У США Шмигаль і Остін обговорили потреби України для успішного контрнаступу

У США Шмигаль і Остін обговорили потреби України для успішного контрнаступу

Прем'єрДенис Шмигаль і міністр оборони США Остін під час зустрічі у США 12 квітня 2023
. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі у США 12 квітня 2023 року. Фото: з Телеграму Дениса Шмигаля

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі у США обговорили нагальні потреби України для успішного проведення контрнаступальної операції. Про це повідомив глава українського уряду ввечері 12 квітня.

"Важлива зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном. Подякував Сполученим Штатам та особисто міністру за потужну військову підтримку, а також зусилля щодо створення Української контактної групи", — написав Шмигаль.

За його словами, детально обговорили "нагальні потреби України для успішного проведення чергової контрнаступальної операції зі звільнення українських земель". А також спільну роботу щодо нових спроможностей на майбутнє.

"Українські воїни довели, що можуть за короткий час освоїти новітню техніку й ефективно використовувати її на полі бою. Для швидшої перемоги Україні потрібно також більше зброї: ППО, важкої артилерії та техніки, мінометів і боєприпасів до них. Закликав США підтримати надання ракет більшої дальності", — зазначив прем’єр.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня 2022 року президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Сенат США у четвер, 15 грудня торік, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників.

29 2022 року грудня президент США Джо Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить $772 млрд на внутрішні програми та $858 млрд на оборону. Він включає майже $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та близько $38 млрд для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

18 січня видання Politico повідомило, що США готуються оголосити про один із найбільших пакетів військової допомоги Україні в п’ятницю, 20 січня. Новий пакет міститиме бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.

20 березня США оголосили про надання нового пакета оборонної підтримки для України на $350 мільйонів доларів.

4 квітня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $2,6 млрд.

Читайте також

Коли Україна матиме найсильнішу позицію на полі бою, тоді настане час для переговорів з РФ — Держдеп

Україна отримає від США грант на $2,5 млрд із Цільового фонду Світового банку — мінфін

Битва за Бахмут ще не закінчена — Білий дім

Залужний і генерал Міллі обговорили кроки для деокупації українських територій

На початок