Пашинян заявив, що готовий запросити у Карабах миротворців ООН замість росіян

Пашинян заявив, що готовий запросити у Карабах миротворців ООН замість росіян

Пашинян заявив, що готовий запросити у Карабах миротворців ООН замість росіян
. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Фото: АР

Керівництво Вірменії готове замінити російських миротворців у Нагірному Карабаху на миротворців Організації Об’єднаних Націй, якщо росіяни не зможуть захистити населення регіону.

Про це під час пресконференції 10 січня заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє російський ТАСС. Зокрема, він сказав, що розглядає можливість звернення до Ради Безпеки ООН після закінчення мандату російських миротворців.

"Ми говорили, що якщо Росія не може виконати функцію забезпечення безпеки населення Нагірного Карабаху, то ми можемо звернутися до РБ ООН для направлення додаткового багатонаціонального миротворчого угруповання. Одне однозначно — після 2025 року, коли термін діяльності російських миротворців закінчиться, ми маємо ухвалювати рішення, які випливають із ситуації", — сказав Пашинян.

Політик висловив сумнів у здатності РФ захистити населення невизнаної Нагірно-Карабаської республіки.

"Вірменія не може не продовжити мандат російських миротворців. Але якщо ми побачимо, що народу Нагірного Карабаху щось загрожує, ми повинні будемо шукати інші варіанти", — підкреслив Пашинян.

Нагірний Карабах. Усі останні новини

Що відомо про Нагірний Карабах

Нагірний Карабах — регіон на півдні Кавказу, де проживає близько 130 тисяч жителів, зокрема вірмен та азербайджанців. Більша його частина контролювалася самопроголошеною Нагірно-Карабаською республікою, яку не визнає жодна держава-член ООН. Ця республіка має "дипломатичні відносини" лише з країнами, які входять до співдружності невизнаних держав, зокрема Абхазією, Південною Осетією та Придністров'ям. З юридичної точки зору Нагірний Карабах є територією Азербайджану.

Чому виник конфлікт в Нагірному Карабаху

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через цей регіон розпочався у 1988 році. Тоді внаслідок цього, за різними даними, загинуло понад 30 000 осіб. Режим припинення вогню встановили лише у травні 1994 року.

Попри те, що перемир'я між сторонами було досягнуто, його періодично порушували. Конфлікт навколо Нагірного Карабаху вважається замороженим, утім перше велике порушення сталось у 2016 році.

Читайте також: Бої за Нагірний Карабах: сотні загиблих, тисячі поранених. Що стоїть за конфліктом

Друга ескалація конфлікту відбулася у вересні 2020. Тоді країни звинуватили одна одну в початку військових дій. Вже 10 листопада Азербайджан та Вірменія погодилися підписали мирну угоду. Договір підписали за посередництва Росії. На тлі цього в Єревані розпочалися протести. Люди вимагали, щоб Пашинян пішов у відставку.

У травні 2022 року у вірменському Єревані знову відбулися акції протесту на тлі квітневої заяви прем’єр-міністра Нікол Пашиняна про можливість підписання з Азербайджаном мирної угоди щодо статусу Нагірного Карабаху.

2 серпня Азербайджан виступив з вимогою звільнити Лачинський коридор, що з'єднує Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. У Вірменії відповіли відмовою. На цьому тлі розпочалася ескалація конфлікту на лінії зіткнення. Міністерства оборони країн повідомили про втрати з обох сторін.

Читайте також

“Нас вбивають з неба”. Репортаж з Вірменії, яка воює за Нагірний Карабах

На початок