Миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі: у чому причина

Миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі: у чому причина

Миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі: у чому причина
Баклажка з водою. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві станом на 28 березня 2023 року черги біля пунктів роздачі очищеної води збільшилися через неприємний запах рідини в кранах. Причину його появи пов'язують з перевищенням кількості фітопланктону.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця лабораторії питної води МКП "Миколаївводоканал" Валентина Андрєєва.

"Спричинений наявністю в ній фітопланктону у дуже великій кількості від 16 до 26 мільйонів клітин в одному сантиметрі кубічному", — говорить Валентина Андрєєва.

За словами начальниці лабораторії, допустима норма 100 тисяч клітин на кубічний сантиметр води. Фахівці "Миколаївводоканалу" працюють над усуненням неприємного запаху.

Через запах миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі
Фахівці МКП "Миколаївводоканал" беруть проби води. Фото: МКП "Миколаївводоканал"

Технічну воду використовує лише для туалету місцевий житель Олексій. Чоловік розповідає, через неприємний запах води із крана чистить зуби та вмивається лише очищеною.

"Як треба, так і набираємо, не кожен день. Ось по 5 баклажок, вона добра. Для приготування їжі, зуби почистити і всі гігієнічні проблеми", — розповів Олексій.

Через запах миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі
Олексій набирає воду. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

До пункту роздачі питної води щоденно приходить місцева жителька Наталія. Жінка розповідає, набирає три баклажки очищеної води. Технічною майже не користується.

"Кожен день по три баклажки, ми удвох з чоловіком - пенсіонери, нам цього вистачає на день. Ми з водопроводу користуємось менше зараз, звичайно", — говорить жінка.

Через запах миколаївці частіше набирають очищену воду з точок роздачі
Точка набору води. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Місцева жителька Надія постійно після миття посуду та прийняття душу технічною водою використовує очищену, говорить, саме тому на тиждень необхідно набирати до шести десятилітрових баклажок.

"Їсти готую, полощу посуд та обмиваюся, бо якщо обмитися цією солоною водою, то треба обов’язково обмиватися цією чистою водою. Просто солена, то другий раз візьмеш, думаєш, почищу зуби та обмиюся, але воно неможливо, тому що неприємно", — сказала Надія.

Що відомо

  • Після деокупації Херсона у листопаді Миколаїв відновив доступ до водогону "Дніпро—Миколаїв", який був пошкоджений російськими військами. Труби оглянули і розпочали роботи з відновлення водопостачання миколаївцям.
  • Вода у Миколаєві відсутня з 12-го квітня 2022 року. З шостого травня в місті розпочалось заповнення водопровідної системи технічною водою з вмістом солі з лиману. Через це значна частина труб пошкоджена і потребує заміни.
  • Станом на 28 березня вода у водопровідній системі Миколаєва залишається технічною.

Читайте також

НБУ випустив пам'ятну медаль "Миколаїв — місто герой"

Штормовий вітер. Протягом доби на Миколаївщині погіршаться погодні умови

Продавав військову амуніцію. Жителя Миколаївщини підозрюють у шахрайстві

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок