Минулого року правозахисники зафіксували в Україні 39 випадків злочинів ненависті на ґрунті гомофобії або трансфобії

Минулого року правозахисники зафіксували в Україні 39 випадків злочинів ненависті на ґрунті гомофобії або трансфобії

Веселковий прапор у руках учасниці акції представників ЛГБТ
. Веселковий прапор у руках учасниці акції представників ЛГБТ "Прайд хода" в Одесі, 28 серпня 2021 рік. Фото: УНІАН

За 2022 рік правозахисники організації Freedom House зафіксували в Україні 39 випадків дій на ґрунті гомофобії або трансфобії та мову ворожнечі з боку приватних осіб або груп. 22 з них є злочинами ненависті, 17 – інцидентами ненависті. У трьох випадках були прояви мови ворожнечі.

Про це йдеться в річному звіті правозахисної організації Freedom House.

"Загалом у 2022 році значно знизилася кількість нападів на ЛГБТ+-центри/заходи або активістів з боку ультраправих угруповань через відсутність публічних ЛГБТ+-заходів і перемикання уваги опонентів до військових справ. Водночас зовсім без інцидентів не обійшлося", – йдеться у звіті.

Одним з них минулого року став напад у Львові на керівницю громадської ЛГБТ-організації "Інсайт" та очільницю громадської ініціативи “Марш жінок” Олену Шевченко. У квітні активістку облили невідомою речовиною, унаслідок чого вона отримала хімічний опік обличчя та очей. Сама Олена пов’язує цей напад зі своєю громадською активністю.

Ще одним відомим випадком злочину ненависті є напад біля київського ЛГБТ-клубу "Versace", що стався в червні торік. Олекса (його хлопець Роман, ЛГБТ+ військовий, загинув на фронті на Харківщині) давав інтерв’ю іноземним журналістам біля клубу.

До них підійшла група молодиків і намагалася завадити дати інтерв’ю. Після того як їм це не вдалося, один з чоловіків ударив Олексу в щелепу. Нападникам нібито не сподобалося, що хлопець був на підборах і загалом належав до ЛГБТ-спільноти.

За Олексу почала заступатися його подруга, трансгендерна дівчина, блогерка Шеріл. У відповідь їй бризнули в обличчя перцевим балончиком та тричі вдарили.

Загалом у 2022 році правозахисники зафіксували 105 випадків дій на ґрунті гомофобії або трансфобії, дискримінації та інших порушень прав людини.

"Вже кілька років поспіль ми спостерігаємо тенденцію до зниження кількості зафіксованих кейсів. Слід зазначити, що з 2021 року через брак ресурсів монітори припинили документування незначних інцидентів, в яких були відмічені лише мовні образи та погрози у взаємостосунках”, – наголошується у звіті.

Крім того, під час повномасштабної війни значно знизилася кількість злочинів ненависті так званого "змішаного типу", тобто тих злочинів, коли жертву для пограбування чи вимагання обирають саме через її сексуальну орієнтацію.

Правозахисники зазначають, що причиною цього може бути зниження активності користувачів інтернет-ресурсів для гей-знайомств, якими зазвичай користувалися злодії.

8 березня народна депутатка від "Голосу" Інна Совсун подала у Верховну раду законопроект про цивільні партнерства, який дозволить реєструвати одностатеві стосунки. Цивільним (реєстрованим) партнерством можуть скористатися військові та цивільні, одностатеві та різностатеві пари.

26 квітня петиція на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 тисяч підписів на сайті президента. Тепер її має розглянути Володимир Зеленський.

Читайте також

Як і скільки військові порушували права ЛГБТ-людей минулого року — звіт правозахисників

Нардепки пояснили важливість законопроєкту про цивільні партнерства

Українська ЛГБТ-активістка Олена Шевченко стала жінкою року за версією TIME

На початок