Волейбол: Золота Євроліга
Волейбол: Золота Євроліга
Збірна України з волейболу назвала розширений склад на чоловічу Золоту Євролігу

Збірна України з волейболу назвала розширений склад на чоловічу Золоту Євролігу

Ексклюзивно
Збірна України з волейболу назвала розширений склад на чоловічу Золоту Євролігу
. Олег Плотницький. Фото: FIVB

У складі збірної – чотири дебютанти.

Чоловіча збірна України з волейболу визначилася із розширеною заявкою на підготовку до Золотої Євроліги, першого з трьох великих турнірів команди у 2023 році. Склад збірної на тренувальний збір Федерація волейболу України надала ексклюзивно для Суспільне Спорт.

На підготовку до Золотої Євроліги тренерський штаб збірної України, який очолює Угіс Крастіньш, викликав 16 волейболістів. У команді є, зокрема, кілька дебютантів, але левова частка гравців – ті, хто потрапляв у заявку на чемпіонат світу-2022.

Готуватиметься до Золотої Євроліги Україна в Польщі, де й проведе свої домашні матчі у цьому турнірі. На груповому етапі збірна України зіграє проти Бельгії, Хорватії та Північної Македонії – переможець групи вийде до Фіналу Чотирьох.

"Збір перед Золотою Євролігою проведемо у Польщі, неподалік міста Лодзь - 80 км у селищі Клещова. Саме у Лодзі проводитимемо свої домашні матчі. Розпочнемо збір 8 травня. Маємо вже попередній список гравців: уся основа, яка грала на чемпіонаті світу присутня, додався Дмитро Терьоменко. Це наше підсилення", – в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт сказав Угіс Крастіньш.

Розширений склад збірної України на підготовку до Золотої Євроліги

  • Зв'язуючі: Юрій Синиця ("Девелі", Туреччина), Віталій Щитков ("Прометей")
  • Діагональні: Василь Тупчій ("Барком-Кажани"), Даніїл Пивоваренко ("Ріо Дуеро Сорія", Іспанія)
  • Ліберо: Дмитро Канаєв ("Барком-Кажани"), Олександр Бойко ("Прометей")
  • Центральні блокуючі: Максим Дрозд ("Епіцентр-Подоляни"), Юрій Семенюк ("Проєкт Варшава", Польща), Дмитро Терьоменко ("Тур", Франція), Владислав Щуров ("Барком-Кажани")
  • Догравальники: Олег Плотницький ("Перуджа", Італія), Тимофій Полуян ("Аккус", Туреччина), Євгеній Кісілюк ("Епіцентр-Подоляни), Ілля Ковальов ("Купрум", Польща), Віталій Кучер ("Барком-Кажани"), Дмитро Янчук ("Прометей")

Що варто знати про розширений склад України

  • У порівнянні із підсумковою заявкою на ЧС-2022 до складу приєдналися: Пивоваренко, Бойко, Терьоменко, Щуров, Кучер та Янчук.
  • Пивоваренко, Щуров, Бойко та Янчук – уперше викликані до заявки збірної України з волейболу.
  • 19-річний Даніїл Пивоваренко – наймолодший гравець у цьому складі збірної України. Він грає у одному з найсильніших іспанських клубів, "Ріо Дуеро Сорія".
  • Початок збору – понеділок, 8 травня. Однак Терьоменко та Плотницький ще завершуватимуть клубний сезон, на них очікують матчі у плей-оф чемпіонату Франції та Італії, відповідно. Найімовірніше, вони приєднаються до команди пізніше.
  • У порівнянні із заявкою на чемпіонат світу до складу України не потрапили: Володимир Остапенко (центральний блокуючий), Горден Брова та Денис Фомін (обидва – ліберо), а також Олег Шевченко (догравальник).

Україна у Золотій Євролізі-2023: деталі

  • Перший матч Україна зіграє у суботу, 27 травня. Усі шість матчів групового етапу пройдуть до 18 червня, тобто упродовж трьох тижнів.
  • Перемога у групі означає вихід у Фінал Чотирьох Золотої Євроліги – ця стадія змагань відбудеться 24-25 червня 2023 року.
  • Переможець та фіналіст Золотої Євроліги отримує місце у Кубку Виклику FIVB – там будуть розіграні місця у Лізі Націй на сезон 2024 року.
  • Україна щороку змагається у Золотій Євролізі з 2017 року. У 2017 році – переможець турніру, у 2021 році – фіналіст, у 2022 – четверте місце.
  • Також на чоловічу збірну України у 2023 році очікує виступ на Євро-2023 з волейболу, а ще – олімпійська кваліфікація за вихід на Ігри-2024.

На початок