Нові навчання у Білорусі — британська розвідка оцінила загрозу

Нові навчання у Білорусі — британська розвідка оцінила загрозу

Ту-22М3 і Су-35 ВПС РФ під час російсько-білоруських навчань в Білорусі, 19 лютого 2022 р
. Два бомбардувальники Ту-22М3 у супроводі винищувачів Су-35 ВПС РФ летять під час російсько-білоруських навчань на полігоні в Білорусі, 19 лютого 2022 р. Фото: AP/Alexander Zemlianichenko

Нове розгортання російських літаків у Білорусі, ймовірно, є справжніми навчаннями, а не підготовкою до будь-яких додаткових наступальних операцій проти України. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Хоча Росія утримує велику кількість військ в Білорусі, вони в основному задіяні в навчаннях. Вони навряд чи можуть становити надійну наступальну силу”, — зазначили британські розвідники.

8 січня 2023 року Міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення спільних російсько-білоруських льотно-тактичних навчань, нагадали у британській розвідці. Вони відбудуться на території Білорусі з 16 січня по 1 лютого 2023 року.

“Станом на 8 січня авіалюбителі-спостерігачі зафіксували прибуття загалом 12 вертольотів підтримки Мі-8 та ударних вертольотів Мі-24 і Ка-52. Деякі з них мали маркування у вигляді літери "Z" і приземлилися на авіабазі Мачулищах під Мінськом”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Що відомо про спільні авіаційні нвчання РФ і Білорусі

До Білорусі прибули російські літаки, які візьмуть участь у спільних з Росією авіаційних військових навчаннях, що триватимуть до 1 лютого. Про це 8 січня повідомила пресслужба Міноборони Білорусі.

У міністерстві зазначили, що 16 січня Білорусь розпочне спільні військові навчання з РФ. Очікується, що під час проведення навчань будуть залучені всі аеродроми та полігони ВПС та військ ППО Збройних Сил Білорусі.

Раніше Міноборони Білорусі анонсувало спільні льотно-тактичні навчання білоруських і російських військових. Зазначається, що спільна підготовка білоруської та російської складових регіонального угруповання військ (сил) має комплексний характер і охоплює не тільки бойовий компонент, а й усі системи забезпечення.

У Міноборони також заявили, що триває нарощування регіонального угруповання військ Білорусі і Росії. В країну продовжує прибувати особовий склад, озброєння, військова і спеціальна техніка збройних сил РФ. З підрозділами, що прибувають, на полігонах Білорусі сплановано подальше проведення заходів бойового злагодження.

Участь Білорусі у війні Росії проти України

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на території Білорусі були зосереджені десятки тисяч російських військових, частина з яких брала участь у війні на українській території, а також здійснювала ракетні та авіаційні удари.

На початку травня 2022-го у Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування. Колони білоруських військ рухалися в бік кордонів Литви і України. 26 травня не визнаний низкою держав світу президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Збройних Силах Білорусі планують утворити Південне оперативне командування поблизу кордонів з Україною. У серпні Білорусь знову продовжила військові навчання.

За даними Інституту вивчення війни, Лукашенко, з великою ймовірністю, й далі даватиме Росії доступ до повітряного простору своєї країни, аби висловити підтримку президенту Росії Володимиру Путіну.

30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь. 1 грудня у Генштабі повідомили, що у Білорусі готують підрозділи танкової армії РФ. У Міноборони України запевнили, що ЗСУ готові до будь-яких викликів з боку Білорусі.

24 листопада Лукашенко заявив, що білоруська армія не зможе допомогти Росії у війні з Україною, не тому, що це політичне рішення, а тому, що "35-40 тисяч не вирішать проблеми". Наступного дня до Білорусі прибули російські генерали, щоб контролювати підготовку військових.

27 жовтня повідомлялось, що Білорусь, ймовірно, готується приймати військові ешелони з РФ. 30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь.

3 грудня міністр оборони Росії Шойгу приїхав у Білорусь до Лукашенка. Вони обговорили підготовку та забезпечення білоруської армії, Лукашенко заявив, що російські білоруські військові готуються, як "єдине угруповання, єдина армія".

Читайте також

"Вони вводили нас в оману": військові про підготовку росіян до лютневого нападу на кордоні з Чернігівщиною

"Будемо усі йти на захист у ліси": як живуть волиняни у селах на кордоні із Білоруссю

У Прикордонній службі відреагували на "раптову перевірку" армії Білорусі

У Білорусі проводять "раптову перевірку" армії

В ISW оцінили шанси вторгнення Білорусі в Україну

На початок