Шестеро за одну сесію. Політолог та голова Харківської обласної ради прокоментували складення повноважень депутатами

Шестеро за одну сесію. Політолог та голова Харківської обласної ради прокоментували складення повноважень депутатами

Ексклюзивно
Шестеро за одну сесію. Політолог та голова Харківської обласної ради прокоментували складення повноважень депутатами
. Сесія Харківської облради до повномасштабного вторгнення. Фото: Харківська обласна рада

З початку 2023 року шестеро депутатів Харківської обласної ради VIII скликання склали повноваження за власним бажанням. Відповідні рішення ухвалили під час пленарного засідання XV сесії 14 лютого.

Частина з тих, хто полишив крісло депутата, обиралась до обласної ради від забороненої нині політсили "Опозиційна платформа — за життя". Про причини відмови від мандатів та подальші процедури в раді Суспільне Харків запитало політолога аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антона Авксентьєва та голову Харківської обласної ради Тетяну Єгорову-Луценко.

Хто склав повноваження

На сесії 14 лютого депутати проголосували за дострокове припинення повноважень окремих депутатів Харківської обласної ради VІІІ скликання, а саме:

  • Олександра Ткаченка, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Блок Кернеса — Успішний Харків";
  • Олега Гуревича, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Блок Кернеса — Успішний Харків";
  • Карини Кірієнко, обраної депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Блок Кернеса — Успішний Харків";
  • Валерія Власова, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Опозиційна платформа — За життя";
  • Богдана Мальованого, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Опозиційна платформа — За життя";
  • Микити Шенцева, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії "Опозиційна платформа — За життя".

"Наприкінці грудня від депутатського мандату відмовився Володимир Скоробагач (ОПЗЖ). Пояснюючи свій "самовідвід", він жалівся на те, що "рішення ухвалюють без врахування думки депутатів", і в таких умовах неможливо відстоювати інтереси виборців. У схожій тональності про недостатність повноважень депутатів висловився і його колишній колега по фракції Микита Шенцев. Але в щирість саме такої аргументації й саме зараз віри немає", — вважає політолог Антон Авксентьєв.

Шестеро за одну сесію. Політолог прокоментував складення повноважень депутатами Харківської облради
Микита Шенцев під час засідання робочої групи. Фото: Микита Шенцев

У лютому ЗМІ з'явилась інформація про те, що президент позбавив кількох людей українського громадянства через наявність російського. Одним з них начебто є Микита Шенцев, про що він заперечує.

Тенденція складання повноважень

На думку політолога, "тенденція до масових відмов від депутатських мандатів значно посилилась з початком лютого 2023 року".

"Вона не обмежується обранцями від заборонених партій та проявляється в різних регіонах, тобто не є ексклюзивним харківським кейсом"

Авксентьєв припускає, що впливати на масові самовідводи може, зокрема, постанова Уряду "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України".

Читайте також: Кабмін заборонив виїзд чиновників за кордон без поважних причин

"Найлогічніше пояснення масових самовідводів полягає в ефекті від урядової постанови, яка заборонила, зокрема, і депутатам місцевих рад покидати територію України, окрім офіційних відряджень. Рішення поширюється, зокрема, на депутаток-жінок та чоловіків непризовного віку", — каже політолог.

Шестеро за одну сесію. Політолог прокоментував складення повноважень депутатами Харківської облради
Сесія Харківської облради до повномасштабного вторгнення. Фото: Харківська обласна рада

За його словами, зміни до постанови викликали чималий резонанс — наприклад, Асоціація міст України запропонувала вилучити пункт, згідно з яким представникам місцевого самоврядування забороняється перетинати державний кордон без службового відрядження.

"Деякі місцеві ради ухвалили відповідні звернення до кабінету міністрів. Таким чином, не виключаючи особистих міркувань та індивідуальних обставин кожного подібного кейсу з відмовою від мандатів, вбачається головний мотив — не втрачати можливості перебувати поза межами України", — вважає Авксентьєв.

"Можливо, більшість депутатів, які не бажають обмежувати себе у перебуванні за кордоном, вирішили поки не відмовлятися від мандатів, розраховуючи, за потреби, знайти лазівку в урядовій постанові"

Не виключає цього і голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко. За її словами, облрада передала Держприкордонслужбі інформацію про всіх депутатів.

"Трохи, як то кажуть, активніше (почали складати — ред.), після того, як з'явилась постанова щодо перетину кордону. Можливо це якось вплинуло, тому що ми подали інформацію щодо всіх депутатів, я подала інформацію до прикордонної служби України, вони вже є в переліку і на кордоні, в тому числі", — говорить Єгорова-Луценко.

"І в них є певні умови щодо виїзду. Може, хтось через це і складає повноваження"

Звільнення заступника голови облради Мальованого

14 лютого депутати обласної ради проголосували за звільнення Богдана Мальованого з посади заступника голови та вихід з депутатського складу. Мальованого звільнили рівно за рік після того, як народна депутатка Ірина Фріз заявила про те, що в заступника голови Харківської облради є громадянство РФ.

Шестеро за одну сесію. Політолог прокоментував складення повноважень депутатами Харківської облради
Богдан Мальований під час покладання квітів. Фото: Харківська обласна рада

"Як і реальні мотиви призначення Мальованого, так і справжні причини складання ним повноважень більшою мірою перебувають в кулуарному, а не публічному політичному вимірі", — говорить Авксентьєв.

"Можна припустити, що певним чином на це рішення вплинув і громадський тиск, який зробив фігуру Мальованого занадто токсичною"

"Водночас тоді незрозуміло, чому цей тиск не призводив до результату протягом останнього року або чому він виявився безсилим проти резонансного присвоєння на цій же сесії 14 лютого звання почесного громадянина Харківщини ексрегіоналу Олегу Каратуманову", — додав політолог.

За словами Єгорової-Луценко, Мальованого не звільняли раніше, адже вона "так і не отримала юридичних підстав для його звільнення".

"На сьогодні офіційних результатів розслідування по тих кримінальних справах, які були, я не мала. Знайшла підстави юридичні, коли отримала ті звернення, щоб його відсторонити без виплати заробітної плати, до розв'язання питання по його цій справі гучній, про яку йдеться", — повідомила голова обласної ради.

Читайте також: Голова Харківської облради ініціювала відсторонення заступника, у якого може бути паспорт РФ

"Важливо, що справа триває, тому підстав його звільнити юридичних не було, лише якщо за власним бажанням заява — тоді вона береться до відома і не треба таємного голосування. Він прийняв таке рішення і сам написав заяву про звільнення за власним бажанням", — додала голова облради.

110 зі 120 депутатів

Станом на 15 лютого депутатський корпус Харківської обласної ради VIII скликання складається зі 110 депутатів.

"Коли вибуває депутат, мандат отримує той, хто перший за партійним списком. Для цього потрібно рішення територіальної виборчої комісії", — повідомив Суспільне Харків речник обласної ради Павло Пєшков.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко у коментарі Українському Радіо Харків повідомила, що виборча комісія має провести відповідне засідання "найближчим часом".

"Я вже також планую до них звернутися з приводу того, що мені необхідно, щоб вони провели засідання і прийняли рішення щодо нових кандидатів по списку, які мають зайти від політичних сил"

"Лише я розумію, що від "Опозиційної платформи — За життя" не буде депутатів, тому що партія їх заборонена. І тому ті, хто від "Блоку Світличної", "Блоку Кернеса" склали мандати, будуть заведені наступні", — розповіла Єгорова-Луценко.

За її словами, ця процедура може відбутися в умовах повномасштабної війни.

Що відомо

  • У грудні 2022 року Харківська обласна рада достроково припинила повноваження депутата Володимира Скоробагача, який написав заяву за власним бажанням. У серпні його та його доньку — депутатку міської ради, під час війни помітили у Ніцці. Марія Скоробагач тоді повідомила, що її батько виїжджає за межі України "на законних підставах".
  • Крім того, минулого року за рішенням "Блока Кернеса" були відкликані мандати ще трьох депутатів: Володимира Святаша, Павла Столбового та Олександра Турінського.

Читайте також

Що відомо про подорожі нардепів за кордон

Нові лідери думок, переформатування електорату та політсил: як війна змінила політичне життя Харківщини

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок