Землетруси у Туреччині можуть коштувати Ердогану перемоги на виборах — ЗМІ

Землетруси у Туреччині можуть коштувати Ердогану перемоги на виборах — ЗМІ

ЗМІ
Рятувальники ліквідовують наслідки землетрусу у Туреччині
. Рятувальні служби працюють на місці обвалу будівлі внаслідок землетрусу, Туреччина, провінція Діярбакирі, 6 лютого 2023 року, фото: AP

Землетрус, який стався у Туреччині 6 лютого, завдав збитків на 34 мільярди доларів. Це приблизно 4% ВВП країни. Про це йдеться у звіті Світового банку.

Непрямі витрати від землетрусу можуть бути набагато вищими, зазначають аналітики. Конфедерація підприємців і бізнесу Туреччини оцінює загальні втрати від землетрусу у понад 84 мільярди доларів. Зокрема 70,8 мільярда доларів припадає не будівництво зруйнованого житла, а втрачений національний дохід становить 10,4 мільярда доларів. Втрати робочих днів склали 2,91 мільярда доларів. Такі дані наводять у звіті Конфедерації.

"Я не пригадую будь-якої економічної катастрофи такого рівня в історії Туреччини", — цитує CNN стамбульського економіста Арда Тунджа.

Тунджа каже, що хоча фізичні збитки від землетрусу колосальні, втрати ВВП країни не будуть такими відчутними, якщо порівнювати їх із землетрусом 1999 року в Ізміті, який вразив промисловий центр країни та забрав життя понад 17 тисяч людей.

У провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу 6 лютого, проживає близько 15% населення Туреччини. За даними Конфедерації підприємництва та бізнесу Туреччини, вони забезпечують 9% національного ВВП, 11% прибуткового податку та 14% доходу від сільського господарства та рибальства.

Як Туреччина відновлюватиме свою економіку та забезпечуватиме постраждалих житлом, поки невідомо. Але це може виявитися ключовим фактором у визначенні політичної долі президента Реджепа Ердогана, пише видання, посилаючись на аналітиків та економістів, оскільки він має намір балотуватися на пост президента країни.

Після землетрусу 1999 року Туреччина запровадила "податок на землетрус", який спочатку був запроваджений як тимчасовий захід для пом’якшення економічних збитків, але згодом став постійним податком. У країні існує занепокоєння, що держава могла розтратити ці податкові надходження, а лідери опозиції закликали уряд бути більш прозорим щодо того, як витрачаються кошти з цього фонду.

"Кошти, створені для підготовки до землетрусів, були використані для таких проектів, як будівництво доріг, розбудова інфраструктури тощо, крім підготовки до землетрусів", — сказав виданню Арда Тунджа.

СNN звернулося за коментарями до влади Туреччини, але відповіді поки не отримало.

Що відомо про землетруси у Туреччині та Сирії

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року. Загальна кількість загиблих станом на 18 лютого у Туреччині та Сирії становить понад 50 тисяч людей.

Станом на 14 лютого, у Туреччині загинуло 5 українців, 7 вважаються зниклими безвісти. Українським дипломатам вдалося розшукати 136 громадян України та евакуювати 37.

16 лютого у Туреччині у провінції Хатай стався новий підземний поштовх магнітудою 5.1 бали. За словами губернатора провінції, поштовхи "не мали негативних наслідків".

20 лютого у Туреччині сталися нові землетруси: 6 людей загинуло, майже 300 отримали поранення. 23 лютого у країні зареєстрували нові підземні поштовхи.

27 лютого, у турецькій провінції Малатья стався новий землетрус магнітудою 5,6.

Читайте також

У Туреччині заарештували 218 людей, причетних до будівництва зруйнованих землетрусом будинків

Кількість жертв землетрусу в Туреччині та Сирії перевищила 50 тисяч людей

На початок