"Було важко, бо бачила новини про Дніпро". Ольга Харлан прокоментувала перший за три роки подіум Гран-прі з фехтування

"Було важко, бо бачила новини про Дніпро". Ольга Харлан прокоментувала перший за три роки подіум Гран-прі з фехтування

Ексклюзивно
"Було важко, бо бачила новини про Дніпро". Ольга Харлан прокоментувала перший за три роки подіум Гран-прі з фехтування
. Ольга Харлан. Фото: AP Photos

Ексклюзивний коментар української шаблістки для Суспільне Спорт.

Олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан у ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт прокоментувала свій результат на Гран-прі з фехтування в Тунісі. Окрім цього українська шаблістка розповіла про свою реакцію на ракетний удар РФ по житловому будинку у Дніпрі.

Новини про черговий обстріл Росії Ольга Харлан дізналась, перебуваючи у Тунісі. Саме в цій країні проходив Гран-прі з фехтування, який українська спортсменка завершила на третьому місці.

Поточний сезон Харлан відкрила медаллю на турнірі FIE у Бельгії. Після нього фехтувальниця стала переможницею змагань в італійській Чізероні.

Вихід у півфінал Гран-прі з фехтування у Тунісі став для Ольги Харлан другим у "фехтувальному році" та дозволив здобути першу медаль на рівні Гран-прі з січня 2020 року, коли вона перемогла в Монреалі.

Читайте також: Ольга Харлан здобула першу нагороду сезону на турнірі FIE з фехтування у Бельгії

Що сказала Ольга Харлан

  • Про Гран-Прі в Тунісі

"Я налаштовувалась на роботу, щоб просто зробити те, що треба. Отримати якийсь заряд під час змагань і показати гарне фехтування. Якщо буду показувати гарне фехтування, то буде й гарний результат".

"Я поставила перед собою завдання: впоратися з емоціями під час боїв".

  • Про ракетний обстріл житлового будинку у Дніпрі

"Мені було важко, бо бачила новини. Я до останнього не хотіла нічого публікувати про Дніпро, але це просто неможливо — промовчати про таке. Я дуже сильно плакала. Зараз коли читаю, просто не вірю, що це можливо. В це дуже важко повірити, що таке відбувається. Дійсно ми звикаємо до таких новин під час змагань. Ти повинен жити з цим і якось впоратись. Це те, що ми робимо... Це важко".

Читайте також: У Дніпрі ракета влучила в багатоповерхівку: п'ятеро людей загинули, понад 60 поранені. Що ще відомо
  • Про самі змагання в основній сітці

"В першому бою я не зазнала серйозного спротиву, бо там була молода американка, яка тільки з юніорів перейшла. За нею була представниця Польщі, якій я поступилася одного разу в Будапешті — це був останній кваліфікаційний турнір перед Ріо-2016. Вона для мене не дуже зручна суперниця. Мені довелося дуже пильно себе контролювати. Це було головне завдання, а не боротися проти себе. Мені сподобалося як усе вийшло, тобто із завданням я впоралась".

"Проти Анни Башти в 1/8 фіналу в мене був принциповий бій, бо по-перше вона лідер рейтингу, а по-друге я програла їй на чемпіонаті Європи. Хотілося з нею дуже пофехтувати, бо давно цього не відбувалось. Звичайно, хотіла виграти, чому ні".

"В чвертьфіналі був дуже важкий бій з француженкою, я взагалі не могла зрозуміти, що потрібно робити. Але потім почала слухати тренера, а коли це сталося, то я почала наносити удари. Мені вдавалися настанови, які чула від тренера. Можливо, не на сто відсотків, але виконала. Я пам’ятаю, коли програвала 13:14, то під час мого 14 удару удача дуже повернулася до мене обличчям. Я така — окей. А вже 15-ий я нанесла дуже гарний, як треба".

"Щодо іспанки в півфіналі, напевно, я дуже сильно віддала морально себе у попередніх зустрічах. Я була дещо стомлена, але до останнього боролася. Я досі вважаю, що виграла той бій, бо удар був спірний".

"Але для початку, як хтось написав, що не було три роки мене на п’єдесталі, то це непоганий результат. Я дуже рада цьому".

  • Про неприйняття результату півфіналу

"Я досі не приймаю ту поразку. Дуже важко прийняти, коли особисто я з цим не погоджуюсь. З часом це приймаю, коли насправді розумію, що я програла. Тоді так "окей, затупила трохи". А так, то я не приймала і не хотіла тиснути руку опонентці, бо це було спірне рішення".

  • Про відчуття на п’єдесталі

"Такі відчуття, не знаю, я мала б й радіти, бо давно не було подіумів й таке повернення. Я й не можу сказати, що це повернення, бо це лише одні змагання. Якщо весь сезон буде таким, який залишився, то я радітиму цьому. Так, я дуже щаслива, що добре відфехтувала, але через секунду після того, як зійшла з п’єдесталу, ставлю собі нові завдання, над якими потрібно працювати, щоб продовжувати в такому ж руслі. Але й радіти так я не могла, через ці новини з дому. В мене вже певний бар’єр стоїть і не можу радіти настільки, наскільки я б могла".

  • Успіх Луіджи Самелі — хлопця Ольги

"Коли у нас в один день змагання, то ми намагаємось кожен перебувати у своєму змаганні. Не сильно розпиляюсь, а він не сильно розпиляється на мене. Перед боєм можемо обійнятися і йдемо на свій бій. Коли я виграла 15:14 в чвертьфіналі, то я не знала, що й він з тим самим рахунком переміг. Коли я виграла, то він підбіг до мене і я навіть трохи розплакалась. Джіджі знає, як важко мені було і з чим я борюсь. Він знає найкраще, ніж будь-хто. Це доволі гарний результат для нас [Луіджі виграв срібло у чоловічій шаблі]. Розділити цей п’єдестал з ним — мені сподобалось".

  • Плани на майбутнє

"Зараз я їду додому, я їду в Україну. Я повертаюсь на один тиждень й буду там. Я дуже хотіла приїхати, і домовилась з тренером, щоб дав трохи часу на цю поїздку. Я прямую додому, поїду до батьків у Миколаїв і трохи побуду з ними".

Читайте також: Міжнародна федерація фехтування продовжила санкції проти російських та білоруських спортсменів: що відомо

Що відомо

  • Ольга Харлан – 32-річна українська фехтувальниця, яка спеціалізується на шаблі, олімпійська чемпіонка 2008 року в команді. Також має командне "срібло" 2016 року та дві "бронзи" в особистих змаганнях (2012, 2016).
  • На рахунку Харлан – шість титулів чемпіонки світу (чотири "золота" в індивідуальній першості, два – в командній. Загалом має 15 медалей чемпіонатів світу.
  • Ольга Харлан шість разів перемагала на чемпіонатах Європи в індивідуальних змаганнях і двічі – в командних.
На початок