"Важливо було вписати Чорнянку в контекст українського футуризму". В Естонії проходить виставка, пов'язана з Херсонщиною

"Важливо було вписати Чорнянку в контекст українського футуризму". В Естонії проходить виставка, пов'язана з Херсонщиною

"Важливо було вписати Чорнянку в контекст українського футуризму". В Естонії проходить виставка, пов'язана з Херсонщиною
. Таллін. Виставка "Футуромарення: Україна і авангард" Фото: Олена Афанасьєва/Facebook

В Естонії триває виставка, тісно пов'язана з Херсонщиною. Це мистецький проєкт "Футуромарення: Україна і авангард", задля якої 2021 року кураторка херсонської майстерні артивізму Олена Афанасьєва їздила разом з учасниками Мистецького Арсеналу до села Чорнянка Херсонської області.

Про це Суспільному розповіла Олена Афанасьєва.

За її словами, був великий проект Мистецького Арсеналу, коли вони робили виставку-дослідження про український футуризм.

"Куратор виставки Ігор Оксаметний кілька разів приїжджав до мене в Херсон з оператором, я їх возила в Чорнянку. Там він на власні очі побачив садибу Бурлюків, де зародилась і активно існувала в 1910-х роках група футуристів "Гілея", — говорить Олена.

Дуже важливо було вписати Чорнянку в загальний контекст українського футуризму, розповіла Олена Афанасьєва. Проєкт "Футуромарення", який відкрився 2021 року у Києві і наразі експонується у Талліні — це не лише про мистецтво.

"Цей проєкт, передусім, про людину і суспільство, які постають перед викликами доби — соціальними, економічними, світоглядними. Цивілізація повсякчас проходить такий цикл, стикаючись з новим досвідом і неодмінно фантазує про майбутнє. А ще це була унікальна можливість задокументувати Чорнянку 2021 року. Це відео зроблене для паралельної освітньої програми проєкту "Футуромарення", — каже Олена Афанасьєва.

Виставка триває в національному художньому музеї KUMU. За словами Олени Афанасьєвої, наразі вже багато херсонців, які перебувають в Естонії, встигли побачити експонати, пов'язані з історією українського футуризму, та відео про Чорнянку, зняте за рік до війни.

Що відомо

  • 6 квітня в Художньому музеї Kumu в Талліні (Естонія) відкрилася виставка "Футуромарення. Україна та авангард". На виставці "представлені новаторські художні бачення майбутнього, що зароджувалося в Україні у 1910-х – 1920-х роках".

Читайте також

Виноробня імені Трубецького на Херсонщині позбулась імені російського князя

Російські війська оголосили про примусову евакуацію у Скадовську на кінець квітня — Генштаб

Росіяни поширили фейк про дозвіл від СБУ на розстріл дезертирів на Херсонщині

"Б'ють по сільськогосподарських площах, де люди намагаються відродити регіон". Гуменюк про обстріли Херсонщини

Обстріли машини швидкої допомоги, убезпечення пам'ятників. 409 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок