Перед черговим "Рамштайном" спостерігається безпрецедентна активність союзників України — професор

Перед черговим "Рамштайном" спостерігається безпрецедентна активність союзників України — професор

Ексклюзивно
Перед черговим "Рамштайном" спостерігається безпрецедентна активність союзників України — професор
. Основний бойовий танк сухопутних військ Великої Британії Challenger 2, фото: Getty Images

Напередодні зустрічі міністрів оборони країн-союзників України на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині партнери демонструють виняткову активність та підтримку української сторони.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив професор кафедри гуманітарних наук Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

"Активність (західних партнерів — ред.) простежується перед кожним "Рамштайном". Але ця є винятковою", — зазначив він.

Професор наголосив, що на зустрічі оголошують рішення, які вже ухвалені після тривалих консультацій між державами, які підтримують Україну.

"Ми повинні розуміти, що "Рамштайн" — це вершина айсберга, тобто там (оприлюднюють — ред.) рішення, які погоджувалися протягом тривалого часу. Наші західні партнери хочуть допомогти перемогти Росію, і надають необхідні для цього засоби", — пояснив Харук.

За його словами, останнім часом партнери передають Україні усе складніші озброєння.

"Ми чекаємо танки, літаки, які поки що не надані, далекобійні ракетні засоби ураження. Але той факт, що вже надаються Patriot та інше якісно краще озброєння, ніж те, з яким ми починали, свідчить про те, що наші західні партнери вірять в нашу спроможність отримати перемогу", — зауважив військовий історик.

Що відомо про допомогу від партнерів України

19 січня, за день до зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" сім країн Європи узгодили військову допомогу для України. Документ про допомогу під назвою Tallinn Pledge підписали на військовій авіабазі Тапа в Естонії. Там зібралися міністри оборони Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії та Литви, а також представники Данії, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Словаччини та Іспанії.

Данія надала військову допомогу майже на 600 мільйонів євро. Чехія постачатиме військову техніку. Планують збільшити виробничі потужності, зокрема для виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і бронетранспортерів. Естонія передає десятки 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм D-30, тисячі 155-мм артилерійських боєприпасів, машини підтримки для артилерійських підрозділів, сотні протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєприпасами загальною вартістю близько 113 мільйонів євро.

Латвія передасть десятки переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger і додаткові елементи ППО, два вертольоти М-17, десятки кулеметів з боєприпасами, декілька десятків БПЛА та запчастини для самохідної гаубиці М109. У польському пакеті допомоги будуть зенітні установки С-60 із 70 тисячами боєприпасів. Країна продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та різних видів боєприпасів. Крім того, Польща готова надати роту танків Leopard 2, 1000 одиниць боєприпасів до них, за умови створення ширшої коаліції країн-донорів танків Leopard 2.

Велика Британія передасть ескадрилью танків Challenger 2 з броньованими евакуаційними та ремонтними машинами; САУ AS90 калібру 155 мм; сотні бронемашин, обладнання для подолання мінних полів та встановлення водних переправ; десятки безпілотних авіаційних систем для підтримки української артилерії; ще 100 тис. артилерійських снарядів; сотні ракет, включно з ракетами GMLRS, ракетами ППО Starstreak і ракетами ППО середньої дальності; 600 ракет Brimstone; додаткове обладнання і запчастини для модернізації сотень українських танків та БМП.

Міністри також пообіцяли закликати інших членів Північноатлантичного Альянсу наслідувати їхній приклад під час засідання контактної групи з питань оборони України в форматі "Рамштайн" 20 січня.

Читайте також

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, союзники збираються на зустріч "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

На початок