Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Маємо успішно закінчити сезон". Президент ФБУ Крулько - про результат збірної України на ЧС з біатлону і подальші плани

"Маємо успішно закінчити сезон". Президент ФБУ Крулько - про результат збірної України на ЧС з біатлону і подальші плани

Ексклюзивно
"Маємо успішно закінчити сезон". Президент ФБУ Крулько - про результат збірної України на ЧС з біатлону і подальші плани
. The Aspen Institute Kyiv

Ексклюзивне інтерв'ю очільника федерації біатлону України для Суспільне Спорт.

Збірна України з біатлону закінчила виступи на чемпіонату світу з біатлону. В останній день змагань Україна виступила лише у чоловічому масстарті: у жіночому Юлія Джима, яка мала бути представлена у гонці, знялася через хворобу.

На чемпіонаті світу з біатлону збірна України мала 15 фінішів у заліковій зоні в особистих гонках. Однак лише три - у жіночих гонках, причому всі на рахунку лідерки команди Юлії Джими. А у жіночій естафеті збірна України перервала медальну серію на чемпіонатах світу та показала найгірший результат в історії.

Після масстартів на чемпіонаті світу з біатлону Суспільне Спорт взяло коментар у президента федерації біатлону України Івана Крулька, який оцінив результати команди на турнірі.

Крулько погодився зі старшим тренером Юраєм Санітрою, який підбив підсумки виступів команди на ЧС-2023 у тому, що Україна мала хороші результати в особистих гонках, але не в естафетах. Негативні результати в естафетах очільник федерації біатлону України пояснив "лотереєю" на вогневих рубежах: спортсменам доводилося працювати в умовах пориву вітру.

Читайте також: Юрай Санітра - про результат України на чемпіонату світу, стан Дмитра Підручного і склад на заключні етапи Кубка світу
  • Про результати на чемпіонаті світу

"Почали дуже здорово, вважаю. Результати Дмитра Підручного - п'яте місце у спринті, восьме - у персьюті, три біатлоністи відібралися у масстарт, один з них запасний, Артем Тищенко показав прекрасний результат в індивідуальній гонці, його особистий рекорд. Закрив всі чотири "нулі" - повірте, в Обергофі це важко зробити, з цим мало, хто впорався. Тому не можна сказати, що чемпіонат світу був зовсім провальним. Хоча, безперечно, від кожної гонки хочеться кращих результатів.

Очікували цього від естафет, але вони пройшли під акомпанемент "лотереї": пориви вітри, у когось закривалися мішені, а хтось робив багато кіл навіть з додатковими патроном. Але головне - маємо закінчити успішно цей сезон і спробувати наробляти нові підходи, щоб у нас підростала зміна, молодь команди. Кого ми будемо тренувати на наступні сезони, і як нам повернутися в еліту світового біатлону".

Читайте також: Україна показала третій найгірший результат за стрільбою в історії чоловічих естафет
  • Порівняння результатів у чоловічій та жіночій збірних України

"З чоловічою збірною у нас ситуація склалася, хоча історично в українському біатлоні було навпаки - жінки краще виступали. Сьогодні день народження у Юрая Санітри - вважаю, що він доклався до того, що у нас з'явилася плеяда молодих біатлоністів до основної команди. Що стосується жінок - у нас є криза та зміна поколінь, яку видно неозброєним оком. Як воно буде далі - поживемо та побачимо, після сезону озвучимо все для вболівальників та ЗМІ. Працюємо над тим, щоб посилити підходи для роботи жіночої збірної з точки зору тренерського потенціалу".

  • Про можливі зміни на посаді тренера жіночої збірної та повернення Надії БєловоїЕкстренерка чоловічої та жіночої збірних України
"Тренерка Надія Бєлова на посаду у жіночій збірній? Не коментуватиму це, бо це неетично. У нас є тренер жіночої збірної, і з мого боку було б неетично щось коментувати. А як закінчиться сезон - дамо всі коментарі. Поживемо - побачимо, я не можу сказати, що це буде саме ця кандидатка, але, знаючи Бєлову, можу сказати, що вона - одна з провідних тренерок України. Тоді можна буде говорити конкретно, як закінчиться сезон і буде підписана угода. До того - це все чиїсь слова та інсайди, які стають джерелом для ЗМІ".
  • Про масові хвороби біатлоністок під час сезону 2022/23

"Можна вважати маскові режими, безумовно, і це було. Але коли вірус ходить, то не завжди допомагають і маскові режими. До речі, інфекційні хвороби косили не лише українську збірну - інші також. Такий сезон, так, всі перехворіли. Що на це можна сказати? Від того, щоб хтось не захворів коронавірусом чи ОРВІ - ніхто незастрахований, навіть щеплення не дає 100% результату. Тому давайте об'єктивно дивитися: що робити, якщо люди хворіють? Вони контактують між собою, ходять на сніданки, обіди, вечері та тренуються. Чи можна у такий спосіб передавати хворобу? Можна. Чи може врятувати масковий режим від цього? Частково може, але й може не врятувати. Будемо сподіватися, що цей сезон буде таким, що всі перехворіють, а наступний - сезоном спортсменів, які радуватимуть результатами. Будемо оптимістами".

Усі результати України у заліковій зоні на ЧС-2023

  • п'яте місце: Дмитро Підручний (спринт)
  • восьме місце: Дмитро Підручний (гонка переслідування)
  • 12-е місце: Артем Тищенко (індивідуальна гонка)
  • 14-е місце: Юлія Джима (гонка переслідування)
  • 20-е місце: Антон Дудченко (гонка переслідування)
  • 21-е місце: Антон Дудченко (спринт)
  • 23-е місце: Дмитро Підручний (масстарт)
  • 25-е місце: Антон Дудченко (масстарт)
  • 29-е місце: Богдан Цимбал (спринт), Юлія Джима (спринт)
  • 39-е місце: Артем Прима (гонка переслідування), Богдан Цимбал (індивідуальна гонка)
  • 40-е місце: Богдан Цимбал (гонка переслідування), Денис Насико (індивідуальна гонка), Юлія Джима (індивідуальна гонка)
На початок