"Здатен об'єднати спортсменів". Президент ФБУ Крулько - про призначення Миколи Зоца тренером жіночої збірної України

"Здатен об'єднати спортсменів". Президент ФБУ Крулько - про призначення Миколи Зоца тренером жіночої збірної України

Ексклюзивно
"Здатен об'єднати спортсменів". Президент ФБУ Крулько - про призначення Миколи Зоца тренером жіночої збірної України
. Eugen Tarasenko / Biathlon.com.ua

Як обирали нового тренера перед сезоном 2023/24.

Микола Зоц очолив жіночу збірну Україну з біатлону перед сезоном 2023/24. Про його призначення на пресконференції у середу, 12 квітня, офіційно оголосив президент Федерації біатлону України Іван Крулько.

58-річний Зоц обійняв посаду тренера основної жіночої команди після роботи з чоловічим складом "Б" та юніорською збірною України в сезоні 2022/23. До підготовки до наступного сезону він залучив 12 біатлоністок, сформувавши більшість з них у єдину групу.

Читайте також: Збірна України з біатлону визначила склад на підготовку до сезону 2023/24: хто увійшов у чоловічу та жіночу команди

Терміни майбутньої роботи Зоца зі збірною у федерації не наводили. Проте Крулько висловив сподівання, що співпраця з тренером триваме впродовж "усього цього олімпійського циклу [до Ігор-2026]".

Президент ФБУ в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт додав, що виступав проти розподілу біатлоністок у різні підготовчі групи. Тренуватися окремо від решти збірної дозволили лише Юлії Джимі та Олені Білосюк — їх залучатимуть до роботи з різними складами чоловічої збірної.

Ставку ж на кандидатуру Зоца було зроблено після обговорення з членами збірної. На тренера покладено відповідальність "об'єднати всіх спортсменів", додає Крулько.

"Радилися з усіма, безперечно. Я перебуваю в контакті зі спортсменами, спортсменками, тренерами, командою, що працює у федерації. Ясно, що такі речі одноосібно ухвалювати неможливо — потрібно усіх чути. І коли ти всіх почуєш, то можеш обрати найкращий варіант, який може усіх об'єднати".

"Моє завдання, коли я думав про оновлення тренерського складу, полягало [у визначенні], чи здатен тренер сформувати командну роботу, чи здатен тренер об'єднати всіх спортсменів, чи здатен він створити дисципліну".

"Головне питання полягало в тому, що команда мусить працювати як один механізм разом. Не може бути, що в команді спортсменки тренуються з різними тренерами. Ми цього варіанту майже досягли, крім того, що дозволили лідерці Юлії Джимі працювати окремо. Усі решта працюють в одній команді".

Жіноча збірна України: що відомо

  • Всього до оновленого тренерського штабу ввійдуть п'ятеро спеціалістів. Зокрема, з командою працюватиме Олег Меркушин.
  • Склад команди на Кубок світу буде визначатися за підсумками підготовки до сезону 2023/24. Решта біатлоністок у заявці увійде до складу на Кубок IBU.
  • Поза основною групою займатиметься й Олена Білосюк. Її участь у прийдешніх турнірах залежатиме від "результатів, показаних на контрольних змаганнях".
  • Повернулася до основної групи жіночої збірної Дар'я Блашко. Сезон 2022/23 українка закінчувала з чоловічою командою під керівництвом Юрая Санітри.

Хто такий Микола Зоц

  • Микола Зоц – 58-річний український тренер, який давно працює в системі українського біатлону.
  • Сезон 2022/23 Микола Зоц починав у ролі тренера чоловічої команди "Б", але звільнився на початку сезону. Пізніше очолив юніорську збірну України.
  • Останні кілька сезонів працював саме з чоловічою командою "Б". Ще раніше був старшим тренером чоловічої збірної України.
  • Зоц був особистим тренером Ірини Петренко, а також Оксани Хвостенко.
На початок