Землетруси в Туреччині та Сирії: загинули понад 45 тисяч людей

Землетруси в Туреччині та Сирії: загинули понад 45 тисяч людей

Оновлено
У Туреччині та Сирії сталися потужні землетруси, що відомо — Суспільне
. Люди біля зруйнованих землетрусом будинків у Туреччині. Фото: Оксана Сенів / Суспільне

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року.

Загальна кількість загиблих станом на 18 лютого у Туреччині та Сирії становить понад 45 тисяч людей.

У Туреччині внаслідок землетрусу загинули 39 672 людей, інформує Reuters. 108 068 людей отримали поранення, з зони стихійного лиха евакуйовано 216 347 людей, передає Анадолу.

Як передає Al Jazeera, кількість загиблих у Сирії — понад 5800. Ця кількість, визначена на основі даних ООН та урядом Сирії.

У Туреччині та Сирії сталися потужні землетруси, понад 1800 людей загинули. МЗС з'ясовує, чи постраждали українці
Рятувальники та місцеві жителі на уламках будівель у місті Гарем поблизу турецького кордону, провінція Ідліб, Сирія, 6 лютого 2023 р. Потужний землетрус завдав значних руйнувань на південному сході Туреччини та Сирії, є сотні жертв. Фото: АР
“Лише в Туреччині було врятовано понад 8 000 людей. У Газіантепі, турецькому місті поблизу епіцентру землетрусу, було врятовано чотирьох членів однієї родини. А на північному заході Сирії жителі знайшли немовля, яке плакало під завалами зруйнованої будівлі. Але пошуки вцілілих — це боротьба з часом, оскільки температура опустилася нижче нуля, а на уламках намело сніг”, —повідомило NYT зранку 8 лютого.

У Туреччині рятувальні роботи охопили 10 провінцій і сотні кілометрів, від Газіантепа до містечок і сіл, де дороги були настільки розбиті, що ними неможливо було користуватися. Військово-морські сили Туреччини надіслали кораблі з важкою технікою, ковдрами, генераторами і продуктами харчування, а національне агентство з надзвичайних ситуацій відрядило понад 16 000 робітників.

До Туреччини також прибули й українські рятувальники, повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

"87 рятувальників, парамедиків, з належним спорядженням прибули для надання допомоги та ліквідації наслідків землетрусу", — зазначила Акопян.

У Сирії рятувальні роботи були ускладнені розташуванням зони землетрусу, яка включає в себе землі, контрольовані урядом і опозицією. Єдиний затверджений ООН пункт пропуску для допомоги між Сирією і Туреччиною був закритий через пошкодження, спричинені землетрусом, що створило серйозні логістичні перешкоди, повідомили офіційні особи.

"Майже 8000 людей були врятовані з 4758 будівель, зруйнованих під час поштовхів днем ​​раніше, йдеться в останній заяві Управління з ліквідації наслідків стихійних лих і надзвичайних ситуацій Туреччини (AFAD). Голова AFAD Юнус Сезер заявив, що 2921 людина загинула в Туреччині", — пише Reuters зранку 7 лютого.

Перший землетрус магнітудою 7,7 стався о 4.17 ранку за місцевим часом, після нього було зафіксовано 42 афтершоки, магнітуда найсильнішого становила 6,6. По обидва боки турецько-сирійського кордону мешканці прокинулися від підземних поштовхів за кілька годин до світанку. Поштовхи відчувалися в довколишніх провінціях, переважно Хатаї, Османії, Адиямані, Газіантепі, Шанлиурфі, Діярбакирі, Малатьї та Адані. Обвалилися сотні будівель.

У Туреччині було оголошено найвищий рівень тривоги. Влада звернулася по міжнародну допомогу. Генштаб Збройних Сил Туреччини направив у зону лиха два літаки для транспортування бригад рятувальників.

Кількість загиблих станом на 14:00 у Туреччині становила близько 1000 осіб. Також землетрус стався на території Сирії, за останніми даними, там загинуло близько 600 осіб. У Туреччині після землетрусу в низці районів на підприємствах і в офісах виникла пожежа. До місць загоряння направлені пожежники.

Другий землетрус стався у південних районах Туреччини близько 12 за київським часом. Стихійне лихо сталося неподалік від міста Ельбістан у провінції Кахраманмараш на півдні Туреччини. Після нових підземних поштовхів у місті Діярбакир у прямому ефірі телебачення було видно, як руйнується будівля.

Крім того, ще один землетрус магнітудою 5,7 балів стався за 60 кілометрів від міста Малатья. Президент Реджеп Ердоган виступив із телевізійним зверненням. Він заявив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим у Туреччині з 1939 року. Тоді загинули майже 33 тисячі осіб, близько 100 тисяч було поранено.

У провініцях понівечених землетрусом скасували навчання у школах та вищих навчальних закладах, повідомив міністр національної освіти Махмут Озер: "Відсьогодні ми робимо 2-тижневу перерву в навчанні в провінціях Кахраманмараш, Хатай, Адіяман і Малатья. На тиждень призупиняється навчання в провінціях Діярбакир, Ґазіантеп, Шанлиурфа, Адана, Османіє та Кіліс. Відповідно до розвитку подій ми зробимо нашу оцінку в процесі та вирішимо, продовжувати його чи ні".

Як заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Україна направила до Туреччини групу рятувальників.

"Україна готова направити велику групу рятувальників до Туреччини для надання допомоги у реагуванні на кризу. Ми тісно співпрацюємо з турецькою стороною для координації їхнього розгортання", — заявив Кулеба.

Яка ситуація у Сирії після потужного землетрусу

Уряд Сирії та ООН стверджують, що в Сирії загинули понад 5800 людей, передає Al Jazeera.

За даними АР, на сирійському боці кордону землетрус зруйнував утримувані опозицією регіони, в яких проживає близько 4 мільйонів людей, переміщених з інших частин Сирії внаслідок тривалої громадянської війни в країні. Багато з них живуть у напівзруйнованих будинках з обмеженим медичним обслуговуванням.

Землетрус, який відчувався навіть у єгипетському Каїрі, стався приблизно за 90 кілометрів від сирійського кордону, на північ від міста Газіантеп, столиці великої турецької провінції з населенням понад 2 мільйони людей.

У Туреччині загинуло 5 українців, 7 зникли безвісти — МЗС

У Туреччині внаслідок потужного землетрусу 6 лютого загинули 5 громадян України, зокрема родина із Запоріжжя. Про це станом на 14 лютого повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко. За його словами, посольство вживає заходів задля підготовки репатріації тіл загиблих.

Загалом українським дипломатам вдалося розшукати 136 громадян та евакуювати 37.

“З-під завалів врятовано 10 українців. 7 вважаються зниклими, їхні пошуки тривають (2 можуть бути під завалами, до пошуку залучені наші підрозділи ДСНС). 1 людина госпіталізована, її стан стабільний”, — написав Ніколенко у Фейсбук.

Він додав, що найближчим часом дипломати планують евакуювати із постраждалого південного регіону 22 українських громадян.

За словами Ніколенка, в зону стихійного лиха на півдні Туреччини вирушає друга група консулів, аби на місці координувати пошуки зниклих громадян, допомогти постраждалим та забезпечити евакуацію українців до інших турецьких регіонів та України.

Раніше стало відомо, що 46-річна запоріжанка Юлія Петрова та її двоє синів Захар (10 років) та Матвій (5 років) загинули під завалами внаслідок землетрусу у Туреччині.

Про це Суспільному повідомив батько Юлії — Сергій Петров.

"З 6 лютого, коли стався землетрус, вони перестали виходити на зв’язок. Але вчора ввечері нам підтвердили, що їхні тіла знайшли під завалами".

У Туреччині з регіонів Газіантеп та Хатай, які постраждали від землетрусів, евакуювали 15 громадян України. Про це інформує посольство України у Турецькій Республіці. Серед евакуйованих — родина, яка перебувала під завалами 12 годин.

“Також було надано гуманітарну допомогу та моральну підтримку українцям”, — зазначили у посольстві.

Як повідомили дипломати, представники посольства 9-11 лютого відвідали регіонів Газіантеп та Хатай.

10 лютого з-під завалів у районі Іскендерун у провінції Хатай на півдні Туреччини врятували українку Олену Акгьоль та її чотирирічного сина Юкселя.

Як повідомило CNN Turk, спочатку через отвір у завалах вдалося витягти хлопчика, а потім і його матір. Їх стан оцінюється як задовільний, вони перебувають під наглядом медиків.

9 лютого речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що п'ятеро українців ймовірно перебувають під завалами. Консули вирушили в зону стихійного лиха задля допомоги українським громадянам.

"Для допомоги українцям в Туреччині на базі посольства відкрито дві “гарячі лінії”: +90 539 550 98 98 та +90 312 442 15 93. Родичі в Україні можуть також звертатися на “гарячу лінію” МЗС: +380 44 238 15 88”, — повідомив речинк МЗС України Олег Ніколенко.

Читайте також

У Сирії внаслідок землетрусу загинула сестра прем'єр-міністра

Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії: пояснює сейсмолог

На початок