"Боротьба буде запекла". Тренер України з лижної акробатики - про фінал сезону й шанси Котовського на чемпіонство

"Боротьба буде запекла". Тренер України з лижної акробатики - про фінал сезону й шанси Котовського на чемпіонство

Ексклюзивно
"Боротьба буде запекла". Тренер України з лижної акробатики - про фінал сезону й шанси Котовського на чемпіонство
. Andrey Kulagin / KSA

Ексклюзивний коментар Енвера Аблаєва для Суспільне Спорт.

Алмати прийматиме заключний етап Кубка світу з лижної акробатики в неділю, 19 березня. У змаганнях братиме участь й збірна України, чиї фристайлісти претендують на найвищі позиції за підсумками сезону 2022/23.

У фіналі сезону в Алмати виступатимуть по 20 найкращих фристайлістів та фристайлісток поточного змагального року. Сумарно на етап кваліфікувалися семеро збірників.

Склад України на етап Кубка світу в Казахстані

  • Жінки: Анастасія Новосад, Ольга Полюк, Ангеліна Брикіна, Анастасія Гасюк
  • Чоловіки: Дмитро Котовський, Володимир Кушнір, Максим Кузнєцов

На перемогу в чоловічому загальному заліку претендує Дмитро Котовський. 21-річний учасник Олімпіади в Пекіні напередодні етапу на два бали випереджає дворазового чемпіона світу, швейцарця Ное Рота.

Читайте також: Дмитро Котовський очолив загальний залік Кубка світу з лижної акробатики перед заключним етапом: топ-5 рейтингу

Шанси на потрапляння до першої трійки зберігає Анастасія Новосад, дворазова бронзова медалістка етапів цього сезону. Наразі 29-річна українка — третя в заліку.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт про підготовку українських лижних акробатів до етапу в Казахстані розповів тренер збірної Енвер Аблаєв.

Що розповів Енвер Аблаєв

  • Про умови в Алмати:
"Погода в Казахстані не дуже сприяє хорошим тренуванням, бо дуже спекотно: вдень +15, а вночі -5. Вдень усе буквально «пливе», а вночі примерзає дуже сильно. Вони ще й не дуже добре зробили сам схил — дуже короткі схил та зона гальмування. Багато спортсменів влітали в обмежувальні мати, бо не можуть зупинитися. На тренуванні одна китаянка залетіла під мати і вдарилася об конструкцію. Її забрала швидка".
"Боротьба буде запекла". Тренер України з лижної акробатики - про фінал сезону й шанси Котовського на чемпіонство
Умови на місці проведення змагань. Andrey Kulagin / KSA

"Стандартна зона гальмування за нормами FIS становить 35 метрів, а тут — лише 25. А далі йде обрив. Дуже тяжко всі зупиняються, а зупиняють атлетів мати".

"В суботу ще один день тренування, організатори спробують щось змінити. Але я не бачу, як це зробити, бо продовжити зону гальмування — немає місця, зробити більшим транзит — не вистачає снігу. У цьому місці ж проводився кілька років тому чемпіонат світу, але зараз проблема в кількості снігу".

  • Про стан фристайлістів перед стартом:

"У четвер не стрибала Ольга Полюк — погано почувалася. Також захворіла Анастасія Гасюк, але сьогодні вона почувалася краще, тому вийшла й пострибала".

"Всі [хлопці] вчора пострибали, хоча лише по одному стрибку, бо налетів дуже густий туман і нічого далі за два метри не було видно. Тренування скасували. Ми стрибали сьогодні — сподіваюся, в суботу теж вдасться".

"Важко розраховувати на ідеальні умови, як на попередньому етапі в Швейцарії. Подивимося ще в суботу. Якщо все буде добре, то спробуємо складніші стрибки. Після цього розумітимемо, що [саме] хлопці стрибатимуть на змаганнях. Погодні умови будуть однакові для всіх".
  • Про шанси Дмитра Котовського на перемогу в загальному заліку:

"Єдина запекла боротьба на фінальному [етапі] Кубка світу — між нашим Дмитром Котовським та швейцарцем Ное Ротом. У загальному заліку вони мають різницю у два очки. Боротьба буде запекла, адже обидва намагатимуться перевершити одне одного. Тут навіть головною є не перемога в Казахстані, найважливіше — не пропустити суперника поперед себе".

"Ті, хто посідають третє й четверте місця в рейтингу, не мають шансів дістати двох лідерів. Навіть якщо Дмитро та Ное [взагалі] не виступатимуть у змаганнях".
Акробатика
Дмитро Котовський. Дмитро Котовський. Фото: Getty Images

"Дійсно, у швейцарця більше досвіду, адже він почав виступати на роки три раніше за Котовського. Подивимося. Дмитро зібраний і все робитиме, аби перемогти в загальному заліку".

  • Про перспективи Анастасії Новосад:

"Новосад має мінімальні шанси поборотися за топ-3 за підсумками сезону. Їй треба щонайменше потрапити в Казахстані до трійки найкращих, та навіть перемогти".

"Лідерку загального заліку, Даніеллу Скотт з Австралії, дістати не вийде. Є невеликі шанси стати третьою — це максимум. Це буде, якщо та дівчинка — [чинний третій номер] австралійка Лора Піл — впаде і не потрапить до фіналу, а Новосад переможе".
Акробатика
Анастасія Новосад. AP Photos

Українські лижні акробати в сезоні 2022/23:

  • Загалом від початку змагального року українці вибороли шість медалей усіх ґатунків. Дві "бронзи" здобула Анастасія Новосад, два "золота", срібну й бронзу нагороди — Дмитро Котовський.
  • У медальному заліку Кубка світу "синьо-жовті" розташовуються на 11-му місці. Очолює рейтинг Швеція з 13 золотими нагородами (та 22 — усіх ґатунків).
  • Етап в Алмати — другий після історичного для України чемпіонату світу 2023 року. В грузинському Бакуріані збірна вперше здобула більше однієї нагороди завдяки виступам Новосад, Котовського й Олександра Окіпнюка.
  • Через травми й подальшу операцію достроково закінчив сезон олімпійський чемпіон з фристайлу Олександр Абраменко. Єдиним стартом для нього залишається перший етап у фінській Руці, де українець посів 10-те місце.
На початок