Скупчення військ РФ перебуває "в корені" Кінбурнського півострова — речниця Сил оборони півдня

Скупчення військ РФ перебуває "в корені" Кінбурнського півострова — речниця Сил оборони півдня

Скупчення військ РФ перебуває "в корені" Кінбурнського півострова — речниця Сил оборони півдня
Керівниця об'єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. Наталя Гуменюк. Фото: Суспільне Одеса

У Миколаївській області станом на лютий 2023 року основне скупчення російських військ перебуває всередині тимчасового окупованого Кінбурнського півострова, віддалено від Сил оборони України. Вогневі позиції армія РФ розгорнула на краю Кінбурнської коси, ближче до Очакова.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомила керівниця об'єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Якщо розглядати географію Кінбурнського півострова, який з'єднаний суходолом з тимчасово окупованою Херсонщиною, ми розуміємо, що основне скупчення військ безпосередньо у корені цього півострова. Там, де вони почуваються більш-менш захищено, віддалено від Сил оборони України", — розповіла Наталія Гуменюк.

За слів керівниці об'єднаного пресцентру "Півдня", на шпилі півострова російські війська діють точково.

"Висувають свої певні об'єкти для вогневого ураження, розгортають вогневі позиції на іншому краї Кінбурнської коси, ближче до Очакова. Це якраз випадки, коли вони точково діють і негайно звідти вшиваються. Тому що розуміють, що у відповідь отримають ураження", — сказала Наталія Гуменюк.

Зі слів Гуменюк, російська армія постійно веде обстріли Очаківського напрямку, щоб не дозволити залучити Миколаївську область до зернового коридору.

"Російські війська знищують критичну інфраструктуру, аби позбавити місцеве населення певних зручностей цивілізації", — додає Наталія Гуменюк.

Ротація російської армії на Кінбурнському півострові пов'язана з їхнім морально-психологічним станом.

"Те, що ворог намагається проводити ротацію особового складу — це більше пов'язано з його морально-психологічним станом. Тому що довготривале знаходження там без певних бойових успіхів деморалізує людей", — розповіла Наталія Гуменюк.

Що відомо

  • Кінбурнська коса — піщана коса, розташована в Миколаївській області, є частиною Кінбурнського півострова і має статус першого в Україні регіонального ландшафтного парку. До окупації на півострові довжиною близько 40 км було найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей, ліси, а також рожеві озера і понад 4700 видів тварин.
  • Російські збройні сили зайшли на територію півострова у березні 2022 року зі сторони суходолу в Херсонській області. Це дозволило їм встановити контроль над значною ділянкою морської акваторії Чорного моря, адже коса розташована в стратегічному місці — тут сходяться виходи із портів Херсона (Херсонський морський торговельний порт) та Миколаєва (Морські торгові порти (МТП) "Миколаїв", "Ольвія" та "Ніка-Терра"). Таким чином, окупувавши косу, російські військові фактично заблокували виходи з цих портів. Крім того, контролюючи Кінбурнську косу, російські військові постійно обстрілюють Очаків.

Читайте також

Протягом доби війська РФ чотири рази завдали удари по громадах області

Понад сто цивільних об'єктів пошкодили російські військові на Миколаївщині за тиждень

Миколаївський історик розповів про діяльність Олександра Суворова

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок