Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"

Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"

Ексклюзивно
Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
Будинок офіцерів флоту. Фото: Суспільне Миколаїв

Миколаївський Будинок офіцерів флоту, або "ДОФ", як його звикли називати місцеві, з перших днів повномасштабного вторгнення став осередком для волонтерів та усіх охочих допомогти місту в боротьбі проти російської армії. Актори, вчителі, музиканти, будівельники, спортсмени — "ДОФ" об'єднав людей різних професій та навичок навколо однієї цілі — спільної перемоги.

Як трансформувався волонтерський штаб при Будинку офіцерів флоту протягом року, які функції виконує зараз та чому "ДОФ" зіграв ключову роль в обороні Миколаєва, кореспондентам Суспільного розповів волонтер та радник начальника ОВА Володимир Алексєєв.

Народження волонтерського штабу при Будинку офіцерів флоту

25 лютого 2022 року о 16:20 Віталій Кім записав одне з перших звернень, і в ньому він сказав про "ДОФ". Дослівно — він побачив, що росіяни здивовані, що мирні жителі в Києві не раді зустрічати їх, дають відсіч, зокрема, роблять коктейлі Молотова і закидають ними техніку. Тобто він це побачив на прикладі Києва і сказав: "У нас в Миколаєві будемо робити теж саме. Ми відкриваємо "ДОФ". Приходьте всі, робитимемо коктейлі Молотова".

"ДОФ — це культурна пам’ятка, що була зачинена через аварійний стан, але Кім прийняв рішення відкрити споруду".

Буквально через пів години вже почали збиратися перші люди, почали привозити перші пляшки, паливо тощо. Я тут був також через годину і почали робити першу роботу, пов’язану з коктейлями Молотова виключно.

Блокпости руками волонтерів

"Володю, треба починати робити блокпости на Херсонському напрямку".

Я поїхав на місце, там, де був перший "приліт" — Баштанське шосе за авторинком. Приїхав близько 13:00, записав перше відео: "Всіх вітаю, друзі, ми знаходимось тут, де будемо будувати блокпост". До п’ятої години завершили робити перший блокпост.

Отже, одні люди працювали в "ДОФі", робили коктейлі Молотова, а інші люди поїхали туди. І буквально за три години, без перебільшення, на 16:00 був готовий перший блокпост: хтось привозив техніку, хтось мішки, хтось пісок, хтось шини, хтось будівельне сміття, рукавички.

Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
Володимир Алексєєв у приміщенні Будинку офіцерів флоту. Фото: Суспільне Миколаїв

Фішка в тому, що це реально спрацювало, адже саме по тому напрямку була перша спроба російських військ заїхати в Миколаїв, і вони потрапили саме на цей перший блокпост. Вже зранку 27 лютого там була перша підбита техніка. Ми узгодили з Віталієм Олександровичем точки наступних блокпостів — це залізничний переїзд по Херсонському шосе, де ми з 9:00 вже працювали, в обід почали робити пост на Широкобальському мості, четвертий пост був на перехресті у Жовтневому районі.

Решта трьох блокпостів були дороблені з урахуванням досвіду першого. До вечора 27-го стояли пости на Херсонському шосе, на Широкобальському мосту і на проспекті, тобто місто з боку Херсона було закрите. Коли ми йшли, ці позиції займали військові різних підрозділів.

"Час був виграний, ворога ми не пустили, все було закладено коктейлями Молотова — всі були напоготові".

Я вважаю, це було дуже важливе і вчасне рішення, вчасна вказівка. Дуже важливо те, що просто цивільні люди, а не військові, підтягнулися під цей процес. Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить", а кожен був маленькою цеглинкою, яка зробила стіну. Не впустивши ворога, ми потім вісім місяців були кісткою у горлі.

Трансформація "ДОФу"

Далі "ДОФ" став перетворюватися в штаб військово-цивільно-гуманітарний. Багато приносили допомоги для військових. Хтось розумівся на медицині, займався медичним відділом, у кого був досвід складської роботи, то працювали з продовольством, хтось речами, сортуванням. Тобто став логістичним центром.

Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
На складі підбирають вантаж на замовлення. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

Тут було більше сотні "їжаків": сюди привезли, кудись увезли. Десятки тисяч, без перебільшення, мішків з піском тут нав’язали і звідси відправляли на блокпости, на військові укріплення.

"У перші дні "ДОФ", не як місце, а як збірний образ, символ супротиву Миколаєва зіграв величезну роль".

Тут люди між собою знайомилися, створювалися групи, об’єднання за інтересами, за видами допомоги, відбувалося розгалуження за багатьма напрямками.

Крадіжки гуманітарки і боротьба з недобросовісністю

Спочатку моя позиція була, що у "ДОФі" немає головних, ми всі рівні. Але потім виявився зворотний бік. Поділась якась допомога, питаю: "Куди?", — ніхто не знає. Хтось привіз 200 пар взуття, через три години їх немає. Кому дали?! Ми стали відпрацьовувати систему заявок: зафіксували — хто і що приніс, хто і що видав, контакти почали брати. І це не з першого дня, десь два тижні минуло: у нас перші заявки почалися п'ятого березня, на папері, а вже 12 березня з’явилась якась форма.

Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
Звітність — невід'ємна частина волонтерської роботи. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

Коли почалися питання, що і куди поділося, то почалися перші непорозуміння. Потроху викристалізовувалося. Хто не зміг працювати в структурі з ієрархією, той пішов. Або були і такі люди, яких ми виганяли, навіть і таке.

"Зараз, коли ти оглядаєшся назад, розумієш, скільки помилок було зроблено, і як можна було б зробити тоді, щоб не наступати на граблі".

Напрямки роботи волонтерського штабу

Зараз ми вже розуміємо, що не допомагаємо всім підряд. Є окремі програми, наприклад, дитяча програма: є дитячий відділ, є гугл-форма, ми збираємо документи, у нас є свідоцтва про народження. Є черга, але не "жива", коли всі стали, як гуси і стоять натовпом, а телефоном запрошуємо людей і видаємо.

Так само і з потребами військових. Ми наразі допомагаємо, співпрацюємо з певними підрозділами, у нас є розвідники, штурмовики, мінометники. Більшим забезпечує держава, а ми допомагаємо тим, чим держава не забезпечує. Наприклад, є маленькі стограмові консерви, що зручно розкидати по карманах, можна взяти із собою. Батончики енергетичні, вода в маленьких ємностях. Ліки — це окрема допомога військовим.

Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
Миколаївці у напів темряві виготовляють коктейлі Молотова. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Окремий підрозділ — допомога ВПО і малозабезпеченим. Є великий підрозділ допомоги селам Херсонського і Миколаївського напрямків — куди мало хто їздить. Ми збираємо у людей потребу, не просто: "У нас є це, забирайте", а що потрібно — ліки, продукти, паливо тощо.

"Наразі не глобально всім допомагаємо, більш цільова допомога".

У нас був запит від одного села щодо водозабезпечення. У них вціліла бочка водонапірна і був дизельний генератор, але не було палива. Ми просто привезли їм паливо і таким чином забезпечили водою людей.

Особистості "ДОФу"

Тут були тренери і чемпіони міжнародних змагань, художники, музиканти, просто працівники заводів, електрики, вчителі, безробітні — абсолютно різні. Хтось працював руками, хтось головою, хтось грошима, хтось автівками.

"Можна сміливо сказати, що в ДОФі було все активне місто, яке хотіло щось робити і робило щось для того, аби Миколаїв був українським, щоб Миколаїв не повторив долю Херсона".
Ніхто не казав: "Від мене нічого не залежить". Трансформація миколаївського волонтерського штабу "ДОФ"
Двічі учасник Олімпійських ігор, багаторазовий призер чемпіонатів світу, чемпіон Європи, володар кубків світу, веслувальник на байдарці та каное Сергій Безуглий від початку повномасштабної війни став одним з учасників волонтерського центру ДОФ. Фото: Ольга Руда/Суспільне Миколаїв

Миколаїв сам по собі та ДОФ, як частинка Миколаєва, зіграли вирішальну і переломну роль у війні на півдні країни.

Читайте також

Очаків вистояв. Що відбувалося в місті на початку повномасштабного вторгнення РФ

Мій дім — моя фортеця. Як за рік повномасштабної війни змінилися оселі миколаївців

Мрію про визволення Криму, скупатися у Чорному морі та повернутися до дому. Миколаївський військовий про війну

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram

На початок