"Планую цей рік класно виступати". Анжеліка Терлюга - про нагороду Grand Winner з карате та наступні старти

"Планую цей рік класно виступати". Анжеліка Терлюга - про нагороду Grand Winner з карате та наступні старти

Ексклюзивно
"Планую цей рік класно виступати". Анжеліка Терлюга - про нагороду Grand Winner з карате та наступні старти
. Анжеліка Терлюга, фото: The World Games

Ексклюзивний коментар української каратистки для Суспільне Спорт.

Українська каратистка Анжеліка Терлюга розпочала новий змагальний сезон на першому етапі Прем'єр-ліги у Каїрі. Україна на цих змаганнях посіла друге місце у загальному медальному заліку. Попри це Анжеліка Терлюга, одна з лідерок збірної та віцечемпіонка Олімпіади-2020 у категорії до 55 кілограмів, посіла п'яте місце на змаганнях у Єгипті.

Читайте також: Україна посіла друге місце у медальному заліку першого етапу Прем'єр-ліги з карате: всі результати

Результату Терлюги на першому етапі Прем'єр-ліги з карате у 2023 році передували чотири призові місця у Прем'єр-лізі минулого сезону. У марокканському Рабаті й португальському Матозінюші Анжеліка вигравала "золото", а в азербайджанському Баку та еміратській Фуджайрі здобула "срібло".

Читайте також: Українські каратисти здобули шість медалей на етапі Прем'єр-ліги в Баку

За підсумками виступів у Прем'єр-лізі з карате минулого сезону Анжеліка Терлюга та Аніта Серьогіна (в категорії до 61 кг) отримали нагороди Grand Winner від Всесвітньої федерації карате (WKF). Після цього одеситка розповіла в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт про підсумки минулого року, початок нового сезону та плани на змагальний 2023-й рік.

  • Про нагороду та сезон 2022

"Чесно кажучи, ця нагорода була дуже приємна. Адже минулий рік був дуже складний і не було жодних планів. Тим паче, я не думала про поїздки на змагання, і що у разі класного виступу, в мене будуть перші місця. Хоча попередній рік був найуспішнішим, бо я мала лише одні фінали. В моїй кар‘єрі ще ніколи не було такого".

Читайте також: Українки Терлюга та Серьогіна здобули престижні нагороди Grand Winner з карате: що вони означають

"Я дуже пишаюся, що ми вдвох з України - я і Аніта Серьогіна, виграли ці нагороди. І взагалі, я вважаю, що рівень українського карате на дуже високому рівні. Якщо ми виступаємо на міжнародній арені командою, то ми складні суперники для всіх. Навіть молоді збірники також дають дуже круту конкуренцію. За Аніту я дуже рада, вона на 100% це заслуговує. У неї, я думаю, попередній рік також був один з найуспішніших. Вона також мала лише фінали і кілька перших місць. Цей рік для нас був настільки складний, але в той же час настільки ж успішний у спорті".

  • Про мотивацію в 2022-му

"Так, бажання було дуже велике і мотивація показати всьому світу, що ми найкращі, непереможні та в нас є воля до перемоги, яку просто так не зламати. Каратисти могли показувати це на татамі під час змагань і ми це робили. Дуже рада, що ми принесли багато класних результатів до скарбнички збірної України за попередній рік. Будемо намагатися продовжувати в тому ж дусі та не розслабляємось".

  • Про п‘яте місце на Прем‘єр-лізі в Каїрі
"Я не могла не засмутитись - це нормально, коли ти чемпіон, а тут програєш. Я була дуже зла на себе за те, що не вийшло так, як я собі запланувала. Я не буду концентруватись на цій поразці та поганому початку року, бо у мене попереду багато серйозних змагань. Я знаю, що мені потрібно багато працювати. Можливо, п’ять місяців, коли у нас не було турнірів, на мене цей період погано вплинув. Тому, коли починала змагання моє внутрішнє відчуття було на висоті, а потім все в останній день опустилося донизу. Нічого, працюватимемо і робитимемо все можливе на максимум, щоб привезти наступного разу, а саме з чемпіонату Європи, нагороду".
  • Про перемогу Анни Проценко в Каїрі

"Я була дуже здивована перемозі Анни Проценко24-річна каратистика, яка виступає в тій же категорії, що і Терлюга - до 55 кг.. Чесно кажучи, в нас такий спорт, що можливо все. Не можу сказати нічого поганого про когось, і не було в мене недооцінки суперників. Для мене це був великий сюрприз. Бачила фінал, але нічого не можу сказати, бо не бачила там дій з жодної зі сторін. Там була тактична складова, напевно треба було зробити так, щоб єгиптянка кинулася, мабуть. Не знаю. Але все спрацювало на користь Ані, нашої українки, яка виграла перше місце. Я рада за Аню, рада за Україну, за її тренера, бо він мій друг. Він [Максим Невмержицький] зараз захищає нашу країну на передовій".

"А в майбутньому ми подивимось, як буде. Я точно планую цей рік класно виступати. До того, що в майбутньому на моє місце прийде молодь, то я взагалі нормально до цього ставлюсь. Я вважаю, що це нормальний процес, бо в моїй категорії є інші дівчата. Тобто є конкуренція, і вони будуть боротися за перше місце в збірній".
  • Про головні старти сезону

"Це будуть чемпіонат Європи та світу, а також Європейські ігри. В принципі, я не сильно концентруюсь на Прем’єр-лігах зараз. В мене є дуже багато перемог з цих турнірів. Це вже мій четвертий Grand Winner, тому я не маю такого голоду до цих змагань, як наприклад інші спортсмени. Але в цьому році вони зробили приємний сюрприз, я цього не знала, вони збільшили грошову винагороду – призові за рік майже у п'ять разів. Тому я була дуже засмучена тим, як почала цей рік. Зараз думаю, що треба збиратись і концентруватись на цих змаганнях також, бо це така велика складова. Я зараз, в принципі, живу тільки за рахунок спорту, тобто своїх виступів та семінарів. Тому для мене це буде важливо, ще раз спробувати виграти цей титул. Залишається ще три етапи Прем'єр-ліги і я також буду до них готуватися".

Хто така Анжеліка Терлюга

  • Анжеліка Терлюга - 30-річна українська каратистка, яка виступає у категорії до 55 кілограмів.
  • Терлюга чотири рази ставала переможницею чемпіонату Європи (2018-й та 2022-й рік), два з яких у командних змаганнях (2017-й та 2019 роки). Також по одному разу одеситка завойовувала "срібло" та "бронзу" в індивідуальних змаганнях (2016-й та 2017 роки відповідно).
  • У 2020 році Анжеліка Терлюга стала віцечемпіонкою Олімпіади, під час історичного дебюту карате на Іграх в Токіо.
  • На Всесвітніх іграх 2022 року у Бірмінгемі Анжеліка виборола "золото" у своїй ваговій категорії.
Читайте також: Україна виграла шість медалей в останній день Всесвітніх ігор-2022 та завершила турнір у топ-3 медального заліку
На початок