Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Миколаївський обласний краєзнавчий музей. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Миколаївський обласний краєзнавчий музей після річної перерви відкрили для відвідувачів. Станом на 20 березня функціонують чотири виставкові зали. У закладі працюють над відтворенням повної експозиції та готують нові виставки.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла виконуюча обов'язки директора музею Ельвіра Єлізарова.

Одна з виставкових зал — "Світ в мініатюрі "Миколаїв залізничний".

"Він теж постраждав під час бомбардувань, але, як бачите, його привели до ладу і він може вже надавати радість від відвідування нашого музею. Це приватна колекція", — розповіла завідувачка наукового відділу Антоніна Зимовнова.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Виставка "Миколаїв залізничний". Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Мініатюрне містечко дивом уціліло, говорить Антоніна Зимовнова, адже в цій залі вибухи пошкодили всі вікна. Одне з них винесло зі шматками відкосів. Зараз потяги знов стоять на реях, фігурки регулювальників на своїх місцях, а на пасажирських станціях на свій рейс очікують мініатюрні пасажири.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Мініатюрний пасажир "Миколаєва залізничного". Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Поверхом нижче, в південному крилі закладу, відвідувачі можуть побачити хронологію російської агресії в Україні.

"На екскурсію до нашого музею прийшли хлопці з 79-ки нашої миколаївської. І ось екскурсовод розповідає їм про цей макет, який зробив військовослужбовець з позивним "Спартак". Між бойовими подіями там, на Донбасі. І вони почали так посміхатися, а екскурсовод питає, чому ви так підозріло посміхаєтесь? Вони кажуть: "А це наш командир!", — говорить завідуюча науковим відділом музею.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Виставкова зала, присвячена війні в Україні. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

З північного боку музею готують залу, де можна буде ознайомитися зі старим Миколаєвом. Тут є фото, документи, елементи декору, архітектури та інше, що пов’язано з минулим міста.

"Це буде виставка з архітектури Миколаєва, особливостях будови. Взагалі це буде прогулянка старим містом. Це поки що така умовна назва: "Прогулянка старим містом Миколаєвом". Тут можна буде побачити архітектуру і будівлі, яких зараз вже немає. Які були зруйновані або після Другої світової війни, або після того, як прийшли до влади радянські", — розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу Наталя Софієнко.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Більшість стелажів ще пусті. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Також в холі музею виставлені роботи майбутніх архітекторів та будівельників з Миколаївського будівельного коледжу. Цю виставку відкрили раніше, але для відвідувачів вона доступна з 20 березня, бо музей не функціонував.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Один з макетів студентів Миколаївсього будівельного коледжу. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Будівля закладу потерпала від вибухових хвиль та уламків ракет чотири рази. Майже одразу з початку повномасштабного вторгнення експонати вивезли в безпечне місце.

"В нас люди ридали, коли розбирали експозицію. Просто всі пригадували, коли ми її збирали. Це був 2011-2012 рік, коли це по крихтах все заносилось. Працювали тут дуже талановиті люди з оформленням. Це дорого вартісно. І люди сиділи й працювали. Ми не думали, що колись таке може трапитись", — говорить виконуюча обов'язки директора музею Ельвіра Єлізарова.

Миколаївський обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу
Інструменти для ремонту зал. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Фонди музею налічують десятки тисяч експонатів. Вони цілі, а от вітрини ні, говорить директорка музею. З північного фасаду будівлі вибито понад 100 вікон. У музеї станом на березень 2023 року тривають ремонтні роботи.

Попри це 24 березня у краєзнавчому музеї запланована презентація книги "Силуети старого міста", зміст якої буде переплітатися з тією виставкою, яку зараз збирають.

Що відомо

  • У Миколаєві в ніч проти 29 вересня ударом ракети типу С-300 російські війська понівечили фасадну частину музею. Ударною хвилею повиривало з дороги шматки асфальту та бруківку, яка була вкладена під ним. Якби всі експонати були на місцях, то музейний фонд дістав би значно більших втрат, розповів заступник директора закладу Валерій Чернявський.

Читайте також

На Миколаївщині протягом тижня народилися 84 дитини

У Миколаєві під час пожежі травмувався чоловік

Прогноз погоди: протягом тижня на Миколаївщині встановиться середньодобова температура понад вісім тепла

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок