Відвідали Херсонщину. Волонтери з Миколаївщини допомогли жителям деокупованого селища

Відвідали Херсонщину. Волонтери з Миколаївщини допомогли жителям деокупованого селища

Відвідали Херсонщину. Волонтери з Миколаївщини допомогли жителям деокупованого селища
Ворота, паркани, будинки посічені уламками російських снарядів.Херсонщина, березень 2023 року. Антонівка, обстріляні ворота, березень 2023 р. Фото: Наталія Клименко/Facebook

Гуманітарну допомогу для жителів селища міського типу Антонівка Херсонської територіальної громади привезли волонтери з Первомайська, що у Миколаївській області.

Волонтерка, журналістка та викладачка Наталія Клименко розповіла кореспондентам Суспільного про поїздку до деокупованого селища.

Вантаж, сказала Наталія Клименко, формували виходячи з потреб жителів Антонівки. Після деокупації селище перебуває під постійними обстрілами російських військових.

"Вперше із гуманітарним вантажем до Антонівки приїхали відразу після деокупації населеного пункту восени 2022 року. У селищі комунікую з місцевим волонтером Дмитром Оліфіренком, з яким познайомилась через мого студента Романа Волинського", — розповіла волонтерка.

Відвідали Херсонщину. Волонтери з Миколаївщини допомогли жителям деокупованого селища
Майстри склали герб України з уламків російських снарядів. Фото: Наталія Клименко/Facebook

Роман та Дмитро друзі. Під час війни та окупації Дмитро став волонтером.

"Щодня їздив до Херсона, привозив односельцям продукти, решту необхідних речей. На жаль, побував в катівні росіян: його затримали на блокпосту, на допиті звинуватили в тому, що він "нацист", "контрабандист", передали в руки ФСБ, потім його відпустили, бо не знайшли доказів", — сказала Наталія Клименко.

Гуманітарний вантаж, за словами волонтерки, був сформований по замовленнях жителів Антонівки.

"Завезли два генератори потужністю 5,5 кВт. Також 50 теплих ковдр та засоби гігієни. Харчові продукти, смаколики, шкарпетки, свічки тощо. Це все збирали жителі Первомайська, сіл Сухий Єланець, Суворовка, Ульянівка. Також привезли дитячі малюнки", — сказала Наталія Клименко.

Відвідали Херсонщину. Волонтери з Миколаївщини допомогли жителям деокупованого селища
Хвостова частина реактивного снаряда "Ураган" на приватному подвір'ї в селищі Антонівка. Фото: Наталія Клименко/Facebook

Василь Чайковський та Дмитро Оліфіренко постійно живуть в селищі. Вони самі розподіляють допомогу.

"Один генератор завезли до сільради, а ще один на вулицю до Василя, щоб люди могли приходити й користуватися. Сільрада має взяти на баланс, щоб після перемоги устаткування перейшло в громаду", — розповіла волонтерка.

За словами Наталії, між поїздками продовжують допомагати жителям селища, передаючи вантажі поштою або попутним транспортом. "Купили Антонівцям секатори, 20 березня відправили. Передали робочі штани, бо хлопці, які там лишилися, створили бригаду і самі ремонтують будівлі. Дмитро очолив бригаду, вже пів сотні будинків відремонтували. Матеріали надають міжнародні організації", — сказала Клименко.

Волонтер Юрій Петроченко супроводжував вантаж до Антонівки, розповів враження від поїздки.

"Великі руйнування в населеному пункті, люди живуть під постійними хаотичними артилерійськими, мінометними обстрілами. Уявіть, хлопці лазять і перекривають дахи, а снайпери поцілюють в них. Люди ходять по селу в бронежилетах, намагаються не стояти, не пересуватися між хатами, бо прострілюється наскрізь", — сказав Юрій.

За словами Юрія, наполегливість волонтерів Первомайщини разом з вдячністю тих, хто отримує допомогу, надихає робити ще більше.

Читайте також

Зруйноване обстрілами: у Прибузькому на Миколаївщині фахівці відновлюють газопостачання

Зруйнована казарма. У Миколаєві вшанували пам'ять загиблих військовослужбовців

На Миколаївщині трактор підірвався на міні

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок