У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Вшанування пам'яті ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи біля "Скорботного ангела в Миколаєві", 26 квітня 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві 26-го квітня покладанням квітів вшанували пам‘ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це з місця події повідомляють кореспонденти Суспільного.

Біля монумента "Скорботний янгол Чорнобиля" зібралися майже 50 людей — рятувальники, ветерани пожежної служби, жителі Прип’яті та представники обласної та міської влади.

У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Містяни кладуть квіти до пам'ятника. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Щороку вшанувати памʼять загиблих в результаті аварії на атомній станції приходить ветеран пожежної служби Олександр Савченко. До ліквідації наслідків чоловік із колегами долучились восени 1988 року.

"Ми у пожежній частині № 2 працювали з охорони станції, через дорогу від станції була пожежна частина, ми там несли службу караульну. Добу там були, потім добу відпочивали, були в резерві. А резерв там виїжджали десь на торф'яники, займались тією роботою, яка була потрібна", — розповів Олександр Савченко.

У кожного свої задачі були. Я так думаю, що про гроші ніхто не думав, думали про захист. Скажімо, фанатизму такого не було, що ми герої, робили свою роботу і все.
У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Фахівці ДСНС вшанують пам'ять ліквідаторів аварії. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

До монумента “Скорботний янгол Чорнобиля” поклала квіти Валентині Мухіна. Восени 1986 року сімʼя жінки переїхала до Миколаєва з Припʼяті.

"Це сталось вночі о 01:25 — з 25 на 26 квітня. Я чітко у вікно бачила коли вибухнуло, я із малою дитиною, ще двох років не було дівчинці, лежала в лікарні. І вікна лікарні виходили на станцію, більше кілометру до станції. А потім ми тільки у вікно спостерігали як цих бідолашних пожежників везли в лікарню. Кого несуть, кого ведуть, хто на чотирьох, в лікарню вже привезли їх", — згадує Валентина.

У Миколаєві вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Люди кладуть квіти до "Скорботного янгола". Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

За словами Валентини, влада запевняла, виїхати потрібно на три дні, їхали без речей.

"Ще автобуса не було, ми вже вийшли з під'їзду, з квартир, а я кажу: "Боже, забула полити квіти, за три дні засохнуть". Повернулась, полила квіти, вийшла сіла в автобус і поїхала", — каже жінка.

Що відомо

  • Аварія на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року — найбільша ядерна катастрофа в історії людства за кількістю загиблих і постраждалих. Сьогодні її причинами вважають і неправильно спроєктований реактор, і те, що персонал не проінформували про небезпеки, а головне, що в часи СРСР масштаби аварії приховувалося керівництвом — і станції, і країни.
  • Внаслідок катастрофи 3,5 мільйона українців отримали значні дози опромінення. 600 тисяч задіяли як ліквідаторів.
  • У Миколаївській області станом на 2023 рік проживає 5 245 людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 2 062 – це безпосередні учасники ліквідації, повідомила Суспільному директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва.

Читайте також

"Горів не блок": як в Україні зародився екологічний рух після аварії на Чорнобильській АЕС

На Миколаївщині встановлюють модульні будинки для тих, хто втратив житло

“Ми воюємо краще, а їх просто набагато більше”: миколаївські десантники обороняють Донеччину

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок