Помер художник та співавтор "Стіни пам'яті" Володимир Мельниченко

Помер художник та співавтор "Стіни пам'яті" Володимир Мельниченко

Помер художник та співавтор "Стіни пам'яті" Володимир Мельниченко
. Фото: АРВМ/Facebook

20 квітня стало відомо про смерть українського художника, скульптора та архітектора Володимира Мельниченка. Йому був 91 рік. Про це повідомили на Facebook-сторінці фонду збереження спадщини самого митця та його дружини, художниці й графікині, Ади Рибачук, АРВМ.

Про час та місце прощання з митцем буде повідомлено додатково.

Мельниченко працював в архітектурі, скульптурі, малярстві, графіці, монументальному мистецтві: мозаїка, кераміка, метал, дизайн, пластичне моделювання. Був автором кіносценаріїв документальних фільмів та працював з художньою фотографією.

"Стіна Памʼяті"

Разом із Адою Рибачук Мельниченко створив об'ємний горельєфСкульптурний твір, в якому зображення виступає над площиною фону більше ніж на половину свого об'єму "Стіна Памʼяті", як частину меморіального ритуального комплексу на Байковому цвинтарі у Києві — наймасштабніший твір українського монументального мистецтва.

Для роботи над проєктом митці вивчали сакральну есхатологіюЕсхатологія — розділ теології і філософії, що складає систему поглядів і вірувань про кінець світу, а також про долю людства і Всесвіту після нього., поховальні обряди й символіку. Над самою композицією митці працювали протягом 13 років з 1968 до 1981 років.

володимир мельниченко
Володимир Мельниченко біля "Стіни Памʼяті". Фото: АРВМ/Facebook

Однак у січні 1982 року за наказом Міністерства культури УРСР припинили роботи. А у березні монумент почали заливати бетоном — на майже готову композицію вилили 300 самоскидів цементного розчину.

Уже за незалежності України громадськість почала вимагати відновлення "Стіни пам'яті". Але лише у 2018 році в межах фестивалю Kyiv Art Week були розчищені шість квадратних метрів горельєфів і відкрито фрагмент композиції "Оборона Вітчизни".

Суспільне Культура повідомляло, що у 2021 році почали відновлювати фрагменти комплексу, пізніше відбулося відкриття композиції "Берегиня".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок