Ірак ухвалив закон про заборону одностатевих відносин. Покарання — від 10 до 15 років

Ірак ухвалив закон про заборону одностатевих відносин. Покарання — від 10 до 15 років

ЛГБТ-активістка на мітингу проти гомофобії та трансфобії в Тбілісі
ЛГБТ-активістка на мітингу проти гомофобії та трансфобії в Тбілісі, Грузія, 17 травня 2017 року. REUTERS/David Mdzinarishvili

Новий закон, згідно з яким одностатеві відносини вважатимуться тяжким злочином покликаний зміцнити релігійні цінності, але правозахисники розцінюють його як остаточну розправу над ЛГБТ-спільнотою в Іраку.

Про це повідомляє агентство Reuters.

У тексті документа йдеться, що він повинен "захистити іракське суспільство від морального розкладання та закликів до гомосексуальності", пише агентство. Закон ухвалили в основному голосами депутатів від консервативних шиїтських партій, що входять до широкої парламентської коаліції. Останні роки іракські політики стали активніше виступати проти ЛГБТ.

Новий закон отримав назву "Про боротьбу з проституцією і гомосексуалізмом" вводить покарання за одностатеві відносини — від до 10 до 15 років в'язниці, і від сім років — за пропаганду. Окреме покарання передбачене для трансгендерних людей: за зміну статі та носінню невластивому біологічному гендеру одягу, даватимуть від року до трьох.

Ухвалення закону відкладали до закінчення поїздки прем'єр-міністра Іраку Мохаммеда Шіа Аль-Судані в США, повідомив іракський парламентар Раед Аль-Малікі, який був серед розробників нових законодавчих норм.

"Ми не хотіли, щоб це вплинуло на хід візиту", — заявив Аль-Малікі агентству AFP, підкресливши, що це внутрішнє питання Іраку.

Державний департамент США після ухвалення закону випустив заяву, в якій назвав її загрозою для прав і свобод людини.

Інститут реєстрованих партнерств в Україні

13 березня 2023 року у Верховній раді України зареєстрували законопроект № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств". Мета цього документу – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

26 квітня петиція на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 тисяч підписів на сайті президента. 26 травня з'явилась відповідь від президента Володимира Зеленського.

"Долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких складають три засадничі цінності Ради Європи – демократія, верховенство права та права людини", – йдеться у відповіді.

Водночас Зеленський нагадав, що згідно з Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51), а в умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція не може бути змінена (стаття 157).

На початок