Подати заяву про шлюб, зареєструвати дитину, отримати допомогу: які послуги в "Дії" доступні миколаївцям

Подати заяву про шлюб, зареєструвати дитину, отримати допомогу: які послуги в "Дії" доступні миколаївцям

Подати заяву про шлюб, зареєструвати дитину, отримати допомогу: які послуги в "Дії" доступні миколаївцям
. Ілюстартивне фото: "Дія"

Миколаївці станом на 20 березня 2023 року можуть отримати адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через застосунок "Дія". Це реєстрація народження дитини, реєстрація та розірвання шлюбу, реєстрація смерті, витяги з державного реєстру актів цивільного стану тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва.

Станом на 20 березня в "Дії" є можливість подати заяву на грошову допомогу переселенців, на облік внутрішньо переміщених осіб (ВПО), скасувати довідку про статус ВПО, змінити місце проживання. Також є можливість отримати кредит на житло для переселенців, отримати допомогу при народженні дитини.

"Усі цифрові сервіси надаються безкоштовно, реєструються протягом 10 хвилин. Насамперед необхідно зареєструватися на порталі "Дія" через сайт або звантажити застосунок на гаджет і отримати електронний підпис. Цей підпис може бути скорегований в "Дії", якщо раніше у людини вже був, додаток ідентифікує людину", — сказала Оксана Єльчієва.

Допомога при народженні дитини

Результатом цієї послуги буде призначення допомоги при народженні дитини.

"Станом на березень вона становити 41 280 гривень, виплачується одноразово 10 320 гривень, решта — протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн на місяць", — розповіла Оксана Єльчієва.

Кредит на житло для ВПО

Результатом цієї послуги буде підтвердження Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву заяви на участь у програмі, надання пільгових іпотечних кредитів ВПО.

"За допомогою "Дії" люди можуть це зробити в будь-якому місці, де зараз проживають. Подати заяву, підкріпити документи, що підтверджують руйнування житла, і надалі отримувати компенсацію", — говорить директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА.

За словами посадовиці, послуги у цифровому форматі з кожним днем розширюються. Одна з таких послуг — єОселя.

"Результатом цієї послуги буде підтвердження заяви банком, надавачем цієї послуги про те, що люди можуть отримати оселю, отримати гроші на придбання житла. Також може застосовувати гроші на іпотечне кредитування", — говорить Оксана Єльчієва.

Комплекс послуг

Це пільги, допомога малозабезпеченим, консультації, зняття з обліку, реєстрація кандидатом в прийомні батьки або батьки-вихователі.

"Протягом 2023 року багато посвідчень, що підтверджують той чи інший соціальний статус, будуть впроваджені в застосунку "Дія". Це посвідчення особи з інвалідністю, багатодітної мати-батька, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, людини з інвалідністю внаслідок війни, пенсійні посвідчення – для того, щоб полегшити отримання всіх видів послуг і статусів, що підтверджують відповідні посвідчення", – сказала Оксана Єльчієва.

Реєстрація шлюбу

27 лютого 2023 стартувала ще одна нова послуга "Реєстрація шлюбу". Тепер подати заяву про шлюб, вибрати час та деталі церемонії можна повністю онлайн, розповіла Суспільному начальниця відділу Державного реєстру актів цивільного стану (ДРАЦС) у місті Миколаєві Інна Ключник.

"Станом на березень таку заяву можна подати у двох відділах Миколаєва, оскільки це пілотний проєкт – у відділі ДРАЦС у місті Миколаєві та Центральному відділі ДРАЦС у місті Миколаєві. До послуги підключені відділи ДРАЦС у місті Первомайську і Южноукраїнський відділ ДРАЦС у Вознесенському районі", — говорить Інна Ключник.

Щоб подати заяву на шлюб необхідно зробити декілька кроків:

  • авторизуватися на порталі "Дія"
  • вибрати послугу "Заява на шлюб"
  • заповнити її
  • вибрати дату і час реєстрації.

"Звичайно, обрати спосіб реєстрації – чи урочисто, чи просто державна реєстрація шлюбу. Потім сплатити державне мито. Заяву потрібно підписати електронним підписом і переслати другій половинці для того, щоб вона поставила свій цифровий підпис", — розповідає Інна Ключник.

Зі слів фахівчині, заяву заповнює одна людина, але цифрові підписи на даному документі накладають дві людини.

"Електронний підпис можна автоматично отримати через додаток "Приват24" за кілька хвилин, або замовити через "Дію", процедура займе декілька хвилин", — говорить Інна Ключник.

Через "Дію" можна лише подати заяву на реєстрацію шлюбу, а на самій реєстрації наречені повинні бути присутніми обов’язково, додає Інна Ключник.

"У нас невеличкий бум буде 23 березня 2023 року. У нашому відділі подали всього шість заяв, одна з них — через застосунок "Дія" саме на цю дату", — каже Інна Ключник.

Читайте також

Посол Австрії в Україні відвідав Миколаївщину

У Миколаєві протягом тижня зареєстрували понад 130 випадків захворювання на COVID-19

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок