У Полтаві дефлімпійська чемпіонка Інна Візір звинувачує тренера у вимаганні грошей

У Полтаві дефлімпійська чемпіонка Інна Візір звинувачує тренера у вимаганні грошей

Ексклюзивно
У Полтаві дефлімпійська чемпіонка Інна Візір звинувачує тренера у вимаганні грошей
. колаж Суспільного. Інна Візір та Микола Богодистий

Дефлімпійська чемпіонка з карате Інна Візір заявила, що її тренер вимагав частину грошових винагород, які їй виплачували за змагання. Це стосувалося й інших спортсменів дефлімпійської збірної з карате. Відповідний допис вона опублікувала на своїй сторінці у Facebook, де оприлюднила і скріни листування. Сам тренер Микола Богодистий говорить, що гроші, які віддавали спортсмени, - добровільні внески. Суспільне поспілкувалось з учасниками конфлікту.

Хто і які суми вимагали зі спортсменів: версія Інни Візір

Полтавка Інна Візір – триразова дефлімпійськаДефлімпійські ігри (англ. deaf — глухий) — санкціоновані Міжнародним олімпійським комітетом спортивні змагання найвищого рівня для людей, що не чують. чемпіонка з карате. Два роки тому її дискваліфікували зі збірної. Спортом займається майже 15 років.

10 квітня цього року на своїй сторінці у Facebook вона написала, що частину грошей, які отримувала за призові місця, зокрема, її тренер Микола Богодистий змушував віддавати.

"Вимагав гроші Богодистий Микола (тренер дефлімпійської збірної України – ред.). І відвозив гроші у Федерацію глухих. Українська федерація карате ніякого відношення до нас не мала. Ми тільки змагалися на їхніх змаганнях", - розповіла у коментарі Суспільному Інна Візір.

За словами спортсменки, із кожної нагороди каратисти мали віддавати 10% у так званий «фонд» команди. Відтак після Дефлімпіади 2017-го року з неї вимагали понад пів мільйона гривень.

Дефлімпійська чемпіонка з Полтави Інна Візір віддавала зароблені гроші тренеру
Чемпіонат Європи з карате в турецькій Анталії. 2019 рік. УФК

"Почалося це з 2013-го року, коли я поїхала перший раз на Дефлімпійські ігри. І з того моменту ми постійно з винагород віддавали відсотки. Упродовж цих років мені постійно говорили, що так роблять усі спортсмени, аби далі будувати кар'єру. Бо якщо ми не будемо віддавати гроші, то про майбутнє можна забути", - повідомила спортсменка.

2017-го, розповіла Візір, гроші віддавати спочатку відмовилась.

"Адже це велика сума була: плюс тренеру 20 тисяч давали, плюс тренер збирав на фонд команди. Із мене взяли 27 тисяч, так би мовити, на розвиток клубу. Я погодилась віддати, тому що були тиски, що мені по завершенню моєї кар'єри можуть не дати довічної стипендії".

Як повідомила полтавка, суми віддавали кільком людям.

"Ми знімали кошти (в кожного була різна сума грошей) і везли з командою до Федерації глухих, до Касіцького Леоніда - президента федерації, і заносили ці кошти йому в кабінет. Інші гроші віддавали тренеру в спортзалі".

Зі збірної Інна пішла після інциденту на тренуванні. Після цього вона захотіла змінити тренера, та Микола Богодистий подав запит на дискваліфікацію каратистки.

Корупція у спорті: чому дефлімпійська чемпіонка з Полтави Інна Візір віддавала зароблені гроші тренеру
Сестри Віта Махно і Інна Візір. Полтавщина Спорт

Разом із дефлімпійською чемпіонкою тренувалась і її сестра. Через це про корупцію у спорті вона розповіла лише через 2 роки, каже каратистка. Раніше мовчала, бо боялась, що це негативно відобразиться на спортивній кар’єрі сестри.

"Насправді, я довго вагалася: чи писати, чи ні. Заради моєї сестри, яка теж була в збірній до 2022 року. Щоб це не відобразилося на її кар’єрі. Але, почитавши про подібну ситуацію в дзюдо з Іриною Гусєвою (українська дзюдоїстка – ред.), я вирішила все розповісти", - сказала Суспільному Інна Візір.

Реакція тренера Миколи Богодистого на публікацію колишньої підопічної

Микола Богодистий у спорті – понад 30 років. Він – тренер дефлімпійської збірної України з карате. Інну Візір полтавець тренував із 14 років.

У коментарі Суспільному він розповів, що гроші, які збирали зі спортсменів, - добровільні внески. Із них фінансуються поїздки, проживання та участь у різних змаганнях.

"Ви ж бачите, що ми їздимо на змагання і в Туреччину, і в Єгипет, і в інші країни. Нас місцева федерація не підтримує. На це потрібні гроші. Після того, як ми виграємо на Дефлімпіадах, ми плануємо наступний цикл. Це – чотири роки, і нам потрібні гроші, щоб їздити на змагання. А змагань багато. З фонду ми оплачуємо поїздки, проживання, участь в змаганнях. Навіть набір кімоно це 600 євро. І хто нам дасть ці гроші? Таке є в багатьох видах спорту», - розповів тренер Суспільному.

Корупція у спорті: чому дефлімпійська чемпіонка з Полтави Інна Візір віддавала зароблені гроші тренеру
Микола Богодистий, тренер дефлімпійської збірної України з карате. Суспільне Полтава

За словами Богодистого, сума визначалася разом із командою.

"Хтось пропонує 10%, хтось 15%", - каже тренер.

Чому його колишня підопічна розповіла про це лише зараз, Микола Богодистий вважає так:

"Вона подібне робила і раніше. Тільки тоді це все завершилося командним зібранням, де вона сказала, що так більше робити не буде. Минуло вже два роки. Мабуть, скінчилися гроші, і вона знову почала це робити. Я думаю це їй чоловік сказав зробити, який втік закордон разом з нею".

Позиція полтавського регіонального центру "Інваспорт"

Свій контракт каратистка Інна Візір підписала з полтавським регіональним центром "Інваспорт". Ця організація займається спортсменами з інвалідністю. Керівник "Інвапорту" на Полтавщині Олександр Верещака розповів Суспільному, що фінансують каратистів на змаганнях обласних та всеукраїнських.

"За кордон ми не маємо права фінансувати їх. І якщо це якісь інші змагання, де вони захотіли взяти участь, наприклад, в змаганнях серед здорових спортсменів. Це юридичний момент", - розповів Суспільному Олександр Верещака.

Корупція у спорті: чому дефлімпійська чемпіонка з Полтави Інна Візір віддавала зароблені гроші тренеру
Олександр Верещака, керівник центру "Інваспорт" в Полтаві. Kolo.news

Як розповів Верещака, тренера та каратистку знає давно.

"Ще з 2009 року, коли Богодистий поїхав на перші змагання з двома спортсменами. Одна із них – це Інна була. Вони так дружили, як родина. Я не розумію, що трапилось, якщо чесно. Бували конфлікти, їх залагоджували, але ось це, що зараз почалось - складно. Становлення цих людей на моїх очах відбувалось, і як спортсмена, і як тренера”, - розповів начальник Інваспорту Полтавщини Олександр Верещака.

Чи забирала частину грошей Федерація глухих України: позиція президента

Президент спортивної федерації глухих України Леонід Касіцький повідомив Суспільному, що грошей не брав.

"Ніякі гроші мені не приносили. У неї був конфлікт з тренером, і на виконкомі ми вирішили дати їй випробовувальний термін шість місяців, щоб залагодити проблему. Але вона просто поїхала з України в Англію. Що далі сталося, я не знаю. Вона просила стипендію. Але щоб її отримати, треба або розпочати тренерську діяльність, або працювати на громадських засадах десь. Те, що вона пише, це неправда. Ми зараз збираємо всю інформацію по цій конфліктній ситуації і невдовзі оприлюднимо її", – повідомив Леонід Касіцький.

Як діятиме Національний комітет спорту інвалідів України

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич Суспільному повідомив, що цим питанням займатиметься відповідна комісія.

Корупція у спорті: чому дефлімпійська чемпіонка з Полтави Інна Візір віддавала зароблені гроші тренеру
В центрі Валерій Сушкевич, позаду тренер збірної Микола Богодистий, праворуч Інна Візір та її сестра Вікторія Махно. paralympic.org.ua

"Думаю, у найближчі дні будуть результати з цього приводу.

Коли у Інни була сімейна драма, вона до мене кілька разів підходила. І я не розумію, чому, якщо все так, як Інна написала, чому вона до мене не приїхала, не написала, не звернулась. Ніякого сигналу не було. Я думаю, цей бруд комусь потрібен”, - повідомив президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок