Райніна та Святаша позбавили звання "Почесний громадянин Харківської області"

Райніна та Святаша позбавили звання "Почесний громадянин Харківської області"

Райніна та Святаша позбавили звання "Почесний громадянин Харківської області"
. Ігор Райнін та Володимир Святаш. Колаж: Суспільне Харків

На сесії обласної ради 3 грудня депутатів Ігоря Райніна та Володимира Святаша позбавили звання "Почесний громадянин Харківської області".

Про це повідомила голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

"Депутати проголосували за позбавлення звання Почесного громадяна Харківської області Ігора Райніна та Володимира Святаша. По суті, не перше, і не останнє рішення такого плану. Члени Експертної ради не раз налогошували, що список Почесних буде переглядатися", — написала голова облради.

Чому так сталося

Про те, що Райніна та Святаша можуть позбавити звання "Почесний громадянин Харківської області", стало відомо у листопаді. До облради надійшли відповідні звернення.

"У зверненнях наголошується, що депутати обласної ради, Почесні громадяни Харківської області, Ігор Райнін та Володимир Святаш мають антиукраїнські та колаборантські погляди. У зв’язку з чим пропонується позбавити їх звання почесних громадян області та відповідних стипендій", — йдеться у повідомленні.

Ексглава Адміністрації президента Петра Порошенка Ігор Райнін очолив харківську облорганізацію "Опозиційної платформи — За життя" у листопаді 2019 року. Після зупинки діяльності партії згідно з рішенням РНБО Райнін написав заяву щодо виходу з фракції облради.

На першій "воєнній" сесії Харківської обласної ради 9 травня, де ухвалили рішення на підтримку територіальної цілісності України, Володимира Святаша не було.

Що відомо

  • Звання "Почесний громадянин Харківської області" присвоїли Ігорю Райніну 6 грудня 2018 року, Володимиру Святашу — 27 лютого 2020 року.
  • Щодо колишнього народного депутата від "Партії регіонів" Дмитра Святаша, сина Володимира Святаша, розслідують справу за статтею 111 Кримінального кодексу України — державна зрада.
На початок