Останній молебень: у Лаврі на богослужіння зібралися прихильники УПЦ МП

Останній молебень: у Лаврі на богослужіння зібралися прихильники УПЦ МП

Доповнено
Останній молебень: у Лаврі на богослужіння зібралися прихильники УПЦ МП
. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

У середу, 29 березня, спливає договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою Московського патріархату. Представники УПЦ МП мають залишити територію Лаври. Сьогодні тут відбувся молебень за участі вірян УПЦ МП.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, богослужіння проводили російською мовою.

Останній молебень УПЦ МП у Лаврі
Віряни УПЦ МП збираються на богослужіння у Лаврі. Київ. 29 березня 2023р. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Одна з вірянок сказала журналістам, що влада, виселяючи ченців УПЦ МП з приміщень Лаври, порушує Конституцію.

"Ми говоримо зараз про конституційний захист кожного. Оце все громадяни України, ми зараз говоримо про наші права. У нас вільне віросповідання. Ми сповідували і сповідуємо православну церкву. Наша віра вічна, славна і православна. Ми не порушуємо жодних конституційних прав жодного створіння людської подоби, або навіть тваринок на планеті Земля", — сказала прихожанка.

Останній молебень УПЦ МП у Лаврі
Віряни УПЦ МП під час богослужіння у Лаврі. 29 березня 2023р. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

За словами представника УПЦ МП отця Сергія, влада не закликає до діалогу, а фактично поставила перед фактом: приєднуйтесь до Православної церкви України та залишити територію Києво-Печерської лаври.

"Ви думаєте, інші монахи прийдуть і буде гарно. Ми дивилися їхні концерти, ми дивилися, які там клоунади проходили, маски Путіна одягали. Це ми бачили і нам дуже дуже боляче, до сліз. Нас до діалогу не закликають. Переходьте в цю структуру і все. Ми возрождали цю Лавру сльозами, потом і кров'ю. А тепер нас виганяють, як собак бездомних", — сказав отець Сергій.

Останній молебень УПЦ МП у Лаврі
Віряни під час богослужіння УПЦ МП на території Лаври. Київ. 29 березня 2023р. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Жодних підстав для виселення з Лаври немає, заявив речник УПЦ МП Климент у відеозверненні.

"Слід заявити, що ніякого виселення ні 29-го, ні 30-го, ні 31-го, ні в інший час не може бути, тому що немає жодних юридичних підстав для того, щоб монахи виселялися із Києво-Печерської Лаври", — сказав Климент.

Він додав, що усі суперечки між заповідником, Міністерством культури і УПЦ МП мають вирішуватися у судовому порядку.

"Був надісланий певний лист без жодних обґрунтувань із заповідника, із Міністерства культури із вимогою в односторонньому порядку розірвати договір про утримання споруд, які віднолювалися Києво-Печерською лаврою протягом десятиліть. Якщо у заповідника є проблеми і вони не задоволені тим, що існує договір про довготривале утримання споруд Києво-Печерської Лаври, то заповідник може подати в суд і в судовому порядку оскаржити це рішення. Наразі заповідник "Києво-Печерська лавра" і Міністерство культури не використовували жодних механізмів для того, щоб довести свою правоту", — зазначив речник УПЦ ПМ.

Молебень УПЦ МП у Лаврі
Поліція чергує на території Києво-Печерської лаври. Київ. 29 березня 2023р. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

Правопорядок під час богослужіння забезпечували наряди поліцейських. Як повідомила Суспільному речниця столичної поліції Юлія Гірдвіліс, повідомлень про конфлікти між представниками УПЦ МП та правоохоронцями не надходило.

"Після того, як здійснювалася ревізія відповідної комісії заповідника, правоохоронці забезпечували правопорядок в достатній кількості нарядів. Сьогодні під час останнього богослужіння там теж перебувають правоохоронці й наші поліцейські також у достатній кількості. Точної кількості немає", — зазначила Гірдвіліс.

Що відомо про події навколо Києво-Печерської Лаври

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі.

2 грудня 2022 року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Увечері 2 грудня Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ (МП) розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати під час перебування там УПЦ (МП).

Читайте також

Вивезення ікон з Лаври: комісія МКІП поки не зафіксувала втрату культурних цінностей

"Звідки ви це взяли?": УПЦ МП не збирається виселятися з Лаври 29 березня

На початок