"Це нагадує фарс". На Australian Open зіграли один з найпізніших матчів в історії, який спричинив скандал

"Це нагадує фарс". На Australian Open зіграли один з найпізніших матчів в історії, який спричинив скандал

"Це нагадує фарс". На Australian Open зіграли один з найпізніших матчів в історії, який спричинив скандал
. AP Photos

Було оновлено одразу два часові рекорди.

На Australian Open - першому тенісному Грендслемі 2023 року - було зіграно другий найдовший матч в історії. Трапилося це у грі британця Енді Маррея та австралійця Танасі Коккінакіса.

Маррей програвав матч Коккінакісу, віддавши перші два сети. Проте у наступних трьох зробив камбеку і вирвав перемогу.

Читайте також: Енді Маррей здійснив історичний камбек у другому найдовшому матчі Australian Open в історії: як це було

Матч Маррей - Коккінакіс тривав 5:45 годин і став найдовшим у кар'єрі 35-річного британця. Крім цього, обидва тенісисти наблизилися до абсолютного рекорду турніру за тривалістю матчу.

Відео матчу Маррей - Коккінакіс

Що сталося?

Матч Маррей - Коккінакіс став другим найбільш тривалим в історії Australian Open. Він поступився найдовшому поєдинку турніру лише вісьмома хвилинами.

Авторами найдовшого матчу Australian Open залишаються Новак Джокович та Рафаель Надаль. У фіналі Відкритого чемпіонату Австралії, що відбувся у 2012 році, їм для визначення переможця знадобилося 5:53 години - у 5-сетовій грі володарем титулу став Джокович.

Топ-5 найдовших матчів в історії Australian Open

  1. Новак Джокович - Рафаель Надаль 3:2 - 5:53 години (2012 рік)
  2. Енді Маррей - Танасі Коккінакіс 3:2 - 5:45 годин (2023 рік)
  3. Рафаель Надаль - Даніїл Мєдвєдєв 3:2 - 5:24 годин (2022 рік)
  4. Іво Карлович - Орасіо Себальйос 3:2 - 5:22 годин (2017 рік)
  5. Рафаель Надаль - Фернандо Вердаско 3:2 - 5:14 годин (2009 рік)

Водночас, ця гра встановила ще один тенісний рекорд. Гравці закінчили поєдинок о 4 ранку за місцевим часом - це третій найпізніший фініш в історії чоловічого тенісу.

  • Найпізніші фініші в історії чоловічого тенісу (за місцевим часом)
  1. 04:54. Звєрєв - Бруксбі (Акапулько-2022)
  2. 04:34. Гьюїтт - Багатскіс (Australian Open-2008)
  3. 04:05. Маррей - Коккінакіс (Australian Open-2023)
  4. 04:04. Кверрі / Сок - Болеллі / Фоньїні (Кубок Девіса-2019)

І Енді Маррей неодноразово як під час гри, так і після неї критикував організаторів за намір догравати поєдинок до кінця.Ще на початку четвертої партії він висловив здивування, що гра продовжується попри пізню годину.

"Чому ми граємо о третій ночі?", - вигукнув Маррей на початку сету.

Не змінив своєї позиції Маррей і після переможного результату. До кінця гру досиділи лише 2 тисячі фанів з 7.5 тисяч загальної місткості арени.

"Не знаю, хто від цього виграв. У такому матчі, коли ми приходимо після нього [на пресконференцію], і маємо саме таку дискусію, замість того, щоб обговорювати "епічний матч Маррея проти Коккінакіса. Це нагадує фарс", - сказав після гри британський тенісист.

Директор турніру Крейг Тейлі, зі свого боку, відповів, що потреби змінювати розклад немає потреби, особливо зважаючи на дощ та аномальну спеку, яка і так впливає на матчі.

"Це був епічний матч, і коли ви ставите такий матч перед 10 вечора, то не очікуєте, що він триватиме майже шість годин, - сказав Тейлі.

Що відомо

  • У двох стартових матчах на Australian Open Енді Маррей провів на корті сумарні 10 годин та 44 хвилини. Для перемоги над італійцем Маттео Берреттіні британцю знадобилося 4:54 години.
Читайте також: Маррей виграв драматичний 5-годинний матч на Australian Open та здобув найбільшу перемогу на мейджорах за понад 5 років
  • Матч проти Коккінакіса - найдовший у професійній кар'єрі Енді Маррея. Попередній рекорд належить програному матчу шотландця з Хуаном-Мартіном Дель Потро на Кубку Девіса 2016 року (5 годин та 7 хвилин).
  • 35-річний Маррей жодного разу у кар'єрі не перемагав на Australian Open, але п'ять разів доходив до фіналу - у 2010, 2011, 2013, 2015 та 2016 роках.
  • Наступним суперником Маррея стане іспанець Роберто Баутіста-Агут, зустріч відбудеться у суботу, 21 січня.
На початок