США оголосили рекордний пакет військової допомоги для України: що до нього увійшло

США оголосили рекордний пакет військової допомоги для України: що до нього увійшло

Доповнено
США оголосили рекордний пакет військової допомоги для України: що до нього увійшло
. Карін Жан-П‘єр. Фото: АР

Сполучені Штати 6 січня оголосили про виділення нового пакета військової допомоги для України на суму у 3 мільярди доларів.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Міноборони США.

"Сьогодні Міністерство оборони оголошує про виділення адміністрацією Байдена додаткової допомоги в галузі безпеки для України в розмірі 3,075 мільярда доларів. Це включає санкціоноване президентом надання допомоги в галузі безпеки на суму до 2,85 мільярда доларів США для задоволення найважливіших потреб України в галузі безпеки та оборони, а також заяву Державного департаменту про виділення 225 мільйонів доларів США у вигляді іноземного військового фінансування для сприяння довгостроковому потенціалу та модернізації Збройних сил України", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, допомога включає:

  • 50 бойових машин піхоти Bradley із 500 протитанковими ракетами TOW та 250 000 снарядів калібру 25 мм;
  • 100 бронетранспортерів M113;
  • 55 машин із протимінним захистом (MRAP);
  • 138 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
  • 18 155-мм самохідних гаубиць та 18 машин підтримки боєприпасів;
  • 70 000 155-мм артилерійських снарядів;
  • 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • 1200 155-мм пострілів для дистанційних систем мінування (RAAM);
  • 36 105-мм буксированих гаубиць та 95 000 105-мм артилерійських снарядів;
  • 10 000 пострілів для 120-мм міномета;
  • Додаткові боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS;
  • ракети RIM-7 для ППО;
  • 4000 авіаційних ракет Zuni;
  • Близько 2000 протитанкових ракет;
  • Снайперські гвинтівки, кулемети та патрони до гранатометів та стрілецької зброї;
  • Протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • Прилади нічного бачення та оптика;
  • Запасні частини та інше польове обладнання.

Держсекретар США Ентоні Блінкен пояснив, що зазначені озброєння та техніка надійдуть безпосередньо із запасів Міноборони Сполучених Штатів.

"У цей перший тиждень 2023 року Сполучені Штати продовжують рішуче підтримувати Україну та наших європейських союзників і партнерів, оголосивши про надання їм додаткової військової допомоги на суму понад $3,75 млрд. Ця допомога включає виділення ресурсів із запасів Міністерства оборони США в розмірі $2,85 млрд, які будуть негайно надані Україні, та асигнування $225 млн у межах Програми фінансування іноземних збройних сил для створення довгострокового потенціалу та підтримки модернізації українських збройних сил. Допомога також включає $682 млн у межах Програми фінансування іноземних збройних сил на потреби європейських партнерів і союзників для стимулювання надання військової техніки Україні", — зазначив посадовець.

За його словами, Держдеп у співпраці з Конгресом планує додатково надати $907 млн у рамках Програми фінансування іноземних збройних сил відповідно до Закону про  додаткові асигнування на потреби України 2022 року. Блінкен пояснив, що ці кошти будуть використані на підтримку України та країн, яких торкнулася війна Росії в Україні.

"Тільки Росія могла б закінчити цю війну вже сьогодні. Доти, доки вона не зробить цього, цього року, як і в попередні роки, і стільки, скільки буде потрібно, ми будемо Єдині з Україною", — наголосив держсекретар.

Раніше про надання чергового пакету допомоги під час пресконференції заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

"Очікується, що пакет включатиме бойові машини піхоти M2 Bradley, про які ми оголосили вчора, самохідні гаубиці та іншу бронетехніку, реактивні снаряди GMLRS, ракети "земля-повітря", а також протитранспортні міни та інші товари з арсеналів Міноборони США", — зазначила Жан-П'єр.

За словами посадовиці, додаткові 682 мільйони доларів також надійдуть країнам східного блоку НАТО на закупівлю озброєнь. Ще 225 мільйонів доларів будуть виділені на модернізацію української армії.

Представниця Білого дому зауважила, що новий пакет допомоги враховує реалії протистояння України російському вторгненню.

"Боротьба на сході, зокрема на Донбасі, є жорстокою і в останні тижні, і ми бачимо всі ознаки того, що росіяни продовжують прагнути поширювати свої зусилля на Донбасі, зокрема навколо Бахмута. Ця територія України має багато сільськогосподарських угідь, багато відкритої місцевості, і вона добре підходить для тих можливостей, які є в цьому конкретному пакеті. Наприклад бойові машини Bradley є дуже важливими з точки зору здатності вести те, що ми називаємо комбінованою маневреною війною", — підкреслила Карін Жан-П'єр.

Вона додала, що Сили оборони України пройдуть курс навчання користування новою технікою.

"Як ви пам'ятаєте, Пентагон нещодавно заявив, що він збирається розпочати тренування на рівні батальйону українських військ за межами країни з комбінованої маневреної війни, тому що це дійсно те, що їм потрібно, щоб покращити їхні здібності у цій місцевості", — зауважила посадовиця.

За словами Карін Жан-П'єр, цей пакет допомоги для України є рекордним за вартістю від початку російської агресії.

Раніше видання Politico із посиланням на власні джерела повідомило, що в новому пакеті допомоги США планують передати Україні зенітні ракети Sea Sparrow з радіолокаційним наведенням.

Читайте також

Німеччина і США передадуть Україні БМП, Путін заявив про "припинення вогню" на Різдво. 317 день війни. Онлайн

На початок