Росіяни обстріляли Покровськ, премʼєр Швеції в Україні, на Київщині зафіксували російську кулю. 357 день війни. Онлайн

Росіяни обстріляли Покровськ, премʼєр Швеції в Україні, на Київщині зафіксували російську кулю. 357 день війни. Онлайн

Бахмут 14 лютого — Суспільне
. Місцеві жителі у Бахмуті, Донецька область, 14 лютого 2023 р. Фото: АР

15 лютого — 357 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Росіяни вранці 15 лютого обстріляли будинок в Покровську на Донеччині, є поранені та люди під завалами. За попередніми даними, росіяни стріляли з РСЗВ "Смерч". У місті розгорнули оперативний штаб допомоги постраждалим.
  • Удень 15 лютого на Київщині почалась тривога, сили ППО помітили в повітрі невідомий обʼєкт. У Повітряних силах повідомили, що це "ворожа куля", яку використовує РФ для відволікання та виснаження українських сил ППО.
  • В Україні з неанонсованим візитом прибув премʼєр-міністр Швеції. Він повідомив про план підтримки України, зокрема передачу САУ Archer.
  • Уряд спростив ввезення товарів військового призначення та подвійного використання на територію України, зокрема, безпілотників та комплектуючих.
  • Війська РФ намагаються наступати на п’ятьох напрямках, Сили оборони України відбили 20 атак у трьох областях.
  • У Бельгії відбувся дев’ятий "Рамштайн": винищувачів не буде, буде більше боєприпасів, ППО та підзвітності.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 357 дня війни. Нову хроніку 16 лютого — читайте тут.

Армія РФ вже зараз втрачає стільки людей, що скоро по всій Росії буде складно знайти "морпєха" — Зеленський

Про це під час вечірнього звернення заявив президент Володимир Зеленський.

"Будь-які намагання Росії перехопити ініціативу маємо зламати. І впевнений, що ми це зробимо. Ворог зараз вже втрачає стільки своїх людей і сил, що по всій Росії скоро буде складно знайти, наприклад, "морпєха". І наше завдання – зробити так, щоб все менше знаходилось там і бажання утримувати в окупації українські території", — наголосив президент.

Український військовий розповів про ситуацію на напрямку Сватове-Кремінна

Про це в ефірі телемарафону розповів молодший сержант роти ударних безпілотників 92 бригади Олесь Маляревич.

"Ситуацію стабілізовано, наступ росіян зупинено, територій ми більше не втрачали. При найменшій можливості навіть можливий контрнаступ з нашого боку", — повідомив Олесь Маляревич.

Маляревич додав, що росіяни зазнали значних втрат і наразі намагаються поповнити свої підрозділи мобілізованими.

"Останній місяць вони розділяються на 20-30 осіб і намагались виявити слабкі місця. Якщо знаходили, то підсилювали бійців технікою та авіацією. На нашому напрямку вони успіху не мали", — зазначив Олесь Маляревич.

Укренерго не надавав обмежень споживання електроенергії на 16 лютого

Як повідомляє пресслужба "Укренерго", на 16 лютого не надано обмежень споживання електроенергії. Це дозволяє не відключати світло у Києві та Київській області, тоді як на Дніпропетровщині завтра проводяться заміри споживання, повідомили в компанії.

Внаслідок пошкодження мереж "Укренерго" в деяких енерговузлах можливі відключення за графіком. Через мережеві обмеження на Одещині продовжують діяти стабілізаційні відключення.

Протягом 6-8 тижнів закінчиться фахова підготовка бійців ЗСУ за кордоном — Саламаха

"Бойова підготовка на рівні екіпажів, базова підготовка фахово вже розпочалася в кількох країнах, практично на всі види техніки. Це і артилеристи, і екіпажі БМП Bradley, це екіпажі танків Challenger у Великій Британії. На території Польщі — це екіпажі танків Leopard 2 А4. Думаю, що протягом 6-8 тижнів закінчиться ця фахова підготовка, відбудеться злагодження екіпажів, а далі ми перейдемо до наступного етапу", — розповів в ефірі Суспільного підполковник запасу ЗСУ, екскомандир танкового батальойну Микола Саламаха.

Він додав, що будуть проведені командно-штабні тренування, а потім штабні навчання штабів батальйонів бригад.

"Потім це все відбудеться бригадними тактичними навчаннями з бойовою стрільбою або бригадними командно-штабними навчаннями з залученням підрозділів. На це потрібно 2-3 місяці, в деяких випадках, можливо, навіть 4 місяці", — зазначив Саламаха.

У Києві відновлюють роботу електротранспорту

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

"Із 16 лютого у столиці відновлюють роботу 31 тролейбусний і 13 трамвайних маршрутів. Загалом завтра на лінії вийдуть 186 тролейбусів і 157 трамваїв", — зазначив Кличко.

Перелік маршрутів можна знайти тут.

Рятувальники завершили розбирати завали після ракетного удару по Покровську

У Покровську завершили рятувальну операцію з пошуку людей в зруйнованому будинку, після ракетного удару Росіян, повідомляє Донецька ОВА.

Росіяни обстріляли Покровськ, премʼєр Швеції в Україні, на Київщині зафіксували російську кулю. 357 день війни. Онлайн
Фото: Павло Кириленко/Telegram

"Завершена рятувальна операція у Покровську на руїнах знищеного росіянами будинку. За остаточними даними, троє людей загинули, одинадцятеро поранені. Внаслідок обстрілу пошкоджено 4 багатоповерхівки та школу", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що одна людина у тяжкому стані, її санавіацією доправили до Дніпра.

Швейцарія хоче конфіскувати заморожені активи оточення Януковича на понад $140 млн

Федеральна рада Швейцарії ініціювала конфіскацію активів оточення президента-утікача Віктора Януковича. Активи були заморожені у Швейцарії після української Революції Гідності в лютому 2014 року. Це рішення було ухвалене на засіданні уряду, повідомляє пресслужба Федеральної ради Швейцарії.

"Метою розгляду є конфіскація активів політично значущих осіб та їхніх близьких спільників, які, ймовірно, мають незаконне походження. Процедура конфіскації у Швейцарії стосуватиметься всіх активів, що підлягають конфіскації — загалом понад 130 мільйонів швейцарських франків ($140,6 млн). Вживаючи таких заходів, Швейцарія підтримує Україну", — сказано у заяві.

США розраховують надати Україні ще 9,9 мільярда доларів бюджетної підтримки

Про це на брифінгу 15 лютого заявила директор Офісу допомоги іноземним державам Державного департаменту США Дафна Ренд, передає "Укрінформ".

"США надали 13 мільярдів доларів бюджетної підтримки уряду України, і, працюючи з Конгресом у найближчі місяці, ми плануємо надати ще 9 мільярдів доларів. Ми залишаємося відданими співпраці з урядом України для підтримки його операційної спроможності та надання додаткової бюджетної підтримки у разі необхідності", — сказала Ренд під час брифінгу.

Військові РФ обстріляли 4 громади на Сумщині

Протягом 15 лютого російські армійці обстріляли чотири територіальні громади Сумщини. Під вогнем опинилися Миропільська, Краснопільська, Новослобідська та Білопільська громади, повідомили в ОВА. Загалом було зафіксовано понад 30 влучань з мінометів, у тому числі скидання з безпілотника одного вибухового пристрою.

Опівдні з території РФ здійснено обстріл Миропільської громади орієнтовно з міномета − 10 влучань. Ворожий БПЛА (квадрокоптерного типу) скинув один вибуховий пристрій (типу ВОГ) по території Краснопільської громади.

По Білопільській громаді був мінометний обстріл села Атинське, там нараховується 14 влучань. Теж ймовірно з мінометів росіяни били по території Новослобідської громади − 8 влучань.

Британія підготує щонайменше 20 тисяч українських військових — Пристайко

Про це повідомив надзвичайний і повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

"Найближчим часом розпочинаються навчання пілотів, але вже певний час навчаються і моряки, і піхотинці, і танкісти, артилеристи. І взагалі, я думаю, що збільшиться навіть та велика цифра, яка вже є, цього року буде не менше 20 тисяч. Минулого року 10 тисяч було підготовлено. Тобто ви уявляєте, наскільки багато людей пройшли через ці підготовчі табори в Британії", — розповів Пристайко під час брифінгу.

Він додав, що продовжується робота щодо постачання Британією ракет великої дальності.

Росіяни обстріляли Покровськ, премʼєр Швеції в Україні, на Київщині зафіксували російську кулю. 357 день війни. Онлайн
Вадим Пристайко. Фото: Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

"Що стосується зброї далекого ураження, то Велика Британія з самого початку була з Україною і ми говорили про те, що ракети почали надходити з перших днів, а взагалі деякі, як протитанкові, надійшли навіть до початку війни, що дозволило нам відкинути ворога від Києва. Ця робота продовжується планомірно цілий рік, зараз підійшов час до ракет великої дальності, які для росіян мають бути дуже неприємним сюрпризом", — зазначив Пристайко.

Війська РФ тричі обстріляли Нікопольщину з важкої артилерії

Протягом 15 лютого армія РФ з важкої артилерії тричі вдарила по Нікопольщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова облради Микола Лукашук.

За його словами, під обстріл потрапили Мирівська та Марганецька громади.

Попередньо, загиблих і поранених немає. Наслідки атак з’ясовують.

В інших районах області день минув спокійно, додав посадовець.

"Воїни світла. Воїна добра": у Києві погасили поштові марки про енергетиків та комунальників

На Головпоштамті у Києві погасили марки "Воїни світла. Воїна добра". Їх присвятили фахівцям, які допомагають відновлювати інфраструктуру після ракетних атак РФ.

Зокрема, у поштовому блоці є марки з дорожниками, зв’язківцями, енергетиками, водопостачальниками та газовиками.

Марка про енергетиків "Воїни світла"
Фото: Суспільне

Сили оборони завдали 11 ударів по районах зосередження військ РФ

"Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів. У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління ворога, 3 райони зосередження живої сили противника та 2 його склади боєприпасів.

Росіяни протягом доби завдали 17 авіаційних ударів — Генштаб

Як повідомляється у вечірньому зверненні Генштабу ЗСУ, росіяни продовжують спроби наступу на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

"Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів. Окрім того, ворог здійснив 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі Покровська Донецької області та Херсонщини. Є поранені та загиблі серед цивільного населення, майже знищений житловий багатоповерховий будинок та знову обстріляно лікарню в Бериславі", — йдеться у повідомленні.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах Білорусі тривають заходи бойової підготовки російських військ.
  • Ворожого вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області та Гранів, Красне, Вовчанськ, Землянки, Рублене, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна і Крейдянка на Харківщині. Росіяни завдали ударів силами армійської авіації з території рф по Наумівці на Сумщині та Гранову і Удах Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках війська РФ обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 15 населених пунктів, включаючи Крохмальне, Чернещину Харківської області; Новоєгорівку, Макіївку, Стельмахівку, Невське і Червонопопівку на Луганщині та Терни, Новоселівку, Спірне, Роздолівку та Степове Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку мінометійних та вав обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 15 населених пунктів, включаючи Крохмальне, Чернещину Харківської області; Новоєгорівку, Макіївку, Стельмахівку, Невське і Червонопопівку на Луганщині та Терни, Новоселівку, Спірне, Роздолівку та Степове Донецької області.
  • На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 14 населених пунктів, зокрема, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Микільське, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів, зокрема, Темирівка, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів та Запорізьке Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку від артилерійського вогню РФ постраждали Херсон, а також райони понад 10 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Веселе, Львове, Тягинку, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Російська армія втратила майже 40% свого довоєнного парку — IISS

За оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), російська армія втратила майже 40% свого довоєнного парку танків після дев'яти місяців бойових дій в Україні, пише The Guardian.

"Для деяких ключових танків, що використовуються в боях, ця цифра сягає 50%, що змушує Росію звертатися до своїх запасів часів холодної війни. За оцінками, кількість танків в Україні збільшилася завдяки кількості захопленої техніки та поставок танків радянських часів від західних союзників", — йдеться в матеріалі.

"Дії Росії за останній рік поставили під сумнів не лише компетентність її військових і вищого військового керівництва, але й згуртованість командування", - сказав голова аналітичного центру Джон Чіпман.

Він додав, що війна стала "політичною і військовою поразкою Росії" та підкреслила недоліки в керівництві й озброєнні, незважаючи на зусилля Кремля. Також аналітики вказують, що кількість танків у російській армії скоротилася на 38% з 2 927 до 1 800. Особливо великих втрат зазнала російська "робоча конячка" — танк Т-72Б3, модернізована версія якого була вперше поставлена в російську армію в 2013 році.

В Іспанії заарештували два траулери, які планували передати РФ

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Посадові особи державних підприємств воднотранспортної галузі у змові з громадянами РФ планували передати державі-агресору два риболовецькі траулери, які належать Україні, за фіктивно створені борги перед окупантами. Вони передали в оренду компанії РФ два українські риболовецькі судна. У подальшому вони намагалися передати їх державній корпорації розвитку "ВЕБ.РФ" нібито за борги України перед РФ - як сплату фіктивного боргу за накладення Україною арештів на російські активи ПАТ "Промінвестбанк", — йдеться у повідомленні.

З цією метою посадовці найняли екіпаж з громадян РФ та перегнали судна до Іспанського порту Лас-Пальмас. Кошти, отримані за оренду суден, посадовці перераховували на банківські рахунки підконтрольних юридичних компаній та адвокатських об’єднань за надання фіктивних послуг.

Маляр: У деяких штурмових загонах "Вагнера" втрати — до 80% особового складу

"Наші бійці не дають ворогу досягнути поставлених цілей та завдають дуже серйозних втрат. Зокрема, в деяких штурмових загонах ПВК "Вагенр" та підрозділах 2 АК втрати становлять до 80% особового складу. Евакуація загиблих і поранених ворогом обмежена або не здійснюється взагалі", — повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона додала, що внаслідок чого серед російських військ відмічається суттєве зниження рівня довіри до рішень командування щодо ведення бойових дій.

"Все більше російських військовослужбовців усвідомлює, що їх командири неадекватно оцінюють обстановку на полі бою, про що свідчить інтенсивне застосування так званих "загонів смертників". Тільки один начальний центр на території Ростовської області щотижнево відправляє близько 500 поспіхом навчених мобілізованих, більшість з яких проходять прискорений курс підготовки від 14 до 21 доби. Потрапляючи до підрозділів, такі військовослужбовці, не бажаючи виконувати роль "загонів смертників", вдаються до навмисного пошкодження бойової техніки, яка, не здійснивши жодного пострілу, з повним боєкомплектом відправляється на ремонтні бази", — зазначила Маляр.

У Новій Каховці окупанти обшукують приватні садиби та крадуть плавзасоби — Генштаб ЗСУ

На Херсонщині, у Новій Каховці, російські військові обшукують приватні садиби місцевого населення з метою вилучення плавзасобів, повідомив Генштаб ЗСУ.

Вкрадені плавзасоби окупанти потім використовують для проведення диверсій та провокацій.

Також, за даними Генштабу, на Херсонському напрямку протягом доби військові РФ обстріляли з артилерії Херсон, а також райони дев'яти населених пунктів — Золотої Балки, Гаврилівки, Качкарівки, Зміївки, Берислава, Веселого, Львового, Тягинки та Берегового.

Російські окупанти завдали авіаційні удари по двох селах Харківщини — Генштаб

Російські загарбники завдали удари з авіації по Удах та Гранову. Під удари артилерії, танків та мінометів потрапили ще щонайменше 10 населених пунктів, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ ввечері 15 лютого.

На слобожанському напрямку окупанти з мінометів та артилерії обстріляли: Красне, Вовчанськ, Землянки, Рублене, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічну і Крейдянку.

По Гранову та Удах завдали ударів з авіації. Також Гранів обстрілювали з артилерїі та мінометів. На куп'янському напрямку окупанти "суттєво продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій" через намір вийти на адмінкордони Луганської та Донецької областей, зазначили у Генштабі.

Під обстріли з танків, мінометів та артилерії потрапили Крохмальне і Чернещина.

Українські військові на східному фронті збили російський вертоліт Ка-52

Сили оборони України на східному фронті збили вертоліт окупантів, Ка-52. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Сьогодні на східному фронті захисники України знищили ворожий ударно-розвідувальний вертоліт Ка-52", — йдеться у повідомленні.

Також українська авіація протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження військових та техніки РФ, та 5 ударів по позиціях ЗРК. Українські артилеристи уразили два склади боєприпасів та 3 райони зосередження живої сили.

У Польщі можна буде сформувати навіть декілька танкових бригад для України — Дуда

"Поки ми говоримо, ми постачаємо в Україну танки Challenger із Великобританії. Я дуже вдячний союзникам за це. Доставляємо також танки з Канади, які зараз прийшли. Також доставляємо танки з Польщі. Мова йде про танки та додаткову інфраструктуру з Німеччини. Все це Німеччина вже пообіцяла Україні. Ми говоримо про найсучасніші танки. Це Leopard 2A6. Тож це дійсно передова технологія. Тому ми дуже вдячні за всі ці внески. Ми хочемо зібрати для України хоча б бронетанкову бригаду. Ми сподіваємося, що, можливо, зараз у Польщі можна буде сформувати навіть декілька бригад", — заявив президент Польщі Анджей Дуда на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

У Снігурівці на Миколаївщині знайшли майже три десятки вбитих цивільних

Про це з посиланням на начальника Миколаївської обласної прокуратури Дмитра Казака повідомляє місцеве видання "Новини N".

Снігурівка – невеличке містечко в Баштанському районі на Миколаївщині та потужний залізничний вузол. Окупували місто росіяни наприкінці березня торік і перебували там до листопада. Голова Снігурівської громади Інна Бойко розповідала, що окупанти поводились у населеному пункті, "як і всюди, нахабно та жорстоко": "Не ховаючись грабували порожні помешкання, влаштовували полювання на колишніх бійців АТО і на тих, хто пішов до тероборони".

Всі загиблі, виявлені в місті, мають ознаки насильницької смерті, кульові поранення та травми від вибухів боєприпасів. За всіма фактами, як каже Казак, відкрили провадження, і нині слідчі шукають винних у злочинах.

Зеленський обговорив з головою уряду Швеції підтримку України

"У першому півріччі цього року Швеція головує в Раді Євросоюзу, тож значна частина наших перемовин сьогодні була присвячена саме загальноєвропейським питанням. Спільно зі шведським головуванням ми маємо забезпечувати все необхідне для початку переговорів щодо членства України у Європейському Союзі вже цього року. Ми цього дуже хочемо, і жодної перешкоди для цього немає й не буде", — наголосив Володимир Зеленський.

Політики також обговорили підтримку гуманітарної продовольчої програми Grain from Ukraine, посилення санкцій проти РФ в контексті підготовки десятого санкційного пакету Євросоюзу, а також можливість реалізації української формули миру.

Укроборонпром заявив про запуск першого спільного продукту із країною НАТО

Державний концерн "Укроборонпром" заявив про перший продукт спільного виробництва з однією з країн-членів НАТО — 120-мм мінометні міни.

Як повідомила речниця державного концерну "Укроборонпром" Наталія Сад, вони підуть на фронт для потреб Сил оборони.

"Це знакова для нас подія, для державного концерну Укроборонпром і в цілому для нашої країни – спільне виробництво одного з найзатребуваніших боєприпасів нашої української артилерії – це 120 мм мінометна міна, з однією з країн-членів НАТО. Поява цієї міни є першим продуктом спільної кооперації з країною Альянсу", — наголосила Сад, відзначивши, що наразі не може розголошувати назву країни, однак після війни ця інформація буде відкритою.

Канада навчила понад 35 тисяч українських військових

Збройні сили Канади навчили понад 35 тисяч українських військових і співробітників служби безпеки, повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд. Близько 230 військовослужбовців канадських збройних сил наразі залучені в місії.

Столтенберг закликав Білорусь отямитись

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Білорусь припинити свою участь у війні Росії проти України. Він повідомив, що міністри оборони країн НАТО на саміті 15-16 лютого обговорювали роль Білорусі у війні Путіна.

"Білорусь продовжує приймати та підтримувати російські сили та поглиблює свою політичну та військову інтеграцію з Росією. Ми закликаємо Білорусь припинити свою співучасть у війні", — сказав він.

Президент Польщі Анджей Дуда додав, що з боку Білорусі існує гібридна загроза для його країни.

"Наприклад, ви знаєте про гібридні атаки на наш кордон, які відбувалися в останні роки. Ми ставимося до цього дуже серйозно. Ми підтримуємо наших союзників, наскільки можемо, і відповідально ставимося до своєї присутності в НАТО", — додав він.

Польща збільшила витрати на оборону — Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом повідомив, що Польща збільшує витрати на оборону.

"Ми збільшили витрати на оборону, і вони перевищили рівень 2% ВВП, передбачений у 2014 році. Цього року ми збираємося перевищити 4% ВВП. Як я впевнений, ви чули, ми купуємо багато обладнання у США, а також закуповуємо озброєння в Південній Кореї, перш за все тому, що ми можемо отримати доставку негайно", — повідомив він.

За словами Дуди, цього року Польща очікує великі поставки обладнання.

"Це значно зміцнить східний фланг НАТО, який ми хочемо зробити якомога самодостатнішим, щоб він був надійним елементом стабільності та захисту території Альянсу", — додав він.

Зеленський про ситуацію в Бахмуті: найскладніша з усіх ситуацій

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Бахмуті на Донеччині, де тривають важкі бої зараз "найскладніша з усіх ситуацій, які є на території нашої держави".

"Найскладніше, найгарячіше саме в тому напрямку. Я тут додав би ще Вугледарський напрямок, там також. У принципі, на Сході не просто нашим людям. Але ви розумієте, не просто так кажуть «фортеця Бахмут» — є таке словосполучення в нашому суспільстві, на жаль, фортеця жива, маю на увазі з живих людей. Така жива стіна, така дороговартісна ця війна для історії нашої держави. Але тим не менш люди міцні, захищаються міцно, стоять і розуміють, що вони фортеця для того, щоб Україна готувалася до деокупації всіх територій. Вони стоять міцно і виконують своє завдання. І знищують, напевно це найголовніше сьогодні, знищують по максимуму сили ворога. Тому ми всі підтримуємо фортецю Бахмут, воїнів. Я на постійному зв’язку з усіма командувачами, від Главкома до командувачів напрямків, і з Сирським розмовляв — складно, тримаються", — розповів Зеленський на пресконференції в Києві.

У Києві зафіксували 6 повітряних цілей, можливо, це були російські кулі

У повітряному просторі Києва під час тривоги зафіксували близько шести повітряних цілей, більшість з них збили системи ППО.

Як повідомили в КМВА, за непідтвердженою інформацією, це були повітряні кулі, які могли нести на собі кутові відбивачі та розвідобладнання.

Можливо, їх запустили, аби виявити та виснажити ППО, заявили в КМВА.

Швеція передасть Archer Україні

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон під час візиту в Україну повідомив, що Швеція передала Україні системи ArcherArcher – це шведська 155-мм самохідна артилерійська установка, здатна вести вогонь усією номенклатурою боєприпасів стандарту НАТО. Максимальна дальність стрільби складає 30 км звичайним снарядом, 40 км — активно-реактивним снарядом та 60 км — коригованим снарядом Excalibur..

"Ми будемо надавати стільки підтримки, скільки потрібно, як в економічному та оборонному аспектах. Наш останній пакет оборонної допомоги — 51 бойова машина, системи Archer. Ми вважаємо, що вони вплинуть значно на бойову спроможність сил України", — сказав він.

За словами Крістерссона, Швеція ще до початку цього вторгнення РФ була серед найбільших донорів двосторонньої підтримки Україні.

"Цього року ця підтримка збільшилася значно — до 1 млрд 200 тисяч доларів. Також ми даємо дуже значну підтримку через ЄС, і загальна підтримка зараз досягає 67 млрд євро", — додав він.

Премʼєр Швеції додав, що Швеція планує збільшити тиск на Росію завдяки новому пакету санкцій найближчим часом.

"Путін помиляється, якщо він вважає, що час на його боці. Росія не зможе досягнути успіху, оскільки ви, збройні сили України та сміливі люди України захищають свою свободу, і це вражає нас. Дуже почесно бути сьогодні тут і зустріти дуже хоробрих українців", — додав він.

Сила Росії у кількості людей — Остін

У війні проти України Росія продовжуватиме тактику використання людського ресурсу для утримання позицій та просування, вважає міністр оборони США Остін Ллойд.

Про це він сказав під час пресконференції в Брюсселі на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО.

"Росія продовжує надсилати велику кількість людей на війну. І ці люди погано навчені та погано оснащені. Через це Росія має багато втрат. І ми, ймовірно, продовжуватимемо бачити це в майбутньому. Це їхня сила — у них є багато людей", — зазначив він.

Він нагадав, партнери передають Україні бойові машини Bradley, Stryker, Marder, танки Leopard та "багато інших речей, щоб надати додаткові можливості, які, я думаю, матимуть досить значний вплив на їхній контрнаступ навесні", — додав Ллойд.

"Для кожної системи озброєння, яку ми надаємо, ми будемо проводити навчання військових. Також проведемо їм додаткову підготовку з маневрування та технічного обслуговування. Тож з цими додатковими можливостями, краще підготовленими військами, системи озброєння можуть показати набагато ефективніші результати. Я думаю, що вони матимуть хороші шанси спричинити досить суттєві зміни на полі бою та закріпити їх в ініціативі. А також мати можливість використати цю ініціативу в майбутньому", — додав Ллойд.

Резніков заявив, що Зеленський попросив його залишитись на посаді

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що президент Зеленський попросив його залишитися на нинішній посаді після корупційного скандалу про закупівлі Міноборони, який охопив його міністерство і поставив його роль під сумнів.

На запитання, чи планує він залишитися на посаді міністра оборони найближчими місяцями, Резніков відповів:

"Так, це було рішення мого президента", — цитує Резнікова The Guardian.

Прем’єр-міністр Швеції прибув з неоголошеним візитом до України

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон 15 лютого прибув з неоголошеним візитом до України. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні вітаю в Україні прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона. Україна і Швеція разом захищають людяність, свободу та Європу. Разом будемо й переможцями", —повідомив Зеленський. Він опублікував відео зустрічі.

Росіяни намагаються знайти слабкі місця в нашій обороні — Гайдай про ситуацію на Луганщині

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив Суспільному, що ситуація в області напружена, але те що Сили оборони України залишили область не відповідає дійсності.

"Ситуація у нас зараз достатньо напружена. Але вона контрольована нашими військовими. Ми бачимо величезне скупчення техніки і особового складу російських окупаційних військ. Постійно обстріли наших територій. Підключили ще й авіаудари", — повідомив Гайдай.

Основний напрямок наступу РФ — Кремінський. З Кремінної напрямок на Лиман. Гайдай розповів, що війська РФ здійснюють постійні вилазки невеликими групами по 15 осіб, намагаючись знайти "слабкі місця" в обороні ЗСУ.

"Майже цілодобово, намагання такими невеликими групами по 15 осіб, вони йдуть в наступ. Намагаються знайти слабкі місця в нашій обороні", — додав він.

"Хтось з так званих експертів казав, яких зараз дуже багато, що сьогодні українські військові вже тримають оборону на території Донецької області. Що їх відтіснили з Луганщини. Це маячня. Тому що наші хлопці там тримають, як би важко не було, але вони знаходяться на території саме Луганської області", — наголосив глава Луганської ОВА.

Посли ЄС створять робочу групу щодо замороржених російських активів

Посли ЄС схвалили створення робочої групи з використання заморожених російських активів для відновлення України.

Про це повідомляється у Twitter шведського головування в Раді ЄС. Зараз Швеція головує в ЄС.

Мета такої групи — вирішення питання використання заморожених російських активів відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. Це передбачає підготовчу роботу з правового, фінансового, економічного та політичного аналізу доцільності такого використання в тісній координації з міжнародними партнерами.

Втрати росіян зараз найбільші від початку повномасштабного вторгнення — ГУР

Втрати військ РФ зараз найбільші від початку повномасштабного вторгнення, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"Ситуація на сході. Ми зараз бачимо загострення, серйозні події на сході, звісно, навколо Бахмута, та інші напрямки, Вугледар. Власне, нічого не змінилося, відчайдушні спроби окупувати український Донбас до кінця березня", — сказав він в ефірі національного телемарафону, передає "Інтерфакс-Україна".

Вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей залишається пріоритетом для росіян. Юсов наголосив, що український Донбас "тримається", зокрема Бахмут, хоча воїнам важко. Також він зазначив, що РФ має значний мобілізаційний резерв.

"Так, часто погано озброєні та погано навчені, але їх багато. Та це не зупиняє українські сили оборони. Є плани та механізми реагування на всі виклики", — додав він.

У розвідці наголосили, що ситуація на Донбасі для окупантів зараз є пріоритетною. Водночас Юсов не виключив активізації ворожих сил на інших ділянках фронту. Він зазначив, що вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей – "мрії путінської команди".

У небі над Києвом виявили повітряну ціль, тривога триває

У небі над Києвом виявили повітряну ціль, можуть працювати сили ППО та авіація, повідомили в КМВА та закликали перебувати в укриттях.

У Києві триває повітряна тривога.

Для деокупації територій знадобиться кілька місяців — Резніков

Україні знадобиться кілька місяців, щоб повноцінно підготуватися до деокупації тимчасово окупованих територій, повідомив міністр оборони Резніков. Він зазначив, що українські військові мають завдання, сплановані Генеральним штабом ЗСУ.

"І це завдання спрямовано передусім на деокупацію тимчасово окупованих територій України. Це потребує часу. Ми говоримо про декілька місяців, коли ми будемо повноцінно готові. А далі вже за рішенням Генерального штабу будуть відбуватися ті чи інші події", — сказав міністр.

Київ, Київська та Черкаська області — повітряна тривога.

Столтенберг по вступ України в НАТО: Зараз фокус на тому, аби виграти війну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на засіданні міністрів оборони Альянсу 15 лютого в Брюсселі вчергове прокоментував питання про потенційне членство України в НАТО. Він зазначив, що "історія з НАТО (для України) відкрита". Але зараз фокус лише на тому, аби Сили оборони України виграли у війні.

"Ми багато разів повторювали, що Україна стане членом Альянсу, але зараз фокус в тому, щоб бути впевненими — Україна виграє війну. Тому що єдиний спосіб інтегруватися та забезпечити рух України до Євроатлантичного співробітництва – це забезпечити перемогу України як суверенної незалежної держави", — сказав він.

"Тож союзники по НАТО зосереджені на тому, щоб гарантувати, що Україна отримає зброю, матеріали, боєприпаси, необхідні, щоб відкинути російських загарбників", — додав Столтенберг.

Він зазначив, що у НАТО зараз працюють над більш довгостроковим партнерством, допомагаючи Україні перейти від стандартів доктрини озброєнь радянської епохи до стандартів НАТО, покращити оперативну сумісність щодо реформування безпеки та оборони.

"І все це наближає Україну до альянсу НАТО. Найкращим доказом того, що підтримка працює і вона насправді допомагає Україні, є прогрес, досягнутий Україною на полі бою", — зазначив генсек Альянсу.

Китай купує російську нафту зі знижками — Reuters

Найбільші китайські нафтопереробні компанії PetroChina і Sinopec відновлюють імпорт російської нафти зі знижками за зниженими цінами після короткої паузи в кінці 2022 року, якраз перед початком нафтового ембарго Європейського Союзу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі. Зазначається, що державні нафтопереробники Китаю отримали від своїх штаб-квартир дозвіл купувати російську нафту у торгових компаній із великими знижками, що різко знизить витрати та підвищить маржу перероблення.

Дозвіл з’явився саме тоді, коли в Китаї, другому споживачі нафти у світі, відроджується попит на транспортне паливо після скасування політики нульового поширення COVID-19.

Нагадаємо, що російська нафта перебуває під санкціями — країни ЄС, G7 та Австралія обмежили ціни на нафту, але не повної заборони не запровадили.

На Київщині помітили повітряну кулю, яка веде розвідку — Ігнат

У небі України зафіксовано кулю з відбивачами, повідомив в ефірі телемарафону речник Командування Повітряних сил Юрій Ігнат. За його словами, це "дідівські методи", які використовує РФ для відволікання та виснаження українських сил ППО.

"Це не зонд, не аеростат, це просто куля", — зазначив він. Ігнат додав, що ППО працює, намагається збити літальний об'єкт.

"Мета — відволікти. Противних хоче, щоб ми витрачали на ці відбивачі, які коштують нічого, свої сили та засоби, зокрема зенітних ракетних військ", — зазначив він.

Ігнат розповів, що куля має розмір метр на півтора, наповнена газом летить вверх, на шнурку прикріплений кутовий відбивач.

Сигнал радіолокаційної станції відбивається від відбивача, тож радіотехнічним військам треба реагувати, відмічати це як повітряну ціль.

Ігнат зазначив, що такі кулі можуть летіти за вітром і перетинати повітряний простір кордону України, як це сталось напередодні у Молдові.

"Молдові вчора довелося перекривати повітряний простір, бо залетіла куля. Там є комерційні рейси, відбивач міг попасти у двигун літака", — зазначив речник Повітряних сил.

"Куля летить без сильної шкоди, а коли йде по ній робота нашими засобами, уламки можуть завдати школи, тому тривога. Дешево і сердито, можна сказати про ці кулі. Їх використовують, щоб нас стривожити. Статистика знищених БПЛА, "Орланів", які часто застосовували для повітряної розвідки, щодня росте, тому, вочевидь, (війська РФ) почали ощадливо використовувати їх і застосовувати кулі", — додав Ігнат.

Обстріл Покровська: є загиблий

Унаслідок російського удару по житловому будинку в Покровську на Донеччині загинула людина, кількість поранених зросла до 12.

Рятувальники продовжують працювати на місці.

США розглядають можливість постачання Україні вилученої у контрабандистів зброї — ЗМІ

Американські військові розглядають можливість відправки Україні тисяч одиниць захопленої зброї та більше мільйона набоїв, які колись були призначені для бойовиків, які підтримуються Іраном, в Ємені.

Про це пише The Wall Street Journal. Представники США заявили, що планують відправити Україні понад 5000 автоматів, 1,6 млн набоїв до стрілецької зброї, невелику кількість протитанкових ракет і понад 7000 неконтактних підривників, вилучених останніми місяцями біля узбережжя Ємену у контрабандистів, підозрюваних у роботі на Іран. Посольство України у США та Рада національної безпеки відмовилися коментувати це питання, зазначає видання.

У Київській області працює ППО, що саме виявили в небі — невідомо

У Київській області працюють сили ППО, в небі виявили повітряні цілі, повідомили в ОВА. В області оголошена повітряна тривога.

У Єврокомісії пояснили, як санкції будуть в 10 пакеті

Десятий пакет санкцій проти Росії стосуватиметься банківського сектору, доступу до технологій подвійного призначення та передових технологій. Також пропонується запровадити санкції проти майже 100 додаткових фізичних та юридичних осіб, відповідальних за військову діяльність, політичні рішення, пропаганду та дезінформацію.

"Новий пакет знову завдасть сильного удару по російському військовому і оборонному сектору, відповідальному за розробку безпілотників, націлених на цивільне населення і цивільну інфраструктуру", — повідомили в Єврокомісії.

Це включає повну заборону експорту для іранських підприємств, які беруть участь у виробництві та постачанні безпілотників до Росії.

У Покровську 12 поранених. Ще щонайменше двоє перебувають під завалами — ОВА

Кількість поранених у Покровську на Донеччині після обстрілу російськими військами зросла з 2 до 12 людей. За попередніми даними, росіяни стріляли з РСЗВ "Смерч".

У місті розгорнули оперативний штаб допомоги постраждалим, повідомив глава Донецької ОВА Кириленко.

Мешканців, чиї квартири зазнали руйнувань внаслідок обстрілу, обіцяють забезпечити тимчасовим житлом, одягом, харчуванням та усім необхідним. Крім того, фахівці надають психологічну та медичну допомогу всім, хто цього потребує.

Майже 40% українців виправдовують самосуд у випадку воєнних злочинів — "Рейтинг"

Самосуд у випадку воєнних злочинів проти України вважають виправданим майже 40%, мають протилежну думку — 55%. Про це свідчать дані опитування Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%. Терміни проведення: 23-26 грудня 2022 р."Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів Росії", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 23-26 грудня.

На думку більшості (75%) суди щодо воєнних злочинів в Україні варто розпочинати якомога швидше, 23% вважають, що це потрібно робити вже після закінчення війни.

Абсолютна більшість (96%) підтримують ідею залучення міжнародних правових організацій для документування воєнних злочинів Росії під час війни.

У питанні застосування амністії для різних категорій мешканців окупованих територій, стосовно яких було встановлено факти колаборації з ворогом, відносна більшість вважають можливою амністію для вчителів, лікарів, соціальних працівників (68%), керівників місцевих комунальних установ (58%) та керівників місцевих підприємств, банків, організацій (51%). Амністію для журналістів місцевих ЗМІ допускають 38%, не допускають - 57%. Амністію для членів місцевих політичних партій та учасників незаконних збройних формувань допускають більше 20%, проти цього – більше 70%. Для чиновників місцевих органів влади та представників силових органів амністію вважають можливою менше 20%, близько 80% — неможливою.

З портів Одещини не змогли експортувати 10 млн тонн продовольства через дії РФ

Через перешкоджання з боку Росії в роботі "зернової ініціативи" знизився вантажопотік, з портів Одещини за останні три місяці не змогли експортувати 10 мільйонів тонн продовольства.

Як повідомили у Міністерстві інфраструктури України, представники РФ в складі інспекційних груп при Спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців затримують огляд суден, які прямують через протоку Босфор до та з українських портів.

"Російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентовану документацію, відмовляються працювати в робочий час та шукають інші необґрунтовані приводи для зупинки інспектування. Щодня із запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини", — йдеться у повідомленні Мінінфраструктури.

Наразі є черга із понад 140 суден, більшість яких очікує на інспекцію понад місяць.

Також у Міністерстві наголосили, що РФ не має перешкод торговельного судноплавства з російських чорноморських портів — у Босфорі їхні судна не інспектують. Тож, додали в Мінінфраструктури, Росія може використовувати торговельні судна для перевезення вантажів військового призначення.

Заяви на складання мандатів Королевської та Солода надійшли до Ради

До Ради надійшли заяви на складання депутатських мандатів від нардепів Королевської та Солода, повідомив спікер Стефанчук.

Раніше Королевська, її чоловік Солод та Волошин написали заяви на складання депутатських мандатів. Цю інформацію Суспільному підтвердив колишній співголова партії та фракції ОПЗЖ Бойко.

Інформація про захоплення всієї Луганщини не відповідає дійсності — Гайдай

Інформація, яку розповсюджують російські окупанти, про нібито захоплення всієї Луганщини не відповідає дійсності. Українські військові тримають оборону, повідомив очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Дехто з окупантів розповсюджує інформацію, що вже вийшли на адмінкордони Луганщини та тримають оборону в Донецькій області — це не відповідає дійсності. Українські військові тримають оборону", — розказав він.

За його інформацією, найбільше загострення зараз на Кремінському напрямку та в районі Білогорівки. Там окупанти збільшили кількість обстрілів та почали використовувати авіацію.

"В напрямку Білогорівки та Кремінському напрямку ми спостерігаємо потужне загострення. Дуже багато обстрілів. Окупанти вже підключають авіацію та атакують хвилями з різних боків", — додав Гайдай.

Росіяни обстріляли Покровськ на Донеччині: є поранені

Російські війська обстріляли Покровськ на Донеччині: поцілили в багатоповерхівку.

На місці зараз триває рятувальна операція, двох жителів вдалось врятувати зі зруйнованого під'їзду. Щонайменше двоє людей отримали поранення.

Новий пакет санкцій проти РФ оцінюється в 11 млрд євро

10-й пакет санкцій проти Росії, який планують запровадити до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, оцінюється в 11 мільярдів євро. Про це повідомила голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

"Цей пакет загалом коштує 11 млрд євро. Ми, зокрема, пропонуємо обмеження щодо десятків електронних компонентів, використовуваних у російських армійських системах, таких як дрони, ракети, гелікоптери", — сказала глава ЄК на сесії Європарламенту у Страсбурзі.

ЗМІ з "недружних країн" не допустять на щорічне звернення Путіна — Кремль

Кремль не акредитовуватиме на щорічне звернення Путіна Федеральним зборам журналістів іноземних ЗМІ "з недружніх країн", заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, передає підконтрольне Кремлю агентство ТАСС.

"Що стосується звернення президента до Федеральних зборів, там будуть акредитовані іноземні ЗМІ, які представляють дружні країни. Ми не запрошуватимемо туди іноземні ЗМІ з недружніх країн. Вони зможуть працювати під час прямого ефіру на будь-якому каналі", — сказав він.

Звернення Путіна буде 21 лютого.

97% російської армії зараз в Україні — Воллес

"Росія не змогла зібрати жодної сили, щоб пробити оборону України. Швидше, ми просто бачили спробу просування", — зазначив Воллес. При цьому він наголосив, що таке просування обійшлося "величезною ціною для російської армії".

"Зараз ми оцінюємо, що 97% російської армії, уся російська армія, знаходиться в Україні", — додав Воллес.

Британія найближчим часом не надсилатиме винищувачі в Україну — Воллес

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Лондон найближчим часом не надсилатиме винищувачі в Україну. За словами міністра, увага буде зосереджена на тому, щоб Київ міг захистити себе в довгостроковій перспективі.

"Я не думаю, що в найближчі кілька місяців чи навіть років ми обов’язково передамо винищувачі. Ми маємо планувати не лише боротьбу на цей момент, де ми допомагаємо Україні, відбиваючи незаконне вторгнення Росії, але ми маємо допомогти Україні з її довгостроковою стійкістю", — сказав Воллес.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський закликав західних союзників надати винищувачі та зброю для війни проти Росії.

ЄС пропонує санкції проти спонсорів іранських військових, які вчасть росіян користуватись "шахедами"

Про це під час повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час засідання Європарламенту. Коментуючи 10 пакет санкцій проти РФ, який ЄС планує запровадити до річниці повномасштабного вторгнення Росії, вона зазначила, що санкції планують запровадити проти спонсорів Корпусу вартових Ісламської революціїКорпус вартових Ісламської революції (КВІР) — військова гілка виконавчої влади республіки Іран. Корпус існує паралельно зі збройними силами Ірану та відповідає за «захист Ісламської революції». Командувач аерокосмічними силами Корпусу вартових ісламської революції заявив про повну відповідальність за збиття українського літака МАУ під Тегераном..

"Також є іранські дрони, які вбивають українців. Тому ми пропонуємо санкції проти іранського економічних акторів, які пов'язані із вартовими революції за це", — зазначила фон дер Ляєн.

За повідомленнями американського Інституту вивчення війни (ISW), Росія, імовірно, перекинула на окуповані території України іранських військових, пов’язаних з Корпусом вартових ісламської революції, щоб навчити російські війська оперувати іранськими безпілотниками Shahed-136.

Дефіцит в енергосистемі відсутній 4 добу поспіль — Укренерго

Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній вже четверту добу поспіль і сьогодні наразі не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії, щоб покрити споживання, повідомили в НЕК Укренерго.

"Інтенсивно працюють гідроелектростанції, які через нехарактерне для зими водопілля мають багато ресурсів. Завдяки сприятливій погоді зростає генерація з відновлюваних джерел енергії. Також триває імпорт електроенергії зі Словаччини", — додали в Укренерго.

Ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. При зростанні споживання можливе застосування відключень світла.

В Одесі через пошкоджену раніше інфраструктуру все ще є незначні мережеві обмеження, застосовують графіки відключень.

НАТО змінює оборонне планування — Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час другого дня зустрічі міністрів оборони НАТО повідомив, що Альянс затвердить нові настанови щодо оборонного планування.

"Сьогодні ми затвердимо нові політичні настанови щодо оборонного планування. Це буде ключовим рушієм змін протягом наступних кількох років, щоб гарантувати, що у нас є потенціал, необхідний для надійного стримування та оборони", — зазначив він.

Столтенберг знову наголосив, що агресія президента Путіна в Україні є найбільшою кризою безпеки в Європі з часів Другої світової війни.

"Ми зміцнюємо нашу оборону, направивши 40 тисяч військових під командуванням НАТО у східну частину Альянсу зі значними повітряними та морськими засобами та подвоївши кількість бойових груп з чотирьох до восьми", — повідомив він.

Міністри оборони НАТО також розглянуть шляхи посилення оборонного промислового потенціалу, оскільки НАТО прагне збільшити виробництво озброєння та боєприпасів.

"Ми вживемо заходів для посилення захисту критичної інфраструктури, включно з підводними кабелями та трубопроводами. Все це потребує ресурсів. Тож ми також розглянемо, як можемо підтримувати та збільшувати витрати на оборону в усіх напрямках", — додав Столтенберг.

"Вони просто стоять і вкриваються пилом": Боррель просить якомога швидше передати Україні танки

Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав країни якомога швидше передати Україні танки, аби сприяти перемозі України на фронті.

Про це Боррель сказав на засіданні Європарламенту, обговорення річниці вторгнення Росії.

"Я хочу звернутися до країн, які мають у себе сучасні танки, але вони просто стоять і вкриваються пилом, не використовуються. Передайте ці танки Україні, зробіть це якнайшвидше. Тому що ця весна та літо будуть вирішальними", — зазначив він.

"Результат війни буде вирішуватися весною та літом", — додав він.

Боррель наголосив, що Путін вже програв енергетичну війну, так само як він програє війну в "етичному та моральному плані", і навіть у "військовому, хоча Україна ще не перемогла".

Армія РФ протягом трьох годин била з "Градів" по Часовому Яру

Російські окупаційні війська 14 лютого обстрілювали Часів Яр на Донеччині з "Градів" протягом трьох годин.

"Часів Яр три години був під обстрілом із Градів: пошкоджено щонайменше 12 будинків, підприємство, промзона і газогін — без постраждалих", — повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Росія накопичує авіацію біля українських кордонів

Російська Федерація ймовірно робить ставку на авіацію і планує використовувати літаки та військові гелікоптери для підтримки наземного наступу, повідомляє видання Financial Times із посиланням на джерела, близькі до західної розвідки.

"Ймовірно, понад 80 відсотків російської авіації є доступною. Тому ми очікуємо, що вони готуються розпочати повітряну кампанію і намагаються ударами (вивести з ладу — ред.) українську протиповітряну оборону", — зазначив високопоставлений дипломат НАТО.

Водночас чиновник з адміністрації президента США Джо Байдена зауважив, що російські сухопутні сили наразі досить виснажені, і саме тому Росія може зробити ставку на авіацію.

Британська розвідка заявила про критичний стан російського ВПК

Російська оборонна промисловість критично послаблюється. Виробництво зброї і обладнання в Росії не відповідає вимогам Міноборони РФ щодо ресурсів для ведення війни в Україні і поповнення запасів.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що 9 лютого 2023 року заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв під час відвідування Омського заводу транспортного машинобудування закликав збільшити виробництво танків у Росії.

Це сталося після кількох публічних коментарів президента Путіна, який закликав оборонну промисловість краще підтримувати "спеціальну військову операцію".

У британській розвідці нагадали, що під час телевізійної зустрічі 12 січня 2023 року Путін критикував віцепрем’єр-міністра Дениса Мантурова, відповідального за оборонну промисловість, за "клеєння дурня" — один із найсильніших публічних випадів президента після вторгнення.

"Вище російське керівництво, ймовірно, усвідомлює, що військово-промислове виробництво держави стає критично слабким місцем, що посилюється стратегічними та оперативними прорахунками, пов'язаними з вторгненням в Україну. Виробництво майже напевно не відповідає потребам Міністерства оборони Росії у ресурсах для проведення кампанії в Україні та відновлення своїх довгострокових оборонних потреб", — зазначили у британській розвідці.

Росіяни застосовують тактику людського валу. Офіцер Нацгвардії розповів про оборону Бахмута

Військовий з позивним “Турист” служить у лавах Національної гвардії України восьмий рік. Офіцер розповів, як зі своїм підрозділом боронить від російських окупантів Бахмут.

Восени російські війська сконцентруватись на Бахмутському та Соледарському напрямках, а також у Майорську. Там підрозділ “Туриста” став в оборону і тримав її півтора місяця.

“Ми заїхали на позиції й на нас був наступ противника. Вони (росіяни) зазнали великих втрат. Вони розуміють, що або вони беруть позицію, або вони залишаються там двохсотими та трьохсотими”, — розповів офіцер Нацгвардії.

Наприкінці 2022 року військовослужбовець з побратимами висунувся на захист Бахмута. Каже, на цьому напрямку росіяни застосовують тактику людського валу — відправляють мобілізованих пробивати оборону української армії.

Російські війська 14 лютого 38 разів обстріляли Херсонщину

Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

"Мирні населені пункти потерпали від атак з РСЗВ, мінометів та артилерії. Херсон російська армія атакувала 9 разів – гатили по житлових кварталах міста. Через обстріли пошкоджено медичний заклад та житлові будинки", — йдеться у повідомленні. Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 2 людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Росія обстріляла житлові будинки у Куп'янську вранці 15 лютого

О 7:00 15 лютого російська окупаційна армія обстріляла три житлових будинки у Куп'янську. Поранених внаслідок обстрілу немає.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Пошкоджено три приватних житлових будинки та господарчі споруди. Сталися пожежі", — написав він у Телеграмі.

Міноборони РФ за прикладом "Вагнера" вербує в'язнів — ISW

Міністерство оборони РФ вербує засуджених для війни в Україні і це рішення є показником того, що Кремль, як і група "Вагнера", прагне використовувати в'язнів для майбутніх атак, попри їхню обмежену бойову ефективність. Про це йдеться у звіті інституту вивчення війни.

CNN повідомляв, що Міноборони РФ вербувало ув'язнених, які відправилися в Соледар Донецької області, у формування 2-го армійського корпусу "ЛНР" у жовтні 2022 року. Засуджені поскаржилися на знущання та зазначили, що зазнали великих втрат після того, як їм наказали штурмувати українські позиції.

Вони уточнили, що Міноборони Росії завербувало їх після того, як група "Вагнера" спочатку їх не помітила, і навіть звинуватила російські сили у веденні навмисного дружнього вогню проти засуджених.

"Рішення Міноборони Росії вербувати ув’язнених є показником того, що Кремль подібно до Групи "Вагнера" прагне використовувати засуджених для майбутніх атак, попри обмежену бойову ефективність ув’язнених", — зазначили в Інституті.

Представник ГУР Міноборони України Андрій Усов заявив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу та начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов створюють з ув'язнених резерв гарматного м’яса, яким вони могли б безпосередньо керувати через власні приватні військові компанії.

На думку аналітиків, інтеграція Міноборони Росії сил засуджених у формування ЛНР може свідчити про те, що російські воєначальники намагаються уникнути перебудови деяких своїх звичайних частин для пристосування до них недостатньо підготовлених ув'язнених.

На Луганщині окупанти пропонують пільгову іпотеку за отримання паспорта РФ — Луганська ОВА

На Луганщині окупаційна влада продовжуєпримусову паспортизацію. Тепер за отримання паспорта РФ обіцяють пільгову іпотеку, але скористатись нею можна лише на окупованій території. Про це повідомила пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

"Тепер за заміну документів обіцяють надати пільгову іпотеку, але виключно на окупованих територіях. Тобто виїхати і скористатися цією примхою в регіонах РФ неможливо. Та в окупації загалом теж – у більшості містян і селян немає коштів на купівлю життя", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Луганської ОВА, реалізовувати іпотечну програму буде фінансовий інститут розвитку в житловій сфері "Дом.РФ", якому держава надаватиме субсидії для покриття різниці в іпотечних відсотках банкам.

За добу армія РФ втратила 690 військових, 11 танків та бронемашин — Генштаб

Станом на ранок 15 грудня загальні бойові втрати РФ з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 139 770 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 690 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3290 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6507 (+7) од,
  • РСЗВ – 466 (+0) од,303 (+4) од,
  • РСЗВ / MLRS – 466 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 236 (+2) од,
  • літаків – 298 (+0) од,
  • гелікоптерів – 286 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2011 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 857 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5161 (+6) од,
  • спеціальна техніка ‒ 219 (+1).

Дані уточнюються

За минулу добу військові РФ обстріляли 12 населених пунктів на Запоріжжі

Про це повідомили у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Гуляйполе, Темирівка, Чарівне, Гуляйпільське, Оріхів, Новоданилівка, Мала Токмачка, Білогір'я, Малинівка, Червоне, Кам'янське, Степове.

Надійшло 19 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

"Протягом минулої доби ворог здійснив 103 обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення", — йдеться у повідомленні.

Відбій повітряної тривоги у Харківській, Дніпропетровській, Полтавській, Донецькій та Запорізькій областях.

На Миколаївщині російські війська обстріляли акваторію Очаківської громади

Російська армія увечері 14 лютого та вранці 15 лютого обстріляли акваторію Очаківської громади. Загиблих внаслідок ударів немає.

Про це повідомили у пресслужбі Миколаївської обласної військової адміністрації.

Як повідомили в ОВА, вибухи в Очаківській громаді лунали 14 лютого о 19:52 та 15 лютого 06:10.

Військові РФ по акваторії громади завдавали артилерійських ударів.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула без обстрілів.

Від обстрілів на Донеччині загинула людина, ще одна поранена

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 14 лютого росіяни вбили 1 жителя Донеччини — у Бахмуті. Ще 1 людина в області дістала поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі" — зазначив він.

Повітряна тривога у Харківській, Дніпропетровській, Полтавській, Донецькій та Запорізькій областях.

У Канаді хочуть перевірити ефективність санкцій проти Росії

Комітет із закордонних справ Палати громад Канади хоче, щоб уряд регулярно звітував перед парламентом про те, чи дійсно працює його режим санкцій. Про це повідомляє Canada.com.

Оттава наклала санкції на сотні людей, пов'язаних із військовими діями Росії, а також на посадових осіб, які звинувачуються у порушенні прав людини, від Гаїті до Шрі-Ланки.

Депутати чули від експертів та посла України, що неясно, чи справді санкції впливають і якою мірою російські олігархи оминають ці обмеження.

Депутати просять лібералів не обмежуватися випадковими оновленнями загальної суми заморожених коштів та регулярно повідомляти про те, у кого були заморожені активи, які підставні компанії замішані та чи ухиляються ті, на кого накладено санкції.

Комітет завершив слухання у жовтні минулого року, але на підготовку звіту пішло кілька місяців, частково через суперечки між сторонами щодо низки питань.

Водночас віцеголова комітету із закордонних справ Палати громад Гарнетт Дженіс у вівторок закликав уряд країни визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією.

Японія передасть Україні 10 млн доларів на проекти UNESCO

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарової.

За її словами, проект націлений на підтримку та відновлення України у галузі культури, освіти та комунікацій та складається з трьох компонентів.

  • Реагування на надзвичайні ситуації щодо об'єктів всесвітньої спадщини та культурних цінностей: оцінка шкоди та захист. Бюджет – орієнтовно 4 млн доларів. Очікується, що кошти будуть направлені на продовження реставраційних робіт Києво-Печерської лаври та центру Чернігова, два собори якого внесено до Попереднього списку ЮНЕСКО.
  • Ментальне здоров'я та психологічна допомога. Бюджет – орієнтовно 3,4 млн доларів. Проєкт спрямований на зменшення негативних наслідків війни для психічного здоров'я школярів та надання їм психологічної та психосоціальної підтримки.
  • Підтримка журналістів Бюджет – орієнтовно 1 млн доларів. Реалізація проєкту спрямована на сприяння безпеці журналістів в умовах війни.

Сили оборони відбили понад 20 атак росіян у трьох областях — Генштаб

У Генштабі повідомили, що війська РФ, намагаються взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області. Для цього вони зосереджують зусилля на веденні наступів на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. За минулу добу підрозділи Сили оборони відбили атаки поблизу понад 20 населених пунктів у Харківській, Луганській та Донецькій областях.

Протягом доби російські війська завдали два ракетні удари по цивільній інфраструктурі на Донеччині та 3 авіаційні удари. Окрім того, зафіксовано 68 ворожих обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсонської та Миколаївської областей.

Високою залишається загроза подальших авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ситуація на фронті

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки військ РФ в районах понад 20 населених пунктів. Серед них — Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області; Федорівка, Бахмут, Іванівське, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань росіян не виявлено.

Війська РФ не припиняють мінометних та артилерійських обстрілів позицій Сил оборони, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Янжулівка та Тимоновичі Чернігівської області; Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів, Баранівка, Стрілеча, Красне, Тернова, Глибоке, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Землянки, Рублене, Чугунівка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ та Рідкодуб на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках війська РФ обстріляли з танків, мінометів та артилерії понад 20 населених пунктів, включаючи Крохмальне, Берестове і Табаївку Харківської області; Новоселівське, Стельмахівку, Невське, Новоєгорівку, Макіївку, Червонопопівку, Піщане, Діброву, Спірне, Роздолівку, Серебрянське лісництво і Білогорівку Луганської області та Федорівку і Степове — Донецької.

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них – Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Залізне, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 30 населених пунктів, зокрема, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар, Микільське та Времівка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них — Ольгівське, Малинівка, Староукраїнка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 30 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Берислав, Веселе, Інгулець, Львове, Тягинку, Антонівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське та Велетенське Херсонської області.

За інформацією Генштабу, російські війська продовжують зазнавати втрат і за допомогою кремації намагаються приховати кількість полеглих.

"Зокрема, в районі Красної Зорьки Сімферопольського району в окупованому Криму для приховування кількості загиблих противник застосовує спалювання. Біля місцевого крематорію спостерігається постійна черга військових автомобілів кількістю до 10 одиниць. Цими вантажівками окупанти привозять загиблих російських військовослужбовців та найманців. Кремація здійснюється цілодобово. Послуги з кремації цивільним не надаються", — йдеться у повідомленні.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян. А ракетники і артилеристи уразили пункт управління, 2 райони зосередження військових, 6 складів боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби армії РФ.

Міжнародні організації не беруть участі в обміні полоненими — Координаційний штаб

У Росії та на захоплених територіях України є кілька суб’єктів, з якими ведуться переговори щодо обміну полоненими, але міжнародні організації не беруть участі в процесах обміну військовополоненими.

Про це сказав представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими на зустрічі з родинами полонених бійців 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Білинського, ініційованій ГО "Спілка дружин та матерів морських піхотинців України".

Представник штабу зазначив, що згідно з нормами Женевських конвенцій, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста повинні мати доступ до місць утримання військовополонених і стежити за дотриманням їхніх прав.

"У межах норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, статті 110 Женевських конвенцій, передбачена репатріація важкопоранених військовослужбовців. Переговори про це, зокрема, відбувалися між омбудсманами України та Росії в Туреччині", — сказа він.

Окремо представник Координаційного штабу поінформував, що в Росії та на захоплених територіях є кілька суб’єктів, з якими ведуться переговори щодо обміну. На кожному з цих напрямків триває складна робота.

Родичі полонених морських піхотинців виступили з пропозицією створити інститут військового омбудсмана. Своєю чергою представник Офісу омбудсмана наголосив, що в уповноваженого є відповідний представник з додержання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони.

Як живуть люди через місяць після ракетного удару по Дніпру

Панічні атаки, сеанси у психотерапевта та страх повітряних тривог. З цим стикаються мешканці будинку на житломасиві Перемога в Дніпрі, які вижили після ракетного удару російської армії 14 січня. Зруйновані два під’їзди, загинули 46 людей.

Який вигляд має багатоповерхівка через місяць після трагедії та коли мешканці отримають матеріальну допомогу – у матеріалі Суспільного.

Укрпошта введе а обіг марки "Воїни світла" на честь комунальників

15 лютого Укрпошта вводить в обіг нові марки. Вони створені на честь працівників служб, які відновлюють інфраструктуру, зруйновану російськими військами.

"Поштовий блок "Воїни світла. Воїни добра" присвячений героїчному вкладу українських комунальників, які протидіють країні-терористу, щоразу відновлюючи українську інфраструктуру після ракетних обстрілів", — повідомили раніше в Укрпошті.

Поштовий блок складається з п’яти марок: «Дорожники», «Зв’язківці», «Енергетики», «Водопостачальники» та «Газовики». Символічно, що до першого поштового випуску 2023 року входить марка під порядковим номером 2023 – марка «Дорожники». Автор випуску – Олександр Нікітюк. Номінал кожної поштової марки – М (відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа масою до 250 г у межах України).

Тираж блоку – 300 тис. примірників. Вартість блоку – 90 грн. Оформити передзамовлення на поштовий набір «Воїни світла. Воїни добра», що складається з поштового блоку, художнього конверта і картки, можна, починаючи з 8 лютого, на офіційному онлайн-магазині Укрпошти.

На початок