"Рамштайн", нові призначення в Міноборони. 356 день війни. Онлайн

"Рамштайн", нові призначення в Міноборони. 356 день війни. Онлайн

Столтенберг і Резніков, 14 лютого
. Генсек НАТО Єнс Столтенберг з міністром оборони України Олексієм Резніковим під час круглого столу ради міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 14 лютого 2023 р. Фото: АР

14 лютого — 356 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Суспільне завершує текстовий онлайн 14 лютого. Усі події 357-го дня повномасштабної війни — читайте тут.

У Німеччині в порту Бремерхафен помітили військову техніку США для України — ЗМІ

У Німеччині в порту Бремерхафен помітили велику кількість військової американської техніки, яку, вочевидь, призначено для України. Про це інформує німецьке видання Nordsee Zeitung.

На транспортному судні "Arc Integrity" армія США доставила 60 бойових машин піхоти Bradley та 280 одиниць іншої техніки, відзначили журналісти. Йдеться про частину пакету військової допомоги США, пише видання.

Ще більше американських танків на шляху до Бремерхафена, йдеться у матеріалі.

“Наступний військовий транспорт вже на шляху до Бремерхафена: "Ендуранс" очікується в порту найближчим часом. На борту судна також перебуває 90 колісних танків для війни в Україні. Армія США в Європі не бажає надавати подальших коментарів”, — зазначили у Nordsee Zeitung.

З 2017 року порт відіграє дедалі важливішу роль для американських військових, йдеться в матеріалі.

Зеленський: Кремль намагається "вичавити" з Росії весь можливий потенціал агресії

Кремль намагається "вичавити" з Росії весь можливий потенціал агресії, вважає президент України Володимир Зеленський. Саме тому, за його словами, важлива швидкість надання Силам оборони України необхідної зброї.

"Вони поспішають. Бо знають, що світ все одно сильніший, але потребує часу, щоб згуртувати свою силу. Тому швидкість – це дуже важливо. Швидкість в усьому. В ухваленні рішень. В реалізації рішень. У постачанні. У навчанні. Швидкість рятує життя людей, швидкість повертає безпеку. І я дякую всім нашим партнерам, хто усвідомлює, що швидкість важлива", — додав він.

Читайте також: Не все про "Рамштайн" можна повідомити публічно — Зеленський

Єврокомісія: Україна на крок ближче до безкоштовного роумінгу в ЄС

Єврокомісія запропонувала включити пропозицію щодо скасування платного роумінгу для українців в Європейському Союзі в Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Таким чином сьогодні Україна стала на крок ближче до зони безкоштовного роумінгу в Євросоюзі.

Про це ідеться на сайті Європейської комісії.

Тепер цю пропозицію розгляне Рада Європейського Союзу. Після згоди Ради Комітет з питань торгівлі Україна-ЄС має прийняти рішення про надання роумінгу.

Швидкість інтеграції України у внутрішній ринок роумінгу ЄС залежатиме від темпів наближення та імплементації відповідного законодавства ЄС в Україні, додали в ЄК.

Бельгія може долучитись до розмінування в Україні

Бельгія може долучитись до розмінування територій України, повідомив міністр оборони Олексій Резніков за результатами зустрічі з міністеркою оборони Бельгії Людівін Дедондер.

"Обговорили перспективи подальшої співпраці між Україною і Бельгією, серед яких — посилення наших спроможностей по розмінуванню. В тому числі — морському. В цьому напрямку Бельгія має суттєвий досвід. Я вдячний Уряду Бельгії і всьому народу за їх підтримку. В тому числі й за військову", — зазначив він.

Із Вугледара евакуювали останню дитину — поліція

14 лютого правоохоронці евакуювати останню дитину з Вугледара на Донеччині, де тривають бої. Про це повідомили у Нацполіції. Правоохоронці розповіли, що 15-річний син священника залишався єдиною дитиною у місті, яке цілодобово штурмують російські війська.

Російські війська цілодобово штурмують Вугледар, що на Донеччині. Попри це у місті лишається понад 300 людей.

Росіяни вдруге за день атакували лікарню в Херсоні

Російські війська вдруге за день атакували лікарню в Херсоні. Снаряди пошкодили дах одного з корпусів, вибуховою хвилею вибило вікна. Загиблих та поранених немає — Херсонська ОВА.

ЗСУ знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби "Палантин"

Бійці бригади Сухопутних військ Збройних сил України знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби "Палантин". Про це пресслужба Сухопутних військ повідомила у фейсбуці, оприлюднивши відповідне відео.

"Воїни 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади знищили аналоговнєтний комплекс РЕБ «Палантин", – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, станом на 14 лютого у розв’язаній проти України повномасштабній війні Росія втратила вже близько 139 тисяч 80 своїх військових, 3286 танків, 6500 бойовихброньованих машин, 2299 артилерійських систем та багато іншої техніки.

Херсон знову під обстрілами військових РФ: пошкоджена лікарня, магазин та дорога

Російські військові продовжують обстрілювати Херсон. Вибухи у місті лунали вночі і вранці. За повідомленням Херсонської міської ради з опівночі до ранку місто обстріляли 5 разів, найбільше постраждали райони – Острів і Шуменський та селище Антонівка. Пошкоджені житлові будинки, медичний заклад, магазин та дорога. Наслідки обстрілів у матеріалі Суспільного.

Fast-track для дронів: Кабмін спростив ввезення БПЛА в Україну

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, що прискорить та спростить ввезення товарів військового призначення та подвійного використання на територію України, зокрема, безпілотників та комплектуючих. Це дасть змогу Силам оборони оперативніше використовувати технології на фронті, повідомляється на Урядовому порталі.

"Постанова спрощує митне оформлення товарів військового призначення та подвійного використання. Відтепер імпортери зможуть ввезти такі товари без отримання дозволу Держекспортконтролю. Окрім цього, зміна законодавства дасть поштовх для розвитку українського виробництва оборонної продукції", — сказано в повідомленні.

Росіяни несуть значні втрати, але і далі намагаються вийти на адмікордон Донецької і Луганської областей — Генштаб ЗСУ

Війська Росії намагаються вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, водночас зазначаючи значних втрат, повідомляє Генштаб ЗСУ.

За підтримки авіації росіяни ведуть наступ на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Зеленський зустрівся з очільницею МЗС Канади Мелані Жолі

До Києва прибула очільниця МЗС Канади Мелані Жолі та провела зустріч з Володимиром Зеленським, обговоривши першочергові потреби України, повідомляє пресслужба президента України.

"Під час зустрічі з міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі розповів про першочергові потреби Сил оборони України. Детально обговорили подальшу взаємодію у сфері безпеки та оборони. Підтримка Канади української армії є неоціненною у ці важкі для нас часи", — йдеться у повідомленні.

Також президент висловив вдячність уряду Канади і всьому канадському народу за тепле ставлення до українців і потужну допомогу Україні.

Резніков і Столтенберг говорили про системну взаємодію України з Альянсом

Про це міністр оборони України повідомив у фейсбуці.

"Минулого року Україна приєдналася до НАТО де-факто. Роблю все, щоб свого часу це сталося де-юре", — додав він.

"Рамштайн": Глава Міноборони США прокоментував надання Україні винищувачів F-16

Глава Міноборони США Ллойд Остін після засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" 14 лютого в Брюсселі прокоментував можливість надання Україні літаків-винищувачів.

"Стосовно нас я не маю що сказати, можу лише підтвердити інформацію, яку сказав президент Байден раніше", — сказав він.

Коментуючи постання Міг-25 з боку Польщі Ллойд зазначив, що США не можуть заборонити Польщі надавати озброєння: "Рішення мають приймати інші країни і ми не можемо диктувати їм".

Водночас глава Пентагону заявив, що Росія має багато літаків.

"Що стосується того, чи Росія готує масову атаку з повітря. Ми бачимо, що в Росії є досить багато літаків і тому маємо зробити все, щоб Україна отримала якнайбільше техніки від нас. Ви побачили Patriot, ви побачили інші країни, які долучаються до цієї роботи. Ми працюємо над тим, щоб завезти в Україну озброєння якнайшвидше", — сказав Ллойд.

Він додав, що українці показують хороші результати в збитті ракет: "Але ми хочемо подбати про те, щоб Україна могла захистити себе у майбутньому, незалежно від того чи Росія спробує застосувати свої повітряні сили. І поки що вони цього не зробили, бо українська ППО досить реактивна".

Як відомо, 16 січня Байден заявив, що США не передають Україні F-16.

70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води

Про це заявив глава уряду Денис Шмигаль під час засідання Кабміну 14 лютого.

"Ворог не зупиняється. Тепер росіяни намагаються позбавити українців доступу до водопостачання. Після часткового руйнування та зумисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС ми щодня втрачаємо тисячі кубометрів води. Через що 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води", — зазначив він.

Ще більшою є атомна загроза, додав Шмигаль.

"Зниження рівня води у сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС. Думаю, нікому не треба пояснювати, чим це загрожує Україні, Європі та світу загалом", — додав він.

"Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям. Звертаюсь до міжнародних партнерів та наголошую: в іншому випадку ми зітнемося з екологічною катастрофою, що матиме незліченні деструктивні наслідки для всього континенту", — додав Шмигаль.

"Рамштайн" — транслюємо наживо

У Брюсселі триває зустріч дев'ятої контактної групи щодо військової допомоги Україні у форматі «Рамштайн». Серед основних тем — надання Україні винищувачів, танків та боєприпасів, заявив міністр оборони Резніков. Очільник Пентагону Остін проводить брифінг для преси під час зустрічі міністрів НАТО. Транслюємо наживо з перекладом українською.

Читайте також: "Леопардова коаліція". Які країни збирають танки для України

Павлюка призначили заступником міністра оборони України

Про це повідомив представник Кабінету міністрів в парламенті Тарас Мельничук.

"Павлюка Олександра Олексійовича (призначили - ред.) першим заступником міністра оборони України", — йдеться у повідомленні.

15 березня 2022 року президент Зеленський призначив колишнього командувача Операції Об’єднаних сил Олексія Павлюка очільником Київської обласної військової адміністрації. Він обіймав цю посаду до 21 травня 2022 року.

Павлюк — український військовослужбовець, генерал-лейтенант Збройних сил України, Герой України.

В Офісі омбудсмена надали пояснення щодо проведення ДНК-ідентифікації для родичів загиблих

"З метою врегулювання питання щодо проведення ДНК-ідентифікації та отримання інформації щодо перебігу розслідування кримінальних проваджень з розшуку зниклих безвісти та проведення ДНК-ідентифікації надаю перелік контактних телефонів, за якими можливо дізнатися необхідну інформацію", — написав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

Дніпряни, житло яких зруйнувала ракета, отримають до 2 мільйонів гривень компенсації

Про це повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов в ефірі національного телемарафону. За його словами, дніпряни, житло яких було знищене або пошкоджене під час ракетної атаки, отримають до мільйона гривень.

"Ця програма відшкодування діє за кошт платників податків, за кошт всіх містян", – розповів Борис Філатов.

Ці кошти виплачуватимуться через районні адміністрації, зазначив міський голова.

"Люди, яким потрібна допомога звертаються в районну адміністрацію, там призначається комісія. Комісія складає акт всіх руйнувань. Підготовлює документи й передає їх до міськради, до департаменту соцзахисту", – зазначив Борис Філатов.

Росія запустила повітряні кулі з кутовими відбивачами — речник ПС ЗСУ

14 лютого у повітряному просторі України зафіксували повітряні кулі з кутовими відбивачами, запущені з РФ. Про це заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат, пише "УП".

"Ймовірно, це повітряні кулі з кутовими відбивачами. Українська протиповітряна оборона радіолокаційно спостерігає ці повітряні цілі, які рухаються в повітряних потоках з невеликою швидкістю. В українському небі постійно чергує винищувальна авіація. Ситуація контрольована", — наголосив Ігнат.

Норвегія передасть Україні 8 танків і до 4 танків спеціального призначення

Про це у Twitter повідомив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

"Окрім танків, пакет допомоги також включатиме боєприпаси та запчастини. Крім того, Норвегія також запропонує 250 мільйонів крон до фонду ЄС-Україна, European Peace Facility. Кошти підуть на боєприпаси та запчастини до Leopard II. Це посилить ефект норвезької пожертви", — написав Грам.

Молдова відкрила свій повітряний простір і надала пояснення

Про це повідомляє пресслужба уряду Молдови.

"За результатами засідання Міжвідомчої комісії з управління повітряним простором було видано НОТАМ про тимчасове закриття повітряного простору Республіки Молдова об 11:24 з метою забезпечення безпеки цивільної авіації. Водночас, Державіаслужба повідомляє, що о 14:47 повітряний простір було відкрито", — йдеться в повідомленні.

Остін: Союзники по НАТО готові підтримати Україну у довгостроковій перспективі

Про це під час зустрічі "Рамштайн" у Брюсселі заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

"Я гордий бути тут із представниками з усього світу. Ми тут, щоб підтвердити нашу підтримку вільної та суверенної України. Майже рік тому Путін почав своє неспровоковане і невиправдане вторгнення. Путін думав, що його війська захоплять Київ і повалять демократично обраний уряд. Він думав, що світова спільнота змириться з цим", — сказав Остін.

В Офісі генпрокурора повідомили про підозру начальнику Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, начальнику головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ повідомили про підозру у веденні агресивної війни.

Чоловіку інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, ведення агресивної війни та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, начальник Головного оперативного управління Генштабу збройних сил РФ з 2021 року по теперішній час особисто планує та безпосередньо віддає накази підлеглим щодо застосування і оперативного управління військами РФ.

"Дії підозрюваного призвели до тяжких наслідків – загибелі цивільних громадян, у тому числі дітей, отримання ними тілесних ушкоджень, знищення будівель, майна та інфраструктури. Крім того, 25 березня 2022 року він взяв участь в засіданні, яке транслювалося на телевізійних каналах держави-агресора, де публічно виправдовував і визнавав правомірною збройну агресію РФ проти України", — йдеться у повідомленні.

Військові РФ обстріляли Краматорськ на Донеччині

Вдень 14 лютого російські війська вдарили по Краматорську, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко. Він зазначив, що армія РФ влучила у приміщення медичного закладу.

За даними Кириленка, це був ракетний удар.

Нідерландські винищувачі перехопили три російські військові літаки біля Польщі

Про це повідомляє Reuters.

За даними міноборони Нідерландів, повідомлення про перехоплення російських військових літаків надійшло ввечері в понеділок, 13 лютого.

"Невідомий на той час літак наблизився до польської зони відповідальності НАТО з боку Калінінграда", — ідеться у заяві міністра оборони Нідерландів.

Зазначають, після ідентифікації з'ясували, що це два російські Су-27 Фланкери, які супроводжували російський Іл-20М Кут-А. Нідерландські винищувачі F-35 перехопили й супроводжували їх на відстані, а згодом передали супровід партнерам із НАТО.

Молдова без пояснення причин тимчасово закрила свій повітряний простір

Про це повідомляє портал Unimedia. Повідомляється, що заходи вжито з міркувань безпеки.

Офіційного підтвердження цієї інформації немає. Суспільне намагається перевірити інформацію.

Таким чином виглядає повітряний простір над Молдовою зараз.

"Рамштайн", Резніков анонсував нові призначення в Міноборони. 356 день війни. Онлайн
Скріншот з моніторингового сервісу Flightradar24. Скріншот сторінки порталу flightradar24

Україна розпочинає підготовку дипломатичних кадрів в Африці — Кулеба

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті МЗС.

Зазначається, що підготовка африканських дипломатичних кадрів відбувається на виконання домовленостей, досягнутих під час першого в історії турне міністра закордонних справ України країнами Африки в жовтні 2022 року.

Читайте також: Навіщо Кулеба поїхав у Африку і чим це допоможе у боротьбі проти РФ ― політологиня

"Під час мого турне наші африканські партнери виявили неабиякий інтерес у вивченні українського дипломатичного досвіду. За рік протидії повномасштабному вторгненню Росії Україна зарекомендувала себе як беззаперечний міжнародний лідер у сферах комунікацій, публічної дипломатії, боротьби із дезінформацією та антикризового реагування", — прокоментував Кулеба.

Він додав, що навчальний курс, який розробило МЗС України, продовжить ренесанс відносин України та країн Африки, а також стане нашим практичним внеском в зміцнення стійкості країн Африканського континенту.

США попереджають Україну про переломний момент війни

В Адміністрації США вважають, що переломний момент у війні в Україні варто очікувати вже цієї весни і підштовхують Київ, щоб він досяг значних успіхів на полі бою, поки зброя та допомога від Сполучених Штатів і його союзники зростають, пише The Washington Post.

Газета зазначає, що попри обіцянки підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", американські чиновники кажуть, що нещодавні пакети допомоги від Конгресу та союзників США є найкращим шансом Києва рішуче змінити хід війни.

Високопоставлений посадовець адміністрації Байдена, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, зазначив, що Білому дому все важче отримувати двопалатну підтримку такого рівня допомоги Конгресом.

"Ми продовжуватимемо намагатися переконати їх, що ми не можемо робити все і все вічно. "Скільки потрібно" стосується тривалості конфлікту. Це не стосується суми допомоги", — сказав посадовець.

Міжнародна автомобільна федерація дозволила змагатись російським гонщикам з подвійним громадянством

Міжнародна автомобільна федерація (FIA) внесла зміни до регламенту стосовно допуску російських та білоруських гонщиків. Відповідне рішення організація опублікувала на своєму сайті.

На початку березня 2022 року FIA ввела санкції проти Росії та Білорусі на тлі повномасштабного вторгення в Україну. Окрім скасування Гран-прі Формули-1 у Сочі, Міжнародна автомобільна федерація змусила російських та білоруських гонщиків виступати у нейтральному статусі. Пізніше пілоти з цих країн для допуску до гонок підписували лист із засудженням війни.

Нова директива скасовує заборони і обмеження для російських та білоруських гонщиків, які мають подвійне громадянство. Починаючи з сезону 2023 року, пілоти з цих країн не підписуватимуть лист із засудженням війни і зможуть брати участь у будь-яких змаганнях під егідою FIA, якщо представлятимуть країну другого громадянства.

Серед чинних пілотів Формули-1 подвійне громадянство є у резервного гонщика Ferrari Роберта Шварцмана. Окрім російського 23-річний спортсмен має громадянство Ізраїлю.

Під час війни українці частіше одружувалися, аніж розлучалися — Опендатабот

Кількість шлюбів в Україні у 2022 році зросла на 4%: це найбільший ріст та рекорд за останні три роки. Водночас розлучень через РАГС та шлюбних контрактів суттєво поменшало. Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на дані Мін'юсту.

"Справжній шлюбний бум відбувся у Кіровоградській та Полтавській областях. За рік новостворених сімей там побільшало у 1,6 та 1,5 раза відповідно. А ось за кількістю новостворених родин беззаперечно лідирує Дніпропетровська область — 26 534 шлюби за рік. Це майже удвічі (на 43%) більше, аніж було у 2021 році", — йдеться у повідомленні.

"Рамштайн", Резніков анонсував нові призначення в Міноборони. 356 день війни. Онлайн
Кількість шлюбів по областях у 2022 році, інфографіка: Опендатабот

У порівнянні з 2021 роком у Києві одружуватись стали менше, за кількістю шлюбів столиця все ще тримається у топі: 23 457 нові родини за рік. Трійку лідерів замикає Одеська область — плюс 16 980 нових сімей.

Українські правоохоронці розпочали у Парижі навчальний курс із розслідування воєнних злочинів

Про це повідомило посольство Франції в Україні.

"13 лютого 18 прокурорів і поліцейських України розпочали навчальний курс із розслідування воєнних злочинів у Парижі. Курс, організований посольством Франції в Україні та Національною школою суддів Франції, відкрив Костянтин Аблазов, радник-посланник посольства України у Франції", - написав він у Twitter.

Маск пояснив, чому обмежив використання Starlink в Україні

Як пише видання Politico, генеральний директор SpaceX Ілон Маск заявив, що обмежив використання інтернету від Starlink в Україні, щоб запобігти ескалації, "яка може призвести до Третьої світової війни

За словами Ілона Маска, нещодавнє обмеження компанії SpaceX на використання українськими військовими супутникового інтернету для управління безпілотниками мало на меті запобігти переростанню конфлікту у світову війну.

Відповідаючи на прохання колишнього астронавта NASA відновити повний доступ до інтернету для українських військових, Маск написав у Twitter: "Starlink є комунікаційною основою України, особливо на лінії фронту, де майже всі інші види інтернет-зв'язку були зруйновані. Але ми не дозволимо ескалації конфлікту, яка може призвести до Третьої світової війни".

Бійці 128-ї бригади записали відеопривітання до Дня святого Валентина

Бійці 128-ї Закарпатської бригади записали відеопривітання до Дня святого Валентина. Його оприлюднили на сторінці Закарпатського легіону у Facebook. У відео військові розповідають, що для них кохання в умовах російсько-української війни.

"Кохання — це коли ти за його плечима виглядаєш подивитися, як Байрактар знищує ворожу техніку", — розповідає одна з військовослужбовиць у відео.

США можуть передати Україні сучасні бойові винищувачі F-16

Про це пише Financial Times з посиланням на джерела у Вашингтоні.

Американські чиновники визнають, що, найімовірніше, нададуть Києву "більш досконалу авіацію в міру затягування війни або принаймні дадуть зелене світло на передачу F-16 з інших країн".

За даними видання, питання надання літаків обговорюватимуть на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у форматі "Рамштайн" у Брюсселі 14 лютого.

Для Києва питання постачання винищувачів "не менш важливе", ніж питання постачання боєприпасів, зазначили співрозмовники FT.

Україні цього року потрібно понад 40 мільярдів доларів фінансування

Про це пише Bloomberg.

Георгієва зазначала, що фонд працює над програмою допомоги Україні і підтримує її в управлінні "воєнною економікою".

"Я сповнена захоплення українською владою", — додала директорка МВФ, розповідаючи про те, як вона чула сирени повітряної тривоги під час віртуальних зустрічей з представниками України і бачила, як українські чиновники мусили спускатися в укриття.

Вчора 13 лютого член Ради НБУ Василь Фурман також повідомив, що золотовалютні резерви НБУ станом на зараз складають понад 29 млрд доларів і це більше, ніж рік тому, переважно завдяки міжнародній фінансовій допомозі.

У Чорному морі поменшало російських ракетоносіїв

Про це повідомили у ВМС ЗСУ. 13 лютого у Чорному морі перебувало два ракетоносії. Загалом на бойовому чергуванні у Чорному морі росіяни тримають сім кораблів. Ще один корабель є в Азовському морі та 10 — у Середземному, серед яких п'ять ракетоносіїв з загальним залпом до 72 "Калібрів".

В Україні видали книжку про 50 найголовніших історій та образів війни

Видання Platfor.ma презентувало книгу "Україна: 50 символів боротьби" про головні символи боротьби під час повномасштабної війни. За словами упорядників видання, саме ці символи – явища, персони та образи – стали визначальними в українському опорі російській агресії після 24 лютого 2022-го. Серед них – пес Патрон, тероборона, бомбосховища, "тракторні війська", крейсер "Москва", бавовна, "Азовсталь" й інші. Останній розділ в книзі присвячений майбутній перемозі, яка обовʼязково настане.

Текст до кожного розділ доповнили ілюстраціями Марії Кінович. Головним редактором видання став Юрій Марченко.

Укренерго: Електростанції виробляють достатньо електроенергії, щоб покрити споживання

Потужності в енергосистемі наразі відсутній. Це означає, що електростанції виробляють достатньо електроенергії, щоб покрити споживання, повідомили вранці 14 лютого в НЕК Укренерго.

Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. Але через зростання споживання можливе застосування відключень.

Заміри фактичного споживання в областях України проводяться відповідно до графіка.

В Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще діють незначні мережеві обмеження, додали в НЕК.

Енергетики продовжують аварійно-відновлювальні роботи на низці електростанцій, які зазнали значних пошкоджень від ракетних та дронових атак росіян.

Україні цього року потрібно від 40 до 48 мільярдів доларів фінансування — МВФ

Україні цього року потрібно від 40 до 48 мільярдів доларів фінансування, щоб її економіка функціонувала, заявила директор-розпорядниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва на конференції в Дубаї, передає Bloomberg.

За добу на Бахмутському напрямку зафіксували 234 обстріли та 27 бойових зіткнень

Про це Суспільному повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"В районі самого Бахмута було 70 обстрілів, 17 боєзіткнень. Ворог втратив 205 людей вбитими, 217 пораненими", — розповів речник.

Він наголосив, що селище Красна Гора під Бахмутом не контролює російська армія, там тривають бої.

Єрмак провів переговори з радником президента США

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що провів телефонну розмову з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном.

"Поінформував співрозмовника про актуальну ситуацію на фронті. Обговорили потужну підтримку, яку Сполучені Штати продовжуватимуть надавати Україні з наближенням річниці війни, а також наголосили на важливості нашої подальшої комунікації", — зазначив Єрмак.

Міністр оборони Нідерландів про F-16 для України: Це щось таке, що вимагає часу

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен прокоментувала можливість надання Україні винищувачів F-16. Вона зазначила, що учасники Контактної групи "Рамштайн" мають "дуже інтенсивні контакти з повітряними силами ЗСУ" з цього питання.

"Ми завжди сприймаємо запити від України дуже серйозно. Це правда, що вони просять F-16. Це комплексна зброя, ми маємо обговорити це з нашими партнерами, зокрема зі США. Маємо подумати про здійсненність такого запиту, це щось таке, що вимагає часу. Треба обговорити, що можливо, що ні, які можуть бути наслідки, як ми можемо почати таку операцію. Ось де ми є на цьому етапі. Українська сторона знає, що це питання вимагає часу. І в цьому сенсі це питання не можна порівнювати з бойовими танками, які будуть скоро доставлені в Україну", — зазначила вона.

Водночас генсек НАТО Єнс Столнтеберг перед черговим "Рамштайном" зазначив, що топпріоритет для країн — надати важку зброю.

"Сполучене Королівство почало тренування українських пілотів, і союзники зараз мають обговорення стосовно передачі Україні літаків. Але топ-пріоритет — це передача всього того важкого озброєння, яке ми узгодили раніше", — зазначив він.

Київ — відбій тривоги.

Резніков розповів, кого призначать в Міноборони

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, кого призначать в МО на посади його заступників. Кандидатів на посади міністр на погодження президенту України, після цього має відбутись затвердження урядом.

  • На посаду першого заступника міністра подано кандидатуру Героя України, генерал-лейтенанта Олександра Павлюка.
  • На посаду заступника міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації відомого волонтера з бекграундом у сфері ІТ, а останнім часом журналіста-документаліста Віталія Дейнегу.
  • На посаду заступника міністра з питань європейської інтеграції відомого медійника Андрія Шевченка, який одночасно має успішний досвід роботи у Парламенті, а також на посаді посла України у Канаді.

Що стосується тих, хто обіймав посади заступників, Резніков зазначив, що перший заступник міністра оборони генерал-полковник Іван Руснак та заступник міністра оборони з питань цифрового розвитку Олег Гайдук залишаються у команді Міністерства і будуть залучені до роботи в якості радників міністра.

"Ми пройшли рік в умовах повномасштабної російської агресії. Накопичено важливий досвід, що дає підказки, як посилити Міністерство. Я запросив до команди нових людей. Відповідно до процедури, кандидатів на посади подав на погодження Президенту України, після цього має відбутись затвердження Урядом", — зазначив міністр.

Резніков додав, що чергові зміни для посилення команди будуть представлені за кілька днів.

"Ця пропозиція старша за скандал з яйцями". Дейнега прокоментував призначення заступником міністра оборони

Зросла кількість дітей, поранених внаслідок війни — ОГПУ

Станом на ранок 14 лютого 2023 року щонайменше 1384 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 461 дитина загинула та 923 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

"3 лютого внаслідок обстрілу ворогом м. Лиман Донецької області поранено 14-річного хлопчика", — повідомили в ОГП.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 444, Харківській — 272, Київській — 123, Херсонській — 87, Запорізькій — 84, Миколаївській — 83, Чернігівській — 68, Луганській — 66, Дніпропетровській — 64.

Ці дані не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях., зазначили в ОГПУ.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 3126 закладів освіти. 338 з них зруйновано повністю.

"Діти війни" — платформа, на яку можна повідомити та знайти всю інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни РФ проти України.

"Щодня російська армія втрачає щонайменше 2-3 танкові роти й батальйон піхоти" — військовий аналітик

Російські війська на Луганщині продовжують стягувати техніку та збільшувати особовий склад. 31 січня американський Інститут вивчення війни заявив, що Росія формує умови для проведення наступу у найближчі місяці, а імовірним напрямком удару стане Луганська область. Того ж дня Міноборони Великої Британії завило, що РФ планує штурм міст Павлівка та Вугледар Донецької області й може досягнути деяких успіхів. Про стан справ на фронті та втрати російської армії розповів Українському радіо ветеран АТО, військовий аналітик Олексій Гетьман.

Втрати російської армії

До 150 тисяч російських військовослужбовців, понад тисяча одиниць важкої техніки та 700 артилерійських систем зосереджено з боку Луганської області, розповідає Олексій Гетьман.

"Вони атакують відносно невеликими групами, постійно нарощують ці хвилі, не шкодуючи ані людей, ані техніки, і намагаються просуватися. Їм вдалося просунутися на кілька кілометрів за останній тиждень", — каже він.

Також війська РФ намагаються вийти на Лиман, Кремінну, Купʼянськ та атакувати з півдня біля Вугледара, щоб вийти на Покровське, а далі через Гуляйполе на Запоріжжя, додає він: "По всій дузі Вугледар-Марʼїнка-Авдіївка-Водяне-Бахмут вони намагаються промацати наші слабкі сторони й атакувати".

За словами Гетьмана, біля Бахмута зосереджено 30-35 тисяч російських військовослужбовців та 400 одиниць важкої техніки.

"Вони мають завдання просунутися й оточити Бахмут з півдня та півночі, перекрити дорогу М-03, яка йде із Костянтинівки. До цих наступів противника ми були готові. На сьогодні вони втрачають щонайменше 2-3 танкові роти й батальйон піхоти щодня", — говорить експерт.

"Вони можуть просунутись на кілька кілометрів, однак це на хід війни не впливає. Найголовніше, ми не використовуємо резерв, а тримаємо його для контрнаступу, вимотуючи ворога по всій ділянці фронту. Наші партнери просили не поспішати з контрнаступом, бо хочуть забезпечити нас необхідною зброєю, аби ми змогли просунутися суттєво. Можливо, навіть до східних кордонів України", — каже Гетьман.

Російська техніка

"Цілком можливо, що, розконсервовуючи склади, вони могли зібрати до двох тисяч одиниць техніки, — говорить Олексій Гетьман. — Але ця важка техніка стояла 30-50 років. Це переважно танки Т-72, Т-64, які ми можемо швидко знищувати".

Експерт зауважує, що ЗСУ також втрачають техніку. "Від початку війни ми втратили менше ніж 500 танків, а захопили понад 500 російських "трофеїв". Це не враховуючи ті, які нам постачають партнери".

Поїзд №102/101 "Київ — Херсон" знов курсує до кінцевої станції призначення

Працівникам "Укрзалізниці" вдалося відремонтувати пошкоджені колії на Херсонщині, тож поїзд №102/101 "Київ — Херсон" з 14 лютого знов курсує за графіком до кінцевої зупинки.

Про це йдеться у повідомленні перевізника.

Унаслідок обстрілів з боку російських військ на Херсонщині було пошкоджене залізничне полотно, тому для поїзда №102/101 "Київ — Херсон" 13 лютого кінцевою зупинкою тимчасово був Миколаїв. Обласні військові адміністрації (ОВА) Миколаївської та Херсонської областей організували перевезення пасажирів автобусами.

Харківські нацгвардійці знищили російський літак Су-25 в районі Бахмута

Харківські нацгвардійці з першого пострілу збили в районі Бахмута ще один російський літак Су-25, який завдавав ударів по українських позиціях і населених пунктах.

Про це повідомили у Східному теруправлінні Нацгвардії.

"13 лютого о 18:03 вечора в результаті бойової роботи розрахунку з переносного ракетно-зенітного комплексу "Перун" літак знешкодили. Штурмовик загорівся і далі почав знижуватися за лінією перетину. Подальша доля пілотів невідома", — зазначив командир дивізіону Партизан.

Знешкодив літак старший солдат строкової служби Максим Балута, який 6 березня 2022 року збив перший літак РФ на Харківщині.

"Протягом неповного місяця підрозділ ПЗРК бригади "Спартан" збив п'ять повітряних цілей в районі Бахмуту. Проте окупанти не припиняють наступальних дій на бахмутському напрямку", — йдеться у повідомленні.

Рамштайн-9: Резніков уже зустрівся з главою Пентагону

Міністри оборони США та України Ллойд Остін та Олексій Резніков вже прибули на засідання у форматі "Рамштайн". Відео зустрічі у Twitter опублікував очільник Пентагону.

"Завжди приємно зустрітися з моїм хорошим другом і українським колегою Олексієм Резніковим. Понад 50 країн-учасниць UDCG (Контактної групи з оборони України) об’єдналися з вами в цій боротьбі за суверенітет та самооборону України", — написав Остін.

Війська РФ не мають достатньої наступальної потужності на жодному з напрямків — британська розвідка

Російські війська продовжують атакувати на багатьох ділянках фронту, однак не накопичили достатню наступальну бойову потужність на жодному напрямку для прориву. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

"За останні три дні сили Групи Вагнера майже напевно здобули додаткові невеликі успіхи навколо північних околиць спірного міста Бахмут на Донбасі, включно з селом Красна Гора", — йдеться у повідомленні.

Проте, як зазначили у британській розвідці, організована українська оборона в цьому районі продовжується. Тактичне російське просування на південь від Бахмута, ймовірно, мало невеликий прогрес.

На півночі, на ділянці Креміна-Сватове Луганської області, російські війська здійснюють безперервні наступальні зусилля, хоча кожна локальна атака залишається надто малою для досягнення значного прориву, зазначили у британському відомстві.

У розвідці вважають, що Росія, ймовірно, прагне повернути назад деякі здобутки українських сил, досягнутих у вересні-листопаді 2022 року: існує реалістична ймовірність того, що їхньою найближчою метою є просування на захід до річки Жерберець.

"Загалом поточна оперативна картина свідчить про те, що російські сили отримують накази просуватися в більшості секторів, але вони не накопичили достатню наступальну бойову потужність на жодному напрямку для досягнення вирішального ефекту", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ обстріляли Херсонську громаду 5 разів

З опівночі 14 лютого російська армія п'ять разів обстріляла Херсонську громаду, повідомили у міськраді.

Під обстрілами — Антонівка, мікрорайони Шуменський, Острів. Одна людина — поранена.

США готують для України пакет допомоги на суму $10 млрд — WP

Адміністрація президента США Джо Байдена працює з Конгресом, щоб затвердити ще 10 млрд доларів прямої бюджетної допомоги Україні. Про це пише The Washington Post.

Крім того, очікується, що США наступного тижня оголосять про ще один великий пакет військової допомоги та приблизно в той же час запровадять додаткові санкції проти Росії.

Видання зазначає, що останніми місяцями війна на сході України йде повільно, і жодна зі сторін не бере верху. Попри обіцянки підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", офіційні особи Байдена кажуть, що нещодавні пакети допомоги від Конгресу та союзників Америки є найкращим шансом Києва рішуче змінити хід війни.

"Ми продовжуватимемо намагатися переконати їх, що ми не можемо робити все і все вічно", — сказав один високопоставлений чиновник адміністрації, маючи на увазі лідерів України.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності для обговорення чутливих дипломатичних питань, додав, що адміністрація "дуже твердо вважає", що буде важко продовжувати отримувати той самий рівень безпеки та економічної допомоги від Конгресу.

"Скільки потрібно" стосується тривалості конфлікту. Це не стосується суми допомоги", – зазначив співрозмовник газети.

По всій території України оголошена повітряна тривога.

Минулої доби росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру 18 населених пунктів Запорізької області

Про це повідомили у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Малинівка, Новоданилівка, Лук'янівка, Ольгівське, Оріхів, Червона Криниця, Полтавка, Запорожець, Гуляйполе, Мала Токмачка, Чарівне, Новоандріївка, Білогір'я, Червоне, Староукраїнка, Степногірськ, Степове, Кам'янське.

Надійшло 15 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російські війська обстріляли Очаківську громаду

На Миколаївщині протягом 13 лютого та вранці 14 лютого війська Російської Федерації чотири рази обстріляли територію Очаківської громади. Пошкоджені житлові та адміністративні будівлі.

Про це повідомили у пресслужбі Миколаївської обласної військової адміністрації.

Військові РФ 13 лютого о 08:03, 10:45 та 11:30 вели обстріл акваторії Очаківської громади. Загиблих немає.

Також 14 лютого о 06:16 під артилерійським та мінометним обстрілом був населений пункт Очаківської громади.

"Внаслідок чого відбулося пошкодження та займання житлових будинків, також уражено кілька адміністративних будівель", — повідомили в ОВА.

За попередньою інформацією, загиблих немає.

Військові Ірану беруть безпосередню участь в ударах РФ по Україні — ISW

Росія продовжує використовувати свої відносини із Тегераном для отримання військової підтримки в Україні. Іранський персонал безпосередньо допомагає атакувати об'єкти цивільної інфраструктури в Україні. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

Аналітики зазначили, що 10 лютого Головне управління військової розвідки України перехопило аудіозапис, про те, як два оператори безпілотників Shahed координували цілі, як стверджує ГУР, "курдським діалектом із вкрапленням слів фарсі".

"ISW не може ідентифікувати діалект у аудіоперехопленні. з високою вірогідністю, але той факт, що особи в аудіозаписі є операторами Shahed, вказує на те, що вони можуть бути операторами з Іранського Курдистану, які, ймовірно, пов’язані з Корпусом вартових ісламської революції (КВІР)", — йдеться у звіті.

Аналітики припускають, що співробітники КВІР, ймовірно, підтримують використання Росією безпілотників, виступаючи як оператори та інструктори.

Аналітики нагадали, що Іран контрабандою переправив до Росії щонайменше 18 безпілотників далекого радіусу дії, використовуючи човни та іранські державні літаки.

За даними The Guardian, ці постачання включають 12 безпілотників "Шахед"-121 і 129, які мають можливості завдання ударів по землі і призначені для доставлення боєзаряду до цілі і повернення на базу, на відміну від "Шахеда"-131 і 136.

В ISW зазначили, що пов'язані з КВІР вантажні літаки Іл-76 регулярно літають до Росії, і припускають, що Тегеран постійно надає Москві різні матеріали.

"Ці дані свідчать про те, що Росія продовжує покладатися на Іран щодо військової та технологічної підтримки в Україні і що частина іранського персоналу, ймовірно, перебуває в Україні, безпосередньо підтримуючи російські атаки на громадянську інфраструктуру", — вважають аналітики.

За добу армія РФ втратила 740 військових — Генштаб

Станом на ранок 14 грудня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 139 080 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 740 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3286 (+3) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 6500 (+8) од,
  • артилерійських систем – 2299 (+9) од,
  • РСЗВ – 466 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 234 (+0) од,
  • літаків – 298 (+2) од,
  • гелікоптерів – 286 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2011 (+4),
  • крилаті ракети ‒ 857 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5155 (+5) од,
  • спеціальна техніка ‒ 218 (+1).

Дані уточнюються.

На Донеччині від обстрілів загинула одна людина, ще три — дістали поранення

Протягом 13 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинув один мирний житель — у Ставках та ще троє людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені жителі у Лимані, Вугледарі та Щербинівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1360 людей, поранення отримали 3038 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Нідерландські винищувачі перехопили три російські військові літаки біля Польщі

Два нідерландські винищувачі F-35 перехопили три російські військові літаки біля Польщі з боку Калінінграда. Про це повідомляє Reuters.

За даними міноборони Нідерландів, повідомлення про перехоплення російських військових літаків надійшло ввечері в понеділок, 13 лютого.

"Невідомий на той час літак наблизився до польської зони відповідальності НАТО з боку Калінінграда", — ідеться у заяві міністра оборони Нідерландів.

Зазначають, після ідентифікації з'ясували, що це два російські Су-27 Фланкери, які супроводжували російський Іл-20М Кут-А. Нідерландські винищувачі F-35 перехопили й супроводжували їх на відстані, а згодом передали супровід партнерам із НАТО.

У Миколаєві збитки від забруднення Бузького лиману внаслідок виливу олії оцінили в ₴40 мільярдів

Збитки від забруднення Бузького лиману соняшниковою олією, що сталося внаслідок атаки російських дронів на термінал у Миколаєві, становлять майже 40 млрд грн.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу.

Унаслідок атаки російських дронів 16 жовтня 2022 року в Миколаєві були пошкоджені резервуари ТОВ "ЕВЕРІ" — одного з провідних експортерів соняшникової олії. З пошкоджених цистерн олія потрапила до акваторії Бузького лиману, площа забруднення сягнула близько 750 квадратних метрів.

З поверхні води було зібрано 676 кубічних метрів забруднювальної речовини. Фахівці інспекції встановили, що збитки, заподіяні забрудненням вод, становлять 39,93 млрд гривень.

Водночас сталося забруднення олією земельної ділянки площею майже 550 квадратних метрів. У цьому випадку розмір збитків оцінено 1,6 мільйона гривень.

На Херсонщині 13 лютого внаслідок обстрілів російською армією загинули двоє людей

Про це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"За останню добу внаслідок військової агресії Росії на Херсонщині постраждали п'ятеро людей, двоє з них — загинули", — написав він.

Сили оборони відбили наступи у трьох областях — Генштаб

Військо РФ зосереджує зусилля на веденні наступів на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Зазнає значних втрат. Збройні Сили України вживають додаткових заходів для посилення оборони, повідомили у Генштабі ЗСУ.

За минулу добу Сили оборони відбили атаки росіян в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Кузьмине, Шипилівка і Білогорівка - Луганської та Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Водяне, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

Протягом минулої доби російські військові завдали 2 ракетні та 32 авіаційні удари. Здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

"Загроза завдання ударів залишається високою по всій території України. Водночас наша система протиповітряної оборони постійно зміцнюється", — йдеться у повідомленні.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань військ РФ не виявлено. На полігонах Білорусі тривають заходи бойової підготовки російських військ. Минулої доби російських обстрілів зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Товстодубове, Вовківка, Білокопитове, Волфине і Басівка Сумської області та Ветеринарне, Красне, Вовчанськ і Дворічанське на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни обстріляли з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Синьківка, Куп’янськ, Степова, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Піщане, Вишневе і Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Іванівка, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Білогорівка, Веселе, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка і Майорськ на Донеччині.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них — Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали Времівка і Новопіль на Донеччині; Ольгівське, Гуляйполе, Староукраїнка, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське Запорізької області та Іллінка і Нікополь — Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку російські військові обстріляли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії цивільні об'єкти Херсона, а також Антонівку Херсонської області.

У Генштабі повідомили, що через відсутність металевих жетонів з особистим номером, за яким можна ідентифікувати тіло загиблого військовослужбовця, особовий склад підрозділів 20-ї армії, що діють у Луганській області, керівництво зобов’язало носити у нагрудній кишені гільзу із клаптиком паперу в ній. На цьому клаптику кожен російський військовий повинен зазначити інформацію про себе, особистий номер, тощо.

"Щоб мотивувати особовий склад до наступу, у підрозділах противника розповсюджується агітація про добові грошові надбавки за участь у штурмових діях. До того ж анонсовано доплату кожному загарбнику за кілометр просування по українській землі", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, у Москві розпочалась агітаційна робота щодо мобілізації науковців. Зокрема, з персоналом науково-дослідного інституту "Полюс", який є провідним науковим центром Росії в галузі лазерних технологій, проведено роз’яснювальну роботу про соціальні гарантії та пільги мобілізованих осіб.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 15 ударів по районах зосередження військ РФ і збили два ворожі літаки і Су-24М та Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той самий час, уразили пункт управління, 7 районів зосередження особового складу, 2 станції РЕБ, а також склад боєприпасів російських військових.

На Луганщині РФ посилює тиск на двох напрямках

На напрямку Білогорівки та Кремінщині на Луганщині РФ посилює свій наступ. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Бачимо посилення. Це напрямок Білогорівки й це на кордоні з Донецькою областю і напрямок Кремінський, це на Лиман. От там збільшилась кількість обстрілів, збільшилась кількість авіаударів по територіях. Наступи вже почали кожного дня збільшуватись невеличкими групами такими десь по 15 людей. Вони там підтягнулись", — розповів голова ОВА.

За словами Гайдая, російські військові шукають слабкі місця оборони ЗСУ.

"Збільшується кількість особового складу окупантів, постійних підвозять. Збільшується кількість техніки, яку привозять. Це і такі моделі, як Т-72 танки і Т-90, це одні з кращих танків Росії", — зазначив Гайдай.

У Бахмуті українські військові знищили гранатомет РФ та вісім окупантів

На околицях Бахмута прикордонники знищили зброю РФ та вісім російських військових, інформує Державна прикордонна служба.

"Армія РФ почала обстрілювати позиції українських оборонців з СПГ. У відповідь прикордонники відкрили вогонь з мінометів і знищили ворожий гранатомет разом з трьома окупантами", — йдеться у повідомленні.

За даними прикордонників, українські військові відпрацювали по штурмовиках, які вночі намагалися підібратися до позицій ЗСУ. Аеророзвідка за допомогою дрона з тепловізором виявила російських окупантів за спорудами. Кілька десятків мін знищили п'ятьох російських військових, ще сімох поранили.

Зеленський провів засідання Ставки щодо захисту Донеччини та Луганщини та півдня

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення.

"Провів Ставку. Заслухали доповіді командувачів напрямків, Головнокомандувача, керівників розвідки. Захист Донеччини та Луганщини, півдня нашої країни, Одеси та області. Постійна увага – до постачання зброї, снарядів та всього, що додає нашим воїнам сили та стійкості", — наголосив Володимир Зеленський.

Під час засідання Ставки президент представив нових керівників Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ – Василя Малюка та Ігоря Клименка.

У Грузії поблизу Батумі вибухнула морська міна

У Чорному морі поблизу узбережжя грузинського міста Батумі вибухнула морська міна. Про це повідомляє телеканал "Руставі-2".

Вибух стався у морі приблизно за 25 метрів від берега. Очевидці почули звук вибуху і навіть зняли інцидент на відео. На місці НП працюють правоохоронці, за попередньою інформацією, постраждалих немає. Офіційних коментарів поки що немає.

На початок