Захисник Донецького аеропорту з Кропивницького переміг на Національних Іграх нескорених з тенісу

Захисник Донецького аеропорту з Кропивницького переміг на Національних Іграх нескорених з тенісу

Захисник Донецького аеропорту з Кропивницького переміг на Національних Іграх нескорених з тенісу
. Фото: Суспільне Кропивницький

Від інвалідного візка – до перемоги у спортивних змаганнях. Захисник Донецького аеропорту, кропивничанин Юрій Савельєв переміг на Національних Іграх нескорених з настільного тенісу. Вони з 1 по 2 травня відбулися у Львові. Там у дев'яти видах спорту змагалися 220 учасників. Це ветерани війни та військові, які відновлюються після поранень.

Юрій Савельєв два дні тому він повернувся зі Львова. Він дебютував на Іграх нескорених і посів перше місце у змаганнях з настільного тенісу.

"Я майже не тренувався, але розумів, що потрібно їхати. Чому б не спробувати? Що я втрачаю? Під час змагання я дійшов до фіналу і в фіналі змагався із Сергієм з Києва. Для мене це було великою несподіванкою перемогти його й отримати золоту медаль".

Юрій Савельєв згадує, як за дев'ять років після поранення пройшов шлях до свого першого спортивного успіху. 36-річний боєць третього полку спецпризначення імені Святослава Хороброго захищав Україну з 2014 року, з перших днів війни з Росією.

"Як зазвичай говорили – АТО. Ми не розуміли, чому АТО. Ми її бачили як війну. Виконували різні завдання, були й у Донецьку, і в аеропорту, і в Донецькій області, і в Луганській".

Поранення отримав у червні 2014-ого у бою під містом Лиман Донецької області.

Захисник Донецького аеропорту з Кропивницького переміг на Національних Іграх нескорених з тенісу
Фото Юрія Савельєва

"Поранили в спину. Я не міг рухатися. Ніг і тазу не відчував зовсім. Під час поранення у мене відкинуло зброю. Я намагався дотягнутися до зброї, взяти її й отримав ще одне поранення у ліву руку. Забрали мене, викликали вертоліт, направили в Харківську військову лікарню. Там мене прооперували. Я вже відкрив очі у Київському госпіталі".

Лікування та реабілітація тривали п’ять років.

"Я рік зовсім лежачий був. Потім потихеньку мене почали садити в інвалідний візочок. Ортези різні надівали мені, права нога більш-менш включилася, я вже ніби міг ходити, але ліву ногу не міг підняти сам. До 2019-го року я вже взяв у руку паличку, а ортез був у мене аж під стегно, а зараз він у мене по коліно, тобто він зараз виконує функцію, просто тримає мою стопу".

Юрій Савельєв вважає Ігри нескорених новим викликом для себе.

"Моя мета – більш серйозно підійти до цих змагань, до тренування, і виграти золоті медалі для Кропивницького, для себе, бо спорт – це реабілітація, це життя".

Ветеран вирішив взяти участь у ще двох видах Ігор нескорених, розповів керівник обласного управління спорту Андрій Щетина.

"Треба підготувати його саме до легкої атлетики – штовхання ядра, і саме сьогодні він уже пройде перше тренування під керівництвом заслуженого тренера України Олега Соколовського".

За результатами Національних змагань до складу збірної України увійдуть 24 учасники. Їх визначать наступного місяця. Вони представлятимуть Україну на міжнародних Іграх нескорених у вересні у німецькому місті Дюссельдорф.

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок