"Можна було ще вище". Українські санкарі хочуть більшого, попри рекордні показники на Кубку світу

"Можна було ще вище". Українські санкарі хочуть більшого, попри рекордні показники на Кубку світу

Ексклюзивно
"Можна було ще вище". Українські санкарі хочуть більшого, попри рекордні показники на Кубку світу
. FIL

Ексклюзивні коментарі українських санкарів для Суспільне Спорт після особистих рекордів на Кубку світу.

Чоловіча збірна України з санного спорту показала один з найкращих результатів в історії на останньому етапі Кубка світу, що минув у латвійській Сігулді. Одразу два санкарі - Андрій Мандзій та Антон Дукач - фінішували у топ-12.

І Мандзію, і Дукачу вдалося показати найкращі результати в кар'єрі. А Мандзієві до того ж - вдруге фінішувати у топ-10 сезону Кубка світу: вперше українському санкареві вдалося потрапити до десятки найкращих на етапі в австрійському Інсбруку.

Читайте також: Два українці фінішували у топ-12 етапу Кубка світу з санного спорту. Це їхні найкращі результати у кар'єрі

Після виступу на етапі в Сігулді українські санкарі дали ексклюзивні коментарі Суспільне Спорт, де оцінили свої виступи в Сігулді та оновлені рекорди.

Андрій Мандзій відзначив, що не дуже задоволений підсумковим результатом. Після першого проїзду український санкар займав проміжне шосте місце, але в другому погіршив свій результат і посів підсумкову дев'яту позицію.

"Я не дуже сильно задоволений. Можна було набагато краще виступити. Була перспектива. Другий заїзд трохи гірше проїхав і не втримав позицію. Звичайно, відчуваю, що міг би поборотися за топ-5. Справа у тому, що зараз траса в Латвії була найшвидша за останніх, як кажуть, років 20. Раніше вона ніколи не була такою швидкою. Траса сама по собі є суперскладною, її важко пройти. Але у нас тут багато тренувань і набагато більше заїздів, аніж в інших команд. Особливо в цьому році, ми тут сиділи півтора місяці. Дивлячись на те, як їхали суперники, навіть імениті, в них не дуже добре виходило, то можна було бути ще вище".

Наступний етап Кубка світу також пройде в Сігулді й одночасно стане чемпіонатом Європи з санного спорту. На думку 34-річного Мандзія, йому під силу покращити результат, якщо його сани триматимуться на рівні з суперниками.

"Чи реально покращити результат на наступному етапі? У нас технічний вид спорту. Це буде залежати від того, як підуть сани. Цими вихідними в нас була температура від -10 до -12. Мої ковзани під цей лід йшли дуже класно. А наступними вихідними в нас плюсова температура. +3, а максимально холодна -1. Якщо по санях буде все те саме, якщо вони так само триматимуться на трасі відносно суперників, тоді реванш обов'язково буде".

А ось Антон Дукач залишився задоволений своїм результатом. Дукач після першого проїзду йшов 11-м, і хоча в підсумку втратив одну позицію, радий тому, яке місце посів.

"Дуже задоволений своїм 12-м місцем. Це найвищий результат, якого я досягав в одномісних санях на Кубку світу. Дуже приємно, що це трапилося саме в Латвії. Можна сказати, що я адаптувався до траси краще за всіх. На відміну від представників інших країн, які приїхали після паузи та не змогли показати свої найкращі результати".

Дукач відзначив, що ставить собі за мету на чемпіонаті Європи в Сігулді - потрапляння до топ-10. Однак відзначив, що на відміну від попереднього етапу суперники намагатимуться виправитися за невдалі виступи.

"Наступний етап також пройде в Сігулді, паралельно це також буде чемпіонат Європи. Буду дуже старатися, щоб потрапити до топ-10. Але я не один такий. Всі ті, в кого щось не вийшло на цьому етапі Кубку світу, будуть максимально вкладатися, щоб виправитися. Буде максимально цікаво. Зробимо все, що у наших силах, аби потрапити у топ-10 та знову оновити свій персональний рекорд".

Наступний етап Кубка світу в Сігулді відбудеться в п'ятницю-суботу, 13-14 січня. Одночасно на ньому розіграють медалі чемпіонату Європи.

Що відомо про Андрія Мандзія та Антона Дукача

  • Андрій Мандзій виступає на рівні Кубка світу з сезону 2008/09. З того часу він змагався на трьох Олімпіадах та восьми чемпіонатах світу.
  • Найкращий результат Мандзія у загальному заліку Кубка світу - 20-е місце у сезоні 2019/20. У сезоні 2022/23 він має два найкращі результати в кар'єрі: 9-е місце (Сігулда), 10-е місце (Інсбрук).
  • 27-річний Антон Дукач дебютував на Кубку світу у сезоні 2012/13. На його рахунку виступи на двох Олімпіадах та трьох чемпіонатах світу.
  • Найкращий результат у кар'єрі Дукача у загальному заліку Кубка світу - 23-е місце в сезоні 2020/21. У сезоні 2022/23 на його рахунку перший та третій найкращі результати в кар'єрі: 12-е місце (Сігулда), 17-е місце (Інсбрук).
На початок