Класи безпеки: для чого їх створюють на Миколаївщині

Класи безпеки: для чого їх створюють на Миколаївщині

Класи безпеки: для чого їх створюють на Миколаївщині
Заняття у "Класі безпеки" м. Вознесенськ, Миколаївщина. Лютий 2023 року. Фото: ГУ ДСНС Миколаївської області

У Миколаївській області створили три "Класи безпеки". У них дітей в ігровій формі навчають правил безпеки в надзвичайних ситуаціях, а також пожежній та мінній безпеці.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла речниця ГУ ДСНС у Миколаївській області Ілляна Пацюк.

Для кожної вікової категорії (це 1-4 класи, 5-8 класи і 9-11 класи), каже речниця ДСНС, підібрані відповідні матеріали.

"Діти дізнаються, як виглядають міни, скільки їх видів, за допомогою якого пристрою шукає піротехнік міни і снаряди. Потім, наприклад, розмальовують у зошиті червоним кольором вибухонебезпечні предмети, розтяжки. Відпрацьовуємо порядок дій при сигналі "повітряна тривога", — розповіла Ілляна Пацюк.

"Класи безпеки". На Миколаївщині дітей навчають поведінці в умовах воєнного стану
Офіцер ДСНС пояснює як поводитися з вуглекислотним вогнегасником. Фото: ГУ ДСНС Миколаївської області

Знання з домедичної допомоги також надаються з урахуванням вікових особливостей.

"Для початкової школи це наповнення тривожної валізи, а для дітей старшого віку — основи з надання першої допомоги, непрямий масаж серця, накладання жгутів, пов’язок при різних видах травм тощо", — сказала Ілляна Пацюк.

На Миколаївщині "Кабінети безпеки" відкрили у гімназії № 25 міста Миколаєва, Вознесенській гімназії імені Тараса Шевченка, також працюють у Первомайську, в рамках територіальних курсів цивільного захисту.

Директорка Вознесенської гімназії імені Тараса Шевченка Лариса Дворецька розповіла, що роботи зі створення "Класу безпеки" розпочалась восени 2022 року.

"Розпочали співпрацю з ДСНС, з Товариством Червоного Хреста, з медиками. Фахівці допомагали щодо наповнення змісту та форми класу — консультаціями, порадами, обладнанням. Наприклад, консультували, які аптечки краще, щоб вчити дітей основам домедичної допомоги", — розповіла директорка гімназії.

"Класи безпеки". На Миколаївщині дітей навчають поведінці в умовах воєнного стану
Буклети та пам'ятки з безпеки, які роздають дітям. Фото: ГУ ДСНС Миколаївської області

Робота кабінету, каже Лариса Дворецька, викликала зацікавленість з боку учасників освітнього процесу.

"До нас приїжджали з Бузької територіальної громади подивитися, як ми його наповнюємо, як функціонує. Від жовтня 2022 року відбулось 15 занять та екскурсій", — сказала директорка гімназії.

Завдяки "Класу безпеки", розповіла Лариса Дворецька, знання з правил безпеки покращили діти з місцевої школи—інтернату, дітками з батьками гімназії імені Тараса Шевченка та інших шкіл міста.

За словами Ілляни Пацюк, у 2023 в Миколаївській області запрацюють ще два "Класи безпеки".

Що відомо

  • 7 вересня 2022 року на засіданні Уряду ухвалений проєкт розпорядження Кабінету міністрів України "Про внесення зміни до плану основних заходів цивільного захисту на 2022 рік". Основні положення викладені у Наказі Міністерства освіти та науки України від 10 лютого 2023 року № 135 "Деякі питання створення та функціонування класів безпеки у закладах освіти"
  • "Клас безпеки" — всеукраїнський проєкт Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міністерства освіти та науки України, що реалізовується в загальних закладах середньої освіти. Реалізується спільно з Дитячим фондом ООН UNICEF Ukraine.

Читайте також

"Успіх українських військових в тому, що є мотивація": офіцер ОК "Південь" розповів про оборону Миколаївщини

Як працюють миколаївські ЦНАПи

Міжнародний день полярного ведмедя. Як у Миколаївському зоопарку доглядають за Зефіркою та Сметанкою

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок