці. Руйнувань зазнали приватні будинки.

За добу поліцейські зафіксували 10 повідомлень про руйнування житлової та цивільної інфраструктур у Гуляйполі, Оріхові, Степногірську, Григорівці, Залізничному, Новоандріївці, Малій Токмачці, Полтавці, Новоданилівці, Ольгівському, Чарівному, Червоному, Щербаках, Гуляйпільському, Микільському, Степовому, Кам'янському.

На місцях влучань правоохоронці зібрали доказові матеріали воєнних злочинів росіян.

У Брюсселі проходить засідання Військового комітету НАТО. Залужний не зміг взяти у ньому участь

Через складну ситуацію на фронті Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний не зміг взяти участь у засіданні Військового комітету НАТО, яке 10 травня проходить у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Про це повідомив голова Військового комітету адмірал Роб Бауер.

“Вчора я отримав листа від головнокомандувача армії України, нашого друга, генерала Валерія Залужного, що навіть його участь через відеозвʼязок неможлива через складну оперативну обстановку при захисті від російської агресії. Ми бажаємо всього найкращого українським захисникам, і ми зосереджені на тому, щоб отримати думку Валерія через його військового представника”, — сказав Бауер.

Він додав, що про боротьбу України з агресором розповість представник України при НАТО генерал-майор Сергій Салкуцан.

“Сьогоднішня дискусія спершу буде зосереджена на агресивній війні Росії проти України. Росія перебуває на 15-му місяці, як вони вважали, триденної війни. Голіаф хитається. І це тому, що Давид продемонстрував надзвичайну стійкість і тактичну майстерність за підтримки 50 країн світу”, — сказав Бауер.

На Дніпропетровщині засудили чоловіка, який передав військовим РФ наслідки обстрілу Павлограда

На Дніпропетровщині до 10 років ув'язнення засудили інженера компанії-оператора мобільного зв'язку за поширення інформації щодо переміщення військових ЗСУ та наслідки ракетного обстрілу Павлограда. Про це мовиться у судовому вироку Індустріального районного суду у Дніпрі.

За повідомленням, чоловік сам запропонував російським військовим співпрацю. Використовуючи мобільний телефон, він передав скріншоти місця знаходження будівель військової частини та Центрального територіального управління Нацгвардії України.

Також він передавав військам РФ дані про переміщення військових ЗСУ та наслідки ракетного обстрілу Павлограда.

Під час обшуків у нього виявили документи, гранату Ф-1 та телефон із доказами протиправної діяльності.

Свою провину чоловік не визнав. Втім висловив своє побажання увійти до списку осіб, яких може бути передано до Росії для обміну.

Його засудили до 10 років позбавлення волі за частиною 3 статті 114-2 та частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України.

РФ обстріляла Вовчанськ на Харківщині: одна людина загинула

Вдень 10 травня російська окупаційна армія обстріляла Вовчанськ з артилерії. Одна людина загинула, під завалами може бути жінка, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Внаслідок цього обстрілу загинув цивільний чоловік. Щирі співчуття рідним та близьким загиблого", — написав Синєгубов.

За попередньою інформацією, під завалами може перебувати жінка, нині її шукають, на місці обстрілу працюють екстрені служби.

Дмитро Кулеба та глава МЗС Нідерландів обговорили літаки F-16 та саміт НАТО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із нідерландським колегою Вопке Гукстрою питання щодо передачі Україні літаків F-16.

Про це він написав у Твіттері.

"По дорозі до Гватемали я не упустив нагоди зустрітися зі справжнім другом Вопке Гукстра. Після візиту Президента Зеленського до Нідерландів ми рухаємося до F-16, саміту НАТО та нових поставок зброї", — написав міністр.

Дмитро Кулеба у Гватемалі під час першого візиту очільника МЗС України до цієї країни візьме участь у Раді міністрів Асоціації Карибських держав.

За 9 місяців з прифронтових населених пунктів Донеччини евакуювалися близько 70 тисяч людей — Мінрегіон

За 9 місяців, відколи була оголошена обов'язкова евакуація, до безпечних регіонів з Донеччини евакуювалися близько 70 тисяч громадян, серед них – понад 8 тисяч дітей, 3 тисячі людей з інвалідністю.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"З серпня 2022 року триває обов’язкова евакуація з Донеччини. За 9 місяців до безпечних регіонів перемістилися близько 70 тисяч громадян. Серед них – понад 8 тисяч дітей і більш як 3 тисячі маломобільних", – йдеться в повідомленні.

За даними міністерства, продовжується евакуація з деокупованих територій, яка розпочалася восени минулого року.

На Донеччині в ході евакуації всіх неповнолітніх вивезли вже з 16 населених пунктів. За місяць з території бойових дій евакуювали 55 дітей. З них 30 разом з рідними вивезли поліцейські. Всього у Донецькій області до обов'язкової евакуації дітей включили 21 населений пункт області.

Як розповідала Суспільному речниця поліції Донеччини Олександра Гаврилко, всіх дітей вивезли з наступних населених пунктів:

  • Іванівське,
  • Часів Яр,
  • Голубівка,
  • Привілля,
  • Роздолівка,
  • Вугледар,
  • Максимільянівка,
  • Орлівка,
  • Бердичі,
  • Первомайське,
  • Новокалинове,
  • Миньківка,
  • Пречистівка,
  • Нетайлове,
  • Новопокровське,
  • Федорівка.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Донецькій області 23 дитини стали сиротами або лишились без опікунів, оскільки їхні батьки або законні представники загинули через воєнні дії. Про це у відповідь на запит Суспільного Донбас повідомили у службі у справах дітей Донецької облдержадміністрації.

Росія денонсує Договір про звичайні збройні сили в Європі

Росія офіційно денонсує Договір про звичайні збройні сили в Європі. Відповідне розпорядження видав президент РФ Володимир Путін 10 травня. Цей договір обмежує кількість озброєнь і бойової техніки для країн-учасниць. Представником президента під час розгляду ініціативи у парламенті Путін призначив заступника глави МЗС Сергія Рябкова.

Договір про звичайні збройні сили в Європі було підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі повноважними представниками шістнадцяти держав-учасниць НАТО (Бельгія, Великобританія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина та Франція) та шести держав — учасниць Організації Варшавського договору (ОВД) (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина) і набрав чинності 9 листопада 1992 року.

Свою участь участь у договорі Росія призупинила у 2007 році на знак протесту проти розширення НАТО на cхід. Водночас РФ брала участь в засіданнях спільної консультативної групи. 10 березня 2015 року Росія офіційно оголосила, що “повністю” припиняє свою участь у Договорі з наступного дня. Тож її участь в угоді залишалася формальною.

Договір був ратифікований Верховною радою України 1 липня 1992 року та є безстроковим.

У польских ВПС припускають, що уламки ракети, знайдені поблизу Бидгоща — від російської крилатої ракети Х-55

Польський Технічний інститут ВПС у попередньому висновку припускає, що знайдені в кінці квітня уламки ракети поблизу польського міста Бидгощ — від російської крилатої ракети Х-55. Про це пише Rzeczpospolita.

"Якщо інформація про те, що ракета Х-55 була знайдена поблизу Бидгоща, підтвердиться, це означає, що це, швидше за все, ракета, випущена російським військовим літаком під час однієї з атак на Україну", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дана ракета, ймовірно, прилетіла до Польщі з-за східного кордону і пролетіла кілька сотень кілометрів над територією країни.

Ракети Х-55 – це ракети класу "повітря-земля" дальністю близько 3 км. Такі ракети можуть бути озброєні ядерними боєголовками.

Інформація наразі не підтверджена, офіційне розслідування у Польщі не триває.

Британія планує офіційно оголосити ПВК "Вагнера" терористичною організацією — The Times

Велика Британія готова офіційно визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією, щоб посилити тиск на Росію.

Про це пише The Times з посиланням на джерело в уряді.

Співрозмовник видання зазначив, що після двох місяців роботи над юридичним обґрунтуванням цього кроку заборона групи є "неминучою" і, ймовірно, буде ухвалена протягом кількох тижнів.

Ухвалення заборони зробить кримінальним злочином причетність до "Вагнера", відвідування зборів групи, її підтримка чи носіння символіки ПВК. Найманці "Вагнера" опиняться в одному списку з бойовиками угруповань "Ісламська держава" та "Аль-Каїда".

На групу також буде накладено фінансові санкції, які обмежать здатність ПВК "Вагнера" залучати гроші через британські банки.

У російській "Транснєфті" заявили про "спробу теракту" на нафтопроводі "Дружба"

У компанії заявили, що "спроба терористичного акту" була здійснена на наливному пункті "Брянськ". Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву офіційного представника "Транснефти" Ігоря Дьоміна.

Внаслідок інциденту ніхто не постраждав.

Телеграм-канал Baza повідомила, що вранці 10 травня наливний пункт, розташований за 150 кілометрів від російсько-українського кордону, потрапив під обстріл.

"Удари припали до трьох порожніх резервуарів для зберігання нафтопродуктів — на них виявили пробоїни близько 10 сантиметрів. Жодних витоків чи займання при цьому не сталося, ніхто не постраждав", — повідомило видання.

Якими саме боєприпасами було обстріляно нафтопровід, наразі невідомо.

Під час обстрілу Куп'янська 9 травня пошкоджень зазнала одна з будівель обленерго

Одна з будівель "Харківобленерго" зазнала пошкоджень під час артобстрілу РФ 9 травня. Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

"Рятувальники та представники підприємства ведуть обстеження, аби визначити обсяг пошкоджень", — сказано у повідомленні.

За словами речника "Харківобленерго" Володимира Скічка, мова про один з об'єктів підприємства у Куп'янську. Енергетики з'ясовують масштаби пошкоджень. Ніхто з працівників обленерго не зазнав поранень, сказав Скічко.

Куп'янськ з артилерії обстріляли 9 травня після 14:00, рятувальники гасили пожежу у будинку. Ввечері РФ вдарила по місту ракетою, попередньо, це був "Іскандер", троє людей поранені.

Ексзаступника начальника Херсонського морського коледжу підозрюють у колабораціонізмі

Правоохоронці заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору колишньому заступнику начальника з адміністративно-господарської роботи Херсонського морського коледжу рибної промисловості.

Про це в Telegram повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Підозрюваний почав співпрацювати з військовими РФ у липні 2022 року, тоді й обійняв посаду так званого "директора Херсонского морского колледжа рыбной промышленности", йдеться в повідомленні.

За даними слідства, саме за допомоги підозрюваного російські окупанти захопили приміщення коледжу та тренажерний центр. Сам він проводив інвентаризацію, підбирав кадри та організовував навчальний процес за стандартами РФ.

Наразі досудове розслідування триває. За вчинене колишньому заступнику начальника коледжу загрожує до 12 років з конфіскацією майна.

Залужний не братиме участь у зустрічі Військового комітету НАТО

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не зможе приєднатися до зустрічі Військового комітету НАТО 10 травня через складну оперативну ситуацію на полі бою в Україні.

"Я вчора отримав лист від українського Головнокомандувача, нашого друга Валерія Залужного, що його участь навіть через відеоконференцію є неможливою з огляду на складну оперативну ситуацію в обороні проти російської агресії. Наші кращі побажання з українськими захисниками. Ми сфокусовані отримати оцінку Валерія від його військового представника", — сказав голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

"Наші солдати знищують ілюзії світу": Зеленський показав фото з фронту

"Стійкість і сміливість кожного нашого солдата знищують ілюзії світу – змінюють історію. Кожен і кожна, хто здобуває Україні успіх у боях, підштовхує світ бути разом із нашою силою, бути по один бік історії з Україною", — написав Зеленський у Telegram.

У ЄС почали обговорювати новий пакет санкцій проти РФ, але швидкої угоди не буде — ЗМІ

Посли Європейського Союзу сьогодні 10 травня розпочали обговорення нового пакету антиросійських санкцій, однак скоріш за все домовленості не вдасться досягти швидко через значні розбіжності між країнами-членами, пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що держави, які виступають за максимально жорсткі санкції, будуть незадоволені тим, що санкційний план "не заходить досить далеко". Водночас інші країни ЄС побоюватимуться зашкодити своїм міжнародним зв'язкам.

ВМС знищили позицію російського міномета на Донеччині

Бійці Військово-морських сил Збройних сил України знищили у Донецькій області позиції російського міномета.

Про це повідомили у ВМС і показали відео.

“Виявлені на Донеччині аеророзвідкою 501 окремого батальйону морської піхоти позиції ворожого міномета знищені артилеристами 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського”, — ідеться у повідомленні.

Катували місцевих жителів на окупованих територіях Миколаївщини. Прокуратура повідомила про підозру трьом військовим РФ

Миколаївські прокурори повідомили про підозру трьом військовослужбовцям незаконних збройних формувань Росії. Командира та двох його підлеглих підозрюють в катуванні місцевих жителів на окупованих територіях Миколаївщини.

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури.

За даними слідства, з початку окупації Баштанського району Миколаївської області командир одного з полків так званої "ДНР" очолив "військову комендатуру" в окупованому селищі. За його наказом підлеглі військовослужбовці РФ затримували мирних жителів з проукраїнською позицією.

"Підозрювані, за попередньою змовою, затримали чотирьох мирних жителів, серед яких були колишні військовослужбовці ЗСУ. Від чоловіків вимагали інформацію про розташування сил ЗСУ, їх службу в Збройних Силах. Також їх намагались схилити до співпраці з військовими РФ", — розповіли в прокуратурі.

За інформацією прокуратури, під час незаконного утримання цивільних систематично били, застосовуючи сексуальне насилля, погрожували вбивством. Людей утримували в холодному підсобному приміщенні та погребі без доступу до свіжого повітря, їжі, води та в антисанітарних умовах.

Трьом військовим, які воювали на боці РФ, інкримінують статті "Державна зрада" та "Порушенні законів та звичаїв війни". Санкції статей передбачають від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Станом на 10 травня тривають необхідні слідчі-розшукові дії, спрямовані на встановлення всіх фактів злочинну.

Окупанти планують "евакуювати" із ЗАЕС понад три тисячі працівників

Отримано інформацію про підготовку російських окупантів до "евакуації" з міста-супутника Запорізької атомної електростанції близько 3100 людей, повідомляє Енергоатом.

Насамперед йдеться про вивезення 2700 працівників станції, які підписали контракт із фейковим АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" або іншим підприємством Росатома, та членів їхніх родин.

В Енергоатомі також нагадали, що працівникам ЗАЕС виїзд з міста росіяни заборонили майже від початку окупації.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, з Енергодара до Ростовської області РФ вже вивезли частину сімей запорізьких атомників.

"Таким чином, російські окупанти доводять свою неспроможність забезпечити експлуатацію ЗАЕС, оскільки нині там катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу. Навіть тих українських працівників, які, підписавши ганебні контракти, погодились співпрацювати з рашистами, найближчим часом збираються "евакуювати", — йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі зазначили, що вивезення працівників ЗАЕС це загострить вже й зараз "вкрай нагальне питання наявності достатньої кількості персоналу для забезпечення безпеки експлуатації АЕС навіть у поточному відключеному стані".

"Водночас Енергоатом зі свого боку вживає всіх можливих заходів щодо формування необхідної кількості фахівців, здатних забезпечити безпечну роботу станції в перший період після її деокупації", — зазначає регулятор.

Така команда вахтовим методом формуватиметься із працівників ЗАЕС, які зараз перебувають на контрольованій Україною території, а також фахівців з інших атомних станцій.

У Силах оборони України підтвердили втечу цілої російської бригади з-під Бахмута

Повідомлення керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про втечу 72-ї окремої мотострілецької бригади Збройних сил РФ з-під Бахмута та "500 трупів" росіян, які там залишились — відповідає дійсності.

Про це у Telegram повідомила 3-тя окрема штурмова бригада Збройних сил України.

"За дві доби атакувальних дій на Південно-Західних околицях міста, штурмовики 3 ОШБр у складі тактичної групи "Азов" ліквідували 64 окупантів, ще 87 — на пів шляху до попередньо згаданих. Серед усіх них є і вагнерівці. Також станом на зараз маємо 5 полонених росіян", — сказано у повідомленні.

Також українські військові зазначили, що була знищена значна кількість російської техніки, зокрема декілька складів з боєкомплектами, міномети та БМП.

Напередодні, 9 травня, керівник групи Вагнера Пригожин заявив, що вагнерівці змушені були прикривати один з флангів від ЗСУ після того, як російська армія втекла з позицій.

"У нас міністерство інтриг замість міністерства оборони, тому наша армія тікає. Вони (72-а бригада — ред.) просто взяли і драпанули", — сказав Пригожин, додавши, що снаряди їм так і не дали.

"Все добре, мам": у Чернівцях покажуть документальний фільм про матерів загиблих захисників Маріуполя

11 травня у Резиденції молоді в Чернівцях відбудеться показ документального фільму "Все добре, мам" від платформи пам’яті "Меморіал". Це стрічка про трьох жінок, чиї сини загинули при обороні Маріуполя.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Резиденції молоді.

Допрем'єрний офлайн показ відбудеться за участю героїв стрічки та організаторів у чотирьох містах.

"14 травня у світі відзначають День матері. Це свято, коли діти дякують найріднішій людині за подароване життя, любов та ласку. Та через війну в Україні тисячі жінок не почують теплих слів від синів і дочок. Адже їхні діти загинули, захищаючи всіх нас від російських окупантів", – каже редакторка Меморіалу Світлана Корженко.

Показ відбудеться 11 травня о 17:30 за адресою: вулиця Головна, 41. Вхід вільний, за попередньою реєстрацією. Станом на ранок 10 травня вільні місця на перегляд стрічки є, повідомила директорка Резиденції молоді Світлана Олексійчук у коментарі Суспільному.

У Черкасах вхід до собору московського патріархату обклеїли плакатами

У Черкасах біля Свято-Михайлівського собору відбулась акція протесту. Там зібралися містяни, аби нагадати місцевій владі про те, що собор має перейти у підпорядкування ПЦУ, розповів Суспільному один із учасників акції.

Учасники акції заклеїли двері Свято-Михайлівського собору плакатами із зображеннями глави РПЦ Патріарха Кирила. На них він тримає автомат, магазин з патронами та книги російських письменників: "Преступление и наказание" та "Война и мир".

За словами протестувальників, прибічники УПЦ МП є посібниками Російської Федерації у тилу, а собор має перейти у підпорядкування Православної церкви України.

Як розповів один із протестувальників, ім'я він не назвав, містяни таким чином хотіли нагадати, що депутати Черкаської міської ради підтримували петицію про заборону діяльності московського патріархату у місті, однак це не вплинуло на їх діяльність у місті.

Необхідну кількість голосів набрала чергова петиція, ціль якої скасувати рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про надання церкві у користування землі в Соборному парку.

Суспільне звернулося по коментар до міського голови. Відповідь опублікуємо, як отримаємо.

Президент Бразилії хоче бути посередником у переговорах між Україною та РФ

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва вкотре заявив про своє бажання виступити посередником у мирних переговорах між Україною та РФ. Про це він сказав під час зустрічі з прем'єром Нідерландів Марком Рютте, який перебуває у Бразилії з візитом, повідомляє Metropoles. Бразильський лідер заявив, що мир в Україні може бути досягнутий шляхом переговорів, під час яких Бразилія допоможе знайти "золоту середину".

"Кожна країна має свої причини. Україна фактично не може змиритися з окупацією своєї території, вона має чинити опір. ЄС має рацію в прийнятому рішенні (стати на бік України — ред.), а Бразилія та інші країни мають рацію в бажанні знайти "золоту середину". Я думаю, що це можливо. Якби я вірив, що це неможливо, я б не взявся до цього", — сказав Лула да Сілва.

Він хоче обговорити питання про посередництво Бразилії на прийдешньому саміті країн Групи семи в Японії.

На Луганщині окупанти збираються звільнити лікарів, які не отримали паспорт РФ

На тимчасово окупованій території Луганщини росіяни погрожують звільнити лікарів, які не отримають паспорт РФ.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

"Під черговий тиск потрапили лікарі. Їм необхідно отримати паспорти РФ упродовж травня-червня. При відсутності цього документа людей для початку викликатимуть на допит до так званого "МГБ ЛНР", а потім звільнятимуть", — повідомив Артем Лисогор.

За словами Лисогора, наразі вся медична сфера окупованих районів Луганщини працює на лікування поранених військових РФ. Але попри облаштування додаткових польових шпиталів місць для всіх поранених не вистачає.

Артем Лисогор зазначив, що звільнення лікарів погіршить ситуацію і для поранених РФ, і для цивільних на окупованих територіях, які зараз майже не отримують медичної допомоги.

Як минула ніч у регіонах

Про ситуацію в регіонах станом на 9.00 повідомили обласні державні адміністрації.

Чернігівщина: за добу — 3 обстріли, Чернігівський, Корюківський та Новгород-Сіверський райони, із артилерії та мінометів. Без жертв та руйнувань.

Сумщина: вночі росіяни з артилерії обстріляли (6 вибухів) Білопільської громади. Минулося без наслідків.

Вчора протягом дня війська РФ здійснили 14 обстрілів. Зафіксовано 88 вибухів. Обстрілів зазнали населені пункти Великописарівської, Білопільської, Юнаківської, Краснопільської, Хотінської громад.

Запорізька: за минулу добу росіяни завдали 107 ударів: 93 артобстріли, 10 з РСЗВ, 3 атаки з БПЛА та авіаудар.

Під вогнем знову опинилися 19 населених пунктів на лінії фронту навколо Кам'янського, Оріхова та Гуляйполя.

Уночі під час обстрілу Мікільського вдома важкі поранення отримала 34-річна жінка. Їй надається вся необхідна допомога.

Дніпропетровщина: близько пiвночi пiдроздiли повiтряного командування "Схiд" знищили над областю 3 безпiлотники.

Вчора кілька разів росіяни били по Нікопольському району. Мирівську громаду накрили артилерійським вогнем. Марганецьку – атакували безпілотниками. Без постраждалих.

Є руйнування — пошкоджені 5 приватних будинків та 8 господарських споруд. Побиті лінія електропередач та газопровід.

Харківщина: на Слобожанському напрямку війська РФ з артилерії обстріляли населені пункти Гоптівка, Варварівка, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Тихе, Мала Вовча, Бударки, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське та Хатнє.

На Куп’янському напрямку війська РФ намагалися покращити тактичне положення, наступали поблизу Масютівки, успіху не мали. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Лиман Перший та Табаївка.

Вчора внаслідок ракетного удару по м. Куп'янськ (попередньо ракети "Іскандер"), пошкоджено 5 приватних житлових будинків та будівлі ПП "Акцепт-Техно". Поранення отримали троє людей.

Також вчора росіяни обстріляли с. Чернещина Ізюмського району, с. Петропавлівка Куп'янського району, с. Гатище Чугуївського району. Пошкоджено житлові будинки та господарські споруди.

Луганщина: 9 травня росіяни намагалися атакувати поблизу Стельмахівки та Білогорівки, але їх зупинили українські бійці.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Стельмахівка, Макіївка та Білогорівка.

Луганська область. За добу противник здійснив 101 обстріл, випустивши 470 снарядів. Ситуація в області залишається складною.

Донеччина: минулої доби росіяни здійснили 26 обстрілів населених пунктів області, серед яких — Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Краматорськ, Курахове, Часів Яр, смт Велика Новосілка, смт Курахівка, смт Північне, с.Времівка, с.Диліївка, с.Дружба, с.Новодмитрівка, с.Новоукраїнка, с.Уманське.

Пошкоджено 44 житлових будинки (з них 11 – багатоквартирних), адмінбудівля відділу поліції (м. Курахове), адмінбудівля Пенсійного фонду, будівля відділення банку, 2 приміщення Курахівської ЦЗФ, цех ПрАТ "АЗМК", школа, ЛЕП, 7 цивільних автомобілів, 2 газових труби, 2 господарські споруди.

За добу на Донеччині: 1 загиблий, 1 поранений.

Миколаївщина: вранці 10 травня сили РФ з артилерії обстріляли акваторію Очаківської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

9 травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено російський розвідувальний БпЛА "Орлан-10".

Увечері 9 травня росіяни з артилерії та мінометів обстріляли по акваторії Очаківської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

Херсонщина: за добу — 63 обстріли (354 снаряди), з них по м. Херсон — 7 обстрілів (44 снаряди): РСЗВ – 1, артилерійських – 2, мінометних – 4.

Від ворожого вогню постраждали райони 26 населених пунктів області.

Внаслідок артилерійського удару одна людина дістала поранення у с. Одрадокам'янка Бериславського району.

Російська артилерія продовжує атакувати Кізомис Білозерської громади. Внаслідок чергового обстрілу у селі знищено фельдшерський пункт. Обійшлося без постраждалих.

З деокупованої території області евакуйовано 49 осіб.

У Росії заявили про дронову атаку на військовий полігон у Воронезькій області

У Воронезькій області РФ у ніч проти 10 травня два безпілотники нібито атакували військовий полігон. Ще один дрон нібито збили неподалік військового аеродрому.

Telegram-канал Baza повідомляє, що внаслідок атаки постраждали близько 14 військовослужбовців. Загиблих немає.

Губернатор Воронезької області Гусєв підтвердив атаку дронами.

"Сьогодні рано-вранці на воронезькому військовому об'єкті припинено спробу атаки двома ворожими БПЛА. Внаслідок заходів впливу один з них відхилився від курсу і впав, другий знищений", — написав він у Телеграм.

Парад у Москві продемонстрував проблеми армії РФ — британська розвідка

Традиційний військовий "парад Перемоги" 9 травня у Москві продемонстрував проблеми у російській армії. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Щорічний парад перемоги в Росії на Красній площі засвідчив проблеми у матеріально-технічному забезпеченні та стратегічних комунікаціях, з якими стикаються військові через 15 місяців після повномаштабного вторгнення в Україну", — зазначили у британській розвідці.

У відомстві зазначили, що у параді взяли участь понад 8 тисяч військовослужбовців, але більшість із них були допоміжними, воєнізованими формуваннями та курсантами військових навчальних закладів. Зі з'єднань регулярних військ були присутні лише контингенти залізничних військ та військової поліції.

"Єдиним танком на параді був старий Т-34 з парадної частини. Попри великі втрати в Україні, Росія могла поставити більше бронетехніки. Влада, ймовірно, утрималася від цього, тому що хотіла уникнути внутрішньої критики з приводу пріоритету парадів над бойовими діями", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ обстріляли Костянтинівку з артилерії та ракет — МВА

Протягом минулої доби росіяни двічі обстрілювали Костянтинівку та один раз громаду з артилерії та ракет. Про це повідомляє Костянтинівська МВА.

"9 травня о 11.45 ворог з артилерії обстріляв Новодмитрівський старостинський округ, в результаті чого пошкоджено 3 приватних будинки. Поранених та загиблих на місці не виявлено", — йдеться у повідомленні.

О 18:00 того ж дня росіяни завдали артилерійського удару по Костянтинівці, пошкодили 4 приватних житлових будинки. Було поранено одну цивільну людину.

Вночі Росія випустила ракети по одному з мікрорайонів Костянтинівки, була пошкоджена одна адмінбудівля.

Війська РФ "Іскандерами" вдарили по Харківщині, троє поранених — голова ОВА

Минулої доби, 9 травня, російські окупанти обстрілювали міста і села Харківського, Чугуївського, Ізюмського та Куп'янського районів Харківщини. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Зокрема, вчора ввечері росіяни вдарили по Куп'янську. Попередньо, загарбники вдарили ракетами "Іскандер". Пошкоджено будівлі цивільного підприємства та п’ять приватних житлових будинків.

На жаль, є постраждалі мирні жителі. Поранення отримали троє людей.

"Жінка 57-років отримала легкі ушкодження, стан 59-річної жінки та 46-річного чоловіка медики оцінюють як середньої тяжкості", — повідомив голова ОВА.

Пентагон офіційно підтвердив збиття над Україною російської ракети "Кинджал" за допомогою системи Patriot

Українська протиповітряна оборона справді збила російську аеробалістичну ракету "Кинджал", яку у Росії називають гіперзвуковою, зенітно-ракетним комплексом Patriot.

Про це сказав речник Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер, передає CNN.

"Я можу підтвердити, що вони збили російську ракету, застосувавши систему протиракетної оборони Patriot. Як ви знаєте, ця система є частиною ширшого спектра засобів протиповітряної оборони, які Сполучені Штати та міжнародна спільнота надали Україні", — сказав він.

Райдер також наголосив, що США та їхні партнери продовжать "нарощувати засоби протиповітряної оборони наземного базування та боєприпаси, щоб допомогти Україні контролювати своє суверенне небо та допомогти Україні захистити своїх громадян від Росії".

Командувач Повітряних сил Збройних сил України, генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що у ніч на 4 травня українським військовим вперше вдалося збити російську аеробалістичну ракету "Кинджал" за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Війська РФ обстріляли Сновську громаду на Чернігівщині

Російські війська ввечері 9 травня обстріляли Сновську громаду в прикордонні Чернігівщини. Під вогонь потрапив район села Містки.

Цю інформацію Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Зокрема, з 19:22 до 19:36 прикордонники зафіксували 10 вибухів, ймовірно з міномета 120 мм калібру.

Нагадаємо, протягом 9 травня війська РФ обстрілювали три прикордонні громади області. Під вогнем опинилися Городнянська, Семенівська та Новгород-Сіверська громади. Загалом зафіксували 55 приходів зі ствольної артилерії та САУ.

В ISW назвали мету останніх ракетних ударів по Україні

Остання серія ракетних ударів по Україні свідчить, що Росія більше зосереджені на підтримці регулярної серії атак, ніж на фактичній ефективності ударів.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

У ніч з 8 на 9 травня російські війська здійснили чергову масштабну серію ракетних ударів по Україні. Генштаб ЗСУ повідомив 9 травня, що українська протиповітряна оборона збила всі 8 крилатих ракет "Калібр" і 15 з 17 ракет Х-101/Х-555, які були запущені російськими військами.

Крім того у Генштабі ЗСУ повідомили, що три ракети С-300 вразили об'єкти цивільної інфраструктури в Краматорську та Костянтинівці Донецької області.

У Міноборони заявили, що російські війська завдали удару по українських пунктах тимчасової дислокації та складах боєприпасів, успішно вразивши всі цілі.

"Продовження російських ракетних ударів у меншому масштабі, ніж щоденні удари під час невдалої російської кампанії проти критичної інфраструктури України, ймовірно, свідчить про те, що російські сили більше зосереджені на підтримці регулярної серії ракетних ударів, ніж на фактичній ефективності ударів", — йдеться у звіті.

За минулу доби на Донеччині поранено одну людину

Протягом 9 травня на Донеччині поранення дістала одна людина у Костянтинівці. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1497 людей, поранення отримали 3486 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російська армія за добу понад 60 разів обстріляла Херсонщину

Впродовж 9 травня військові РФ завдали 63 удари по правобережній Херсонщині. Застосували 354 снаряди з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град", танків, станкових протитанкових гранатометів, безпілотників та авіації.

Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За даними ОВА, по Херсону російська армія била 7 разів. Снаряди влучили у житлові квартали, школу, фельдшерський пункт, торговельний центр. Одна людина поранена, йдеться в повідомленні.

Обстріл акваторії та збитий безпілотник. Як минула доба на Миколаївщині

Армія РФ протягом дев'ятого травня та зранку десятого травня завдала ударів по акваторії Очаківської громади Миколаївщини. Сили оборони "Півдня" знищили над областю російський безпілотник.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За даними ОВА, дев'ятого травня, з 18:50 до 19:05, російські військові з артилерії та мінометів били по акваторії Очаківської громади.

Десятого травня, з 04:00 до 04:10, армія РФ здійснила повторний артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади.

Загиблих та руйнувань внаслідок обстрілів немає.

У місті Миколаєві, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах, за даними районних військової адміністрації, обстрілів не зафіксували.

Також дев'ятого травня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони знищили російський розвідувальний безпілотник "Орлан-10", повідомили в Повітряному командуванні "Південь".

3-я штурмова бригада відкинула росіян на 2.6 кілометра та розгромила бригаду РФ — Білецький

Бійці 3 штурмової бригади ЗСУ під час штурму російських позицій просунулись на 2.6 кілометра та розгромили 72 бригаду РФ. Про це повідомив перший командир полку "Азов" Андрій Білецький.

"В результаті наступальних дій 3 окремої штурової бригади ЗСУ розгромлені підрозділи 72 бригади РФ. Фактично повністю знищені 6 та 8 роти даної бригади. Розбита бригадна розвідка. Знищена значна кількість бойових машин, захоплена значна кількість полонених", — повідомив Андрій Білецький.

Білецький додав, що також суттєвих трат зазнав 3 штурмовий загін терористичної організації Вагнер.

За словами Білецький, українські бійці наступали на ділянці фронту довжиною 3 кілометри і пройшли 2 кілометри 600 метрів.

Також у 3 ОШБр розповіли, що вони проводили насту упродовж двох днів на Південно-Західних околицях Бахмута.

20 танків та бронемашин, 15 крилатих ракет та 690 солдатів: Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 10 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 196 310 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 690 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3736 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7275 (+18) од,
  • артилерійських систем – 3039 (+8) од,
  • РСЗВ – 555 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 308 (+1) од,
  • літаків – 308 (+0) од,
  • гелікоптерів – 294 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2624 (+6),
  • крилаті ракети ‒ 970 (+15),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5974 (+5) од,
  • спеціальна техніка ‒ 389 (+1).

Дані уточнюються.

Сили ППО збили над Дніпропетровщиною три дрони Shahed — ОВА

Пiдроздiли повiтряного командування "Схiд" знищили над Дніпропетровською областю три ворожі дрони типу Shahed. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

"Агресор знову спрямував на область дрони. Близько пiвночi пiдроздiли повiтряного командування "Схiд" знищили 3 безпiлотники. Вони приземлили "Шахедiв". Дякую ППО за цiлодобову варту", - підкреслив очільник ОВА.

Як додав Лисак, решта ночi на Днiпропетровщинi минула без ворожих атак.

Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку: Генштаб про ситуацію на фронті

Війська РФ здійснили 46 атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Сили оборони завдали близько 20 ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби росіяни завдали 23 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснили 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Для ракетних ударів вони використали ракети різних типів, більшу частину з яких знищили українські військові. Є і влучання. Зокрема, 5 ракет С-300 поцілили по містах Куп'янськ, Слов’янськ, Краматорськ і Костянтинівка.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни з артилерії обстріляли населені пункти Гасичівка, Залізний Міст, Мурав'ї Чернігівської області; Товстодубове, Бачівськ, Старі Вирки, Іскрисківщина, Волфине, Юнаківка, Могриця, Попівка і Славгород Сумської області, а також Гоптівка, Варварівка, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Тихе, Мала Вовча, Бударки, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку війська РФ намагалися покращити тактичне положення, вели наступи поблизу населених пунктів Масютівка та Стельмахівка, успіху не мали. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Лиман Перший, Табаївка, Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артобстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка і Веселе Луганської області та Ямполівка і Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступ. Протягом минулої доби безуспішно наступали у Бахмуті, а також у напрямку населених пунктів Іванівське та Ступочки. Від російських обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку російські війська не наступали. Завдали авіаудару в районі Авдіївки. Обстріляли населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки в районі Мар’їнки. Водночас російських обстрілів зазнала, зокрема, Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби росіяни не наступали. Завдали авіаудару в районі Великої Новосілки. Обстріляли населені пункти Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Росіяни завдали авіаударів по Оріхову, Кізомису та Станіславу. Обстріляли населені пункти Времівка та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі та Антонівка, Молодіжне і Зеленівка Херсонської області.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки військ РФ, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах.

Минулої доби Сили оборони збили 6 безпілотників різних типів, 3 із них — типу "Шахед".

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 4 райони зосередження особового складу, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції та станцію радіоелектронної боротьби росіян.

Окупанти вивозять з Енергодара родини працівників ЗАЕС

В Енергодарі російські окупанти організували "евакуацію" членів сімей працівників Запорізької АЕС. Співробітникам електростанції виїзд з міста заборонено. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Окупаційна "влада" анонсувала евакуацію людей до Бердянська і Кирилівки на бази відпочинку та готелі. Однак тих, хто погодився вивезли до Ростовської області РФ та розмістили у наметових містечках", — йдеться у повідомленні. У Великій Білозерці минулого тижня більшість колаборантів виїхали з населеного пункту на власних транспортних засобах у напрямку Криму.

Французький парламент визнав "Вагнер" терористичною організацією

Нижня палата парламенту Франції 9 травня проголосувала за визнання приватної військової компанії "Вагнер" терористичною організацією.

У документі парламентарі звертаються до уряду країни, "запрошуючи його дипломатично співпрацювати з Європейським Союзом, щоб включити ПВК "Вагнер" до списку терористичних організацій Європейського Союзу".

Уряд також закликають підтримати ініціативи відповідних міжнародних органів з метою розслідування численних зловживань, скоєних групою "Вагнер" проти цивільного населення, зокрема в Україні та на африканському континенті. Водночас резолюція не є обов'язковою до виконання урядом.

На початок