"Цей рік найважчий". Тренерка України з артистичного плавання - про плани на сезон і зміну програм

"Цей рік найважчий". Тренерка України з артистичного плавання - про плани на сезон і зміну програм

Ексклюзивно
"Цей рік найважчий". Тренерка України з артистичного плавання - про плани на сезон і зміну програм
. Федерація України з синхронного плавання

Ексклюзивне інтерв'ю Світлани Саїдової для Суспільне Спорт.

Збірна України з артистичного плавання розпочинає сезон 2023 року. 16-18 березня пройде перший старт сезону - етап Кубка світу в канадському Маркемі, де виступлять і українські синхронниці.

Сезон у артистичному плаванні Україна проводитиме після успішного 2022 року. Українські синхронниці мали два великих старти - чемпіонат світу та Євро, на яких здобули рекордну кількість нагород - 15. А на чемпіонаті Європи з водних видів спорту взагалі виграли все "золото" у фіналах за своєю участі.

Медальний 2022 рік збірна України з артистичного плавання провела під керівництвом Світлани Саїдової, яка працює з національною командою впродовж 23 років. Готуватиме збірну 68-річна тренерка і до Олімпіади-2024, що відбудеться у Парижі.

В ексклюзивному інтерв'ю для Суспільне Спорт тренерка збірної України розповіла про плани команди на передолімпійський сезон. Головним стартом Саїдова назвала Європейські ігри-2023, на яких будуть розіграні олімпійські ліцензії.

  • Про плани на сезон 2023 року

"Цей рік - він найважчий, адже це передолімпійський сезон, і ми маємо завоювати ліцензії на Ігри в Парижі. На сьогодні найголовніший старт - це Європейські Ігри, де ми повинні виграти квоту на Олімпіаду. Ліцензія - це перше місце у Європі. У разі якщо ми станемо чемпіонами Європи, то отримаємо цей квиток.

Другий, не менш важливий турнір - це чемпіонат світу, де також будуть олімпійські ліцензії розіграні. Ми вже готуємося з новими програмами та правилами. На початку березня будемо виїжджати на Кубок світу - це серія, яка буде довготривалою. Будемо вчитися на своїх помилках, бо навряд одразу щось вийде. Десь може не вистачати знань, а десь можемо бути занадто самовпевнені. На стартах усе побачимо".

  • Про зміну програм
"Ми все змінили. Справа в тому, що сьогодні змінилися правила і вже складність буде заходити до тренерської картки. Якщо спортсмен зробить не той елемент, то виходитиме базова оцінка. Будуть бонуси і оцінюватиметься кожен вдих та видих, і кожен носочок. Контролери будуть сидіти та перевіряти, чи відповідає усе продемонстроване записам тренера. Тобто спорт перейде в спорт, а не в естетичне мистецтво".
  • Про важкість через зміни

"Це дуже складно. Нам, тренерам, важко, а наскільки це важко для спортсменів - тільки можете собі уявити. Загалом усе розвернулося на 180 градусів. Йшли, йшли і тепер усе необхідно робити трохи по-іншому. Я вважаю, що це правильно. Адже ми у спорті, а не в театрі. Тому потрібно рахувати голи, очки й секунди. Все буде враховуватись, скільки секунд під водою. Є свої моменти".

  • Про зміни для глядачів

"Для глядачів, які дивитимуться, нічого не зміниться. Складність для тренерів та спортсменів. Ми звикнемо, це лише один рік становлення. Потім всі вивчать, а для наступних поколінь це буде нормою".

  • Про переїзд до Києва
"Звикнути до цього не можливо. Ми любимо своє місто Харків, любимо страшенно Київ, Україну. Але звикнути до війни неможливо. У нас тут створені усі умови: найкращий басейн в Україні, єдина база для національної збірної".
  • Про поїздки дівчат до Харкова

"Були 1-2 дні на Новий рік. У нас такий вид спорту, що ми не можемо зробити навіть тижневу перерву: відновлення, якийсь релакс чи реабілітацію. Це виключено".

  • Про команду

"У нас є юристи, є "агресори" і лідери в команді, які заводять її в гарному сенсі. Є нейтральні діти, які намагаються відійти від усіх проблем команди. У принципі лідерів у нас троє: Марта Фєдіна та сестри Алексіїви. Вони керують рухом вперед та мотивацією. Вони знають навіщо [перебувають] у басейні".

Марта Фєдіна отримала звання найкращої синхронниці від LEN за підсумками 2022 року
Марта Фєдіна отримала звання найкращої синхронниці від LEN за підсумками 2022 року. AP

Вони спортсменки з досвідом. Їм вдається вести за собою не лише партнерок, але й тренерів. Коли в нас бувають моменти відчаю, адже ми теж люди, вони кажуть: "Світлано Борисівно, все буде добре! Буде все Україна!"

  • Про змагання

"У березні перші змагання і далі вже почнеться марафон. Ми виїдемо, але повертатимемось до України. Слава Богу, нам тут у басейні Києва усі раді. Тут найкращий персонал працює".

Збірна України з артистичного плавання: що відомо

  • Чемпіонат світу-2022 закінчила на другому місці в медальному заліку (дві золоті та п'ять срібних нагород). На Євро з водних видів спорту українки взагалі виграли залік з вісьмома золотими медалями.
  • На попередніх Іграх у Токіо Україна вперше здобула олімпійські медалі в артистичному плаванні - "бронзи" в дуеті та команді.
  • За підсумками 2022 року Європейська ліга плавання визнала найкращою синхронницею року українку Марту Фєдіну.
Читайте також: Марту Фєдіну визнали найкращою синхроністкою року в Європі: здобутки української плавчині
  • Найбільші старти 2023 року в артистичному плаванні відбудуться 21 червня - 2 липня (Європейські ігри) та 14-30 лютого (чемпіонат світу з водних видів спорту).
На початок