Стартував прийом заявок на здобуття мистецької премії "Київ"

Стартував прийом заявок на здобуття мистецької премії "Київ"

Стартував прийом заявок на здобуття мистецької премії "Київ"
. Відзнаки мистецької премії "Київ" Фото: Уніан

Департамент культури оголосив про початок збору заявок на здобуття мистецької премії "Київ". Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації.

"Ворог намагається знищити нашу культурну ідентичність. Тому особливо в умовах війни важливо підтримувати українських митців, котрі гідно тримають культурний фронт, та наближати нашу перемогу",— каже заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За її словами, на здобуття премії можуть подаватися один або група митців до 3 людей, які живуть і працюють у Києві. Прийматимуться нові оригінальні твори, створені впродовж трьох останніх років, але не пізніше як за півроку до висунення на премію.

Роботи приймають у дев'яти номінаціях:

  • у галузі літератури — Мистецька премія "Київ" імені Євгена Плужника
  • у галузі кіномистецтва — Мистецька премія "Київ" імені Івана Миколайчука
  • у галузі музичної композиції — Мистецька премія "Київ" імені Артемія Веделя
  • у галузі театрального мистецтва — Мистецька премія "Київ" імені Амвросія Бучми
  • у галузі образотворчого мистецтва — Мистецька премія "Київ" імені Сергія Шишка
  • у галузі журналістики — Мистецька премія "Київ" імені Анатолія Москаленка
  • у галузі народного декоративного мистецтва — Мистецька премія "Київ" імені Сергія Колоса
  • у галузі хореографічного мистецтва — Мистецька премія "Київ" імені Павла Вірського
  • у галузі циркового мистецтва — Мистецька премія "Київ" імені братів Василя та Олександра Ялових.

Подавати роботи можуть творчі спілки, наукові установи, вищі навчальні заклади, заклади культури і мистецтв, театрально-видовищні та театрально-концертні організації і підприємства, видавництва, редакції газет і журналів.

В КМДА зауважують, що до листа-подання потрібно додати протокол засідання, на якому було прийняте рішення про висунення кандидата чи кандидатів на отримання премії і їхню творчу характеристику. Усі документи мають бути у 2 примірниках і з печатками.

Матеріали Департамент культури прийматиме до 20 березня за адресою: м. Київ, 01024, бульвар Т. Шевченка, 3, кабінет № 317.

Що відомо про мистецькі премії

У столиці оголосили конкурс на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії "Київська книга року" у 2023 році. Нагороду ініціювали аби підтримати творчих діячів, авторів, видавництва, представників творчої спільноти. Оцінюватиметься, зокрема їхній внесок у популяризацію української книжки.

У Києві вперше вручили премію "Чорний лотос" на підтримку української кіно-театральної спільноти. Нагородою відзначили митців та мисткинь, які були активними у 2022 році. Зокрема, випускали фільми та вистави, грали у них або захищали країну на полі бою чи волонтерили.

У 2023 році вперше за багато часу, у зв’язку з воєнним станом, не вручатимуть Літературну премію Василя Симоненка. Фінансування підтримки діяльності творчих спілок, зокрема і книговидання, торік не було. Так само й бюджетного забезпечення

18 січня відбувся другий тур конкурсу на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року. Переможців премії оголосять 9 березня, у день народження Тараса Шевченка.

Читайте також

16 митців стали лауреатами 11 українських премій

Понад 100 тисяч млинців для ЗСУ. У Києві зафіксували рекорд України

Київрада може скасувати рішення про будівництво на Лисій горі військового кладовища

На початок