Стан Саакашвілі щодня погіршується, його треба рятувати — Накопія

Стан Саакашвілі щодня погіршується, його треба рятувати — Накопія

Стан Саакашвілі щодня погіршується, його треба рятувати — Накопія
. Міхеїл Саакашвілі у палаті в лікарні "Вівамед" 12 грудня 2022 р. Скріншот з відео

Стан експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі щодня погіршується, він не може їсти і самостійно пересуватися. Результати аналізів вказують на те, що його могли отруїти. Про це в етері Суспільного заявив один із лідерів партії "Національний рух" Коба Накопія.

"Я був у нього вчора. Відвідував його у лікарні. Стан, звичайно, у нього дуже важкий. Вчора в нього була висока температура, близько 38. І ця температура в нього постійно. Він дуже багато втратив ваги. Можете собі уявити людину з його статурою", — сказав він.

За словами політика, Саакашвілі сьогодні важить 72 кілограми.

"При цьому він перебуватиме в лікарні і попри те, що він нібито під наглядом лікарів, він щодня втрачає вагу. Він не може їсти. Тобто він має реальні проблеми з харчуванням. Це не його забаганка. Просто організм не може приймати їжу. І стан його здоров'я з кожним днем погіршується", — сказав Накопія.

За його словами, Саакашвілі сам пересуватися не може.

"Він пересувається лише за допомогою спеціальних засобів. І ви, напевно, бачили кадри, які опублікувало міністерство юстиції. І особливо останні кадри приблизно тритижневої давності. Там видно на цих кадрах, що він самостійно пересуватися не може", — зазначив політик.

Накопія наголосив, що міжнародні експерти, у тому числі американські лікарі, зробили висновок про стан його здоров'я.

"Є лабораторні дані дуже авторитетних лабораторій і дуже відомого американського токсиколога, який говорить про те, що в його крові виявлено важкі метали, виявлено речовини, які вказують на те, що він міг бути отруєний", — сказав він.

За словами політика, ніхто не може оцінити, які можуть бути наслідки нинішнього стану Саакашвілі, тому його треба рятувати.

"Його потрібно терміново переводити до кваліфікованої клініки, Європи, Штатів, де є практика лікування таких захворювань, яких у нього зараз напевно букет. І в кінцевому підсумку ми остаточно навіть не знаємо діагнозів які можуть бути, бо лікарі нам не говорять конкретних діагнозів, які є у нього, і зараз питання стоїть дуже конкретне — його треба рятувати. Тобто, сьогодні треба рятувати його життя", — сказав Накопія.

Він зазначив, що українська влада робить все, щоб забрати Саакашвілі на лікування.

"Сьогодні вся українська влада попри те, що в Україні сьогодні йде війна, Україні самій зараз потрібна підтримка, не забуває про Михайла, про громадянина України і роблять все для того, щоб забрати його на лікування", — сказав він.

Що відомо про ув'язнення та стан здоров'я Саакашвілі

1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув до Грузії. Увечері того ж дня його затримали і доправили до в'язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.

6 листопада Служба держбезпеки Грузії звинуватила Саакашвілі у тому, що він начебто координує з в'язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.

21 лютого 2022 року Саакашвілі вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.

На початку травня 2022 року лікарі і родина Саакашвілі заявили про катастрофічний стан здоров'я Саакашвілі і вимагали від грузинської влади відправити його н7а лікування за кордон.

12 травня колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі перевели зі слідчого ізолятора в місті Руставі до цивільної клініки "Вівамеді".

Адвокат Саакашвілі Шалва Хачапурідзе повідомив, що лікарі підозрюють у колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі туберкульоз та деменцію. Загалом ув’язненого політика перевіряють на 34 захворювання.

19 листопада мати Саакашвілі заявила, що в організмі її сина виявили підвищений вміст важких металів: ртуті, барію, талію. Пенітенціарна служба Грузії спростувала цю заяву.

14 грудня Спеціальна пенітенціарна служба Грузії оприлюднила записи із камер відеоспостереження, встановлених у палаті Міхеїла Саакашвілі у клініці "Вівамеді". Причиною такого вчинку у відомстві назвали високий суспільний інтерес.

В анотації до запису зазначено, що кадри відображають стан третього президента у різні часові відтинки. Хроніка ведеться з 8 серпня, остання зйомка датована 12 грудня, де Саакашвілі вже пересувається за допомогою ходунків. У пенітенціарній службі Саакашвілі звинуватити в "симуляції".

Правозахисники розкритикували Пенітенціарну службу за поширення кадрів із Саакашвілі і заявили, що поширення такого запису "не служить законним суспільним інтересам", "порушує право ув'язненого на недоторканність приватного життя" та створює "небезпеку подальшого погіршення" його здоров'я.

14 грудня відбулося судове засідання у справі Саакашвілі. Адвокати експрезидента Грузії вимагали його присутності на судовому процесі в режимі онлайн, проте йому не дали такої можливості. Причиною було названо відсутність необхідних технічних засобів.

Отримавши відмову в участі у суді Саакашвілі оголосив голодування, однак вже за кілька годин повідомив, що на прохання євродепутатів припиняє голодування.

Читайте також

Зеленський закликав "припинити знущання" з Саакашвілі та передати його Україні

"Ні і ніколи". Президентка Грузії заявляє, що не помилує Саакашвілі

Стан катастрофічний: Лікарі і родина Саакашвілі вимагають відправити його за кордон

Затримання Саакашвілі у Грузії. Україна офіційно визнала політика потерпілим

На початок