Пригожин пом'якшив риторику щодо Міноборони РФ і поставив під сумнів, чи в Україні є "нацисти" — ISW

Пригожин пом'якшив риторику щодо Міноборони РФ і поставив під сумнів, чи в Україні є "нацисти" — ISW

Доповнено
Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин
. Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Кадр з відео Пригожина. Фото: Центр Національного Спротиву

Фінансист ПВК “Вагнер” Євген Пригожин пом'якшив свою риторику щодо Міністерства оборони Росії, ймовірно, через побоювання повністю втратити свої сили найманців у Бахмуті. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Пригожин також заперечив заяви Кремля про те, що Росія воює з НАТО в Україні. Він поставив під сумнів, чи справді в Україні є "нацисти", як про це постійно заявляє Кремль.

За даними аналітиків, Пригожин підкреслив своє занепокоєння щодо можливого українського контрнаступу на сході України під час 23-хвилинного інтерв'ю 23 березня. Пригожин заявив, що Україна має 200 000 резервістів, які концентруються для наступу вздовж усього східного фронту. Пригожин також стверджував, що українці наразі мають 80 000 військових у Бахмуті, Слов'янську та Костянтинівці для контратаки на Бахмут. Це твердження, яке колишній російський офіцер Ігор Гіркін назвав сумнівним, наголошують в ISW.

“Перебільшені заяви Пригожина про неминучу загрозу російським військам, швидше за все, є спробою отримати більше постачання та підкріплення від Міністерства оборони Росії, щоб врятувати свої війська в Бахмуті”, — йдеться в аналітичному звіті.

Пригожин зробив кілька позитивних заяв про російське Міністерство оборони, навіть визнав, що російські війська воюють разом з чеченськими підрозділами в Білогорівці Луганської області. Пригожин також несподівано підтримав як зусилля з набору добровольців під контролем російського Міноборони, так і набір до ПВК "Вагнер", замість того, щоб лише пропагувати службу у формуваннях "вагнерівців", як він це зазвичай робив.

Пригожин також заперечив заяви Кремля про те, що Росія воює з НАТО в Україні. Він поставив під сумнів, чи справді в Україні є "нацисти", як про це постійно заявляє Кремль.

Пригожин заявив, що Росія воює "виключно з українцями", які оснащені обладнанням, наданим НАТО, і деякими "русофобськими" найманцями, які добровільно підтримують Україну, але не з самим НАТО.

Пригожин також зазначив, що російські чиновники, швидше за все, знали, що НАТО запропонує Україні військову допомогу, тому що "смішно думати, що коли (Росія — ред.) вирішила провести цю спеціальну військову операцію, вона не врахувала допомогу НАТО Україні". Пригожин зазначив, що він не впевнений щодо цілей "денацифікації" в Україні, оскільки не знає, чи є в Україні "нацисти".

Пригожин також зазначив, що Росія "демілітаризує" Україну тільки тоді, коли всі українські військові будуть знищені, стверджуючи, що ці зусилля тривають, але неясно, чи будуть вони успішними. Пригожин заявив, що Росія може уникнути виснажливої затяжної війни, вирішивши зараз, які кордони вона хоче захопити. Пригожин також закликав російських військових і ЗМІ припинити недооцінювати українські сили і втягуватися у внутрішні конфлікти.

Пригожин фактично відкинув довоєнні та повоєнні заяви Кремля про необхідність захисту Росії від загрози з боку НАТО в Україні та заперечив заявлені президентом Росії Володимиром Путіним максималістські цілі цього вторгнення, йдеться в аналітичному звіті.

Агентство Bloomberg повідомило, що Пригожин готується згорнути операції ПВК “Вагнер” в Україні після того, як російському військовому керівництву вдалося скоротити ключові поставки особового складу і боєприпасів. Джерела Bloomberg заявили, що ПВК "Вагнер" планує переорієнтуватися на Африку, але наразі немає жодних ознак того, що Пригожин планує передислокувати “групу Вагнера" до Африки, відзначили аналітики.

Інші ключові висновки ISW щодо війни в Україні

  • Українські офіційні особи підтримали попередні оцінки ISW, що російські війська не здатні проводити широкомасштабні одночасні наступальні кампанії на кількох напрямках.
  • Російські війська, можливо, змінюють тактику ракетних ударів, зосереджуючись на українських військових об'єктах. Оскільки загальна кількість російських ракетних ударів зменшується, що свідчить про виснаження російських запасів високоточних ракет.
  • Прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін у зверненні до Державної Думи окреслив різні заходи для підтримки російських військовослужбовців, російської оборонно-промислової бази та незалежності Росії від Заходу.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що "Росатом", можливо, працює над відновленням трьох ліній електропередач на Запорізькій атомній електростанції, що посилить російський контроль над ЗАЕС.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські війська продовжують атакувати місто Бахмут та околиці, а також навколо Авдіївки.
  • Українські війська продовжують здійснювати рейди над Дніпром у Херсонській області.
  • Кремль продовжує примушувати російських резервістів, призовників та інших військовослужбовців до служби за контрактом.
  • Прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін заявив, що Росія продовжує зусилля з інтеграції нещодавно окупованої України в російські інститути та інфраструктуру.
  • Російські війська в Білорусі нещодавно були передислоковані назад до Росії напередодні весняного призову в Росії 1 квітня.
ISW — карта бойових дій на війні в Україні 23 березня 2023 року
Фото: з сайту ISW

Читайте також

ЄС схвалив спільну закупівлю ракет для України, у Києві відкриють представництво МКС. 394 день війни. Онлайн

Генштаб: Сили оборони відбили понад 79 атак РФ на сході, імовірність ракетних ударів — висока

Українська авіація за минулу добу завдала 12 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

На початок