Росіяни поширили фейк про дозвіл від СБУ на розстріл дезертирів на Херсонщині

Росіяни поширили фейк про дозвіл від СБУ на розстріл дезертирів на Херсонщині

Росіяни поширили фейк про дозвіл від СБУ на розстріл дезертирів на Херсонщині
. Ілюстративне фото: Unsplash

Мережею поширився фейковий "наказ" Управління Служби безпеки в області, згідно з яким на Херсонщині дозволили розстрілювати військових дезертирів. Центр протидії дезінформації викрив несправжню копію "документу", повідомляється в їх Telegram.

Аналітики Центру знайшли низку неточностей у "наказі". Зокрема, не дотримані основні параметри, а також гриф секретності розташований не на своєму місці, йдеться у повідомленні.

пропаганда
Фейковий наказ про розстріл військових ЗСУ. Фото: Юрій Соболевський/Тelegram

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський у своєму Telegram, назвав це "черговим ІПСО від російських пропагандистів та ФСБ".

"Служба безпеки України працює виключно за законодавством. Ніяких "полювань на відьом" — тільки дії в правовому полі, дослідження та підтвердження фактів. Всі, хто зрадив Україну і зрадив свій народ, — понесуть покарання відповідно до чинного законодавства", — написав Юрій Соболевський.

Також у Центрі зазначили, що в Україні не існує "документів", які б дозволяли подібні дії. Стаття 408 Кримінального кодексу України про дезертирство, передбачає позбавлення волі від 5 до 12 років.

Що відомо

  • Армія РФ посилює контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово окупованій території Херсонської області. Зокрема, в Каховському районі, вони перевіряють телефони у місцевого населення, шукають так званий "заборонений контент".
  • На тимчасово окупованій території Херсонської області російські військові заборонили в'їзд-виїзд до села Велика Кардашинка Скадовського району та посилили перевірку документів і мобільних телефонів.
  • У тимчасово окупованому Каховському районі Херсонської області російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів: забороняють їм виходити на вулицю, закривають магазини та лікарні.
  • Окупаційна влада розпочала складати списки на так звану "евакуацію" місцевих жителів Скадовського району до ТОТ Криму та РФ. За даними Генштабу, в першу чергу вивозитимуть жінок та дітей.

Читайте також

"Дрон побачив нас, завмер, а потім скинув під ноги вибухівку". Житель Зміївки про поранення шести людей

Обстріли Берислава, Зміївки, Козацького. 408 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок