Для майже 150 ВПО школа-інтернат у Миколаєві стала домом

Для майже 150 ВПО школа-інтернат у Миколаєві стала домом

Для майже 150 ВПО школа-інтернат у Миколаєві стала домом
Школа-інтернат у Миколаєві. 24 лютого 2023 року. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві на території школи-інтернату станом на 24 лютого проживають 149 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Серед них жителі зруйнованих сіл Миколаївщини та Херсонщини. Здебільшого у закладі перебувають багатодітні родини, літні люди або люди з інвалідністю.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка школи-інтернату Галина Макарова.

"Школи-інтернати підходять для евакуаційних центрів, тому що заклади вже готові приймати цю категорію людей. Є спальні корпуси — тобто ліжко-місця, пральні, їдальня", — пояснила директорка закладу.

Вікторія з чоловіком перебуває в інтернаті три місяці. Жінка пережила 256 днів окупації Херсона. Після звільнення та початку масованих обстрілів — звідти виїхала.

"Почалися дуже сильні ракетні обстріли. Нас почали дуже сильно обстрілювати. Це було дуже важко… Я тут влаштувалася на роботу. Допомагаємо нашому інтернату. Ми робимо ремонти. Інтернат дуже крутий. В нас тут дуже гарно", — сказала Вікторія.

Для майже 150 ВПО школа-інтернат у Миколаєві стала домом
Заняття дітей у школі-інтернаті. Миколаїв. 24 лютого 2023 року. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Діти можуть навчатися на місці. Або з місцевими викладачами, або онлайн у своїх школах. З дорослими, які ще не знайшли роботу, або тими, хто чекає на подальші переїзди, займається тренер.

"Я пропоную людям якось розвіятися. Запропонував ввести для них фітнес, пілатес, стретчинг, йогу. Для всіх охочих, щоб розслабитись, щоб розвіяти свої думки. Ми проводимо тренування тричі на тиждень", — розповів тренер Кирило Золотий.

Інтернату допомагають волонтери. Проблем з продуктами немає, говорить шефиня Оксана Кошеварова. За словами жінки, апетит у постояльців різний.

Для майже 150 ВПО школа-інтернат у Миколаєві стала домом
Підготовка до обіду у школі-інтернаті. Миколаїв. 24 лютого 2023 року. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

"Є бабусі, яким тільки молочку давай. Є чоловіки, яким молочка не треба, ми їм кашу без молока варимо. Їдять добре. Додатково даємо водичку, соки одноразові. Кожного разу в нас все є. Наприклад, позавчора нам фініки привозили, давали всім відпочиваючим. Фрукти є завжди. Були на Новий рік у нас і банани, і апельсини. Зараз у нас яблучка", — розповіла Оксана Кошеварова.

За словами директорки Галини Макарової, заклад перебуває на балансі обласної влади.

Що відомо

  • За даними Миколаївської обласної військової адміністрації, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у Миколаївській області зареєструвались понад 124 тисячі внутрішньо переміщених осіб, 31 тисяча з яких — діти.
  • Станом на 24 лютого 2023 року на території Миколаївської області функціонує 23 місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. В них проживає майже 1 800 людей.
  • Загалом в Миколаївській області для ВПО підготовлені 15 тисяч місць.
  • 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб отримують на території Миколаївської області медичні послуги.

Читайте також

Раптові відключення електрики в Миколаєві могли призвести до вибуху котлів

Очаків вистояв. Що відбувалося в місті на початку повномасштабного вторгнення РФ

Мій дім — моя фортеця. Як за рік повномасштабної війни змінилися оселі миколаївців

Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram

На початок