Державні банки відновлюють кредитування клієнтів на Миколаївщині

Державні банки відновлюють кредитування клієнтів на Миколаївщині

Державні банки відновлюють кредитування клієнтів на Миколаївщині
Черга до банкомата в Миколаєві, лютий 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Державні комерційні банки з початку березня 2023 року відновлюють кредитування клієнтів в Миколаївській області. Очікується розширення відділень по області, де видаватимуть кредити під заставу.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла заступниця начальника Миколаївського регіонального управління "Ощадбанку" Євгенія Протасюк.

Комерційні банки дозволяли клієнтам користуватися коштами на кредитних картках, розповідає Євгенія Протасюк, натомість відкривати нові рахунки та підвищувати кредитні ліміти було недоступно.

"З 24 лютого, з моменту введення воєнного стану, будь-які кредитні операції ми припинили здійснювати з урахуванням того, наскільки Миколаївщина перебувала в зоні активних бойових дій. З урахуванням наказів Міністерства реінтеграції, які були запроваджені у 2022 році, де визначається перелік територій, на яких проводились бойові дії, ми вже з середини року почали рухатися в процесі відновлення кредитування", — говорить Євгенія Протасюк.

Державні банки відновлюють кредитування клієнтів на Миколаївщині
Заступниця начальника Миколаївського регіонального управління "Ощадбанку" Євгенія Протасюк. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У державному комерційному банку "Ощадбанк" кредити для внутрішніх клієнтів видає сім установ на Миколаївщині. Беззаставне кредитування почали відновлювати з грудня 2022 року, вплинула на це рішення деокупація Херсона.

З кредитами під заставу інша ситуація, говорить Євгенія.

"Відповідно такі продажі у нас відбувалися більше в четвертому кварталі. Станом на 28 лютого у нас видали чотири автокредити й ще два клієнти на завершальній стадії отримання. Станом на 28 лютого у нас лише три відділення по заставних кредитах: це Первомайськ, Южноукраїнськ та Арбузинка, по яким ми отримали рішення, і мають змогу клієнти в цих установах отримувати кредити", — розповідає Євгенія Протасюк.

Державні банки відновлюють кредитування клієнтів на Миколаївщині
Черга до банку в Миколаєві. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У березні очікується рішення центрального апарату державних комерційних банків про розширення кількості відділень на прифронтових територіях, які можуть видавати кредити під заставу. Рішення базуватиметься на наказі Міністерства реінтеграції про визначений перелік територій, де велися або ведуться, чи можливі бойові дії, зазначає Євгенія Протасюк.

Відновлення видачі кредитів на прифронтових територіях говорить про те, що банки не передбачають подальших ризиків в цих регіонах, розповів Суспільному економіст Андрій Зінченко.

"Саме зараз активізувалися комерційні банки з питань видачі кредитів населенню. Це в першу чергу споживчі кредити та інше. Це говорить про те, що скориговані системи банків, які є, вони закладають зменшення ризиків надалі в цих регіонах, а також банки бачать перспективи відновлення економічної активності та залучення населення до цього. Відповідно, перспектива повернення цих кредитів банками оцінюється як вірогідна", — говорить Андрій Зінченко.

Кредитним лімітом на картці постійно користується жителька Миколаєва Олена. Жінка розповідає, з початком повномасштабної війни банк не нараховує кредитні відсотки, гроші витрачає на їжу та оплату комунальних платежів.

"Користуюсь досі. У нас не знімали відсотки деякий час, щось було краще. На їжу, на одяг, оплата комунальних платежів", — каже Олена.

Читайте також

У Миколаєві призупинили продовольчу програму з видачі консерви та хліба

"Успіх українських військових в тому, що є мотивація": офіцер ОК "Південь" розповів про оборону Миколаївщини

Нас "руський мір" дуже добре побив — жителька Посад-Покровського, що на Херсонщині

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок