Всесвітній день донора. Історії донорів-працівників Кіровоградської лікарні

Всесвітній день донора. Історії донорів-працівників Кіровоградської лікарні

Всесвітній день донора. Історії донорів-працівників Кіровоградської лікарні
.

У Кіровоградській обласній лікарні 323 працівників є постійними донорами крові. 17 з них мають звання "Почесний донор України".

Анастезіолог Олександр Йовенко – найстарший Почесний донор України, який працює в обласній лікарні. Здавати кров почав з першого курсу медінституту у 1967 році. "У мене група така – резус подвійний – і плюс, і мінус. Коли потрібна кров, і кажуть, що треба здати, я її здаю. Чогось надзвичайного я тут не бачу, і думаю, що будь-яка людина, якій можна здавати кров, має здавати, бо потреба в ній велика".

За час роботи в обласній лікарні Олександр Йовенко здав понад 30 літрів крові. Як Почесному донору України, йому доплачують 10% до пенсії від мінімального прожиткового мінімуму – це 200 гривень.

Старша медсестра опікового відділення Наталія Пушкаренко є донором крові з 18 років. "Це якесь таїнство, тому що коли здаєш кров, ти впевнений що ти рятуєш чієсь життя". Перший раз вона здала кров, коли закінчила медучилище. Тоді Наталя була на практиці в дитячій хірургії. "Привезли дитинку, у неї була кровотеча і я знала, що в мене 4 негативна група крові, і в дитини була та сама, і крові на даний момент не було".

За рік працівники лікарні в середньому здають 350 літрів крові. Її вистачає для того, щоб зробити 700 переливань.

Читайте також

На початок