"Їх нейтральний прапор заплямований кров'ю тисяч українців". Жан Беленюк – про ймовірне повернення росіян у спорт

"Їх нейтральний прапор заплямований кров'ю тисяч українців". Жан Беленюк – про ймовірне повернення росіян у спорт

Ексклюзивно
"Їх нейтральний прапор заплямований кров'ю тисяч українців". Жан Беленюк – про ймовірне повернення росіян у спорт
. AP

Ексклюзивний коментар депутата Верховної Ради та олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби для Суспільне Спорт.

Міжнародний олімпійський комітет запропонував "додатково вивчити можливість" повернення спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань. Відповідне рішення було опубліковане в заяві МОК за результатами "консультацій".

Читайте також: Росія та Білорусь зберігають шанси на Олімпійські ігри-2024 майже у всіх видах спорту, попри санкції: де це ще можливо

В Україні на рішення МОК вже відреагував міністр молоді та спорту та очільник Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт. Зокрема, він допустив можливість бойкоту Україною Олімпіади-2024 у разі, якщо російських та білоруських спортсменів все ж допустять до Ігор у Парижі.

Позицію проти повернення атлетів з РФ та Білорусі на міжнародні турніри висловив і Жан Беленюк - олімпійський чемпіон Токіо з греко-римської боротьби та народний депутат. В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт Беленюк звернув увагу на те, що Україна потребує жорсткої реакції на рішення МОК, зокрема всередині самої організації.

  • Про заяву МОК щодо повернення атлетів з РФ та Білорусі на міжнародні турніри

"Це не перша заява подібного роду. Ми розуміємо, що рекомендації про відсторонення російських та білоруських спортсменів були введені на рік, тому чим ближче ми підходимо до терміну закінчення, можемо бачити «куди дме вітер».

Вони наполегливо шукають рішення в будь-якому вигляді допустити росіян та білорусів на міжнародні змагання. Зараз ведеться дискусія, як бачу, то це може просто бути у формі запитання-відповіді, мовляв «я дотримуюсь усіх пунктів олімпійської хартії, включно й проти війни». Тобто глобально, без ніякої конкретики, за що можуть притягнути того чи іншого спортсмена до відповідальності. Це буде приводом для того, щоб виступати на міжнародній арені, а МОК тоді скаже: «Ось бачите, вони за все хороше і проти всього поганого». На мою думку, буде приблизно така ситуація.

Авжеж від України потрібна жорстка реакція. В нас є представник в МОК — Сергій Назарович Бубка. Думаю, що було б цікаво почути його точку зору з приводу таких заяв і зрозуміти, яка робота зараз там проводиться.

Можна довго заявляти, як людина, яка має повну владу в сфері спорту в нашій країні — міністр молоді та спорту України і президент Національного олімпійського комітету — Вадим Гутцайт, що пишуться заяви та листи. Але ми розуміємо, що такі речі так не працюють, тут необхідна безпосередня комунікація з представниками, які будуть приймати участь в голосуванні. Тобто це так звана робота в полях, бо листи листами, а тенденція зараз точно не йде на користь тій позиції, яка зараз нам необхідна. Адже з 24 лютого нічого не змінилось, як росіяни вбивають наших людей, спортсменів, військових, цивільних та руйнують спортивну інфраструктуру, так і продовжують це робити.

Читайте також: "Не виключаю, що Україна бойкотуватиме Олімпіаду". Гутцайт відреагував на ймовірне повернення атлетів з РФ та Білорусі

Єдине це те, що певні сили, які хочуть інтегрувати росіян та білорусів назад у олімпійський спорт не сидять на місці, а роблять все, щоб це зробити".

  • Про участь у боротьбі проти повернення РФ та Білорусі комітету Верховної Ради України

"Ми від комітету Верховної Ради робили ще раніше звернення. Але ми не маємо тієї суб’єктності, яка необхідна для того, щоб дійсно на щось повпливати. Ми писали після заяви олімпійського комітету США з приводу того, що вони не проти допуску російських атлетів на олімпійську арену та міжнародний спорт. Ми на все це реагуємо, але тут саме треба проводити роботу в «полях»: спілкуватися з делегатами, їздити на всі заходи Міжнародного олімпійського комітету, щоб у безпосередній комунікації вибудовувати розуміння тих людей, які залучені до процесу прийняття рішень в подібних ситуаціях.

Ми готові долучатися до будь-якої роботи, але в міжнародному олімпійському русі ми не є настільки суб’єктними. Ми реагуємо, як комітет Верховної Ради, але не впевнений, що у цій ситуації це є дієвим механізмом. Але в будь-якому випадку ми маємо задіювати усі інструменти. Суспільний міжнародний розголос також. Ми бачимо, якщо проводити паралелі в контексті війни України та Росії, як змінилася ситуація в контексті того, що ніхто не давав нам більше місяця, що ми вистоїмо, а зараз вже надають найнеобхіднішу техніку для перемоги над ворогом. Тобто це кропітка робота, дійсно дипломатичний фронт на якому треба постійно комунікувати і доводити свою точку зору. Знаю, що до цього долучений президент України: він мав розмову з президентом МОК. Але наразі та тенденція, яку я вбачаю, точно не нашу користь".

  • Про роль міжнародних спортивних федерацій

"Наразі всі міжнародні федерації і зокрема наша, спортивної боротьби, дотримуються рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету. Незважаючи на те, які сфери впливу є в цій федерації, ми розуміємо, що росіяни в ній теж дуже впливові та дуже сильні — з можливістю впливати та корумпувати певних представників. Поки що цей рік їх не допускали. Що буде, якщо будуть переглянуті ці рекомендації, я не можу сказати, але все ж думаю, що буде проведена робота і їх допустять. Міжнародна федерація спортивної боротьби дослухається до нових рекомендацій МОК. Тобто буде перший імпульс від МОК, а далі частина федерацій, зважаючи на ситуацію всередині, будуть боротися з цим. Дехто зможе робити це більш вдало, хтось - менш. Але я думаю, що більша частина дослухається до нових рекомендацій і допустять росіян та білорусів під нейтральним прапором і підписом про те, що вони поважають та виконують усі принципи Олімпійської хартії.

Але ми всі все розуміємо, коли очільник НОК Росії каже, що він пишається спортсменами, які долучилися до так званої спеціальної воєнної операції. Про що взагалі ми можемо казати...

Я бачив заяви деяких спортсменів з Росії, не найвищого рівня, можливо вони не там знаходяться, що вони засуджують війну проти України. Але ми не бачимо жодних заяв від інших щодо війни. Не знаю подібного прикладу. Тобто це вже прояв того, як вони ставляться. Авжеж після простою в один рік, вони підпишуться під тим, що їм скажуть. Думаю, що буде погоджено з НОК Росії та найвищим керівництвом Кремля, яке формулювання буде стояти, щоб воно не сильно «різало слух». Вони точно не будуть засуджувати дії Путіна в нашій країні.

Тож, публічний резонанс — це те, що нам необхідно, а також дипломатична робота в Міжнародному олімпійському комітеті. Тим паче, в нас є представник, який туди входить. Я особисто не спілкувався з Сергієм Бубкою, це просто моє бачення".

  • Про власні переконання

"Я засуджую усі ці заяви Міжнародного олімпійського комітету. Взагалі не розумію, як вони можуть виступати під нейтральним прапором, який в них заплямований кров’ю тисяч українців. Як іншим спортсменам виступати, не лише українцям, стояти поруч з ними. Я не уявляю, як їм тиснути руки. А вони стоять навколо Путіна на Лужніках в День Росії та розповідають про те, які вони сильні.

Всі ці речі не вкладаються в розум адекватної людини. Всі ми сподіваємось, що вони не будуть допущені до міжнародного спорту, але для цього треба виконати багато роботи".

На початок