"Багатотисячні міста стали майже безлюдними": демографічні зміни на окупованих Донеччині та Луганщині

"Багатотисячні міста стали майже безлюдними": демографічні зміни на окупованих Донеччині та Луганщині

"Багатотисячні міста стали майже безлюдними": демографічні зміни на окупованих Донеччині та Луганщині
. Бахмут, Донецька область, Україна, 15 березня 2023 року. AP Photo / Roman Chop

З окупованих у 2014 році територій виїхали майже всі активні люди, які впливали або були рушіями змін у громадах. А фільтраційні заходи, які окупанти масово застосовують на окупованих з лютого 2022 року територіях, розроблялись з 2014 року. До такого висновку дійшла команда Благодійного фонду БФ "Восток SOS", яка представила аналітичний звіт "Зміна демографічного складу населення на окупованій території Донецької та Луганської областей". Правозахисники описали та проаналізували 137 випадків переслідування мирних жителів окупованої території Донецької та Луганської областей у 2014-2022 роках.

Як зазначила координаторка програм з документування БФ "Восток SOS" Наталя Каплун, їм вдалось документально встановити 11 500 випадків виїзду людей з окупованих територій Донеччини та Луганщини через переслідування.

"Тільки внаслідок досліджених у проєкті випадків загалом окуповану територію покинули 11 500 її мешканців. Проте, мова йде лише про осіб, які зазнали переслідувань. Насправді кількість людей, які покинули окуповані території, набагато більша. Це і родини таких осіб, і багато їх знайомих", — розказала Каплун.

За інформацією дослідниці, цифра людей, що виїхали через переслідування, яку вдалось задокументувати, складає близько 3% від загальної кількості населення окупованих у 2014 році територій Донеччини та Луганщини. Але, як правило, це активні люди, які були або могли б стати рушіями змін у громадах.

"Можна сказати, що саме найактивніший прошарок населення зазнавав найбільших утисків з боку окупаційної влади".

"Наше дослідження дозволяє сказати, що цю територію залишали найактивніші, люди які впливали на політичне, громадське життя громади, виїжджали саме волонтери, представники релігійних громад, які допомагали людям долати наслідки війни. Ми хочемо підкреслити, що внаслідок цього на територіях окупованих у 2014 році немає політично активного прошарку населення. За дослідженнями суспільних наук, вважається що 3% достатньо аби ініціювати зміни у житті суспільства", — зазначила Наталя Каплун.

Фільтрація на окупованих територіях Донбасу

Також в аналітичному звіті фахівці дослідили і практику фільтрації, яку окупанти масово застосували в окупованих з лютого 2022 року районах Донеччини та Луганщини. Вони зазначають, що ці заходи окупанти почали розробляти ще у 2014 році, коли формувалось "законодавство" так званих ЛДНР.

"Після окупації нових районів Донеччини та Луганщини все населення цих територій мало пройти фільтрацію — перевірку на лояльність до окупантів. Під час цієї фільтрації окупанти виявляли політично активних людей, представників органів влади", — розказала Каплун.

"Через те, що фільтраційні заходи охопили значну частину населення, ми намагаємось це кваліфікувати як злочин переслідування"

За її інформацією, на демографічний склад на цих територіях вплинула й тактика ведення бойових дій російської армії.

"Ми можемо констатувати, що значна кількість населення виїхала, бо окупаційні війська вели бойові дії не враховуючи присутність цивільного населення. Міста які були багатотисячними зараз майже безлюдні. І ми так само звертаємо увагу, що територія, яка зараз окупована, вона так само зазнала демографічних змін", — додала представниця благодійного фонду.

Наталя Каплун наголосила, що демографічний склад цих територій був насильницьки змінений окупантами і цей фактор необхідно враховувати при розробці нових політик для звільнених територій.

Читайте також

Людей з маріупольських пунктів фільтрації після катувань відправляють в Донецьк, Макіївку та Горлівку — радник мера

У Маріуполі російська окупаційна влада розпочала повторну фільтрацію

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей росіяни планують створити 19 нових вʼязниць

"Не варто мріяти про нездійсненне: 90% біженців не повернуться в Україну" — директорка Інституту демографії Лібанова

На скільки зменшилось населення України у рік повномасштабного вторгнення — дані Опендатабот

Як після війни можна покращити демографічну ситуацію в Україні? Розповідає заступник міністра соцполітики

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок